aszulqa.com

Rupanya IKEA Meatballs dan sos boleh masak sendiri kat rumah, siap kurang dari 15 minit.

Masak SWEDISH MEATBALL IKEA & MEATBALL SOS kurang 15 minit dah siap! Kena lihat video bawah ni sampai habis untuk tahu tips masak meatball ikea dan meatball sos ikea sepantas kilat

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

AIR JAGUNG KETAGIH [Resepi Air Viral]

Air jagung ketagih sememangnya resepi air viral yang sedap hingga menyebabkan orang ingin minum berulang-ulang kali. Kali ini kami akan kongsikan resepi air jagung ketagih yang lebih power, bukan sahaja ada jagung malahan ada tambahan laici dan cincau. Rasa sekali pasti nak lagi!

 

BAHAN-BAHAN
1 tin Susu pekat
1 tin Susu cair
1 tin laici
1 tin jagung
1 tiub cincau (potong halus)
Ais kiub

Read more

AIR MINUMAN SEDAP [Air Rebusan Sedap 1001 guna]

Air minuman sedap daripada air rebusan goji berry, kurma merah dan longan kering dengan 1001 guna untuk kesihatan wanita juga lelaki.Ā Resepi air kurma merah + goji beri + longan kering šŸ‘‰ Kredit: Dr. As Zulqa

 

 

Air minuman sedap 1001 guna ini berkhasiat sebagai AIR MINUMAN AWET MUDA, AIR DETOKS, AIR UNTUK KULIT GLOWING, MILK BOOSTER, AIR BERPANTANG, AIR REBUSAN HERBA SEDAP TAK PAHIT UNTUK DALAMAN KAUM WANITA dan banyak lagi.

Read more

AIR BARLI dan KURMA MERAH Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Resepi air barli dan kurma merah minuman sedap berkhasiat untuk tubuh badan. ‘Ubat’ demam sedap yang mujarab kerana air barli dapat sejukkan badan dan menurunkan suhu badan panas demam.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
YoutubeĀ (klik subscribe)
FB PageĀ (klik like & follow)
FB GroupĀ (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Cara masak air barli mudah bersama kurma merah kena lihat video sampai habis. Resepi air barli viral ini bagus untuk kesihatan tubuh badan kerana tiada sebarang campuran gula putih. Dengan kos yang sangat murah, air barli memberikan 1001 khasiat dan kelebihan pada kita.

Selain boleh dijadikan ‘ubat’ demam sedap, air barli juga banyak khasiat lain.
1] Air barli untuk kencing kotor
2] Air barli untuk batu karang
3] Air barli untuk kencing manis
4] Air barli untuk pesakit buah pinggang
4] Air barli untuk ibu hamil
5] Air barli untuk batuk
6] Air barli untuk gastrik
7] Air barli untuk kolesterol
8] Air barli untuk gout
9] Air barli untuk diet

BAHAN-BAHAN
-200g barli
-100g kurma merah
-1.5 liter air
-madu (secukup rasa)

Selain dijadikan minuman sedap yang berkhasiat, air barli juga sesuai sebagai air detox. Boleh dijadikan salah satu resepi air berbuka puasa yang dapat mengembalikan tenaga dan bagus untuk detox tubuh selepas seharian badan kita berehat dari makan minum.Air barli dengan khasiat 2 in 1 yang mana menghilangkan dahaga dan menjaga kesihatan tubuh badan kita.

 

Early Bird BUFFET RAMADHAN 2022 [Cara Dapatkan Buffet Hotel Murah]

Anda tahu tak, sebenarnya ada cara untuk dapatkan buffet hotel murah dari kebiasaan? Caranya sangat mudah, cuma perlu rebut peluang lebih awal dari kebiasaan. Salah satu caranya adalah dengan membuat tempahan awal buffet ramadan sebelum tibanya bulan puasa.

Anda kena sentiasa ‘alert’ dengan tawaran-tawaran yang disediakan oleh hotel-hotel di Malaysia dari masa ke semasa. Kami ingin memudahkan anda dengan berkongsi info Early Bird Buffet Ramadhan 2022 (Akan di update dari masa ke semasa).

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)
Ā 

Berikut adalah antara hotel-hotel di Malaysia yang menawarkan harga promosi Early Bird BUFFET RAMADHAN 2022 setakat hari ini:

Read more

Resepi Ketam Masak Kari Tomyam “KARITOM” by As Zulqa

Ketam masak apa sedap?
Ketam selain sedap dibuat ketam masak rempah, ketam masak telur, ketam masak lemak, ketam masak butter, ketam masak 3 rasa, sup ketam dan ketam masak kari…apakata cuba resepi ketam olahan Dr. As Zulqa ni iaitu ketam masak kari tomyam atau diberi nama ketam “KARITOM”.

Ianya bukan ketam masak kari biasa, tapi rasa kari yang digabungkan dengan rasa tomyam. Boleh bayangkan rasa kari bila bergabung dengan rasa tomyam…lain dan sedap! Resepi ketam masak simple ni bukan sahaja mudah dan sedap tapi juga masa penyediaannya cepat dan ringkas, tak perlu berlama-lama di dapur untuk ibu sibuk yang sentiasa mengejar waktu tak kiralah ibu bekerjaya mahupun suri rumah.

