aszulqa.com

5 Resipi Biskut Raya Popular, Mudah dan Sedap (Resepi Viral Mudah & Sedap)

Bila raya menjelang tiba, maka ramailah yang mencari resepi biskut raya. Walaupun dah biasa buat, kadang-kadang terlupa juga resepi bila buat sekali atau dua kali je setahun biskut raya ni. Jadi kat sini kami kumpulkan 5 resipi biskut raya popular, mudah & sedap yang sentiasa dicari bila tiba musim raya.

5 biskut raya resepi viral mudah dan sedap
1] TART NENAS
2] SEMPERIT SUSU 3 bahan
3] SWISS TART HAZELNUT NUTELLA
4] BISKUT ARAB SUSU
5] CHOC CHIPS COOKIES

1] RESEPI TART NENAS
Resepi tart nenas gulung yang gebu gebas, mencair di mulut sentiasa dicari bila tiba musim raya. Tart nenas yang gebu gebas sangat sedap ini selalunya menjadi biskut raya evergreen dari dulu sampai sekarang. Kalau dibuat jualan, tart nenas ini sentiasa laris dan dicari orang. Selalau kami kalau tak sempat buat, dapat beli pun jadilah…asalkan ada tart nanas sebagai hidangan di atas meja pada hari raya.

 

Cumanya adat membeli ni biasalah, kalau nasib elok dapat yang gebu gebas sedap tapi kalau nasib tak elok dapat yang keras dan manis sangat pula inti nenasnya. Jadi untuk mengelakkan kekecewaan membeli, jomlah kita buat sendiri tart nanas ni. Daripada resepi tart nenas ni, kita boleh adjust lagi ikut selera tekak sendiri. Salah satu tips membeli inti tart nenas yang sedap, belilah inti tart nanas yang PREMIUM…sebab kalau beli yang biasa selalunya lebih manis sebab gulanya lebih daripada isi nenas itu sendiri. Tapi kalau nak yang lebih kena dangan selera tekak kita, eloklah juga dibuat sendiri inti tart nenas itu.

Resepi tart nenas sukatan cawan yang kami kongsikan ini lebih mudah & praktikal untuk orang yang tiada alat penimbang kat rumah. Walaupun kami ada alat penimbang, kami lebih suka menggunakan resepi tart nenas sukatan cawan ni…cara mudah ada, buat apa cari cara susah kan.

BAHAN-BAHAN tart nenas sukatan cawan
-250g pure butter (guna pure butter baru sedap gebu)
-2 biji kuning telur
-1 st esen vanila
-1 sb susu pekat manis
-2 sb minyak sapi @ ghee
-1/4 cawan tepung kastard (diayak)
-1/4 cawan tepung jagung (diayak)
-1/2 cawan susu tepung
-2cawan
-3cawan tepung gandum (masukkan sikit-sikit, kena pandai adjust tengok ADUNAN melekat ke tak & lembut sebelum masuk acuan tart)

*bancuhan telur kuning untuk sapuan atas tart nenas
-1 biji kuning telur + sikit pewarna kuning dipukul bersama

TUTORIAL CARA BUAT tart nenas sukatan cawan sila klik bawah

 

2] SEMPERIT SUSU 3 Bahan
Selain tart nenas, semperit juga antara resepi biskut raya evergreen yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. Ada 2 jenis semperit iaitu semperit klasik & semperit susu. Untuk resepi biskut raya evergreen kalini kami kongsikan resepi biskut semperit susu 3 bahan sahaja. Banar! hanya 3 bahan dah boleh hasilkan semperit susu yang lembut & mencair di mulut.

 

Semperit susu 3 bahan ini juga  hanya menggunakan sukatan cawan, mudah & cepat dihasilkan.

BAHAN-BAHAN biskut semperit susu sukatan cawan
-2 cawan tepung jagung
-1 cawan butter
-8 sudu besar susu pekat (1/4 cawan) yang ni terpulang..ikut kemanisan yang korang nak

TUTOROAL CARA BUAT semperit susu 3 bahan sukatan cawan sila klik bawah

 

3] RESEPI SWISS TART HAZEL NUTELLA
Resepi swiss tart hazell nutella ini adalah inspirasi daripada resepi swiss tart hazel nutella Azlina Ina. Cumanya resepi swiss tart hazel nutella sukatan cawan ini lebih mudah diikuti, senang nak sukat guna cawan je kan.

