aszulqa.com

Resepi Pulut Durian Santan @ Pulut Santan Durian

Pulut durian sangat sedap dimakan bersama kuah santan. Ada yang menggelarkannya pulut durian kuah santan atau pulut durian Kelantan.

Bayangkan anda menyuap seulas durian sedap seperti durian XO dengan rasa pahit-pahit manis, digaul bersama kuah santan dan sedikit hirisan gula melaka…nikmat tak terkata! Bagi yang tak suka durian pahit manis, boleh gantikannya dengan durian Musang King ataupun  IOI berisi tebal dengan rasa lemak-lemak manis. Namun jika dimakan bersama dengan durian kampung juga tidak kurang sedapnya.

 

BAHAN-BAHAN
-250g beras pulut
-200g santan
-garam
-beberapa ulas durian
-gula melaka (dihiris/ dicincang halus)

KUAH SANTAN
-250g santan
-garam

Tips memasak pulut dan cara mudah masak pulut kukus yang mudah boleh lihat video atas sampai habis. Cara kukus pulut tidaklah susah mana, cuma ada 2 step sahaja yang perlu diikuti.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

AIR JAGUNG KETAGIH [Resepi Air Viral]

Air jagung ketagih sememangnya resepi air viral yang sedap hingga menyebabkan orang ingin minum berulang-ulang kali. Kali ini kami akan kongsikan resepi air jagung ketagih yang lebih power, bukan sahaja ada jagung malahan ada tambahan laici dan cincau. Rasa sekali pasti nak lagi!

 

BAHAN-BAHAN
1 tin Susu pekat
1 tin Susu cair
1 tin laici
1 tin jagung
1 tiub cincau (potong halus)
Ais kiub

Read more

AIR MINUMAN SEDAP [Air Rebusan Sedap 1001 guna]

Air minuman sedap daripada air rebusan goji berry, kurma merah dan longan kering dengan 1001 guna untuk kesihatan wanita juga lelaki. Resepi air kurma merah + goji beri + longan kering 👉 Kredit: Dr. As Zulqa

 

 

Air minuman sedap 1001 guna ini berkhasiat sebagai AIR MINUMAN AWET MUDA, AIR DETOKS, AIR UNTUK KULIT GLOWING, MILK BOOSTER, AIR BERPANTANG, AIR REBUSAN HERBA SEDAP TAK PAHIT UNTUK DALAMAN KAUM WANITA dan banyak lagi.

Read more

AIR BARLI dan KURMA MERAH Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Resepi air barli dan kurma merah minuman sedap berkhasiat untuk tubuh badan. ‘Ubat’ demam sedap yang mujarab kerana air barli dapat sejukkan badan dan menurunkan suhu badan panas demam.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Cara masak air barli mudah bersama kurma merah kena lihat video sampai habis. Resepi air barli viral ini bagus untuk kesihatan tubuh badan kerana tiada sebarang campuran gula putih. Dengan kos yang sangat murah, air barli memberikan 1001 khasiat dan kelebihan pada kita.

Selain boleh dijadikan ‘ubat’ demam sedap, air barli juga banyak khasiat lain.
1] Air barli untuk kencing kotor
2] Air barli untuk batu karang
3] Air barli untuk kencing manis
4] Air barli untuk pesakit buah pinggang
4] Air barli untuk ibu hamil
5] Air barli untuk batuk
6] Air barli untuk gastrik
7] Air barli untuk kolesterol
8] Air barli untuk gout
9] Air barli untuk diet

BAHAN-BAHAN
-200g barli
-100g kurma merah
-1.5 liter air
-madu (secukup rasa)

Selain dijadikan minuman sedap yang berkhasiat, air barli juga sesuai sebagai air detox. Boleh dijadikan salah satu resepi air berbuka puasa yang dapat mengembalikan tenaga dan bagus untuk detox tubuh selepas seharian badan kita berehat dari makan minum.Air barli dengan khasiat 2 in 1 yang mana menghilangkan dahaga dan menjaga kesihatan tubuh badan kita.

 

SERI MUKA DURIAN Kuih Tradisional Melayu & Kuih Musim Durian

Kami akan kongsikan cara buat kuih seri muka durian sukatan cawan. Kuih tradisional melayu yang boleh dibuat bila tiba musim durian…..durian yang banyak dan tak tahu nak buat apa tu bolehlah dibuat kuih tradisional Melayu ini….seri muka durian, pasti sedap! Rasa lemak dari pulut dan santan dibangkitkan lagi dengan rasa isi durian dalam adunan kuih memang tak boleh ditolak.

