aszulqa.com

Rupanya Ini RAHSIA Resepi Viral Jagung Rebus Susu Cheese Lebih Sedap Lemak Berkrim Cheesy

Rupanya ada rahsia resepi viral jagung rebus susu cheese menjadi lebih sedap lemak berkrim dan cheesy, lain daripada yang lain. Bukan setakat sedap dari rasa manis jagung itu sendiri, kombinasi susu cair, susu pekat & cheese menaikkan rasa lemak berkrim jagung rebus susu viral ini. Resepi viral mudah dan sedap ni pasti disukai kanak-kanak & seisi keluarga. Sekali dah buat, mesti nak ulang buat lagi. Resepi viral jagung rebus susu ini adalah antara resepi viral pkp (resepi viral semasa pkp), resepi viral 2020, resepi viral 2021 daripada koleksi resepi viral terbaik Malaysia. Selain itu resepi viral jagung rebus susu juga menjadi resepi viral tiktok & resepi viral instagram. Jadi, why not kita try resepi viral yang sedang trending ni.
Kalau sebelum ni kita biasa makan jagung rebus pasar malam dan bila kita rasa nak makan, so kita pun google lah resepi  jagung rebus pasar malam. Tapi yang ni level lain sikit bila resepinya di upgrade jadi resepi jagung rebus susu cheese sebab ada penambahan cheese.
Menu viral pkp ni sangat sesuai sekali dimasak waktu pkp 2.0 ni sebab waktu ni ramai anak-anak sekolah yang menjalani PDPR di rumah. Selalunya anak-anak yang aktif belajar ni sentiasa lapar, jadi menu viral pkp ni sangatlah menepati keperluan ibu-ibu kat rumah yang sibuk nak pantau anak-anak belajar PDPR dalam masa yang sama kena sediakan makanan untuk mereka. Resepi jagung rebus susu cheese adalah penyelamat untuk masakan yang simple tapi sedap. Walaupun ia bukan makanan berat, tapi ia cukup mengenyangkan untuk minum petang ataupun ‘dessert’.
BAHAN-BAHAN
-4 tongkol jagung (dipotong dua)
-1 tin susu cair
-2-4 sudu besar susu pekat
-1/2 sudu teh garam bukit
-3-4 cheese keping (dipotong dua)
*Optional- chia seed untuk ditabur
*bahan RAHSIA penyedap resepi (kena tengok SINI)
 
 CARA MEMASAK jagung rebus yang enak:
1.Rebus jagung sehingga masak kemudian tos & ketepikan dahulu
2.Buka api & masukkan setin susu cair dalam periuk
3.Kemudian masukkan butter@mentega & garam bukit
4.Kacau sebati
5.Bila dah mendidih, masukkan kesemua jagung yang dah direbus tadi
6.Masukkan cheese keping ke atas jagung dan masak beberapa saat sahaja
7.Tutup api
8.Optional-taburkan chia seed untuk lebih khasiat
9.Bahan RAHSIA penyedap resepi viral jagung rebus susu kena tengok SINI.
  

1 Bungkus Roti Gardenia Boleh Buat Apa?! Lihat sini ROTI GARDENIA RESEPI

1 bungkus roti gardenia boleh buat apa?
Eh, takkan asyik nak makan roti dengan jem atau kaya aje kan…jemu juga. Sekali-sekala tukar la angin untuk pelbagaikan menu roti gardenia. Jap lagi sis akan kongsikan aneka resepi roti gardenia, yang mana daripada sebungkus roti gardenia classic 400g tu, sis boleh buat 3 menu masakan tau.

Musim-musim pkp 2.0 tahun 2021 ni, kita kena kreatif pelbagaikan masakan walaupun hanya dari sekeping roti. Menu roti gardenia ni adalah antara menu viral pkp sepanjang pkp 1.0 (menu viral 2020)

Bila sis goole kan, sis baru tahu antara roti gardenia yang menjadi kegemaran ramai ialah roti gardenia coklat, roti gardenia hijau, roti gardenia purple, roti gardenia jagung, roti gardenia wholemeal & roti gardenia panjang.

