HEALTH & BEAUTY

MANFAAT CHINESE SKULLCAP (Scutellaria Baicalensis)

Jom lihat apakah manfaat dan kelebihan chinese skullcap.

Disebalik namanya yang unik, Chinese skullcap telah digunakan secara meluas di dalam perubatan tradisional di China, Jepun, Korea, India, Eropah & Amerika Utara. Terdapat kira-kira 300 spesis skullcaps yang mana mempunyai pelbagai jenis flavonoids dan ‘phytochemical’ yang membantu melegakan pelbagai masalah kesihatan juga kecantikan kulit.

Chinese Skullcap atau nama saintifik Scutellaria Baicalensis, juga dikenali sebagai Huang Qin di dalam perubatan Cina.

Antara kelebihan Baicalin:

♥ Membantu membaiki kerosakan DNA supaya sel-sel kulit tetap muda & sihat.

♥ Memperbaharui sel-sel kulit

♥ Membantu menganjalkan kulit

♥ Melindungi sel-sel kulit dari kerosakan radikal bebas yang boleh menyebabkan penuaan awal kulit.

Boleh juga rujuk disini untuk melihat kelebihan Baicalin https://www.lorealparisusa.com/ingredient-library/baicalin.aspx & https://www.skinceuticals.com/skin-care-ingredients/baicalin

Chinese Skullcap (Scutellaria Baicalensis) untuk keremajaan kulit.

Melihat betapa hebatnya manfaat akar purba ini atau manfaat chinese skullcap ini untuk kulit, maka ekstrak chinese skullcap juga tidak ketinggalan untuk diformulasikan di dalam Zulqaas Phytonutrients Serum.

Sudah bersedia untuk mendapat kulit awet muda hanya dengan sapuan serum di muka?

Klik di bawah :

 Order ZULQAAS Phytonutrients Serum/blog

MANFAAT JAPANESE KNOTWEED/ FALLOPIA JAPONICA (Polygonum Cuspidatum)

Mungkin ramai yang masih tertanya-tanya apa manfaat Japanese Knotweed ini untuk kulit ?

Japanese Knotweed atau juga dikenali sebagai Fallopia japonica adalah tumbuhan yang berasal dari Asia Timur di Jepun, China dan Korea. Di Amerika Utara dan Eropah, spesies ini berjaya ditumbuhkan di banyak habitat dan dikelaskan sebagai spesies invasif di beberapa negara. Nama botani atau nama saintifiknya ialah Polygonum Cuspidatum.

Ini adalah daun dan bunganya yang merimbun
Ini adalah batangnya yang berupa seperti batang buluh

Nutrient utama dalam Japanese Knotweed ialah RESVERATROL.

Japanese knotweed adalah salah satu sumber resveratrol terbaik selain daripada anggur.

RESVERATROL ini berfungsi sebagai antioksida yang sangat bagus untuk meneutralkan radikal bebas yang boleh mengakibatkan kesan buruk kepada kulit seperti kulit kusam dan cepat nampak tua. Dalam kata lain, japanese knotweed berupaya menjadi bahan untuk anti penuaan yang melambatkan proses penuaan kulit.

Selain untuk kesihatan & kecantikan kulit, japanese knotweed juga diformulakan di dalam makanan kesihatan seperti di dalam vivix lihat sini.

Lihatlah, betapa hebatnya manfaat japanese knotweed ini untuk kecantikan & kesihatan kita.

Tapi kat Malaysia ni mana nak dapat Japanese Knotweed untuk mencantikkan kulit?

Zulqaas Phytonutrients Serum diperkaya dengan ekstrak Japanese Knotweed.

Jangan risau, setiap masalah pasti ada penyelesaiannya.

Zulqaas Phytonutrients Serum mengandungi Japanese Knotweed ekstrak untuk menghalang kesan radikal bebas, melambatkan proses penuaan & kedutan di wajah anda. Jom ke sini.

Sudah bersedia untuk mendapat kulit awet muda hanya dengan sapuan serum di muka?

Klik di bawah :

 Order ZULQAAS Phytonutrients Serum/blog

 

MANFAAT ROSEHIP OIL

SAY GOODBYE TO KULIT KUSAM DENGAN ‘MINYAK AJAIB’
=================
 
Ada satu ‘minyak ajaib’ yang boleh mempercepatkan proses mengatasi masalah kulit kusam.
 
