aszulqa.com

Tempat Makan Menarik Kelantan_Kedai Kopi Din Tokyo KB

Kelantan yang terkenal sebagai syurga makanan, tidak sah jika ke Kelantan jika tidak Jalan Jalan Cari Makan. Kota Bharu sebagai ibu negeri Kelantan sudah semestinyalah mempunyai banyak port makanan menarik untuk mencuba pelbagai jenis makanan tradisional Kelantan mahupun makanan menarik yang lain. 

Jika ke pusat bandar Kota Bharu, Kelantan tidak sah jika tidak berkunjung ke Pasar Siti Khadijah. Di dalam pasar Siti Khadijah itu sendiri sudah terlalu rambang mata untuk memilih makanan sedap-sedap untuk dibungkus mahupun makan di situ sahaja. Ada satu tingkat khas iaitu di tingkat satu Pasar Siti Khadijah wing baru dikhaskan untuk peniaga gerai-gerai makanan. Laksam, laksa kuah putih, sup keting, sup perut, nasi kerabu, nasi dagang, nasi campur dengan pelbagai pilihan lauk pauk, kuih muih Kelantan dan banyak lagi boleh anda dinikmati di gerai-gerai makanan di situ. 

Namun jika anda ingin berkunjung ke tempat makan menarik Kelantan yang lebih santai dalam masa yang sama menyajikan pelbagai jenis makanan tradisional Kelantan anda boleh berkunjung ke Kedai Kopi Din Tokyo yang terletak di Jalan Tok Hakim, bandar Kota Bharu.

 

Kedai Kopi Din Tokyo terletak di deretan lot kedai lama, dan boleh dilihat dengan jelas dari jalan besar signboardnya yang berwarna hitam. Asalnya Kedai Kopi Din Tokyo ini hanyalah dari sebuah lot kedai makan kemudian berkembang sehingga kepada dua lot kedai makan. 

 

Jika dilihat dari depan Kedai Kopi Din Tokyo ini masih mengekalkan ciri-ciri asal rekaan kedai kopi orang Kelantan zaman dulu-dulu. Rekaan dan susun atur kedai kopi berkonsepkan bar kampung dengan pelayan restoran berada di tengah-tengah bar mengambil order air dan terus membuat air pesanan pelanggan sambil ditonton oleh pelanggan. 

 

Setelah memesan minuman, pelanggan boleh memilih sendiri menu makanan yang terpampang besar di hadapan mereka iaitu di signboard berwarna oren (menu & harga dinyatakan sekali). Makanan Kelantan seperti nasi kerabu, nasi dagang, nasi berlauk dan nasi tumpang ada dijual siap berbungkus dengan harga semurah RM3.50 sahaja.

Berikut adalah lokasi dan alamat Kedai Kopi Din Tokyo:

Kedai Kopi Din Tokyo KB,
3945, Jalan Tok Hakim, Bandar Kota Bharu,
15000 Kota Bharu, Kelantan

MEE TARIK WARISAN ASLI

Jika anda penggemar mee yang sedap mesti anda tahu membezakan tekstur mee yang dibuat dengan tangan dan juga buatan mesin secara pukal. Mee tarik Warisan Asli adalah salah satu mee yang diperbuat secara manual dengan tangan menjadikan teksturnya lebih lembut dan kenyal…sedap bila dimakan.

Jika ada yang belum tahu bagaimana mee tarik ini dihasilkan boleh tonton video ini sampai habis 

Pelbagai menu ditawarkan oleh Restoren Mee Tarik Warisan Asli seperti video dibawah yang juga lengkap dengan harga.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Le Meridien Putrajaya Buffet Hi Tea [Hotel Buffet Malaysia]

Bermula tahun 2022 banyak hotel sudah mula menawarkan hotel buffet samada breakfast buffet, hi-tea lunch buffet, hi-tea buffet mahupun hotel buffet dinner. Antara yang sering dicari-cari adalah W hotel buffet, Mandarin Oriental buffet, Grand Hyatt buffet, Majestic hotel buffet, One World hotel buffet, Sunway Hotel buffet, Shang Ri La lemon garden, EQ hotel buffet, Eastin hotel buffet dan banyak lagi. Tidak terkecuali 5 star hotel Le Meridien Putrajaya yang menawarkan hi-tea buffet dan dinner buffet yang berkualiti, lazat dan terlalu banyak pilihan.

