aszulqa.com

resipi sup ayam mamak

Masyarakat majmuk memeriahkan kepelbagaian makanan di Malaysia. Antara tempat makan yang sering dikunjungi di Malaysia tidak mengenal kaum ialah kedai mamak ataupun restoran mamak. Kepelbagaian menu mamak merupakan tarikan utama ianya senang dikunjungi oleh semua kaum di Malaysia.

Selain roti canai, kedai mamak juga cukup terkenal dengan menu sup ayam mamak yang power! Sup ayam mamak yang pekat dan kaya dengan rasa rempah agak berbeza dengan sup ayam Melayu. Resepi ayam berkuah tanpa santan ini sedap dihirup begitu sahaja dan dicicah bersama roti ataupun dimakan bersama nasi putih. Jika sebelum ini kita hanya menikmati sup ayam mamak ini di kedai mamak, apa kata kita cuba sendiri masak di rumah resepi sup ayam mamak style yang pekat dan berempah seperti resipi di bawah ini:

bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
4 sekawan
1 peket kecil rempah sup
2 sb rempah kurma
1 sb serbuk kunyit
5-7 biji ubi kentang
1 batang carrot
daun ketumbar
garam
air

Read more

himpunan koleksi pelbagai resepi popia viral

Berikut ialah 3 himpunan koleksi pelbagai resepi popia viral. Kesemua resepi popia carbonara ini menggunakan sos prego dan menghasilkan popia carbonara creamy.

️Resepi popia carbonara viral perkongsian Almie Amira telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.

Bahan-bahan Popia Carbonara 🧀* 2 biji bawang holland
* 8 cili api hijau
* 12 ulas bawang putih
* Sepeket sosej yang dihiris serong-serong
* Ayam cincang (saya pakai RAMLY @ SAUDI) 1 peket
* Kiub pati ayam (1 kiub)
* 2 tin sos carbonara prego (tin biru cair)
* 1 tin sos cheesy prego (tin kuning)
* Susu full cream 1/2 kotak kecik (100ml) – optional
* Sedikit butter untuk menumis
* Serbuk lada hitam (agak-agak)
* Mixed herbs (wajib) 2 sudu kecik
* Sedikit bancuhan tepung jagung (pekatkan inti)
* Kulit popia (jenama KG pakai yang 40 pcs punya) inti ni boleh dapat banyak popia. Ikut berapa banyak inti anda letak la, anggaran 2 – 3 peket kulit popia
* Garam (kena rasa dulu, sebab sos carbonara dalam tin dah masin)
* Sedikit tepung + air (gam kulit popia)

Read more

pancake gebu viral, kuih moden boleh buat sendiri kat rumah

Jika mak-mak kita dulu suka masak lempeng untuk sarapan pagi, mak-mak moden sekarang mungkin lebih suka masak lempeng moden seperti pankek untuk anak-anak. Pancake gebu dan lembut mungkin lebih menarik perhatian anak-anak zaman sekarang kerana bentuknya yang lebih menarik dan inti yang boleh dipelbagaikan seperti inti coklat, nutella, kaya, ‘peanut butter’ dan sebagainya.

Read more

ayam goreng ala KFC rangup

Oh patutlah ayam goreng singgit akak laris lain macam semalam.. rupanya semalam KFC ada buat promo.. Agaknya dorang malas nak beratur.. dapat yg ala-ala kepci pun jadilah😂😂. Berikut ialah perkongsian daripada Murni Rahmat ini yang telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.

Read more

popia crunhy homemade berintikan isi ayam

Popia crunhy homemade berintikan isi ayam boleh dijamu untuk seisi keluarga sebagai kudapan mudah. Resepi Popia crunhy homemade perkongsian daripada Niesa ini telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.
Niesa nak share resepi Popia Crunchy Homemade. Nanti boleh kawan-kawan buat untuk kudap-kudap petang atau bila-bila je 

Read more

lompat tikam kelantan viral

Jika anda peminat kuih muih Melayu, anda pasti terliur melihat kuih lompat tikam viral Berek 12 Kelantan yang tular sejak kebelakangan ini. Berita baiknya, kini anda boleh buat sendiri kuih lompat tikam viral ini kat rumah menggunakan resepi kuih lompat tikam sukatan cawan. Walaupun ada 4 jenis bahagian kuih yang anda perlu sediakan untuk lompat tikam, tapi percayalah ia tidaklah sesukar yang anda bayangkan.

Ramai juga yang tertanya-tanya lompat tikam asal daripada mana dan kenapa ia dinamakan begitu. Mendengarkan namanya yang menakutkan seperti tidak sepadan dengan kuihnya yang sedap berlemak manis. Menurut sejarah kuih lompat tikam ini berasal dari kerajaan Mahapahit. Kerajaan Majapahit ingin mempersembahkan kuih ini kepada Kerajaan Kelantan sekitar tahun 1700. Sewaktu dayang-dayang ingin mempersembahkan kuih ini kepada Sultan Kelantan, malangnya salah seorang dayang tersadung pada bendul di Istana, lalu melompatlah Sultan kerana terkejut dan tertikam dayang itu. Disebabkan peristiwa itu, Sultan Kelantan dengan rasminya menamakan kuih itu sebagai kuih lompat tikam.

Boleh share dahulu resepi lompat tikam Kelantan ini kat wall fb anda. Apabila bulan puasa tiba pasti berguna resepi kuih muih Melayu seperti ini. Tidak perlu lagi nak bersesak di bazaar Ramadhan, jimat masa, tenaga dan duit. Pasti puasa hati dapat buat sendiri kuih sedap ini dan jamu seisi keluarga.

Read more

asam pedas pari resepi…tengok gambar pun dah kecur air liur, belum buat lagi!

Suami orang melaka, dapat makan asam pedas ikan pari memang tak pandang dah lauk lain. Resepi asam pedas ikan pari oleh Sue Ninie‎ ini telah mendapat banyak share di  Resepi Viral Mudah dan Sedap, rugi jika anda tak cuba.

Read more

resepi pulut kuning rendang ayam

Resepi pulut kuning rendang ayam cara mak saya ini telah mendapat ribuan share di Resepi Viral Mudah dan Sedap. Kalian pasti teruja untuk mengetahui resepi pulut kuning 3kg ini kerana semestinya ia sangat berguna sebagai rujukan memasak untuk sebarang majlis makan-makan, majlis keraian, majlis hari raya dan pelbagai lagi majlis. Resepi pulut kuning 3kg ini juga boleh dibuat meniaga kerana sukatannya yang banyak.

Read more

resepi pau goreng kacang merah boleh buat meniaga

Tidak perlu lagi google pau goreng inti kacang merah near me, kerana kini anda boleh buat sendiri pau goreng kacang merah menggunakan resepi ini. Resepi pau goreng kacang merah oleh Noor Baini Bakar ini telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.

Read more

resepi sambal bilis tempoyak

Resepi sambal bilis tempoyak yang sangat sedap dimakan bersama nasi putih dan lauk pauk kampung. Sambal tempoyak bilis sangat laku keras bila tibanya bulan puasa. Resepi sambal tempoyak ikan bilis ini telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.

Read more

Scroll To Top