aszulqa.com

SIAKAP KENGSOM: Menu Diet & Sihat

Ramai yang belum tahu lagi resepi ikan siakap masak kengsom sebagai menu diet yang sihat. Resepi siakap kengsom sebenarnya berasal dari Thailand yang memang terkenal dengan menu hidangan yang cukup rasa pedas & masamnya, memang menggiurkan. Tambahan lagi jika ibu mengandung yang suka menu yang masam sepanjang kehamilan, boleh mengidam dibuatnya jika tak dapat siakap kengsom ni.

 

 

Pertama kali terdetik rasa nak masak ikan siapa khengsom ni, bila ia selalu lalulalang di newsfeed fb. Boleh dibayangkan rasanya yang manis masam masin tu bila lihat hidangan ni lengkap dengan nenas, daun kesum & asam keping. Walaupun tak pernah rasa kat mana-mana kedai sebelum ni, keinginan nak rasa & masak sendiri tu membuak-buak, dah pulak memang kita ni peminat asam pedas. Ada yang kata, ikan siakap keongsom ni juga dikenali sebagai asam pedas siam.

Sayangnya siakap kengsom yang nak dimasak ni tiada nenas sebab stok kat dapur takde time nak nak masak. Tapi takpelah, kita masak je siakap kengsom ni tanpa nenas. Lain kali bila dah ada stok, kita cuba versi ada nenas pula. Cara buat siakap masak khengsom pun mudah & tidaklah renyah mana, malahan tak perlu tumis pun. Bila dah tak perlu tumis ni maknanya tak memerlukan masa yang lama, cepat dimasak sebab tak perlu nak tunggu masakan pecah minyak yang selalunya memakan masa yang lama.

Siakap masak kengsom sememangnya menu diet & sihat kerana masakan ini tidak menggunakan sebarang minyak masak untuk menumis, bertambah sihat lagi bila kita menggunakan ikan siakap. Lengkap juga dengan sayur kangkung.

 

 

BAHAN KISAR
-2 biji bawang besar merah
-6 ulas bawang putih
-1″ kunyit hidup
-9 tangkai cili kering

BAHAN LAIN
-2 batang serai diketuk
-1-2 asam keping
-seikat kangkung
-seikat daun kesum
-1-2 ekor ikan siakap (dipotong)

CARA MEMASAK
1.Masukkan bahan kisar ke dalam periuk
2.Tambahkan air secukupnya
3.Biarkan mereneh & masukkan serai yang telah diketuk bersama asam keping
4.Masukkan daun kesum & kacau sebati
5.Kemudian masukkan potongan ikan siakap, kacau perlahan-lahan bila perlu sahaja supaya ikan tidak hancur
6.Setelah ikan hampir masak, masukkan dulu batang kangkung kerana batangnya mengambil masa untuk lembut berbanding daun kangkung
7.Perasakan dengan garam bukit
8.Akhir sekali masukkan daun kangkung & kacau sebati hingga masak.

CARA MASAK ASAM PEDAS DAGING TETEL YANG SENANG & SUPERB!

Mesti ramai yang nak tahu cara masak asam pedas daging tetel yang senang, sedap & superb kan! Jika google banyak sebenarnya versi asam pedas daging tetel ni, baik dari resepi asam pedas daging tetel mat gebu, resepi asam pedas tetel yatie kitchen, asam pedas daging azlita mahupun asam pedas daging daun kesum.

 

 

Mesti ramai juga yang nak tahu kan apa maksud daging tetel?
Daging tetel ni sebenarnya ialah lebihan daging yang mempunyai banyak urat dan banyak lemak. Jika pergi pasar basah dan tak tahu mana satu daging tetel, tanya sahaja pada penjual kedai. Daging ini dijual ikut timbangan kilo, tapi jika kita nak beli dalam jumlah RM10, RM20 pun boleh juga. Pendek kata, sampaikan saja hajat kita pada penjual daging nanti tahulah diorang nak sukat & timbang untuk kita. Tapi awas! makan daging tetel ni perlu berpada-pada sebab kandungan lemak & kolesterolnya yang tinggi. Makan sekali sekala tak apalah, jangan jadi kebiasaan sudah.