 

Dari luar sudah tersergam indah bangunan Hotel Le Meridien Putrajaya ni. Kemudahan parking di basement dengan bayaran hanya RM6 untuk 3jam pertama. Masa yang mencukupi untuk parking kerana had masa buffet hi tea di Le Meridien Putrajaya cuma 3 jam bermula dari pukul 12 tengah hari hingga 3 petang.

Setelah parking di basement bolehlah naik ke tingkat ground floor untuk ke Latest Recipe. Sesampainya di Latest Recipe anda akan disambut mesra oleh receptionist yang akan mengiringi anda ke meja yang telah ditempah.

Le Meridien Putrajaya Hi Tea buffet yang berkonsepkan International Buffet menyediakan pelbagai jenis makanan Melayu, Cina, India, Jepun dan Barat.

Makanan di hotel yang sering dicari-cari Oyster ada di sini!!! Sedap sangat dimakan dengan perahan lemon. Selain Oyster pelbagai lagi seafood on ice seperti mussel, fresh scallop, crab dan prawn. Bersebelahan dengan kaunter fresh food ini adalah fresh salad. Jadi, jika sudah muak makan makanan laut bolehlah disulam dengan fresh salad. Pasti ramai yang tertanya-tanya Le Meridien Putrajaya buffet menu.

Antara MENU MAKANAN @ latest recipe, Le Meridien Putraya 
Oyster on ice
Mussel
on ice
Fresh scallop on ice
Crab on ice
Prawn on ice
Sashimi
Sushi
Butter prawn
Beef Teppanyaki
Roasted Australian Sirloin beef
Grilled beef
Pasta
Pizza
Satay
Dimsum
Roasted duck
Sup kambing
Sup labu
Nasi dan pelbagai lauk pauk
Nasi biryani
Roti naan
Pastries
Tart
creme brulee
Kek sedap-sedap
Roti dan anchor butter
Pelbagai jenis pure cheese
Apam balik (dimasak panas-panas)
Buah-buahan

Menu kesukaan kanak-kanak
Coklat fountain
ABC (Air Batu Campur)
cornflakes, cococrunch with milk
Jelly
Kek dan tart

Minuman pula ada pelbagai air kordial dan sky juice. Minuman panas ada teh tarik dan kopi panas. Sedap juga teh tariknya, tapi kalau tambahkan kelat teh tu mesti lagi “kaw” rasa dia. Paling best ada coffee machine, boleh tekan-tekan je nak coffee apa…americano, latte, capucinno, espresso.

Wajib cuba pasta carbonara! Sedap sangat-sangat, sis ada tanya rahsia pasta carbonara sedap ni kat chef….kalau nak sis bongkarkan resepi pasta carbonara dari chef hotel 5 bintang ni kena subscribe sini dan tunggu sis upload resepinya nanti.

Sangat banyak pilihan makanan sampai tak termakan. Walaupun rasa dah makan banyak, masih banyak juga tak sempat cuba makanan berat terutamanya nasi dan lauk pauk sebab perut dah penuh. Sis kalau hotel banyak makanan sedap-sedap macamni selalunya tak sentuh nasi, yelah nasi hari-hari kita makan kat rumah. Dah makan buffet hotel tu, sis cari makanan yang ‘rare’ dulu.  Waktu makan hanya 3 jam bermula 12 tengahari hingga 3 petang.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Breakfast Buffet ‘pecah perut’ Indus Cafe, Bora Ombak, Putrajaya @ Tempat Makan Menarik Putrajaya

Nak ‘breakfast like a king?’
Mungkin anda boleh cuba breakfast buffet di Indus Cafe, Bora Ombak Putrajaya.
Peluang untuk makan breakfast buffet serendah RM10.60 seorang (dewasa & kanak-kanak 4 tahun ke atas) hanya datang sebulan sekali sahaja. Ia dibuka pada Ahad pertama setiap bulan dengan tempahan.