Minyak ‘ajaib’ ni bukan minyak dagu, bukan juga minyak senyonyong, bukan minyak urut apatah lagi minyak pengasih ?
.
.
.
.
.
Minyak ‘ajaib’ ni namanya ROSEHIP OIL.
 
ROSEHIP OIL ni antara bahan utama dalam kebanyakan produk berasaskan bahan semulajadi terutamanya bagi mengatasi kulit kusam.
 
Jom lihat manfaat ROSEHIP OIL
 
Menyekatakan tona kulit
 
? Mengurangkan ‘dark spot’
 
Mencerahkan kulit
 
Vit. A & Vit.C dalam rosehip oil merangsang penghasilan kolagen
 
? Vit. A, Vit C & anti inflammantory fatty acids dalam rosehip oil mampu merawat tanda-tanda penuaan pada kulit seperti kerutan.
 
Vitamin A,C, E & betakaroten di dalam rosehip oil mampu melindungi kulit dari radikal bebas yang boleh menyebabkan kulit kusam tak bermaya
 
Zulqaas Phytonutrients Serum semestinya mengandungi Rosehip oil.
Walaupun concentrationnya tidak sepekat pure Rosehip oil, namun dengan penggunaan yang konsisten masih mampu memudarkan kulit kusam.
 
Untuk kesan yang lebih cepat, bolehlah menggunakan Zulqaas Phytonutrients Serum terlebih dahulu, kemudian baru diikuti pure Rosehip Oil.
♦Zulqaas Phytonutrients Serum 15ml boleh didapati di https://www.facebook.com/ZulqaasOfficial/app/434287979923319/
♦Rosehip oil 5ml boleh didapati di http://www.goeskincare.com.my/product/rosa-e-pigmentation-serum/
 
Konsepnya, waterbased serum (Zulqaas adalah water based) perlu di sapu terlebih dahulu sebelum diikuti oleh oil based skincare. Memang benar, banyak manfaat Rosehip oil untuk kulit.
 
FOLLOW & LIKE https://www.facebook.com/ZulqaasOfficial/ untuk lebih banyak tips menjaga kulit.
Subscribe YOUTUBE channel https://www.youtube.com/results?search_query=zulqaas

Zulqaas Phytonutrients Serum diperkaya dengan 10 plants ekstrak

Jom berkenalan dengan Zulqaas Phytonutrients Serum 

.

 

klik sini untuk info menarik!

Adakah anda pencinta produk semulajadi?

atau disebut Natural Based Product?

Adakah anda suka produk VEGAN?

Adakah anda mencari ANIMAL CRUELTY FREE Product?

Adakah anda hanya memilih produk yang dikilangkan di kilang bertaraf GMP & diiktiraf Halal?

.

ZULQAAS PHYTONUTRIENTS SERUM ADA KESEMUA CIRI-CIRI DI ATAS.

Diformulasi secara terperinci oleh chemist bertauliah dengan 10 plants ekstrak yang mampu mencerahkan, mengekalkan kelembapan dan anti-penuaan (brightening + hydrating + anti-aging).

JOM LIHAT APA 10 PLANTS EKSTRAK TU…..

 

 

Nantikan sambungan post seterusnya untuk manfaat kesemua plants ekstrak di atas ya.

Follow us :
? Laman web : https://www.aszulqa.com
? Blog : https://aszulqa.com/blog
? Facebook Page : www.facebook.com/ZulqaasOfficial
? Webstore : https://www.zulqaas.avana.asia
? Instagram : @zulqaas
? Instagram Testimonial : @zulqaas.testimonial
? Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCxCjBuZPSJ4VFXhgyykJJiA?view_as=subscriber

CARA PUTIHKAN MUKA

NAK CARA PUTIHKAN MUKA SEPANTAS SEJAM?

or 

NAK CARA PUTIHKAN MUKA SEAWAL SEHARI?

Oppssss

sebelum nak beli apa-apa produk yang boleh putihkan muka dalam masa sejam atau putihkan muka dalam masa sehari….jom baca artikel best kat bawah  ni dulu.

AWAS ! ! ! ! !
CEPAT PUTIH, CEPAT HILANG JERAGAT

Ramai yang bila pakai produk,
Nak cepat putih, nak cepat hilang jeragat.