 

 

Daging tetel ni adalah antara aneka masakan daging yang popular. Masakan asam pedas daging tetel ini jika kena cara buatnya pasti sedap, pekat likat & secukup rasa masam pedasnya. Sebelum memasak asam pedas, daging tetel ini perlu direbus sehingga empuk terlebih dahulu. Jom kita tengok cara buat asam pedas ni & subscribe 

 

 

BAHAN KISAR
-1″ halia
-1″ kunyit
-1 biji bawang merah besar
-3 ulas bawang putih
-minyak masak secukupnya

BAHAN -BAHAN LAIN
-segenggam cili kering kisar
-3 batang serai (diketuk)
-beberapa helai daun limau purut
-1 sudu besar asam jawa (dicampurkan sedikit air & dijadikan pes…buang bijinya ye)
-seikat daun kesum
-daging tetel (direbus empuk terlebih dahulu)

CARA MEMASAK
1.Kisarkan kesemua bahan kisar seperti di atas bersama minyak masak hingga hancur
2.Panaskan kuali & masukkan bahan kisar bersama minyak masak tadi & kacau sekejap
3.Kemudian masukkan cili kisar & kacau rata
4.Masukkan 3 batang serai yang telah diketuk
5.Masukkan air secukupnya
6.Masukkan daun limau purut & air asam jawa
7.Masaklah sehingga pecah minyak
8.Setelah itu masukkan daging tetel yang telah direbus empuk terlebih dahulu
9.Perasakan dengan 2 sudu teh garam bukit
10.Jika perlu, tambahkan air & biarkan mendidih dan perlu selalu dikacau
11.Akhir sekali masukkan daun kesum & gaul sebati
12.Siap untuk dihidang!

RESEPI SPAGHETTI CARBONARA HOMEMADE TANPA SOS PREGO: Lazat Lemak Berkrim Disukai Ramai

Resepi spaghetti carbonara homemade tanpa sos prego ini pasti menghilangkan kerisauan ramai orang yang nak masak spaghetti tapi takde stok di dapur sos prego carbonara, sos kimball carbonara mahupun sos carbonara brand lain.

Tapi bagi kami yang sememangnya tak suka beli sos siap dalam tin yang demikian memang tak jadi masalah, sebab setiap kali nak masak sos spaghetti carbonara kami akan buat sos spaghetti carbonara sendiri ataupun orang kata ‘homemade’. Janji ada stok susu kat dapur, tak kiralah susu tepung, susu segar ataupun susu cair…..semuanya boleh sahaja digunakan. Haaaa….lagi satu kena ada stok cheese keping. Ada 2 bahan asas ni pun dah cukup untuk buatkan sos spagetti carbonara jadi creamy, lazat lemak berkrim disukai ramai. Lain-lain bahan sebenarnya boleh adjust ikut tekak masing-masing. Lagi satu bila buat sendiri sos spagetti carbonara ni, kita dah dapat mengelakkan bahan pengawet, bahan perasa dan aditif makanan yang lain.

 

 

Walaupun kami sekeluarga ni tekak melayu, tapi sekali sekala suka juga makan menu ‘western food’ macamni. Dah namanya tekak melayu kan, jadi resepi ‘western food’ spaghetti carbonara ni pun takdelah ‘authentic’ dan asli mengikut resepi spaghetti carbonara mat salleh tu. Rasanya kami dah sesuaikan mengikut selera tekak melayu kita…heheeee.