 

Tempat parking yang luas dan selesa berdekatan dengan pintu masuk ke indus cafe. Selepas parking boleh terus ke ‘entrance’ dan nyatakan tempahan anda pada staff yang bertugas di hadapan. Anda akan dibawa ke tempat makan dan boleh memilih meja mana yang anda suka. Tips nak dapat view makan sambil hadap tasik Putrajaya….kenalah datang awal!

Kami tiba 10 minit sebelum pukul 8 pagi, jadi bernasib baik boleh memilih meja makan dengan pemandangan ke tasik Putrajaya. Cantik juga ‘entrance’ trellis yang dipenuhi pohon memanjat. Ada ‘sense of welcoming’. Jadi lepas dah pilih meja makan, boleh terus beratur ambil makanan.

 

Semua diwajibkan memakai glove untuk mengambil makanan dan itu SOP wajib dipatuhi untuk mengelakkan jangkitan covid-19.

 

Dengar khabar breakfast buffet di Indus Cafe ni sentiasa penuh, jadi tidak hairanlah jika hari yang kami datang ini pun memang ‘full house’. Makanan cepat juga habis, tapi jangan risau kerana staff mereka akan sentiasa ‘refill’ dalam tempoh masa 2 jam tu (8 – 10 pagi sahaja)

Antara menu breakfast buffet hari ni ialah
nasi lemak
nasi goreng
nasi beriani
kari daging (cepat habis)
dalca
acar
Kuey teow goreng
pasta
hotdog
roti & jem
bubur nasi
bihun sup
kuih-muih
buah tembikai
air sejuk-sarsi & limau
air panas-teh o & kopi o

 

 

nasi beriani ni sedap, cuma kari daging cepat habis dan lambat refill tak macam makanan lain yang agak cepat di refill

 

nasi lemaknya sedap cuma sambal nasi lemaknya sahaja ‘kurang’ sikit kat tekak kami, mungkin boleh di perbaiki rasanya di masa akan datang.

 

roti yang dah siap dibakar, boleh pilih nak sapu mentega, jem strawberi atau kaya.

 

kuih-muih dan tembikai potong.

 

 

 

 

NASI AIR DINGIN Original

Apa itu Nasi Air Dingin?
Nasi air dingin bukanlah bermaksud nasi itu sejuk atau dingin, ia adalah nasi putih bersama gulai samada gulai ikan ataupun gulai ayam/ daging. Jika di Kelantan nasi putih bersama gulai ikan/ ayam/ daging ini dipanggil sebagai nasi berlauk. Manakala, Air Dingin adalah nama tempat iaitu Kampung Air Dingin, Tumpat di Kelantan. Nasi berlauk dari Kg Air Dingin adalah tempat popular pertama yang menghasilkan nasi berlauk yang sangat sedap dan khabarnya nasi air dingin ini tahan lama, tidak basi dari pagi sampai ke malam. Sememangnya nasi air dingin original berasal dari kampung air dingin, tumpat, Kelantan. Nasi air dingin mula popular dan menjadi fenomena setelah ia mula diterbangkan ke serata Malaysia dan punyai ratusan agen di seluruh negeri di Malaysia.

