aszulqa.com

ROTI GARDENIA BOLEH BUAT APA? Roti Karipap Inti Kentang

Pelbagai menu boleh dibuat dari roti gardenia classic yang kosong tu. Untuk lebih banyak idea menu roti gardenia boleh klik sini.

Jika selama ni kita kena buat doh untuk buat karipap, kini tidak lagi. Jika anda kesuntukan masa ataupun kurang mahir menbuat doh karipap anda boleh sahaja menggunakan roti gardenia classic sebagai doh karipap. Cara buat roti karipap seperti di video bawah. Kami juga ada kongsikan sekali cara buat inti kentang untuk karipap.

 

BAHAN-BAHAN inti kentang untuk roti karipap
(adunan ini boleh dapat 20++ biji roti karipap)
-4 sudu besar serbuk kari (bancuh dengan sedikit air)
-1/2 biji bawang holland
-3 ulas bawang putih
-7 biji kentang (potong dadu)
-gula

-1 bungkus roti gardenia saiz jumbo

Roti karipap sangat sesuai sebagai menu bekal sekolah anak, menu minum petang ataupun menu sarapan pagi. Digoreng panas-panas dan diminum bersama teh o kosong, wah sedapnya!

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Sup Cendawan ala Pizza Hut, Resepi Sup Cendawan Berkrim Homemade @ Mushroom Soup Recipe

Kini sup krim cendawan boleh dibuat sendiri di rumah menggunakan resepi sup cendawan berkrim homemade ala pizza hut @ mushroom soup recipe ini. Kini korang tidak perlu risau lagi untuk makan mushroom soup peket  atau yang instant banyak msg tu, bila korang dah boleh buat sendiri sup cendawan berkrim menggunakan resepi di bawah ini.

Senang & simple je resepi nya, cuma perlukan vitamin ‘R’ sahaja…eheheeee. Vitamin Rajin namanya.

Resepi mushroom soup @ sup cendawan berkrim ala pizza hut ni sedap dimakan begitu sahaja, dicicah bersama garlic bread @ roti bawang putih atau kadang-kadang time demam tak sedap mulut teringin pula nak makan mushroom soup @ sup cendawan berkrim ni. Bila demam makan serba tak kena, bolehlah suruh siapa-siapa tolong buatkan mushroom soup @ sup cendawan berkrim simple ala pizza hut follow resepi mushroom soup yang kami dah waktu tunjukkan tutorial cara masaknya.

Bila masak sendiri sup cendawan berkrim @ mushroom soup ni, Kita boleh adjust kepekatan & rasanya ikut citarasa Kita. Nak lebih creamy lebihkan susu, kalau suka rasa cendawan tu boleh lebihkan cendawan. Resepi mushroom soup @ sup cendawan berkrim ala pizza hut ni juga sesuai dibuat bekal sekolah anak. Anak mesti suka dengan rasanya yang creamy, lebih sihat dari kita sajikan mereka sup instant tu. Lagipun air tangan ibu lebih afdhal untuk mengeratkan lagi kasih sayang ibu & anak.

BAHAN-BAHAN sup cendawan berkrim ala pizza hut homemade @ resepi Mushroom soup
-4 cendawan shitake
-2 sudu besar butter
-parsley flakes
-serbuk lada sulah
-2 cawan susu segar @ susu cair
-4 sudu besar tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
-1 kiub ayam

BAHAN KISAR sup cendawan berkrim ala pizza hut homemade @ resepi mushroom soup
-1 cendawan shitake
-1/2 biji bawang holland
-3 ulas bawang putih

Sedap dicicah dengan roti bawang putih @ garlic bread.
Nak tau cara buat garlic bread & resepi? klik sini

 

ROTI GARDENIA RESEPI > Resepi Roti Cheese Cendawan

Biasanya roti gardenia kita buat breakfast sapu mentega, jem atau kaya. Nak lebih sedap buatlah roti bakar. Tapi kalau hari-hari roti disapu mentega, jem atau kaya pun bosan juga ye.