Menu western simple ini sesuai dihidangkan sebagai masakan harian keluarga juga untuk majlis keraian & majlis keramaian seperti majlis makan-makan keluarga, majlis sambutan hari jadi (party birthday) dll. Kanak-kanak juga sangat suka dengan spagetti carbonara ni kerana rasanya yang creamy lemak berkrim & tidak pedas. Ibu-ibu yang sibuk bekerja mahupun suri rumah yang penat menguruskan anak-anak kecil pasti suka dengan menu western simple ni yang cepat, pantas & mudah disediakan ini. Selain mudah dimasak, bahannya juga mudah didapati.

 

 

Spaghetti carbonara sangat lazat & creamy lemak berkrim disaluti rasa yang kaya dengan cheese, daging & manis semulajadi dari udang segar. Kelebihan masak sendiri spagetti carbonara di rumah ni bila kita boleh adjust sendiri nak jadikan sos carbonara ni pekat likat, cair atau nak lebihkan udang ataupun meatball. Jika takde stok daging burger atau meatball kat rumah, jangan risau…ramai juga yang gunakan sosej atau hotdog bagi menggantikan daging.

 

Tengok step by step cara buat sos carbonara homemade subscribe sini

BAHAN-BAHAN:
-sedikit butter/ mentega
-1 biji bawang holland (racik halus atau potong dadu kecil)
-2 keping daging burger
-1 cili merah besar (dihiris)
-1 cawan susu (kami guna 3 sudu besar susu tepung full cream larutkan dalam secawan air)
-4-5 cheese keping
-4-5 biji cendawan shitake (dihiris)
-beberapa biji meatball
-12 ekor udang
-1 sudu besar tepung jagung (dilarutkan bersama sedikit air)
*TIPS MASAK: tepung jagung digunakan dalam masakan spageti carbonara supaya sos menjadi lebih pekat berkrim

CARA MASAK
1.Panaskan butter/ mentega…kemudian masakkan daging burger yang telah dicincang halus
2.Setelah daging burger masak, masukkan bawang holland & tumis hingga layu
3.Kemudian masukkan hirisan cili merah
4.Masukkan susu & kacau sebati, biarkan mendidih
5.Kemudian masukkan meatball & cendawan shitake
6.Gaul sebati & biarkan masak sekata
7.Kemudian masukkan udang & kacau sebati
8.Akhir sekali perasakan dengan garam bukitCubalah spaghetti carbonara ‘homemade’ tanpa sos prego ini di rumah! Korang pasti tak menyesal mencubanya malah akan masak berulang kali lagi resepi spagetti carbonara ini.

AYAM BLACK PEPPER 3 BAHAN! Tips Masak Cepat & Pantas Untuk Ibu Super Sibuk

Macam tak percaya kan, ada resepi ayam black pepper hanya menggunakan 3 bahan sahaja…ringkas & simple tapi masakannya boleh menjadi dengan sedap! Omputih kata black pepper chicken.

Ibu super-sibuk, superbusy…malah orang bujang sekalipun mesti suka dengan tips memasak yang cepat, pantas & ekspress ini. Yelah kan, zaman sekarang semua orang nak kejar masa dengan pelbagai urusan yang tak pernah habis.

 

 

Ibu bekerjaya sibuk dengan urusan kerja & menguruskan rumahtangga. Tidak kurang juga dengan suri rumah yang sibuk menguruskan anak-anak kecil, anak-anak sekolah, menguruskan kain baju & rumah, memasak dan banyak lagi. Kadang-kadang suri rumah ni makan pun tak sempat, janji anak-anak semua dah dipastikan makan….betul tak suri rumah sekalian?

 

 

Selain sesuai sebagai tips masak pantas & cepat untuk ibu super sibuk, ayam black pepper juga sesuai di masak ketika musim hujan. Al-maklumlah, musim-musim hujan ni selalunya perut selalu lapar, banyak kali pulak ibu-ibu nak kena masuk dapur masak bila anak-anak asyik merengek lapar. Jadi ayam black pepper 3 bahan ni boleh jadi menu masakan penyelamat seisi keluarga. Kos pun tak mahal. Masak dan makan pula dengan nasi panas di kala hujan turun, fuhhh! mesti tambah nasi berpinggan-pinggan.

