aszulqa.com

AIR MINUMAN SEDAP [Air Rebusan Sedap 1001 guna]

Air minuman sedap daripada air rebusan goji berry, kurma merah dan longan kering dengan 1001 guna untuk kesihatan wanita juga lelaki.¬†Resepi air kurma merah + goji beri + longan kering ūüĎČ Kredit: Dr. As Zulqa

 

 

Air minuman sedap 1001 guna ini berkhasiat sebagai AIR MINUMAN AWET MUDA, AIR DETOKS, AIR UNTUK KULIT GLOWING, MILK BOOSTER, AIR BERPANTANG, AIR REBUSAN HERBA SEDAP TAK PAHIT UNTUK DALAMAN KAUM WANITA dan banyak lagi.

Read more

Resepi NASI LEMAK KUKUS Berderai dan Nasi Lemak Kukus Sukatan Cawan

Resepi Korean Garlic Cream Cheese Bread : guna roti burger @ roti bun je

Pernah trending resepi korean garlic cheese bread hanya menggunakan roti burger atau roti bun sahaja. Tak perlu lagi pening-pening kepala fikir, macamana la nak buat roti sendiri bagi jadi…susah kot kalau tak biasa buat roti sendiri sebelum ni. Semestinya resepi viral mudah dan sedap ni berasal dari Korea, dah nama pun korean garlic cheese kan.

Harga Korean garlic cheese bread ni pun boleh tahan juga, rata-ratanya menjual dengan harga lebih kurang RM5 sebiji & cheese kat dalam tu ikut nasib. Kalau dapat cheese yang ‘mewah’ syukurrr….tapi kalau dapat cheese yang seciput…mesti rasa tak puas makan sebiji. Dah nak kena beli 2 biji =RM10. Itu baru sorang makan, kalau satu family nak makan…bolehlah dikira-kira kan sendiri kosnya.

BAHAN-BAHAN
-roti burger @ roti bun
-100g mentega 2 butter
-1 biji telur
-2 sudu besar susu pekat
-6 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
-parsley flakes

BAHAN-BAHAN Adunan Cream Cheese
-250g cream cheese
-2-5 sudu besar susu pekat

Choco Jar Rangup Viral!!!

Antara Resepi Viral Mudah dan Sedap yang senang disediakan adalah choco jar rangup viral! Memang pernah menjadi resepi viral kerana dicari-cari orang sewaktu zaman resepi ini sedang trending. Banyak juga yang memulakan bisnes online dengan menjual choco jar viral ni. Laku keras dimana-mana waktu itu. Ramai juga influencer yang buat choco jar mukbang atau choco jar ASMR menyebabkan lebih ramai lagi yang terliur nak mencuba choco jar rangup viral samada beli atau buat sendiri.

 

Tutorial penuh cara buat choco jar sila klik video di atas. Sangat sedap untuk snacking atau kudap-kudapan. Hanya menggunakan 3 bahan sahaja iaitu bubble rice, dark coklat dan minyak masak. Cuba sekali pasti nak lagi!

RESEPI AIR VIRAL MUDAH dan SEDAP

Resepi air viral mudah dan sedap ini dapat menyejukkan tekak bila diminum pada waktu cuaca panas. Selain sesuai sebagai menu air berbuka puasa, minuman ini juga sesuai dihidangkan apabila tetamu bertandang.

A] TEH O AIS LAICI SELASIH

 

B] JUS NENAS LONGAN SELASIH


 

C] AIR ASAM BOI BELIMBING BULUH


 

D] AIR JAGUNG LAICI CINCAU (air jagung ketagih)


Sup Cendawan ala Pizza Hut, Resepi Sup Cendawan Berkrim Homemade @ Mushroom Soup Recipe

Kini sup krim cendawan boleh dibuat sendiri di rumah menggunakan resepi sup cendawan berkrim homemade ala pizza hut @ mushroom soup recipe ini. Kini korang tidak perlu risau lagi untuk makan mushroom soup peket  atau yang instant banyak msg tu, bila korang dah boleh buat sendiri sup cendawan berkrim menggunakan resepi di bawah ini.