 

Sepanjang pengetahuan penulis, nasi air dingin yang sentiasa menjadi sebutan pada ketika ini adalah nasi air dingin Husna dan nasi air dingin Kak Chik. HQ kedua-dua kedai ini terletak di sekitar Tumpat, Kelantan. Penulis berkesempatan melawat HQ Nasi Berlauk Kak Chik atau dikenali sebagai nasi air dingin Kak Chik. 

Kedai makan nasi air dingin Kak Chik ini terletak betul-betul di tepi jalan utama. Tempat parkingnya percuma dan sentiasa penuh dengan pelanggan. Kedai nasi berlauk Kak Chik terbahagi kepada dua bahagian, iaitu separuh bahagian kedai untuk pelanggan makan di situ (dine-in) dan separuh kedai lagi digunakan untuk membungkus ribuan bungkusan nasi air dingin Kak Chik untuk diedarkan pada agen-agen di seluruh Malaysia. Ketika penulis tiba pada waktu tengahari, kelihatan pekerja-pekerja kedai makan Nasi Berlauk Kak Chik sedang sibuk membungkus ratusan ke ribuan nasi bungkus air dingin ini.

 

 

Puas hati kalau dapat makan nasi berlauk Kak Chik kat HQ kedai makannya ni sebab ada banyak sangat pilihan lauk yang kita boleh pilih sendiri, bukan sekadar gulai ikan atau ayam sahaja. Gulainya memang sedap dan pekat, ditambah lagi dengan sayur atau acar dan sambal lada…diminum pula bersama teh tarik kaw, memang terangkatlah! Namun jangan risau jika anda tak berkesempatan singgah makan di restoran Kak Chik nasi berlauk ni, anda masih boleh mendapatkannya dari agen jualan di sekitar kawasan anda.

 

Selain nasi berlauk ada juga nasi dagang, tapi nasi kerabu tak kelihatan pula. Selain nasi dan pelbagai lauk, ada juga lambakan kuih-muih Kelantan yang bersusun memenuhi meja di sebelah cashier. Ada kuih-muih tradisi Kelantan dan juga kuih moden. Pilih saja mana yang berkenan. Antara kuih unik dan ‘rare’ yang hanya terdapat di Kelantan dan ada dijual di sini adalah kuih tahi itik, bunga tanjung dan jala mas. Rasanya semestinyalah lemak-lemak manis.

 

Kini nasi berlauk air dingin ini sudah menjadi makanan sepanjang masa tidak kira sebagai sarapan, makan tengahari ataupun makan malam. Walapun simple, tapi jika kena dengan selera anda pasti anda akan membelinya berulangkali.

Berbuka Puasa & Makan di Ole-Ole Bali Empire Shopping Gallery, Subang

Weekend aritu kami decide nak berbuka puasa & makan di Ole-Ole Bali Empire Shopping Gallery, Subang sempena meraikan birthday boy. Kebetulan Ole-Ole sedang ada promosi untuk birthday person iaitu ole-ole bali free nasi campur. Ye FREE, ole-ole bali akan bagi free nasi campur berharga RM39 untuk birthday person jika datang makan di ole-ole bali pada tarikh lahir. Ingat ye! kena datang makan hanya pada tarikh hari lahir, kalau tarikh lain dalam bulan yang sama dah tak sah promosi ni. Syaratnya senang aje, datang makan di ole-ole bali pada tarikh hari jadi & kena tunjuk ic untuk membuktikan memang betul tarikh hari lahir kita tu…then kata nak claim untuk free nasi campur birthday.

pandangan dari luar ole-ole bali empire

Sebelum datang sis dah telefon ingatkan nak booking awal-awal tapi tak berangkat pula. Then sis tengok kat fb ole-ole empire ada tulis no reservation during ramadhan, so sis fikir kena datang awallah walk-in je.