 

 

Resepi ayam black pepper ini sangat mudah & simple, tanpa menggunakan sos black pepper. Resepi ayam blackpepper ni juga tanpa menggunakan tepung jagung. Hanya menggunakan 3 bahan: ayam, blackpepper dan bawang merah, percayalah korang boleh masak dengan pantas & cepat dan berjaya menyiapkan satu hidangan masakan yang menyelerakan untuk seisi keluarga. Ini juga boleh dijadikan menu ’emergency’ kalau ada tetamu yang suka datang bertandang tanpa beritahu terlebih dahulu, tiba-tiba dah muncul kat depan pintu rumah….korang boleh buat magik masakan sepantas kilat menggunakan resepi masakan ayam blackpepper 3 bahan ini sahaja!

BAHAN-BAHAN
1. 1/3 ekor ayam (dipotong kecil)
2. 1 sudu besar lada hitam @ black pepper kasar
3. 2 biji bawang merah besar
– 1 biji dikisar
-1 biji dipotong 4

CARA MASAK
-Kisar lada hitam @ blackpepper bersama sedikit air
-Panaskan minyak & masukkan bahan kisar tadi, kacau sebati
-Kemudian masukkan potongan ayam
-Masak seketika kemudian tambahkan air secukupnya
-Masaklah sehingga ayam empuk dan akhir sekali masukkan bawang merah yang telah dipotong empat & perasakan dengan garam. Dah siap!
-OPTIONAL: kalau nak tambah bahan lebih sedap boleh tambahkan potongan carrot & sedikit kicap untuk hitamkan sedikit kuah. Taburkan juga potongan daun bawang sebagai hiasan & penyedap rasa.

Step by step boleh subscribe youtube ni

 

RESEPI ASAM PEDAS IKAN JENAHAK

Ramai yang masih tercari-cari resepi asam pedas ikan bersesuaian dengan lauk ikan yang nak dimasak nanti. Secara asasnya, asam pedas ikan ini boleh dipelbagaikan ikannya untuk dimasak contohnya asam pedas ikan pari, asam pedas ikan kembung, asam pedas ikan tenggiri, asam pedas ikan siakap, asam pedas ikan kerisi, asam pedas ikan patin, termasuklah asam pedas ikan jenahak.

Hujung minggu yang lepas kami ada membeli 2 ketul kepala ikan jenahak untuk dimasak kari kepala ikan. Memandangkan anak-anak tidak diajar untuk memakan kepala ikan (hanya kami sahaja yang makan), makanya hanya 1 ketul sahaja digunakan untuk memasak kari kepala ikan untuk sekali hidangan. Makanya…berbaki 1 ketul lagi kepala ikan jenahak….

“ermmm ikan ni nak masak apalah sedap?”

fikir punya fikir, kebetulan daun kesum pun ada stok di dapur….makanya masuklah kita ke dapur memasak asam pedas kepala ikan jenahak.

 

Memandangkan saiz kepala ikan jenahak yang dibeli itu besar, jadinya hanya seketul kepala ikan jenahak sahaja yang ngam-ngam muat untuk dimasak di dalam periuk kami. Dah tak boleh selit lagi dah isi ikan jenahak yang lain. Tak mengapalah, ini pun sudah mencukupi untuk satu hidangan makan. Tambahan lagi jika dimakan bersama nasi panas, ulam-ulaman, ikan kering, telur dadar…fuhhh! memang ke lautlah jawabnya diet hari tu.