 

BAHAN-BAHAN
A] Lapisan bawah pulut
-2 cawan pulut (direndam minimum 4jam)
-2 cawan santan
-1 st garam

B] Lapisan atas (durian)
-1/2 cawan tepung kastard
-1/2 cawan tepung gandum
-1 cawan isi durian
-2 cawan santan
-2 biji telur
-1 st pewarna kuning
-1 st garam

Kami gunakan loyang bulat saiz 7 inci, jadi kuih seri muka durian akan jadi lebih meninggi dan masa mengukus kali ke-2 perlu dilebihkan ke 45 minit supaya lapisan di dalam tepung durian (lapisan atas) masak sepenuhnya.

Resepi KUIH BUAH MELAKA Lembut

Antara resepi viral kuih muih yang sentiasa evergreen, lebih-lebih lagi dicari bila tiba bulan Ramadan adalah kuih buah melaka atau onde-onde. Kuih senang dan mudah dibuat dengan bahan-bahan yang ringkas tapi sedap dan mengenyangkan bila dimakan. Boleh juga dijadikan ‘bonding time’ bila dibuat bersama anak-anak. Selalunya anak-anak suka untuk turut sama buat kuih buah melaka ni, dah semacam aktiviti play doh bagi mereka.

BAHAN-BAHAN
-20 helai daun pandan
-1 cawan air
-1 biji kelapa parut putih @ muda
-garam

BAHAN-BAHAN DOH kuih buah melaka
-1 cawan tepung pulut
-1 sb tepung beras
-1/2 st garam bukit
-gula melaka (potong kecil)
-air daun pandan

 

Resepi Korean Garlic Cream Cheese Bread : guna roti burger @ roti bun je

Pernah trending resepi korean garlic cheese bread hanya menggunakan roti burger atau roti bun sahaja. Tak perlu lagi pening-pening kepala fikir, macamana la nak buat roti sendiri bagi jadi…susah kot kalau tak biasa buat roti sendiri sebelum ni. Semestinya resepi viral mudah dan sedap ni berasal dari Korea, dah nama pun korean garlic cheese kan.

Harga Korean garlic cheese bread ni pun boleh tahan juga, rata-ratanya menjual dengan harga lebih kurang RM5 sebiji & cheese kat dalam tu ikut nasib. Kalau dapat cheese yang ‘mewah’ syukurrr….tapi kalau dapat cheese yang seciput…mesti rasa tak puas makan sebiji. Dah nak kena beli 2 biji =RM10. Itu baru sorang makan, kalau satu family nak makan…bolehlah dikira-kira kan sendiri kosnya.

BAHAN-BAHAN
-roti burger @ roti bun
-100g mentega 2 butter
-1 biji telur
-2 sudu besar susu pekat
-6 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
-parsley flakes

BAHAN-BAHAN Adunan Cream Cheese
-250g cream cheese
-2-5 sudu besar susu pekat

Choco Jar Rangup Viral!!!

Antara Resepi Viral Mudah dan Sedap yang senang disediakan adalah choco jar rangup viral! Memang pernah menjadi resepi viral kerana dicari-cari orang sewaktu zaman resepi ini sedang trending. Banyak juga yang memulakan bisnes online dengan menjual choco jar viral ni. Laku keras dimana-mana waktu itu. Ramai juga influencer yang buat choco jar mukbang atau choco jar ASMR menyebabkan lebih ramai lagi yang terliur nak mencuba choco jar rangup viral samada beli atau buat sendiri.

 

Tutorial penuh cara buat choco jar sila klik video di atas. Sangat sedap untuk snacking atau kudap-kudapan. Hanya menggunakan 3 bahan sahaja iaitu bubble rice, dark coklat dan minyak masak. Cuba sekali pasti nak lagi!

RESEPI KUIH BADAK BERENDAM, Kuih Tradisional Melayu Sedap Berlemak Manis

Adakah anda tercari-cari resepi kuih badak berendam sukatan cawan @ Malaysian Dessert Recipes Glutinous Rice Balls in Coconut Milk? Kuih Badak Berendam adalah kuih tradisional melayu yang digemari ramai. Kuih badak berendam semakin dicari bila tiba bulan puasa @ ramadan.

