aszulqa.com

Resepi NASI LEMAK KUKUS Berderai dan Nasi Lemak Kukus Sukatan Cawan

Nasi Lemak guna sukatan cawan dan cara buat nasi lemak berderai-derai

Mesti ramai yang tercari-cari resepi nasi lemak guna sukatan cawan dan cara buat nasi lemak berderai-derai. Kali ini sis akan kongsi cara buat nasi lemak berderai-derai dan menggunakan sukatan cawan. Ketiga-tiga video ini adalah Resepi Nasi Lemak As Zulqa.

Boleh rujuk ketiga-tiga video di bawah kerana asa antara video ni sis kongsi resepi nasi lemak santan kotak @ nasi lemak guna santan kotak. Tapi jika tiada masa nak masak sendiri nasi lemak, beli sahaja nasi lemak mcd.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

A] RESEPI SAMBAL NASI LEMAK PALING SEDAP & CARA MASAK NASI LEMAK 

 

B] RESEPI NASI LEMAK PANDAN SUKATAN CAWAN
bonus AYAM GORENG KARI RESEPI

 

C] RESEPI NASI LEMAK KUKUS SUKATAN CAWAN 
bonus SAMBAL PARU NASI LEMAK RESEPI

 

Nasi Lemak Special…Extra Sedap, Extra Aroma Wangi, Extra Petua dan tips memasak nasi lemak sedap.

Nasi lemak SPECIAL extra sedap, extra aroma wangi, extra tips dan PETUA menyedapkan lagi nasi lemak akan kami kongsikan di sini. Resipi nasi lemak sedap bertambah-tambah lagi sedapnya bila dihidang dan dimakan di atas daun pisang. Wangi dan lembut je nasi lemak nya


IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF

Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Teknik dan CARA SUKAT air dan santan perlulah betul supaya nasi lemak masak lembut dan cantik berderai-derai juga tidak melekat. Cara masak nasi lemak berderai cara orang lama ni senang untuk dipraktikkan, tambahan lagi memasaknya menggunakan rice cooker sangatlah memudahkan kerja. Teknik dan cara masak nasi lemak sukatan cawan digabungkan dengan cara orang lama sukat air dan santan menggunakan ruas jari sahaja….kena tengok video sampai habis supaya korang faham apa yang kami maksudkan. Cara sukatan nasi lemak guna cawan, perlulah menggunakan saiz cawan yang sama untuk menyukat santan dan air (untuk resepi nasi lemak pandan ini, kita guna air pandan). Untuk sukatan nasi lemak santan kotak, untuk resepi nasi lemak special ini…gunakan 1 setengah cawan santan kotak yang ditambah dengan satu setengah cawan air menjadikan jumlah santan 3 cawan.

 

 

Walaupun zaman beredar, resepi nasi lemak tradisional sentiasa dicari-cari. Mungkin ramai yang terkenangkan nasi lemak air tangan ibu yang sedap tu. Korang boleh sesuaikan bahan ikut selera masing-masing, mungkin ada tambahan bahan lain atau taknak masukkan bahan yang kami gunakan terpulang pada citarasa korang, yang penting teknik dan cara masak perlu betul supaya nasi lemak yang dimasak sedap dimakan, tak lembik & tidak melekat.

Resepi nasi lemak kali ini kami gunakan air daun pandan menjadikan ia nasi lemak pandan yang wangi berwarna hijau semulajadi dari ekstrak daun pandan. Tiada sebarang tambahan pewarna hijau sudah cukup terserlah nasi lemak hijau pandan nya. Ditambah lagi aroma dari satu bahan tambahan lain, menjadikan nasi lemak ini special extra aroma semerbak wanginya. Bertambah extra wangi bila keluar je nasi lemak panas dari rice cooker terus dihidang ke atas daun pisang. Dah jadi nasi lemak pandan halba daun pisang….wangi semerbak, lembut dikunyah bersama sambal nasi lemak, telur rebus, timun dan bahan lain seperti ikan bilis dan kacang tanah goreng. Jika tak suka air daun pandan atau tiada stok daun pandan, masih boleh jadikannya nasi lemak wangi dengan hanya meletakkan halba…maka jadilah nasi lemak halba. Tapi jangan letak terlalu banyak, takut jadi pahit pula nasi lemak…letak sedikit sahaja…cukup untuk membangkitkan aroma wangi nasi lemak halba tu.

Selain membangkitkan lagi aroma wangi nasi lemak, dikatakan tips supaya nasi lemak lebih tahan lama dan tidak cepat basi adalah dengan memasukkan halba ke dalam nasi lemak.

 

BAHAN-BAHAN Nasi Lemak Pandan Halba Special
-6 pot beras
-3 cawan santan
-3 cawan air pandan
-1 biji bawang merah besar (hiris mayang)
-2 inci halia (hiris mayang)
-1 sb minyak masak
-1 st garam
-halba

Untuk cara masak nasi lemak sedap klik sini

Juga ada bonus resepi ayam goreng kari simple. Selalunya nasi lemak lagi sedap makan dengan ayam goreng berempah, tapi kalau nak cepat dan kesuntukan masa bolehlah cuba resepi ayam goreng kari simple ni. Memang boleh menambah selera dan menambah pinggan nasi lemak dibuatnya nanti.

 

BAHAN-BAHAN Ayam Goreng Kari
-4-5 ketul ayam
-5 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
-2 inci halia (ditumbuk lumat)
-2-3 sb serbuk kari ayam
-1 sb tepung beras
-garam
*kalau ada daun kari boleh letak sekali…lagi sedap!

 

 

Untuk resepi sambal nasi lemak sedap, cara masak sambal nasi lemak cantik warna merah gelap dan pecah minyaknya sempurna boleh klik sini 

 

Scroll To Top