Saya akan bagi cara masak asam pedas ikan jenahak yang paling simple & senang tapi sedap. Cuma perlu ikut cara memasak yang betul sahaja, supaya resepi ikan ini akan menjadi dengan jayanya. Jom kita tengok bahan-bahan & cara memasak di bawah;

BAHAN-BAHAN:
-Kepala ikan jenahak (boleh guna apa sahaja ikan kesukaan korang seperti pari, kembung dll)
-1 sudu besar asam jawa (dicampurkan sedikit air & dibuang bijinya
-Bendi
-Daun kesum

BAHAN KISAR
-9 tangkai cili kering
-1 biji bawang merah besar
-3 ulas bawang putih

BAHAN TUMBUK
-1 Inci halia
-1 inci kunyit hidup

CARA MASAK
1.Setelah minyak panas, masukkan bahan yang telah ditumbuk lumat tadi (halia & kunyit hidup)
2.Kemudian masukkan bahan-bahan kisar & kacau sebati
3.Biarkan mendidih & hendaklah selalu dikacau supaya tidak hangit
4.Kemudian masukkan air asam jawa & kacau sebati. Tambahkan air secukupnya
5.Setelah masakan masak sebati, masukkan 1 sudu teh gula & 2 sudu teh garam (gula dimasukkan supaya masakan tidak pedas melampau & untuk menyeimbangkan rasa) kemudian kacau sebati
6.Setelah dimasukkan garam bolehlah dimasukkan kepala ikan jenahak pula
(*TIPS-garam perlu dimasukkan sebelum kepala ikan, jika garam dimasukkan selepas kepala ikan jenahak, agak susah untuk kacau kuahnya nanti dikhuatiri jika selalu kacau kepala ikan jenahak akan hancur)
7.Tutupkan periuk dengan penutup kemudian perlahankan api supaya ia masak sekata & tidak hangit
8.Selepas beberapa minit bolehlah dibuka penutup periuk & terbalikkan kepala ikan jenahak tadi
9.Ulang tutup periuk kembali
10.Selepas kepala ikan jenahak masak sekata, masukkan bendi & daun kesum
11.Biarkan mendidih selama beberapa saat sahaja kemudian tutup kembali periuk & segera tutup api (*TIPS-cara ini supaya bendi tidak layu, lembik atau terlebih masak)

Kalau taknak tersasar dari cara yang betul untuk memasak asam pedas ikan jenahak, wajib tengok & subscribe video yang dah bersusahpayah kami buat ni untuk korang follow step by step ya 😉

NASI GORENG 3 MINIT & 3 BAHAN SUPER SENANG Untuk Bekal Anak ke Sekolah (Super Simple & Super Jimat)

Nasi goreng 3 minit & 3 bahan  yang super senang, simple & sedap ini amatlah sesuai untuk dibuat bekal anak ke sekolah. Ibu-ibu tak perlu pening kepala nak fikir resepi yang komplikated dan memakan masa yang lama untuk berada di dapur. Mungkin ada juga ibu-ibu yang sedang mencari idea bento bekal sekolah anak, bolehlah menggunakan resepi ini yang kemudiannya boleh dihias mengikut kreativiti bento masing-masing.

 

 

Anda tak mungkin gagal untuk masak ikut resepi nasi goreng super senang, simple & sedap ni. Inilah jawapan pada ‘nasi tak habis nak buat apa?’. Nasi yang tidak habis semalam jangan dibuang, boleh disimpan untuk buat masak sarapan pagi atau bekal anak-anak ke sekolah. Cara masak & cara buat nasi goreng ini adalah semudah A,B,C malah lebih mudah dari memasak resepi nasi goreng kampung, nasi goreng cina, nasi goreng cili padi, nasi goreng ikan masin, nasi goreng tomyam, nasi goreng USA atau nasi goreng ikan bilis.

Masa yang diperlukan hanya 3 minit & bahan yang diperlukan cuma 3 bahan. Mudah & jimat bukan?