Roti gardenia ni sebenarnya banyak resepi yang kita boleh olah jadikan ia sebagai menu sarapan pagi mahupun menu minum petang. Bagi yang masih mencari-cari roti gardenia resepi bolehlah klik link ni , ada 6 roti gardenia resepi yang telah diolah oleh #aszulqa.

 

Resepi ke-6 roti gardenia resepi iaitu roti cheese cendawan ini sangat sedap & rangup bila digoreng. Tak memerlukan masak yang lama untuk menggoreng kerana roti goreng ini senang garing. Roti goreng cendawan cheese boleh disimpan di dalam peti atau difrozenkan untuk tahan lama…jadi bila terasa nak makan just ambil dan goreng…siap sudah tersedia untuk menu breakfast juga sesuai untuk menu minum petang. Anak-anak pasti suka sebab ada cheese tarik nanti. Selalunya resepi roti cheese pasti disukai seisi keluarga.

BAHAN-BAHAN roti cheese cendawan poket sandwich
A) Roti keping sandwich
B) Bahan inti Cendawan Cheese
-7 cendawan shitake (potong dadu)
-1/2 batang carrot (potong dadu)
-1 genggam daun sup (dihiris)
-5 keping cheese cheddar
-mozarella cheese
-150g daging kisar @ minced beef
-1/2 biji bawang holland (potong dadu)
-7 ulas bawang putih (potong dadu)
-1 susu besar tepung gandum
-garam

CARA PENYEDIAAN
1.Mula-mula masak dulu inti cendawan cheese
2.Panaskan minyak dan masak daging kisar
3.Kemudian tumis bawang holland & bawang putih hingga layu
4.Masak cendawan & carrot

5.Masukkan susu segar
6.Masukkan kepingan cheese & kacau sebati
7.Masukkan tepung gandum untuk memekatkan masakan
8.Masukkan garam
9.Masukkan hirisan daun sup & kacau sebati
10.Tutup api & biarkan sejuk
11.Ambil kepingan roti & guna cawan@gelas untuk tekan dan potong bentuk bulat
12.Ambil satu potongan bulat dari roti tadi kemudian letakkan sedikit mozzarella cheese & 1 sudubesar inti cendawan cheese
13.Tutupkan inti tadi dengan potongan bulat roti yang lain
14.Tekan-tekan bahagian bulat tepi roti supaya kemas tertutup
15.Kemudian ambil garfu & tekan bahagian bulat tepi roti supaya ada pattern dan kemas tertutup 16.Dah siap bolehlah digoreng dengan api perlahan (jangan guna api besar nanti cepat hangus rotinya)
17.Sedia dihidang!

 

Untuk lebih faham kami sudah sediakan video cara buat roti cheese cendawan ni

Jika suka resepi ni, bolehlah di share di wall korang supaya tak hilang bila nak guna nanti. Selamat mencuba!

1 Bungkus Roti Gardenia Boleh Buat Apa?! Lihat sini ROTI GARDENIA RESEPI

1 bungkus roti gardenia boleh buat apa?
Eh, takkan asyik nak makan roti dengan jem atau kaya aje kan…jemu juga. Sekali-sekala tukar la angin untuk pelbagaikan menu roti gardenia. Jap lagi sis akan kongsikan aneka resepi roti gardenia, yang mana daripada sebungkus roti gardenia classic 400g tu, sis boleh buat 3 menu masakan tau. Nak tahu? klik sini terus

Musim-musim pkp 2.0 tahun 2021 ni, kita kena kreatif pelbagaikan masakan walaupun hanya dari sekeping roti. Menu roti gardenia ni adalah antara menu viral pkp sepanjang pkp 1.0 (menu viral 2020)

Bila sis goole kan, sis baru tahu antara roti gardenia yang menjadi kegemaran ramai ialah roti gardenia coklat, roti gardenia hijau, roti gardenia purple, roti gardenia jagung, roti gardenia wholemeal & roti gardenia panjang.