 

BAHAN-BAHAN
-3 ekor ketam
-1 bawang merah
-3 ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 tangkai daun kari
-4 sb serbuk kari
-1 peket perencah tomyam
-garam

SAMBAL PETAI SOTONG @ Sambal Sotong Petai

Masak sambal sotong mesti lagi sedap jika digandingkan dengan petai. Sambal sotong petai menjadi lebih istimewa jika sotong dipotong menjadi bentuk bunga, kena lihat video bawah sampai habis untuk belajar teknik potong sotong bunga.

Peminat petai mesti sangat sukakan resipi ini. Salah satu tips untuk mengurangkan bau petai yang dimakan mentah begitu sahaja ialah dengan memasukkan petai ke dalam masakan supaya bau petai tidak terlampau kuat nanti. Peminat petai juga mesti sukakan aroma petai yang bergabung dengan masakan sambal.

 

*BAHAN-BAHAN sambal sotong petai
-2-5 ekor sotong (saiz L/ besar)
-2 genggam petai
-2 biji bawang merah besar (1 biji dihiris mayang & 1 biji dihiris bulat-lihat video)
-asam jawa + air (pes asam jawa)
-4 sb gula merah atau boleh guna gula melaka
-garam

*BAHAN KISAR sambal tumis
-10 tangkai cili kering (direbus dahulu)
-1 biji bwang merah besar
-3 ulas bawang putih
-1 inci halia

MASAK LEMAK NENAS IKAN MASIN @ Gulai Ikan Masin Nenas

Resepi Ikan Masin Masak Lemak Cili Api dengan Nanas atau Masak Lemak Nenas Ikan MasinĀ  adalah salah satu resepi masakan melayu kampung berkuah yang sedap dengan cara masak yang mudah dan simple.

Bahan-bahan gulai nenas ikan masin ini juga tak banyak & masa penyediaan juga tak lama. Tips masak lemak menjadi, kenalah rajin kacau supaya santan tidak pecah minyak menyebabkan kuah nampak tak cantik dan kurang sedap bila dimakan nanti.

 

BAHAN-BAHAN
-1/2 biji nenas
-ikan masin (dalam video ni guna ikan masin talang…boleh juga guna ikan masin kurau, ikan masin merah)
-1 asam keping
-santan
-gula
-garam

BAHAN KISAR
-1 biji bawang merah
-3-5 inci kunyit hidup
-3 cili padi

AYAM BEREMPAH SAMBAL by As Zulqa @ Resepi Ayam Berempah

Ayam berempah sangat sedap dimakan bersama nasi putih, nasi minyak mahupun nasi lemak. Bila digigit ayam goreng ni, rasanya penuh dengan rempah masakan melayu dan sangat sedap.

Untuk dapatkan ayam goreng berempah yang sedap, bahan perapan perlulah mencukupi dan masa perapan perlulah lama, seeloknya semalaman. Tapi jika masa tidak mencukupi ataupun dah tak sabar nak makan lauk bersama nasi, perap 1 jam ke 2 jam sudah mencukupi.Ā Tips memasak ayam berempah sedap, bahan perapan perlulah banyak supaya banyak serdak boleh dihasilkan.

 

Biasanya kita buat ayam berempah sahaja kan, apa kata kali ni cuba ‘to the next level’ ayam berempah sambal olahan As Zulqa. Dengan rasa yang kaya dengan rempah, pedas dan manis anda wajib cuba sendiri resepi olahan As Zulqa ni untuk tahu kesedapannya. Untuk mengetahui cara masak ibu sambal @ sambal paste sila klik siniĀ 

BAHAN-BAHAN
-1/4 ekor ayam
-1 sb serbuk kunyit
-2 sb serbuk kari
-2 sb tepung beras
-1 sb serbuk cili (dalam video tak letak)
-1-2 tangkai daun kari
-garam

BAHAN KISARĀ 
-2 biji bawang merah
-2 inci halia
-4 ulas bawang putih
-2 batang serai (boleh lebihkan buat 5 batang serai lebih sedap)
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb biji ketumbar

 

Bihun Goreng Singapore/ Singapore Fried Noodles & Bee Hoon

Bihun Goreng Singapore/ Singapore Fried Noodles & Bee Hoon, resepi bihun goreng simple dan ringkas untuk disediakan. Bihun Goreng Singapore @ Singapura sangat sinonim dengan nama bihun goreng putih @ bihun goreng putih lada hitam kerana rupa bihunnya yang tiada apa-apa pewarna dan putih polos.

 

BAHAN-BAHAN bihun goreng singapore
-sepeket bihun
– bawang putih (diracik @ ditumbuk)
-1 sudu besar lada hitam @ black pepper (ditumbuk)
-isi ayam (potong kecil)
-1 biji telur ayam
-kobis (dihiris)
-carrot @ lobak merah (dihiris memanjang)

 

 

Scroll To Top