Antara produk yang sering dicari adalah krim pemutih kulit.

Krim pemutih kulit ini sering digunakan untuk menangani masalah yang berkaitan dengan memutihkan kulit yang gelap, hiper pigmentasi, termasuk melasma, parut jerawat, bintik gelap dan tona kulit yang tidak sekata.

Selalunya krim ini dirumus dengan menggunakan bahan-bahan sintetik seperti hydroquinine dan merkuri.

HIDROQUININE & MERCURI adalah agen pemutih yang sangat berkesan kerana bahan-bahan ini merencatkan pembentukan melanin, pigmen yang menguningkan atau “menanggalkan” kulit kita. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa bahan-bahan ini boleh menjadi toksik kepada badan dan boleh menjejaskan fungsi badan normal jika digunakan untuk tempoh masa yang lama.

Hidroquinine (C6H6O2) adalah bahan kimia yang digunakan dalam pewarna rambut dan dalam pembuatan getah. Ia telah dikaitkan dengan kanser dan dilarang daripada digunakan dalam kosmetik di beberapa negara.

Menurut Persatuan Kesihatan Sedunia, merkuri tak organik yang digunakan dalam sabun pemutih kulit dan krim pemutih boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, kerosakan kulit, ruam dan masalah neurologi. Artikel rujukan http://www.who.int/…/assess…/public_health/mercury_flyer.pdf

INI ANTARA PENGAKUAN BENAR DARI BEBERAPA MANGSA YANG TERSALAH PAKAI PRODUK PEMUTIH MUKA

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Jadilah pengguna yang bijak.

Nak cerahkan kulit secara selamat, pilihlah natural based produk. Produk berasaskan bahan semulajadi tidak menjanjikan putih seawal sejam atau putih seawal sehari, tetapi produk sebegini semestinya selamat dan mencerahkan kulit secara berperingkat-peringkat. Yang penting kulit kita sihat dan tidak lagi kusam.

Jangan ketinggalan untuk FOLLOW dan LIKE lebih banyak info & tips kecantikan menarik di sini >>> https://www.facebook.com/ZulqaasOfficial/

#share di wall fb anda supaya ahli-keluarga, adik beradik, saudara-mara dan kawan-kawan kita tidak menjadi mangsa produk pemutih muka yang membahayakan kesihatan.

#share di wall fb anda supaya lebih ramai menjadi pengguna yang bijak

CARA UNTUK MENGHILANGKAN SUNBURN DENGAN CEPAT

Arghhhh!!! Sunburnn

Mesti ramai yang tercari-cari CARA UNTUK MENGHILANGKAN SUNBURN DENGAN CEPAT atau jika ada cara hilangkan sunburn secara tradisional...mesti best kan?

Tambahan kita di Malaysia yang sentiasa terdedah dengan cuaca panas,
masalah sunburn memang susah untuk dielakkan jika kita tidak memakai ‘UV protector’ yang bersesuaian dengan kulit kita.

 

Jadi….Apa nak buat ni???

Boleh ke hilangkan sunburn dalam masa 3hari?

InsyaAllah boleh

Yang lebih bestnya,
Hanya dengan guna 3 bahan dari dapur sahaja. WOW!!!
.
.
Percaya tak
Gula kat dapur kita tu,
Selain daripada diguna untuk buat air… banyak lagi kegunaan lain termasuk untuk mencantikkan kulit juga boleh menghilangkan sunburn di muka 

Bahan-bahan yang lain pun tak susah mana

Cuma campurkan
GULA + OLIVE OIL + LEMON = gaulkan dengan cepat then sapu di muka.

Biarkan 5minit, kemudian bolehlah di skrub muka sampai bersih.

Murah!
Senang!
Jimat!
Berkesan!

Apa manfaat skrub gula ni?
1.Menyingkirkan sel-sel kulit mati
2.Membantu menghilangkan sunburn pada kulit
3.Skrub ini tak menyumbat pori-pori & senang meresap dalam kulit
4.Menghaluskan kulit muka
5.Membantu menyekatakan tona kulit

Setelah selesai skrub muka wajib memakai serum supaya kulit muka tak kering. Juga supaya serum yang dipakai lebih efektif untuk menembusi lapisan dalam kulit muka.