 

BAHAN-BAHAN:

  1. Nasi
  2. Bawang putih (diracik atau ditumbuk)
  3. Telur

CARA MASAK

  1. Panaskan minyak & pecahkan telur. Sebelum telur garing, terus kacau-kacaukan telur tadi
  2. Kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan
  3. Setelah itu masukkan nasi dan gaul sebati. Sebelum matikan api, perasakan nasi goreng tadi dengan garam bukit.

Nasi goreng anda dah siap & bolehlah dihidangkan. Nak lebih berkhasiat boleh taburkan chia seed, nak lebih sedap bolehlah dimakan bersama sebarang lauk lain, atau se simple makan dengan nugget sahaja. Selamat mencuba resepi nasi goreng 3 minit & 3 bahan ini!

 

Nak tengok cara masak @ cara buat nasi goreng ni? SUBSCRIBE

CARA MASAK SPAGHETTI BOLOGNESE AYAM SIMPLE

Cara masak spaghetti bolognese ayam simple ni rasanya dah ramai yang pandai. Rasanya ramai yang dah biasa google resepi spaghetti bolognese Chef Wan, resepi spaghetti bolognese Che Nom, resepi spaghetti bolognese Azie Kitchen dan banyak lagi portal masakan atau youtuber yang lain.

 

 

Pendek kata, tepuk dada tanya selera. Selera masing-masing, cara masak spaghetti bolognese ayam simple ini boleh diolah ikut tekak sendiri.Juga sebenarnya, boleh je mengikut apa aje bahan yang ada dalam peti ais korang waktu tu. Macam kat rumah ni time tekak rasa nak makan spaghetti bolognese ayam, cendawan shitake tiada….yang ada cuma saderi. Jadi kita tukar cendawan shitake dengan saderi dan outcome nya……wallah! not bad at all. Yummy… 

 

 

Jika dah bosan makan ayam…ayam cincang di dalam spaghetti ini boleh ditukar kepada daging fresh dicincang sendiri atau ‘minced beef’ dalam plastik yang boleh dibeli di pasaraya atau daging  burger ramly atau ‘meatball’.

 

 

Tutorial & cara masak spaghetti bolognese simple ini juga ada ditunjukkan step by step di youtube klik SUBSCRIBE

Bahan-Bahan:

  • Segenggam ayam cincang
  • 1 biji bawang merah potong dadu (sebaiknya guna bawang holland, tapi tiada stok waktu ni)
  • 1 batang carrot (potong dadu)
  • 1 capsicum (potong dadu)
  • 1 batang saderi (dipotong)
  • garam bukit secukup rasa
  • 1 botol sos bolognese (traditional)
  • mixed herbs
  • 1 pek spaghetti (direbus hingga lembut)

Cara Memasak:

  1. Masukkan ayam cincang & kacau hingga kekuningan. Kemudian tumiskan bawang yang telah dipotong dadu tadi
  2. Masukkan 1 botol sos bolognese ke dalam periuk & tambahkan air mengikut citarasa masing-masing
  3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan potongan sayur carrot, capsicum & saderi dan gaul sebati
  4. Masukkan mixed herbs & biarkan mendidih
  5. Akhir sekali masukkan garam & gaul sebati
  6. Hidangkan spaghetti yang telah siap direbus bersama kuah sos spaghetti ayam yang telah siap dimasak ini
  7. Taburkan chia seed (gambar bawah) ke atas spaghetti bolognese bagi menambahkan khasiat hidangan.*chia seed boleh dibeli di pasaraya,cari di bahagian organik.

 

RESEPI AYAM MASAK UNGKEP [Ayam Berkuah Tanpa Santan]

Resepi ayam masak ungkep, ayam berkuah tanpa santan ini dah berbelas tahun saya gunakan & menjadi kegemaran seisi keluarga. Walaupun ada 1001 resepi masakan ayam ungkep yang lain, saya tak pernah cuba kerana ayam ungkep yang ni dah cukup sedap & digemari suami & anak-anak.