 

BAHAN-BAHAN swiss tart hazelnut Nutella
-200g hazelnut (bakar dahulu)
-1 1/2 cawan tepung jagung (ayak dahulu)
-2 cawan tepung gandum (ayak dahulu)
-1/2 cawan susu tepung (optional-nak ayak boleh, x ayak pon xpe)
-2 1/2 cawan butter (kami guna buttercup je)
-3/4 cawan gula aising
-1 st esen vanila
-1/2 cawan coklat rice
-nutella

TUTORIAL CARA BUAT Swiss tart hazel nutella sila klik bawah

 

4] RESEPI BISKUT ARAB SUSU
Biskut arab susu ni sangat sedap lemak-lemak susu dan mencair di mulut kerana ada gabungan susu & minyak sapi di dalamnya. 

BAHAN-BAHAN biskut arab susu
-1 cawan minyak sapi @ ghee
-1 cawan gula aising
-1/2 cawan susu tepung
-2 cawan tepung gandum
-ceri (dipotong kecil-kecil)

TUTORIAL CARA BUAT biskut arab susu klik bawah

 

5] RESEPI CHOC CHIP COOKIES
Choc chip cookies ni bukan sahaja boleh dibuat biskut raya, malah juga boleh dimakan tak mengira musim. Boleh buat dan simpan untuk minum petang, untuk kudap-kudap ataupun isi perut breakfast di pagi hari. Lebih nikmat jika dimakan panas-panas keluar dari oven kemudian dicicah dengan pula dengan susu.

 

BAHAN-BAHAN chocolate chip cookies
-1 cawan mentega (dicairkan terlebih dahulu, kemudian biarkan sejuk seketika)
-1 1/2 cawan gula perang
-1 cawan gula
-2 biji telur
-1 st esen vanila
-1 sb tepung jagung (diayak)
-3 cawan tepung gandum (diayak)
-1 st baking soda (diayak)
-1/2 st garam bukit (diayak)
-1 cawan chocolate chip @ coklat chip (nak lebihkan pun boleh) *sukatan biskut ini memang manis, kalau tak suka manis sangat boleh kurangkan sukatan gula

TUTORIAL CARA BUAT choc chips cookies sila klik bawah

CHEESEKUT OREO 4 Bahan Sahaja: Resepi Cheesekut Viral

CHEESEKUT OREO yang mudah dan sedap, hanya menggunakan 4 Bahan Sahaja: Resepi Cheesekut Viral yang menjadi kesukaan ramai.

Tengok gambar pun dah menggoda kan! YA…memang sedap cheesekut oreo ni. Cara buat cheesekut oreo ni pun senang sangat, tanpa mixer, tanpa oven juga tanpa gelatin…hanya perlukan blender dan peti sejuk. Tapi kalau taknak guna blender, pakai whisker je pun boleh…dan kalau taknak simpan dalam peti sejuk, lepas siap nak terus makan cheesekut oreo ni pun boleh. senang bukan?!

 

Musim lockdown 3.0 ni, walaupun duduk rumah tetap sibuk jugakan dengan Work From Home (WFH)…mana nak pantau anak-anak PDPR lagikan. Kalau boleh tu nak cari resepi yang paling mudah & paling simple dibuat…..haaaa! resepi cheesekut viral ni memang sangatlah sesuai dibuat untuk seisi keluarga, tak sampai setengah jam pun dah siap ni…senangnya lahaiii

 

Bayangkan sambil WFH, sambil suap sesudu dua cheesekut oreo ni masuk mulut…nyummmmm! hilang kejap stress bekerja. Anak-anak pun bila dah dapat cheesekut oreo ni tak bising dah mulut cakap…lapar, lapar.

Tapi mungkin perkataan lain pula disebutnya
“nak lagi…nak lagiiiiiii”…….he he heee, kena standby buat 2,3 adunan lah baru puas makan gitu.