Antara kenangan menarik roti gardenia sepanjang tempoh pkp 1.0 Mac 2020 tahun lalu, bertarikh 23 Mac 2020 ramai yang up status di sosial media “roti gardenia dalam kenangan” kerana roti gardenia habis licin di setiap rak kedai & pasaraya. Ramai yang membuat pembelian panik (panic buying) agaknya. Menarik bila dikenangkan roti gardenia covid ni.

Ramai juga yang tertanya-tanya roti gardenia harga. Seperti yang dilaporkan oleh utusan, roti gardenia sudah naik harga bermula 1 disember 2020, tetapi untuk beberapa produk tertentu sahaja. Kenaikan bermula dari 5 sen hingga ke 20 sen untuk produk seperti sambal bilis, red beans, butterscoth dll. Tapi jangan risau, roti gardenia original classic 400g yang berharga RM2.50 tetap maintain tak naik harga.

Oh ya! korang tahu ke sebungkus roti gardenia ada berapa keping?
Jawapannya adalah 13 keping. So, jika kita nak buat 3 hidangan @ 3 menu dari sebungkus roti gardenia…setiap menu masakan akan menggunakan 4-5 keping roti gardenia. Best kan, dari sebungkus roti gardenia boleh dapat aneka menu hidangan.

Resepi Roti Gardenia untuk 1 bungkus roti gardenia original classic
1. Roti gardenia sosej @ hotdog cheese gulung
2. Roti gardenia pizza
3. Garlic bread (roti bawang putih)

 

Menu #1
ROTI GARDENIA SOSEJ @ HOTDOG CHEESE GULUNG
[Roti gardenia goreng]

Bahan-bahan menu #1
-4 keping roti gardenia
-4 batang hotdog @ sosej
-4 keping cheese
-1 biji telur (pecahkan & kacau)
-1 mangkuk serbuk roti

Cara buat
1.Ambil sekeping roti gardenia & letakkan sekeping cheese di atasnya
2.Kemudian letakkan sosej @ hotdog & gulungkan
3.Ketip hujung gulungan dengan sedikit bancuhan telur
4.Kemudian golek-golekkan gulungan roti tadi dalam bancuhan telur
5.Golek-golekkan gulungan roti atas serbuk roti
6.Ulang langkah 1-5 untuk ketiga-tiga roti yang lain
7.Panaskan minyak masak
8.Goreng dengan api perlahan hingga kuning keemasan

SUBSCRIBE untuk lihat cara buat yang betul

 

Menu #2
GARLIC BREAD (ROTI BAWANG PUTIH)
[Roti gardenia bakar]

Bahan-bahan menu #2
-5 keping roti gardenia (setiap keping potong dua)
-4 sudu besar buttercup
-4@5 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
-parsley flakes

Cara buat
1.Biarkan butter pada suhu bilik sampai lembut
2.Masukkan dalam mangkuk butter bersama bawang putih, hancurkan & kacau sebati
3.Kemudian masukkan parsley flakes
4.Ambil roti & sapukan bancuhan butter tadi rata-rata
5.Kemudian bakar dalam oven pada suhu 210 selama 10 minit
6.Dah siap dibakar sedap dimakan panas-panas, dicicah dengan mushroom soup @ sup cendawan!

SUBSCRIBE untuk lihat cara buat yang betul

 

Menu #3
ROTI GARDENIA PIZZA
[Roti gardenia bakar oven]

Bahan-bahan menu #3
-4 keping roti gardenia
-4 keping cheese
-sedikit sos spaghetti original
-surimi ketam
-nenas (potong kecil)
-bawang holland (dihiris)
-mozarella cheese

Cara buat
1.Sapukan sos spaghetti original ke atas roti
2.Letakkan cheese keping
3.Susunkan potongan surimi ketam & nenas ke atas cheese keping tadi
4.Taburkan moarella cheese & parsley flakes
5.Bakar dalam oven pada suhu 210 selama 10 minit
6.Sedap dimakan panas-panas!

SUBSCRIBE untuk lihat cara buat yang betul

Scroll To Top