HEALTH & BEAUTY

RESEPI AYAM – Resepi Spaghetti Goreng Sedap

Masih mencari-cari aneka RESEPI AYAM untuk dimasak apa hari ini?
Jom cuba Resepi Spaghetti Goreng sedap, simple, senang, ringkas dan mudah.
Yang uniknya resepi spaghetti ini menggunakan bayam brazil sebagai sayur yang berkhasiat, ditambah lagi dengan khasiat chia seed. Resepi spaghetti menggunakan ayam ini sangat senang dan mudah tanpa sos bolognese mahupun sos carbonara, cuma guna bahan yang selalunya ada di dapur sahaja.
Rupanya bayam brasil ni sedap & ngam bila dibuat spaghetti ūüėč
Dah tak sabar nak tengok resepi simple spaghetti goreng yang bahan-bahan asasnya confirm ada kat dapur?

 

Bahan-bahan:
1) Segenggam spagheti
2) Dada ayam hiris kecil
3) 1sudu besar cili blender (cili kering + bawang merah + bawang putih)
4) 2 sudu besar sos cili
5) 2 genggam bayam brazil
6) Carrot potong halus/ dadu
7) 1sudu besar organik olive oil
8) Setengah sudu besar chia seed (buat tabur)(*sukatan resepi ni untuk 1-2 org makan)

 

Cara masak/ buat spaghetti goreng:
1) Panaskan minyak & goreng ayam dahulu
2) Kemudian masukkan cili blender, kacau hingga masak
3) Masukkan spaghetti
4) Masukkan pula cili sos, bayam brazil & carrot
5) Perasakan dengan garam
6) Selepas dah tutup api, minyak zaitun organik/ organic olive oil (saya suka letak last supaya khasiat minyak zaitun organik/ organic olive oil tak hilang & spaghetti nampak lebih cantik)
7) Akhir sekali taburkan chia seed (chia seed adalah ‘good fatty acids’ yang diperlukan oleh badan kita).

 

Kami dah sediakan video cara memasak/ buat spaghetti goreng bayam brazil + ayam di bawah, jemput tengok ye

 

Selain dapat dijadikan hidangan yang ringkas & sedap & ada 1001 khasiat Bayam Brazil yang perlu kita tahu untuk kesihatan tubuh badan kita, antaranya. 

1) sumber vitamin K
2) menguatkan tulang & gigi
3) meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan
4) membantu melancarkan peredaran darah
5) membantu melawan kanser
6) mencegah anemia
7) awet muda & mencegah kedutan, penuaan pramatang

 

Zulqaas Review

Masih ramai yang nak mencari-cari serum muka halal, serum halal terbaik di malaysia atau jenama kosmetik teratas di malaysia  tapi belum jumpa yang betul-betul serasi dengan kulit wajah anda.

Apa kata kita lihat dulu review Zulqaas dari ramai customers yang telah mencubanya sendiri & berkesan untuk mereka. 

Baca pengalaman Betty menggunakan Zulqaas Phytonutrients serum, klik di sini 

 

Siti Hawa juga tidak ketinggalan untuk berkongsi pengalaman/ review ataupun testimoni menggunakan Zulqaas, Klik di sini 

Serum Phytonutrients Zulqaas : Serum Halal Terbaik dengan Serapan Terpantas

Pada awalnya saya memang tidak berminat untuk menggunakan serum ini. Selain jenama yang tidak pernah didengar, saya juga berangapan kebanyakan produk yang tidak dijual di¬†drug store¬†seperti Watson dan Guardian adalah tidak elok. Pengalaman menggunakan produk timbang kilo sebelum ini menjadikan pandangan saya agak skeptikal terhadap produk baru.Namun sebaik sahaja menggunakan serum Phytonutrients Zulqaas, ternyata anggapan saya selama ini salah. Perumpamaan baru yang saya belajar adalah ‘tak kenal maka tak cinta’. Jadi mengapa skeptikal jika tidak pernah menggunakannya? Saya sangat sukakan serum ini dan ia merupakan serum terbaik pernah saya miliki! Serum Phytonutrients Zulqaas kini menjadi serum pilihan saya untuk kegunaan harian.

Baca review penuh Zulqaas dari Zarini, klik di sini

Jangan risau untuk mencuba Zulqaas Phytonutrients Serum kerana serum muka atau serum wajah ini sudah mempunyai banyak testimoni berkesan. Klik sini untuk lihat sendiri keberkesanan serum muka terbaik. Anda mungkin wanita bertuah yang seterusnya mendapat manfaat daripada serum natural dari 10 ekstrak tumbuhan ini.

Klik sini  untuk dengar apa yang sis gee suka dengan Zulqaas Phytonutrients Serum.

Oh ya! Kenapa kita perlu pakai serum?