Jadi, hari Sabtu dalam pukul 6 sis dah sampai kat depan ole-ole empire. Sis tengok meja makan tak penuh pun then dekat kaunter depan tu ada satu buku penuh dengan nama & no hp customers. Staff cakap ole-ole dah penuh takleh masuk, kalau nak makan datang pukul 8 baru ada tempat katanya. Sis pun heranlah, katanya takleh buat reservation tapi buku dah penuh dengan senarai reservation….sis datang walk-in awal pukul 6 semata-mata nak reserve tempat tapi takleh masuk pulak. Memandangkan dah sampai sis redha je lah, bulan-bulan puasa ni kena banyakkan bersabar…tak gitu. Jadi sis beredar dari situ & datang balik nanti pukul 8 malam.

Dipendekkan cerita, dalam 7.45malam sis dah terpacak depan ole-ole bali empire….kesian anak-anak pun dah bising kelaparan. Buka puasa dengan air & roti je tadi. Rupanya bukan sis sorang beratur, ada beberapa orang lagi dok beratur kat situ. Beraturlah sis kat situ, lebihkurang pukul 8malam ada customer dah beredar keluar dari ole-ole bali empire….maka dapatlah sis peluang duduk kat meja tu.

Sis malas nak cerita panjang, sis tau korang nak tahu ole-ole bali menu kan…..gigihlah sis snap ole-ole bali menu ni untuk korang. Kat ole-ole menu ni dah siap ada harga makanan dan minuman sekali…check it out! (sorrylah kalau tak berapa clear sebab lighting kat ole-ole ni memang ala-ala romantik, lagipun sis amek ni masa tengah beratur kat depan kaunter…perut pun kelaparan)

\

 

Sempena bulan ramadan ni, ole-ole ada promosi makanan set untuk berbuka puasa…ni ala-ala buffet ramadan la, tapi menu dah fix tak boleh pilih-pilih. Nama promosi tu jamuan ole-ole berharga RM162.90 untuk 4 orang makan. Besar portion main dish ole-ole bali ni, jadi sis rasa…bukan takat 4 orang je boleh makan ni…..boleh pegi sampai 6 orang untuk habiskan makanan ni. Kalau tak cukup air nanti korang top-up lah air lain or just minta jer plain water (FOC).

Nanti sis sambung lagi cerita berbuka puasa di ole-ole bali empire subang ni….sis terkejar-kejar masa nak gi check in untuk staycation & buffet ramadan kat salah satu hotel kat shah alam. Nak tahu kat mana? tunggu lepas sis check out nanti sis buat review ok

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Berjaya Times Square, KL

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Hotel Traders, KL ini adalah perkongsian dari pemilik fb Fatin Farhana.

Iftar kat Berjaya Times Square Hotel, KL😍

Overall saya bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️

Parking
-Parking guna touchngo / visa. Parking juga banyak

 

Hall

-Dewan hall yang besar dan selesa

Service

-Good service, laju, makanan sentiasa topup. Saya balik pukul 8.30, kambing banyak lagi

Food

– Good food. Lots of choices. Steamboat dia sedap. Seafood sentiasa topup juga. tapi dessert tak banyak sangat choice

Price
-RM98/adult
-RM58/child

Totally recommended 👍🏻

kredit: fb Fatin Farhana.

 

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Traders, Kuala Lumpur

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Hotel Traders, KL ini adalah perkongsian dari pemilik fb Shamsul Ridzuan.

Salam semua.

Review untuk Iftar buffet di

Traders Hotel, Kuala Lumpur
Adult : RM148 per person but got 30% discount for GC member
So cuma bayar RM103.60 je per person.

Overall :5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

 

Registration : Mudah. X sampai 10 min dah dpt turn and setel payment.⭐⭐⭐⭐⭐
Seating : yg ni paling best sebab meja x share dgn yg lain. Lagi2 bawak baby ni. Lagi mudah dan jarak antara meja memang jaga SOP. Maximum customer dlm ni 160 org. So x crowded.⭐⭐⭐⭐⭐

Rasa sgt selesa berbuka disini.paling best dpt bawak balik durian

. 