Antara kenangan menarik roti gardenia sepanjang tempoh pkp 1.0 Mac 2020 tahun lalu, bertarikh 23 Mac 2020 ramai yang up status di sosial media “roti gardenia dalam kenangan” kerana roti gardenia habis licin di setiap rak kedai & pasaraya. Ramai yang membuat pembelian panik (panic buying) agaknya. Menarik bila dikenangkan roti gardenia covid ni.

Ramai juga yang tertanya-tanya roti gardenia harga. Seperti yang dilaporkan oleh utusan, roti gardenia sudah naik harga bermula 1 disember 2020, tetapi untuk beberapa produk tertentu sahaja. Kenaikan bermula dari 5 sen hingga ke 20 sen untuk produk seperti sambal bilis, red beans, butterscoth dll. Tapi jangan risau, roti gardenia original classic 400g yang berharga RM2.50 tetap maintain tak naik harga.

Oh ya! korang tahu ke sebungkus roti gardenia ada berapa keping?
Jawapannya adalah 13 keping. So, jika kita nak buat 3 hidangan @ 3 menu dari sebungkus roti gardenia…setiap menu masakan akan menggunakan 4-5 keping roti gardenia. Best kan, dari sebungkus roti gardenia boleh dapat aneka menu hidangan.

Resepi Roti Gardenia untuk 1 bungkus roti gardenia original classic
1. Roti gardenia sosej @ hotdog cheese gulung
2. Roti gardenia pizza
3. Garlic bread (roti bawang putih)

 

Menu #1
ROTI GARDENIA SOSEJ @ HOTDOG CHEESE GULUNG
[Roti gardenia goreng]

Bahan-bahan menu #1
-4 keping roti gardenia
-4 batang hotdog @ sosej
-4 keping cheese
-1 biji telur (pecahkan & kacau)
-1 mangkuk serbuk roti

Cara buat
1.Ambil sekeping roti gardenia & letakkan sekeping cheese di atasnya
2.Kemudian letakkan sosej @ hotdog & gulungkan
3.Ketip hujung gulungan dengan sedikit bancuhan telur
4.Kemudian golek-golekkan gulungan roti tadi dalam bancuhan telur
5.Golek-golekkan gulungan roti atas serbuk roti
6.Ulang langkah 1-5 untuk ketiga-tiga roti yang lain
7.Panaskan minyak masak
8.Goreng dengan api perlahan hingga kuning keemasan

SUBSCRIBE untuk lihat cara buat yang betul

 

Menu #2
GARLIC BREAD (ROTI BAWANG PUTIH)
[Roti gardenia bakar]

Bahan-bahan menu #2
-5 keping roti gardenia (setiap keping potong dua)
-4 sudu besar buttercup
-4@5 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
-parsley flakes

Cara buat
1.Biarkan butter pada suhu bilik sampai lembut
2.Masukkan dalam mangkuk butter bersama bawang putih, hancurkan & kacau sebati
3.Kemudian masukkan parsley flakes
4.Ambil roti & sapukan bancuhan butter tadi rata-rata
5.Kemudian bakar dalam oven pada suhu 210 selama 10 minit
6.Dah siap dibakar sedap dimakan panas-panas, dicicah dengan mushroom soup @ sup cendawan!

SUBSCRIBE untuk lihat cara buat yang betul

 

Menu #3
ROTI GARDENIA PIZZA
[Roti gardenia bakar oven]

Bahan-bahan menu #3
-4 keping roti gardenia
-4 keping cheese
-sedikit sos spaghetti original
-surimi ketam
-nenas (potong kecil)
-bawang holland (dihiris)
-mozarella cheese

Cara buat
1.Sapukan sos spaghetti original ke atas roti
2.Letakkan cheese keping
3.Susunkan potongan surimi ketam & nenas ke atas cheese keping tadi
4.Taburkan moarella cheese & parsley flakes
5.Bakar dalam oven pada suhu 210 selama 10 minit
6.Sedap dimakan panas-panas!

SUBSCRIBE untuk lihat cara buat yang betul

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Scroll To Top