aszulqa.com

Resepi Ketam Masak Kari Tomyam “KARITOM” by As Zulqa

Ketam masak apa sedap?
Ketam selain sedap dibuat ketam masak rempah, ketam masak telur, ketam masak lemak, ketam masak butter, ketam masak 3 rasa, sup ketam dan ketam masak kari…apakata cuba resepi ketam olahan Dr. As Zulqa ni iaitu ketam masak kari tomyam atau diberi nama ketam “KARITOM”.

Ianya bukan ketam masak kari biasa, tapi rasa kari yang digabungkan dengan rasa tomyam. Boleh bayangkan rasa kari bila bergabung dengan rasa tomyam…lain dan sedap! Resepi ketam masak simple ni bukan sahaja mudah dan sedap tapi juga masa penyediaannya cepat dan ringkas, tak perlu berlama-lama di dapur untuk ibu sibuk yang sentiasa mengejar waktu tak kiralah ibu bekerjaya mahupun suri rumah.

 

BAHAN-BAHAN
-3 ekor ketam
-1 bawang merah
-3 ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 tangkai daun kari
-4 sb serbuk kari
-1 peket perencah tomyam
-garam

SAMBAL PETAI SOTONG @ Sambal Sotong Petai

Masak sambal sotong mesti lagi sedap jika digandingkan dengan petai. Sambal sotong petai menjadi lebih istimewa jika sotong dipotong menjadi bentuk bunga, kena lihat video bawah sampai habis untuk belajar teknik potong sotong bunga.

Peminat petai mesti sangat sukakan resipi ini. Salah satu tips untuk mengurangkan bau petai yang dimakan mentah begitu sahaja ialah dengan memasukkan petai ke dalam masakan supaya bau petai tidak terlampau kuat nanti. Peminat petai juga mesti sukakan aroma petai yang bergabung dengan masakan sambal.

 

*BAHAN-BAHAN sambal sotong petai
-2-5 ekor sotong (saiz L/ besar)
-2 genggam petai
-2 biji bawang merah besar (1 biji dihiris mayang & 1 biji dihiris bulat-lihat video)
-asam jawa + air (pes asam jawa)
-4 sb gula merah atau boleh guna gula melaka
-garam

*BAHAN KISAR sambal tumis
-10 tangkai cili kering (direbus dahulu)
-1 biji bwang merah besar
-3 ulas bawang putih
-1 inci halia

MASAK LEMAK NENAS IKAN MASIN @ Gulai Ikan Masin Nenas

Resepi Ikan Masin Masak Lemak Cili Api dengan Nanas atau Masak Lemak Nenas Ikan Masin  adalah salah satu resepi masakan melayu kampung berkuah yang sedap dengan cara masak yang mudah dan simple.

Bahan-bahan gulai nenas ikan masin ini juga tak banyak & masa penyediaan juga tak lama. Tips masak lemak menjadi, kenalah rajin kacau supaya santan tidak pecah minyak menyebabkan kuah nampak tak cantik dan kurang sedap bila dimakan nanti.

 

BAHAN-BAHAN
-1/2 biji nenas
-ikan masin (dalam video ni guna ikan masin talang…boleh juga guna ikan masin kurau, ikan masin merah)
-1 asam keping
-santan
-gula
-garam

BAHAN KISAR
-1 biji bawang merah
-3-5 inci kunyit hidup
-3 cili padi

AYAM BEREMPAH SAMBAL by As Zulqa @ Resepi Ayam Berempah

Ayam berempah sangat sedap dimakan bersama nasi putih, nasi minyak mahupun nasi lemak. Bila digigit ayam goreng ni, rasanya penuh dengan rempah masakan melayu dan sangat sedap.

Untuk dapatkan ayam goreng berempah yang sedap, bahan perapan perlulah mencukupi dan masa perapan perlulah lama, seeloknya semalaman. Tapi jika masa tidak mencukupi ataupun dah tak sabar nak makan lauk bersama nasi, perap 1 jam ke 2 jam sudah mencukupi. Tips memasak ayam berempah sedap, bahan perapan perlulah banyak supaya banyak serdak boleh dihasilkan.