 
Buffet Makanan : Memang byk menu. Lagi2 peminat seafood grill. Pkl 8.30 pun still byk lagi makanan. Kalau ada yg abis diaorg topup. Makanan staff hotel sendiri yang akan tolong ambikkan kita just tunjuk ja nak yg mana.⭐⭐⭐⭐⭐
Parking : kena bayar sendiri.⭐⭐⭐
Overall memang terbaik.


Kredit: fb Shamsul Ridzuan

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Armada, Petaling Jaya

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Hotel Armada, Pj ini adalah perkongsian dari pemilik fb Atty Jasmi.

Done. Armada Hotel, Pj.
Iftar today (26/4/2021). 4 star… Ada sedap, ada kureng.. Overall OKAY 👍👍
Bnyak jugak choice, dessert sedapp gilaaa. especially strawberry cake and pandan cake. Worth it
Dewasa Rm68 perpax.
Kids Rm40 perpax.
below 6y FOC.Kambing bakar biasa2 je, satay fair, ketam sambal sedap, kupang sedapp. Oklaaaa. sesuai dgn harga dan tmpt. hope to improve lagi better.. I sure 30 days of ramadhan full house awal2.

Terbaik

.. Staff pun friendly and faster.. 👍👍👍

 

kredit: fb Atty Jasmi

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Marriot Putrajaya

Buffet Ramadhan 2021 di Marriott Hotel Putrajaya ini adalah perkongsian dari pemilik fb Luqman Euphoria. Beliau berkongsi pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 dan juga gambar-gambar semasa beliau berbuka di sana.
Adult RM 145/ pax ,
Child RM 72/pax
🔥🔥fully booked from 26/4/2021-30/4/2021🔥🔥
Tapi Dapat Discount 20% jika Bayar dgn Maybank /Cimb Card ..Debit pun boleh
So after Discount:
Adult RM116/pax
Child RM57/pax
6:30Pm-10Pm
Maximum capacity 200-280 pax..
I booked n made Payment direct with Hotel .
Just call 03 8949 8888 , Minx Sambung p.I.c Buffet ramadan .nnti boleh booking n make reservations direct dgn person in charge..
sedapnya oyster & udang tu
Overall Menu smlm (24/4/2021) memuaskan
Menu ada pelbagai. I aim kt seafood je Sbb mmg Peminat Seafood ,yg dessert 🧁 pun best ade bnyk selections cake 🍰,buah ,puddings ,ABC Corner etc..
Menu Highlight :
💕Tujuh Kawah Wak Lan (Seven Iron Wonders) is a list of lip smacking gulai consisting of Gulai Ayam, Gulai Daging, Gulai Kambing, Gulai Udang, Gulai Ikan, Gulai Sayur
💕 Kinabalu BBQ Seafood Market(marinated n grilled BBQ)
💕 roasted whole lamb
💕 Flavourful Thai) offers a selection of Thai food
💕 Glorious Italian Cooking) serves up mouth watering Italian Marinated Roast Beef, a choice of Pasta with Chef Signature Sauce, Chicken or Beef Lasagna, Cannelloni and Bruschetta
💕 Rojak Rojak Segala Rojak
Staffs are very warm.
ROOM PACKAGE – RAMADAN MEMORIES
20% Discount on Best Available Rates per room per night
Book now and stay from 13 April to 12 May 2021.
Promo Code: ES1
Package includes:
⭐ 2 Days / 1 Nights stay in a Deluxe Room
⭐ Sahur Set Menu
⭐ Buffet Dinner at Zest Lifestyle Restaurant
⭐ Complimentary WIFI
⭐ Scheduled Shuttle to IOI City Mall
Dengan harga dan kualiti makanan, boleh datang lagi. Cuma saya tak pasti adakah menu berubah2 mengikut masa atau tak.
Kredit: fb Luqman Euphoria
Scroll To Top