Senang & simple je resepi nya, cuma perlukan vitamin ‘R’ sahaja…eheheeee. Vitamin Rajin namanya.

Resepi mushroom soup @ sup cendawan berkrim ala pizza hut ni sedap dimakan begitu sahaja, dicicah bersama garlic bread @ roti bawang putih atau kadang-kadang time demam tak sedap mulut teringin pula nak makan mushroom soup @ sup cendawan berkrim ni. Bila demam makan serba tak kena, bolehlah suruh siapa-siapa tolong buatkan mushroom soup @ sup cendawan berkrim simple ala pizza hut follow resepi mushroom soup yang kami dah waktu tunjukkan tutorial cara masaknya.

Bila masak sendiri sup cendawan berkrim @ mushroom soup ni, Kita boleh adjust kepekatan & rasanya ikut citarasa Kita. Nak lebih creamy lebihkan susu, kalau suka rasa cendawan tu boleh lebihkan cendawan. Resepi mushroom soup @ sup cendawan berkrim ala pizza hut ni juga sesuai dibuat bekal sekolah anak. Anak mesti suka dengan rasanya yang creamy, lebih sihat dari kita sajikan mereka sup instant tu. Lagipun air tangan ibu lebih afdhal untuk mengeratkan lagi kasih sayang ibu & anak.

BAHAN-BAHAN sup cendawan berkrim ala pizza hut homemade @ resepi Mushroom soup
-4 cendawan shitake
-2 sudu besar butter
-parsley flakes
-serbuk lada sulah
-2 cawan susu segar @ susu cair
-4 sudu besar tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
-1 kiub ayam

BAHAN KISAR sup cendawan berkrim ala pizza hut homemade @ resepi mushroom soup
-1 cendawan shitake
-1/2 biji bawang holland
-3 ulas bawang putih

Sedap dicicah dengan roti bawang putih @ garlic bread.
Nak tau cara buat garlic bread & resepi? klik sini

 

Nasi Lemak guna sukatan cawan dan cara buat nasi lemak berderai-derai

Mesti ramai yang tercari-cari resepi nasi lemak guna sukatan cawan dan cara buat nasi lemak berderai-derai. Kali ini sis akan kongsi cara buat nasi lemak berderai-derai dan menggunakan sukatan cawan. Ketiga-tiga video ini adalah Resepi Nasi Lemak As Zulqa.

Boleh rujuk ketiga-tiga video di bawah kerana asa antara video ni sis kongsi resepi nasi lemak santan kotak @ nasi lemak guna santan kotak. Tapi jika tiada masa nak masak sendiri nasi lemak, beli sahaja nasi lemak mcd.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

A] RESEPI SAMBAL NASI LEMAK PALING SEDAP & CARA MASAK NASI LEMAK 

 

B] RESEPI NASI LEMAK PANDAN SUKATAN CAWAN
bonus AYAM GORENG KARI RESEPI

 

C] RESEPI NASI LEMAK KUKUS SUKATAN CAWAN 
bonus SAMBAL PARU NASI LEMAK RESEPI

 

CHEESEKUT OREO 4 Bahan Sahaja: Resepi Cheesekut Viral

CHEESEKUT OREO yang mudah dan sedap, hanya menggunakan 4 Bahan Sahaja: Resepi Cheesekut Viral yang menjadi kesukaan ramai.

Tengok gambar pun dah menggoda kan! YA…memang sedap cheesekut oreo ni. Cara buat cheesekut oreo ni pun senang sangat, tanpa mixer, tanpa oven juga tanpa gelatin…hanya perlukan blender dan peti sejuk. Tapi kalau taknak guna blender, pakai whisker je pun boleh…dan kalau taknak simpan dalam peti sejuk, lepas siap nak terus makan cheesekut oreo ni pun boleh. senang bukan?!