 

 

Kadang-kadang tekak kita ni rasa nak makan masakan yang berempah tapi kalau nak masak rendang rasanya macam komplikated sedikit sebab memerlukan banyak bahan & masa yang lama. Lagipun tak semua kanak-kanak suka makan rendang. Sebagai ibu ni, kitalah yang kena bijak pilih menu yang digemari seisi keluarga & mudah dimasak. Maka resepi ayam berkuah tanpa santan inilah jawapannya! ayam ungkep…

Resepi ini sudah diolah menjadi kurang pedas atau tidak pedas untuk anak-anak supaya ia menjadi masakan ‘mesra seisi keluarga’.Jika menurut resepi asalnya, perlulah diletak banyak cili padi supaya pedas & lebih umphhhh!

Seringkali bila dihidang kepada kawan-kawan atau tetamu yang datang bertandang ke rumah, mereka akan ‘jatuh cinta’ pada suapan pertama lauk ini. Mereka selalu tertanya-tanya masakan apakah ini kerana rasanya yang berempah tetapi bukan rendang, ada sedikit kuah yang pekat tetapi tidak bersantan (itulah resepi ayam berkuah tanpa santan).

 

 

Sebenarnya, ungkep ayam ini adalah masak ayam resepi mudah dan simple di antara resepi lauk pauk berasaskan ayam. Bahan-bahannya agak ringkas & kebanyakan masa ada di dapur kita.Cara masak ayam ungkep juga taklah susah mana.

Bahan-Bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 Sudu Besar (SB) halba
  • 1 SB jintan putih
  • 3 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2-3 biji kentang
  • garam bukit secukup rasa
  • Bahan-bahan untuk dikisar/ditumbuk :
    • 2 biji bawang merah besar
    • 3″- 5″ kunyit hidup
    • 1″ halia
    • 2 biji cili padi (jika suka pedas, lebihkan lagi)

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan minyak masak. Sebelum minyak panas, terus masukkan halba dan jintan putih kemudian dikacau sekata. Masak dengan api perlahan sahaja. Pastikan sentiasa kacaurempah ini kerana jika hangit atau minyak terlebih panas akan menyebabkan ungkep menjadi pahit (*Ini tips penting!)
  2. Apabila rempah tadi sudah berbau semerbak bolehlah dimasukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
  3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan potongan ayam & kacau sebati.Tambahkan air secukupnya.
  4. Kemudian tutuplah masakan tadi dengan penutup periuk supaya rempahnya lebih meresap & ayam lebih cepat empuk. Kalau tidak ditutup masakan ayam ini maka tiadalah namanya UNGKEP kerana ungkep dalam bahasa jawa bermaksud tutup.
  5. Sesekali bolehlah dibuka penutup periuk untuk mengacau bagi mengelakkan hangit (ingat! waktu ni masak dengan api perlahan sahaja)
  6. Tambahkan air lagi jika korang suka berkuah & masukkan potongan kentang.
  7. Tutup lagi sekali masakan ini dengan penutup periuk. Sesekali dikacau & masaklah sehingga pecah minyak.
  8. Apabila sudah cantik pecah minyaknya, perasakan dengan garam bukit pink (pilihan lebih sihat). Kemudian taburkan hirisan daun kunyit& kacau sehingga mesra.Dah boleh tutup api waktu ni.
  9. Dan siap resepi ayam berkuah tanpa santan; ayam masak ungkep kita! Sedia untuk dihidang seisi keluarga.
  10. Jika resepi simple, sedap & mudah ini bermanfaat untuk korang……..teruskan SHARE di fb korang or group masakan, takut lain kali cari posting ni tak jumpa pulak kan.

 

Saya berbesar hati meluangkan masa untuk buat video dan tunjuk step by step cara masak ungkep  ayam untuk korang supaya lebih senang nak follow. Rugi tak SUBSCRIBE sebab lebih banyak lagi resepi best akan di upload kat chanel youtube ni

Scroll To Top