Zulqaas Phytonutrients Serum pilihan ramai wanita yang sukakan natural based product ?

Klik bawah untuk dapatkan Zulqaas Phytonutrients Serum https://www.facebook.com/ZulqaasOfficial/app/434287979923319/

Jangan lupa #share kat Wall fb korang cara untuk menghilangkan sunburn dengan cepat ini,

manetau bila muka sunburn petua ini berguna.
#tag sekali Kawan-kawan yang ada masalah kulit sunburn, mesti diorang berterima kasih kat Korang nanti 

Jadi, bila dah tahu cara menghilangkan sunburn dengan cepat dan mudah bolehlah diamalkan selepas ini ;).

Manfaat Chia Seed untuk kulit & kecantikan

Selain untuk kesihatan, banyak juga manfaat chia seed untuk kulit & manfaat chia seed untuk kecantikan.

Chia Seed atau nama botaninya Salvia hispanica terkenal sebagai ‘superfoods’. Chia seed berbentuk bujur, berwarna kelabu dengan bintik hitam dan putih, dengan diameter sekitar 1 milimeter (0.04 in). Biji-bijiannya bersifat hidrofilik, yang berupaya menyerap sehingga 12 kali beratnya dalam cecair apabila direndam dan membentuk lapisan mucilaginous yang memberikan krim berasaskan chia seed tekstur gel yang tersendiri.

Mengikut sejarah, Chia ditanam secara kecil-kecilan di Mexico dan Guatemala, kemudian ditanam secara komersil melintasi Amerika Selatan dan Amerika Tengah. Chia seed menjadi popular di seluruh dunia hanya pada tahun 1980-an, dan mula dikenali sebagai “superfood”. Secara puratanya chia seed mengandungi air 6%, karbohidrat 42%, protein 16%-20%, dan lemak 31%. Asid lemak (fatty acid) minyak chia seed sangat tidak tepu, dengan asid linoleik (17-26% daripada jumlah lemak) dan asid linolenik (50-57%) sebagai lemak utama.  Chia seed kaya dengan asid lemak omega-3 dan vitamin B, thiamin dan niacin.

 

Ini adalah antara manfaat chia seed untuk kulit juga manfaat chia seed untuk kecantikan.

+ MELEMBAPKAN DAN MEMBERI PENGHIDRATAN OPTIMUM UNTUK KULIT

Asid lemak (fatty acid) omega 3 yang terkandung dalam chia seed sangat bagus sebagai sumber pelembap semulajadi. Chia seed berupaya mengikat molekul air dan mengekalkan kadar optimum air di dalam kulit. Apabila kadar kelembapan dan penghidratan kulit dapat dikekalkan, kulit akan sentiasa sihat dan tampak berseri-seri, dengan kata lain kulit glowing.

+ MENCERAH DAN MEMBERIKAN TONA KULIT SEKATA

Chia seed kaya akan protein, zinc, dan beberapa jenis mineral yang baik untuk mencerahkan dan memberikan tona kulit yang sekata. Si kulit kusam tidak perlu lagi risau jika terguna bahan yang boleh menghakis kulit kerana sudah ada banyak alternatif bahan semulajadi untuk kulit cerah sekata. Salah satunya adalah chia seed.

+ MENGURANGKAN KERADANGAN ATAU INFLAMASI PADA KULIT

Kandungan asid lemak (fatty acid) yang tinggi sangat baik untuk memberi nutrisi pada kulit juga dapat meredakan keradangan kulit.

+ ANTI PENUAAN (ANTI-AGING)

Chia seed bersifat anti-radikal yang mana dapat menangkis pelbagai radikal bebas jika digunakan pada kulit muka.

ZULQAAS Phytonutrients Serum PERTAMA di Asia Tenggara memformulasikan Chia Seed sebagai bahan utama di dalam serum muka.

Tidak perlu lagi bersusah payah membancuh chia seed secara manual untuk diletak pada kulit muka. ZULQAAS Phytonutrients Serum membantu memudahkan ramai wanita di luar sana yang ingin cantik tanpa perlu bersusahpayah, hanya perlukan sapuan ZULQAAS Phytonutrients Serum pada kulit muka yang sudah tersedia di dalam bentuk ‘water-based’. Sekali sapuan yang cepat meresap ke dasar kulit, berbau lembut, tidak merengsa dan tidak melekit.