 

Musim lockdown 3.0 ni, walaupun duduk rumah tetap sibuk jugakan dengan Work From Home (WFH)…mana nak pantau anak-anak PDPR lagikan. Kalau boleh tu nak cari resepi yang paling mudah & paling simple dibuat…..haaaa! resepi cheesekut viral ni memang sangatlah sesuai dibuat untuk seisi keluarga, tak sampai setengah jam pun dah siap ni…senangnya lahaiii

 

Bayangkan sambil WFH, sambil suap sesudu dua cheesekut oreo ni masuk mulut…nyummmmm! hilang kejap stress bekerja. Anak-anak pun bila dah dapat cheesekut oreo ni tak bising dah mulut cakap…lapar, lapar.

Tapi mungkin perkataan lain pula disebutnya
“nak lagi…nak lagiiiiiii”…….he he heee, kena standby buat 2,3 adunan lah baru puas makan gitu.

OK, jom tengok 4 bahan cheesekut oreo & cara buat¬† cheesekut oreo viral ni…

 

BAHAN-BAHAN Cheesekut Oreo
1] 250g cream cheese
2] 1/2 cawan fresh milk (boleh guna jenama apa pun)
3] 1/3 cawan susu pekat manis (boleh adjust ikut tahap kemanisan yang disukai)
4] 2 peket oreo

 

A] ADUNAN CREAM CHEESE
-blenderkan cream cheese + fresh milk + susu pekat manis ikut sukatan yang diberi di atas

B] OREO
-1 1/2 peket oreo dibuang inti ditengah kemudian dihancurkan (boleh guna blender kering atau tumbuk atau ramas guna tangan jika larat)…simpan 1/2 peket lagi jangan dihancurkan untuk di buat topping nanti

 

-Lapiskan cream cheese

 

-Kemudian lapiskan pula oreo hancur…ulangi proses melapis hingga habis

 

-atas cream cheese taburkan sedikit oreo hancur dan letakkan sekeping oreo sebagai topping

 

-dah siap ni kalau nak lebih sedap boleh simpan di dalam peti sejuk dahulu

 

-tapi kalau dah tak sabar…boleh je terus NGAP!

Selamat mencuba.
Boleh je share kat wall korang supaya senang nak refer kelak, nanti takdelah hilang bila dah datang mood nak buat cheesekut oreo ni

Rupanya Ini RAHSIA Resepi Viral Jagung Rebus Susu Cheese Lebih Sedap Lemak Berkrim Cheesy

Rupanya ada rahsia resepi viral jagung rebus susu cheese menjadi lebih sedap lemak berkrim dan cheesy, lain daripada yang lain. Bukan setakat sedap dari rasa manis jagung itu sendiri, kombinasi susu cair, susu pekat & cheese menaikkan rasa lemak berkrim jagung rebus susu viral ini. Resepi viral mudah dan sedap ni pasti disukai kanak-kanak & seisi keluarga. Sekali dah buat, mesti nak ulang buat lagi. Resepi viral jagung rebus susu ini adalah antara resepi viral pkp (resepi viral semasa pkp), resepi viral 2020, resepi viral 2021 daripada koleksi resepi viral terbaik Malaysia. Selain itu resepi viral jagung rebus susu juga menjadi resepi viral tiktok & resepi viral instagram. Jadi, why not kita try resepi viral yang sedang trending ni.
Kalau sebelum ni kita biasa makan jagung rebus pasar malam dan bila kita rasa nak makan, so kita pun google lah resepi  jagung rebus pasar malam. Tapi yang ni level lain sikit bila resepinya di upgrade jadi resepi jagung rebus susu cheese sebab ada penambahan cheese.
Menu viral pkp ni sangat sesuai sekali dimasak waktu pkp 2.0 ni sebab waktu ni ramai anak-anak sekolah yang menjalani PDPR di rumah. Selalunya anak-anak yang aktif belajar ni sentiasa lapar, jadi menu viral pkp ni sangatlah menepati keperluan ibu-ibu kat rumah yang sibuk nak pantau anak-anak belajar PDPR dalam masa yang sama kena sediakan makanan untuk mereka. Resepi jagung rebus susu cheese adalah penyelamat untuk masakan yang simple tapi sedap. Walaupun ia bukan makanan berat, tapi ia cukup mengenyangkan untuk minum petang ataupun ‘dessert’.
BAHAN-BAHAN
-4 tongkol jagung (dipotong dua)
-1 tin susu cair
-2-4 sudu besar susu pekat
-1/2 sudu teh garam bukit
-3-4 cheese keping (dipotong dua)
*Optional- chia seed untuk ditabur
*bahan RAHSIA penyedap resepi (kena tengok SINI)
 