OK, jom tengok 4 bahan cheesekut oreo & cara buat  cheesekut oreo viral ni…

 

BAHAN-BAHAN Cheesekut Oreo
1] 250g cream cheese
2] 1/2 cawan fresh milk (boleh guna jenama apa pun)
3] 1/3 cawan susu pekat manis (boleh adjust ikut tahap kemanisan yang disukai)
4] 2 peket oreo

 

A] ADUNAN CREAM CHEESE
-blenderkan cream cheese + fresh milk + susu pekat manis ikut sukatan yang diberi di atas

B] OREO
-1 1/2 peket oreo dibuang inti ditengah kemudian dihancurkan (boleh guna blender kering atau tumbuk atau ramas guna tangan jika larat)…simpan 1/2 peket lagi jangan dihancurkan untuk di buat topping nanti

 

-Lapiskan cream cheese

 

-Kemudian lapiskan pula oreo hancur…ulangi proses melapis hingga habis

 

-atas cream cheese taburkan sedikit oreo hancur dan letakkan sekeping oreo sebagai topping

 

-dah siap ni kalau nak lebih sedap boleh simpan di dalam peti sejuk dahulu

 

-tapi kalau dah tak sabar…boleh je terus NGAP!

Selamat mencuba.
Boleh je share kat wall korang supaya senang nak refer kelak, nanti takdelah hilang bila dah datang mood nak buat cheesekut oreo ni

RESEPI NASI AYAM SEDAP

Cara masak nasi ayam memang banyak & pelbagai, lain orang lain cara masaknya..masing-masing ada kelebihan tersendiri. Bak kata orang, resepi nasi ayam paling sedap mestilah mengikut tekak kita sendiri kan.

 

Sis sendiri pun dah cuba pelbagai versi cara masak nasi ayam. Cuma kali ni sis terpanggil nak cuba resepi nasi ayam Che Nom ni. Cuma sup ayam je sis tak follow betul-betul, ada bahan yang sis tak letak sebab bila makan kat kedai pun takde letak carrot & kentang. Yang lain memang sis tak derhaka resepi lah, sis follow je cara masak nasi ayam cik nom ni.

 

RESEPI NASI AYAM SEDAP

A] BAHAN REBUSAN AYAM
1 ekor ayam
12 ulas bawang putih + 6 inci halia = ditumbuk kemudian bahagikan kepada 4 bahagian-guna 1 bahagian sahaja untuk merebus ayam)
1 kiub ayam

B] BAHAN PERAPAN AYAM
2 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
Sedikit madu untuk sapuan

C] BAHAN SUP AYAM
Air rebusan ayam
Rempah sup bunjut
air
3 ketulan ayam
garam

D] BAHAN NASI AYAM
4 cawan beras
4-5 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar
butter
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
2 bunga lawang
7 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai diketuk
2 helai daun pandan
Sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

E] BAHAN SOS SAMBAL CILI
5 biji cili merah
3 biji cili padi
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
2 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
2 sudu besar
gula
air rebusan ayam

F] BAHAN SOS KICAP
Kuah kicap perapan ayam di atas
Sedikit garam

G] BAHAN SALAD
salad
timun
tomato

Cara masak nasi ayam sedap klik bawah

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

CHICKEN RICE RECIPE

A] CHICKEN BROTH ingredients
1 chicken
12 cloves of garlic + 6 inches of ginger = pounded then divided into 4 parts-use 1 part only to cook chicken broth)
1 chicken cube

B] MARINATED CHICKEN Ingredients
2 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons light soy sauce
1 portion of garlic + ginger paste
honey

C] CHICKEN SOUP ingredients
soup spices (sup bunjut)
water
3 pieces of chicken
Salt

D] CHICKEN RICE ingredients
4 cups of rice
4-5 cups of chicken broth
2 tablespoons butter
1 portion of garlic + ginger paste
2 star anise
7 cardamom
1 cinnamon
1 stalk of lemongrass
2 pandan leaves salt turmeric powder

E] SAMBAL CHILI SAUCE ingredients
5 red chillies
3 bird’s eye chili
1 portion of garlic + ginger paste
2 tablespoons vinegar
1 teaspoon of salt
2 tablespoons sugar chicken broth

E] SWEET DARK SAUCE ingredients
marinated chicken soy sauce
salt

F] SALAD
salad
tomato
cucumber

How to cook chicken rice, do click

Scroll To Top