 

Biasanya kita buat ayam berempah sahaja kan, apa kata kali ni cuba ‘to the next level’ ayam berempah sambal olahan As Zulqa. Dengan rasa yang kaya dengan rempah, pedas dan manis anda wajib cuba sendiri resepi olahan As Zulqa ni untuk tahu kesedapannya. Untuk mengetahui cara masak ibu sambal @ sambal paste sila klik sini 

BAHAN-BAHAN
-1/4 ekor ayam
-1 sb serbuk kunyit
-2 sb serbuk kari
-2 sb tepung beras
-1 sb serbuk cili (dalam video tak letak)
-1-2 tangkai daun kari
-garam

BAHAN KISAR 
-2 biji bawang merah
-2 inci halia
-4 ulas bawang putih
-2 batang serai (boleh lebihkan buat 5 batang serai lebih sedap)
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb biji ketumbar

 

Bihun Goreng Singapore/ Singapore Fried Noodles & Bee Hoon

Bihun Goreng Singapore/ Singapore Fried Noodles & Bee Hoon, resepi bihun goreng simple dan ringkas untuk disediakan. Bihun Goreng Singapore @ Singapura sangat sinonim dengan nama bihun goreng putih @ bihun goreng putih lada hitam kerana rupa bihunnya yang tiada apa-apa pewarna dan putih polos.

 

BAHAN-BAHAN bihun goreng singapore
-sepeket bihun
– bawang putih (diracik @ ditumbuk)
-1 sudu besar lada hitam @ black pepper (ditumbuk)
-isi ayam (potong kecil)
-1 biji telur ayam
-kobis (dihiris)
-carrot @ lobak merah (dihiris memanjang)

 

 

AYAM PERCIK KELANTAN Original

Setiap kali pergi bazaar ramadan, salah satu makanan yang ‘bau’nya dah boleh dihidu dari jauh dengan asap yang berkepul-kepul dan membuatkan kita terliur nak membeli adalah ayam percik.

Ayam percik Kelantan original kuahnya berwarna putih atau dikenali ayam percik putih, keenakan rasa rempahnya dapat dirasai dengan sekali gigitan pada isi ayam. Tips memasak ayam percik kelantan dengan sedap ialah dengan memastikan bahan perapan betul-betul meresap masuk ke dalam isi ayam. Ada dua cara iaitu dengan memerapnya semalaman ataupun jika ingin cepat boleh masak kesemua bahan rempah bersama ayam sehingga separuh masak kemudian boleh terus dibakar. Tips memasak lain, sewaktu mual-mula membakar ayam perlu tuangkan kuah percik hingga menutupi ayam, bila kuah percik dah kering ulang tuang kuah lagi…ulang proses yang sama sehingga ayam betul-betul masak. Tips memasak untuk memekatkan kuah ayam percik ialah dengan memasukkan tepung beras ke dalam kuah dan dikacau sebati. Resepi ayam percik Kelantan asli seperti di bawah:

 

BAHAN KISAR 
-5 batang serai
-4 biji bawang merah
-9 ulas bawang putih
-3 inci halia

BAHAN-BAHAN
-3/4 ekor ayam
-1 cawan santan pekat
-3 cawan air
-1 asam keping
-1 sb gula
-1 sb cili kisar
-4 sb tepung beras
-garam

Ada yang tak biasa makan ayam percik dan bertanya….ayam percik makan dengan apa?
Sebenarnya ayam percik ni macam lauk ayam yang lain je, boleh dimakan bersama nasi putih. Tapi jika nak lebih sedap boleh dimakan bersama nasi kerabu ataupun nasi ulam.

Masak Lemak Telur Belimbing Buluh

Bosan tak tahu nak masak apa dah dengan telur ayam?
Apa kata cuba masak lemak telur bersama belimbing buluh yang mana belimbing buloh ni berfungsi menambahkan lagi kesedapan masak lemak telur. Tak semestinya guna telur itik baru boleh masak lemak ni…guna telur ayam pun tidak kurang sedapnya. Jom lihat resepi penuh masak lemak telur belimbing buluh:

 

BAHAN KISAR masak lemak telur belimbing buluh
-1 biji bawang merah besar
-4 inci kunyit hidup
-3 biji cili api (sebab tak nak pedas, kuantiti kebiasaannya orang guna 15 biji untuk masak lemak cili api)

BAHAN-BAHAN masak lemak telur bersama belimbing buloh
-4 biji telur ayam
-30-50 biji belimbing buluh
-1 mangkuk santan segar
-2 batang serai (diketuk)
-1 asam keping
*optional
-3 biji cili api merah untuk hiasan
-1 helai hirisan daun kunyit