 CARA MEMASAK jagung rebus yang enak:
1.Rebus jagung sehingga masak kemudian tos & ketepikan dahulu
2.Buka api & masukkan setin susu cair dalam periuk
3.Kemudian masukkan butter@mentega & garam bukit
4.Kacau sebati
5.Bila dah mendidih, masukkan kesemua jagung yang dah direbus tadi
6.Masukkan cheese keping ke atas jagung dan masak beberapa saat sahaja
7.Tutup api
8.Optional-taburkan chia seed untuk lebih khasiat
9.Bahan RAHSIA penyedap resepi viral jagung rebus susu kena tengok SINI.
  

Resepi Pajeri Nenas Mak Mertua: Macam Lauk Kenduri…Sedap!

Resepi Pajeri Nenas dari Mak Mertua yang macam lauk kenduri ni dah lama sis dapat, berbelas tahun yang lalu. Selalu sis pakai resepi ni je, tak pernah pakai resepi pajeri nenas yang lain sebab memang dah terbukti sedap & disukai sesiapa sahaja jika sis hidangkan menu kampung tradisi ni. Baru sekarang sis rasa terbuka hati nak share kat korang resepi pajeri nenas kenduri, jadi rugilah siapa yang tak ambil peluang untuk cuna resepi pajeri nanas ni.
https://www.youtube.com/watch?v=9gRZ2hWCf0M
Rasanya yang berempah, ada juga rasa kari tetapi ada manis semulajadi dari buah nenas memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, jika digandingkan dengan ikan kering pun dah boleh bertambah nasi berpinggan-pinggan. Inikan pula jika dimakan bersama sambal belacan, ulam-ulaman & ikan goreng…ish, menaip ni pun dah rasa kecur air liur!
Resepi pajeri nenas tanpa udang kering ni memang sesuai untuk sesiapa sahaja yang alergik dengan udang kering terutamanya penghidap resdung, ada alergik gatal-gatal badan pun eloklah jangan dimakan udang kering. Tiada masalah pun tiada udang kering, sebab tetap boleh menjadi dengan sedapnya.
Masakan melayu kampung macamni selalunya susah dah nak dapat kat kedai makan, jarang-jarang sekali kita jumpa. Kalau lauk kenduri pun beruntunglah kalau dapat jumpa menu kampung tradisi macamni. Tambah-tambah musim pkp 2.0 ni tiada kenduri, lagilah kempunan nak merasa pajeri nenas bagi sesiapa yang suka sangat dengan masakan melayu kampung macamni. Jangan risau, masakan sedap tapi simple ni boleh di masak sendiri di rumah korang, just follow betul-betul resepi kat bawah ni & kalau nak lebih faham dan jelas tengok tutorial cara memasak pajeri nenas sini
BAHAN KISAR @ BLENDER
-1 biji bawang merah besar
-2 ulas bawang putih
-1 inci halia
BAHAN LAIN
-1/2 biji nenas (dipotong-potong)
-2 tangkai daun kari
-4 sudu besar rempah kari (dibancuh dengan sedikit air)
-3 biji bunga lawang
-1 batang kayu manis
-segenggam kerisik
-sedikit santan
CARA MEMASAK
1.Panaskan minyak & masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, daun kari dan kacau
2.Kemudian tumiskan kesemua bahan kisar & bancuhan rempah kari
3.Masak hingga pecah minyak
4.Setelah pecah minyak, masukkan air secukupnya & kacau sebati
5.Masukkan 1 sudu teh garam bukit & 1 sudu besar gula (*optional)
6.Masukkan kesemua potongan nenas & kacau sebati
7.Masukkan sedikit santan kotak, kacau sebati
8.Kemudian masukkan kerisik, kacau sebati
9.Biarkan seketika, kemudian bolehlah ditutup api
10.Sedia untuk dihidang!
Scroll To Top