Berdasarkan banyak testimoni yang diterima, terbukti banyak manfaat chia seed untuk kulit juga manfaat chia seed untuk kecantikan.

Rugi tak share info bermanfaat ini di fb wall anda 😉

PUNCA MUKA BREAKOUT

MUKA BREAKOUT ???

Jom kenal pasti penyebab muka breakout

1. Pakai produk tak sesuai

Kita tahu kondisi kulit muka kita sebelum Ini. Jadi, kita boleh detect jika produk yang kita baru pakai sesuai atau tidak dengan kulit kita. Terutamanya produk dengan bahan-bahan sintetik yang kita tak pernah guna selama ini (boleh check full ingredients pada label produk)

2. Pakai produk expired

Jangan pandang enteng pada tarikh expired produk, even hanya pada loose powder yang kering. Produk skincare & mekap yang dah expired jangan di cuba-cuba pakai lagi walau sekali dua pun. Sebab ini akan menyebabkan jerawat naik di muka, especially di bahagian muka yang tak pernah naik selama ini, inilah antara punca muka breakout terjadi.

3. Pakai foundation/ bedak dengan spf 50+++

Sebenarnya, pakai produk dengan spf 50++ tu tak salah, yang salahnya bila kita tak buat ‘double cleansing’. Tak remove mekap betul-betul maksudnya. Setakat pakai pencuci muka sahaja tidak mencukupi. Pertama sekali kita perlu buang mekap menggunakan makeup remover atau menggunakan oil cleansing method, kemudian baru dicuci dengan pencuci muka (cleanser). Selepas double cleansing, untuk mengetahui muka betul-betul bersih atau tidak, ambil face cotton then sapu ke muka dengan toner. Jika tiada apa-apa sisa pada face cotton, bermakna betullah muka kita sudah bersih sepenuhnya. Kena maintain buat double cleansing setiap hari. Boleh juga apply Zulqaas Phytonutrients Serum selepas complete proses mencuci muka, untuk percepatkan proses penyembuhan (T&C).

Setelah mengetahui punca muka breakout, maka senanglah untuk kita cari cara mengatasinya.Tips handle breakout bakal menyusul, jangan lupa share posting ini di wall anda 😉

 

*Testimoni customer yang menggunakan ZULQAAS Phytonutrients Serum untuk merawat kulit muka breakout.

CARA MENGGUNAKAN SKINCARE SECARA BERKESAN DAN SELAMAT

Jom ikuti cara penggunaan betul supaya SKINCARE yang kita guna menjadi skincare yang paling berkesan dan selamat!
.
.
Pernah tak kita beli produk, lepastu rasa produk tak berkesan… kita tukar beli lain. Tak berkesan, tukar lagi beli lain. Sampai kita rasa susahnya nak cari produk yang sesuai. 
.
.
Kadang-kadang bukan salah produk, tapi salah cara kita jaga kulit muka.

Perkara paling basic kena jaga & buat dengan betul adalah cara kita mencuci muka.

Setiap hari kita CUCI MUKA kan?
.
.
Ikuti langkah-langkah berikut supaya skincare yang kita pakai betul-betul dapat meresap dalam kulit muka untuk membaikpulih kulit kita dari dalam.

1. Bersihkan muka dari mekap seharian even kita hanya pakai selapis bedak atau selapis foundation sahaja.

2. Gunakan olive oil atau makeup remover untuk tanggalkan kesemua bedak/foundation, lipstick atau apa saja mekap seperti maskara, eyeliner, eyeshadow, blusher dan sebagainya.

3. Kemudian cuci muka dengan  pembersih muka (cleanser), contohnya cleanser Cetaphil (recommended by dermatologist)

4. Guna face cotton untuk tone kan kulit dengan toner. Jika masih ada sisa mekap, kita boleh lihat kesan pada face cotton.

5. Pakai serum muka untuk merawat kulit muka dari dalam. Contohnya, Zulqaas Phytonutrients Serum adalah produk serum muka yang berasaskan 10 tumbuhan semulajadi, lulus KKM (NOT180503209K), lulus COA (Certificate Of Analysis), hasil formulasi khusus chemist bertauliah dikilang bertaraf GMP dan diiktiraf Halal.

Bermanfaat? Boleh share ?

Scroll To Top