 

 


			

AYAM BAWANG MAMAK-Resepi Ayam Masak Bawang

Biasanya kita makan ayam bawang kat kedai mamak ataupun kedai nasi kandar. Menu ayam masak bawang ni cukup popular di restoran-restoran nasi kandar Pulau Pinang, sebab itulah ianya juga dikenali sebagai ayam masak bawang Penang. Antara ayam bawang yang sering menjadi sebutan ialah ayam bawang pelita dan ayam bawang hameediyah

Aroma bawangnya yang harum dan menyelerakan serta kuahnya yang pekat memang sangat sesuai digandingkan dalam nasi kandar, bayangkan anda memasak sendiri ayam bawang ni di rumah…gandingkan pula nasi briyani ataupun nasi minyak memang marveles sangat! Ini antara lauk resepi viral mudah dan sedap untuk dihidang pada tetamu, mesti tetamu akan teringat-ingat air tangan anda bila balik ke rumah nanti. Kini anda boleh memasak sendiri ayam masak bawang simple menggunakan resepi ayam bawang nasi kandar di bawah ini kat rumah

BAHAN-BAHAN
-Ayam
-2 inci halia (dikisar)
-2-3 biji bawang merah (dikisar)
-5 ulas bawang putih (dikisar)
-3 biji bawang merah (dihiris mayang)
-serbuk kunyit (lumur pada ayam)
-serbuk kari (lumur pada ayam)
-6 sb sos cili
-2 sb garam masala
-2 sb serbuk kari
-garam

Ayam masak bawang mudah ini tidak menggunakan sos tiram dan juga sos tomato, tetapi boleh sahaja jika anda ingin memasukkan sekali kedua-dua sos ini ke dalam ramuan ayam masak bawang ala mamak ini. Kelainan ayam bawang ni terletak pada bawang goreng yang ditabur ke atas ayam berkuah yang telah dimasak, disebabkan itulah ia dinamakan ayam masak bawang.

Resepi Ikan Siakap Singgang Kelantan

Resepi Ikan Singgang sangat sesuai sebagai menu diet sihat, menu berpantang, menu masakan harian, menu berbuka puasa dll.

Jika ditanya ikan siakap masak apa sedap?
Selain dibuat siakap stim lemon, ikan siakap juga sangat sedap dimasak singgang ikan Kelantan. Masak singgang ikan siakap Kelantan ini boleh menjadi pembuka selera menu masakan harian jika dimakan bersama dengan budu mahupun sambal belacan. Juga boleh menjadi menu pembuka selera untuk orang demam yang tidak sedap mulut. Resepi singgang ikan siakap sebagai lauk berkuah adalah masakan simple tapi sedap, sangat senang dimasak even orang bujang pun boleh masak ni.

 

Selain ikan singgang siakap, antara ikan lain yang sedap dibuat singgang seperti singgang tongkol, singgang tenggiri, singgang kembung, singgang selar dll.

BAHAN-BAHAN ikan siakap singgang kelantan
-2 ekor ikan siakap
-4 inci lengkuas
-10 ulas bawang putih
-2 asam keping
-3 tangkai cili kering
-9 batang bendi

SERI MUKA DURIAN Kuih Tradisional Melayu & Kuih Musim Durian

Kami akan kongsikan cara buat kuih seri muka durian sukatan cawan. Kuih tradisional melayu yang boleh dibuat bila tiba musim durian…..durian yang banyak dan tak tahu nak buat apa tu bolehlah dibuat kuih tradisional Melayu ini….seri muka durian, pasti sedap! Rasa lemak dari pulut dan santan dibangkitkan lagi dengan rasa isi durian dalam adunan kuih memang tak boleh ditolak.

 

BAHAN-BAHAN
A] Lapisan bawah pulut
-2 cawan pulut (direndam minimum 4jam)
-2 cawan santan
-1 st garam

B] Lapisan atas (durian)
-1/2 cawan tepung kastard
-1/2 cawan tepung gandum
-1 cawan isi durian
-2 cawan santan
-2 biji telur
-1 st pewarna kuning
-1 st garam

Kami gunakan loyang bulat saiz 7 inci, jadi kuih seri muka durian akan jadi lebih meninggi dan masa mengukus kali ke-2 perlu dilebihkan ke 45 minit supaya lapisan di dalam tepung durian (lapisan atas) masak sepenuhnya.

Scroll To Top