 

Pasti ramai yang sukakan kuih tradisional melayu, kuih badak berendam sebagai manisan @ kuih berbuka puasa yang digandingkan dengan juadah berbuka puasa yang lain. Pilihan di tangan anda samada nak beli kuih badak berendam yang dah siap ataupun nak buat sendiri kuih badak berendam ni.

Haaa! kalau nak buat sendiri kuih badak berendam ni sebagai menu berbuka puasa, follow tutorial cara buat kuih badak berendam mudah yang kami dah sediakan kat atas. Kami dah tunjukkan dengan terperinci cara buat kuih badak berendam, resepi kuih tradisional melayu yang tak lapuk dek hujan & tak lekang dek panas.

Resepi kuih badak berendam ini mudah kerana menggunakan sukatan cawan sahaja. Selain menjadi pilihan menu berbuka puasa di rumah, kuih badak berendam juga selalu disajikan di hotel-hotel terkemuka sebagai sajian pencuci mulut kuih tradisional Melayu. Rasanya yang kenyal pada setiap gigitan, dilengkapkan dengan manisan dari dalam inti kelapa ditambah lagi dengan rasa lemak kuah santan memang sangat menggamit kenangan berbuka puasa bersama keluarga di kampung.

Bagi yang mencari idea berniaga, sangat sesuai dijadikan kuih ini untuk berniaga @ kuih untuk dijual. Tutorial yang kami tunjukkan memang menggunakan bekas yang sesuai dijadikan sebagai kuih untuk jualan meniaga. Tambahan jika dijadikan kuih untuk jualan & berniaga di bandar-bandar terutamanya di bandar besar. Pasti laku, kerana kebanyakan penduduk kota sibuk bekerja, berduit tetapi tiada masa untuk memasak. Mereka pasti rindukan kuih tradisi kampung seperti badak berendam ini.

Juadah berbuka puasa pasti lebih bermakna jika dapat mengimbau kenangan berbuka puasa bersama keluarga di kampung sewaktu kecil sambil makan kuih badak berendam. Selain kuih badak berendam, antara kuih muih tradisional melayu lain yang menggunakan asas inti kelapa adalah seperti kuih ketayap, kuih bom bijan, kuih koci, pulut inti, kuih tepung bungkus, kuih tepung gomak dan pelbagai lagi kuih muih tradisional melayu yang lain.

BAHAN-BAHAN DOH kuih badak berendam
-3 cawan tepung pulut
-2-3 cawan air
-pewarna makanan hijau

BAHAN-BAHAN inti kelapa kuih badak berendam
-1 biji kelapa parut putih
-1 keping gula melaka
-3 sb gula perang
-daun pandan
-secubit garam

BAHAN-BAHAN kuah santan kuih badak berendam
-1 cawan santan pekat
-1 cawan air
-3 sb tepung beras

CARA BUAT kuih badak berendam (sila rujuk video youtube atas)
STEP 1: cara buat doh kuih badak berendam
STEP 2: cara buat inti kelapa kuih badak berendam
STEP 3: cara memasak doh kuih badak berendam
STEP 4: cara buat kuah santan kuih badak berendam

RESEPI KUIH CARA BERLAUK: Kuih Tradisi Melayu

Resepi Viral Kuih Cara Berlauk sukatan cawan, Kuih muih tradisional Melayu, Resepi kuih Malaysia Kuih cara berlauk antara kuih muih tradisional Melayu yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas.

Kuih cara berlauk adalah antara resepi kuih simple & kuih sedap yang patut dicuba. Resepi kuih mudah dan berbaloi untuk dibuat sebagai menu minum petang atau snacking. Resepi viral mudah dan sedap kuih cara berlauk ni juga sering dicari sebagai kuih berbuka puasa bila tiba bulan Ramadan.

BAHAN-BAHAN kuih cara berlauk
A)Adunan tepung untuk diblender (kalau taknak blender boleh pakai whisker)
-1 cawan santan
-2 cawan tepung gandum
-1 biji telur
-garam

B)Adunan inti daging
-100gram daging cincang @ minced beef
-1 bawang holland
-4 ulas bawang putih
-4 sb kari daging + air
-2 sb gula -garam

C) Hiasan
-segenggam daun sup
-1 cili merah

Scroll To Top