Serum mempunyai molekul halus yang mampu meresap dan menyerap masuk jauh ke lapisan dalam kulit untuk memperbaiki masalah kulit tertentu seperti masalah kulit kering, masalah kulit kusam, masalah kedutan pada wajah dan banyak lagi masalah kulit muka lain. Serum juga berkepekatan tinggi dan mempunyai kandungan bahan-bahan aktif yang berbeza mengikut masalah kulit muka yang ingin dirawat atau diperbaiki kelak. Kadar kepekatan bahan adalah berbeza mengikut spesifikasi formula serum terbabit. Salah satu sebab kenapa serum mahal adalah kerana kandungan bahan aktifnya yang tinggi & khas untuk menyelesaikan masalah kulit tertentu.

Zulqaas Phytonutrients Serum kaya dengan 10 ekstrak tumbuhan semulajadi yang mampu menyerap ke lapisan dalam kulit & memberi nutrients penting yang diperlukan oleh kulit muka. Zulqas serum mampu memberikan penghidratan & kelembapan pada kulit dan membantu mengatasi masalah kulit kering. Kulit yang cukup penghidratan & kelembapan dapat mengelakkan kedutan & penuaan awal.

Texture ringan, serum water based yang sangat mudah meresap ke dalam kulit. Mellya memang suka sangat sebab dia tak melekit langsung macam sesetengah jenis serum yang lain.  Lepas hampir seminggu penggunaan, Mellya dapat rasakan wajah Mellya lebih lembap dan lembut berbanding sebelumnya. Makeup juga lebih sekata dan tahan lebih lama. Selain itu, jika nak dibandingkan dengan serum-serum lain yang agak mahal disebabkan oleh ciri-ciri vegan, natural dan animal cruelty free, serum Zulqaas ni jauh lebih murah dan mudah untuk didapati.

Klik sini untuk lihat review penuh Mellya tentang Zulqaas.

3 Scrub Muka Untuk Kulit Kering

TAHUKAH ANDA ADA 3 SCRUB MUKA BOLEH DIGUNA UNTUK KULIT KERING?

Ramai orang yang berkulit kering berasa was-was untuk menggunakan scrub muka. Ini kerana penggunaan scrub dikhuatiri akan mengeringkan lagi kulit yang sedia kering. Tapi jangan risau, masih ada scrub yang sesuai digunakan untuk kulit kering.

  1. Scrub Oat + Yoghurt + Madu


    Cara Buat & Cara Guna:
    Campurkan bahan Рbahan Oat + Yoghurt + Madu, kemudian kacau sehingga sebati. Scrub ini boleh dipakai seminggu sekali. Kesemua bahan-bahan bersifat lembut pada kulit kering. Scrub ini boleh menanggalkan sel-sel kulit mati dan merangsang pertumbuhan sel-sel kulit baru. Selepas menggunakan scrub ini, disarankan memakai serum yang berfungsi untuk menghidratkan & melembapkan kulit muka semula seperti Zulqaas Phytonutrients Serum.
     Chia Seed adalah ekstrak tumbuhan yang sangat powerful di dalam Zulqaas Phytonutrients Serum yang mampu menembusi ke lapisan dalam kulit sambil merawat kulit.
  2. Scrub Oat + Garam Bukit + Lemon

    Cara Buat & Cara Guna:
    Oat + Garam Bukit + Lemon, kemudian kacau sehingga sebati. Scrub ini boleh dipakai seminggu sekali. Kesemua bahan-bahan bersifat lembut pada kulit kering. Scrub ini boleh menanggalkan sel-sel kulit mati dan merangsang pertumbuhan sel-sel kulit baru secara semulajadi. Selepas sel-sel kulit mati ditanggalkan, penggunaan sebarang produk skincare akan lebih berkesan, terutamanya serum yang boleh merawat kulit kering. Zulqaas Phytonutrients kaya dengan 10 ekstrak tumbuhan, diformulasi tanpa sebarang bahan-bahan kimia merbahaya.
  3. Scrub Gula + Olive Oil (Minyak Zaitun) + Lemon

    Cara Buat & Cara Guna:
    Campurkan kesemua Gula + Olive Oil (Minyak Zaitun) + Lemon, kemudian kacau sehingga sebati. Scrub ini boleh dipakai seminggu sekali. Olive oil (minyak zaitun) sangat bagus untuk kulit kering, dalam masa yang sama dapat melembapkan kulit muka secara semulajadi. Jangan biarkan kulit muka kering tanpa sebarang pelembap atau serum selepas menggunakan skrub. Penggunaan skrub adalah untuk membuang segala sel kulit mati yang boleh menyebabkan liang pori tersumbat dan kulit menjadi kusam. Selepas menggunakan scrub ini, disarankan memakai serum yang berfungsi untuk menghidratkan & melembapkan kulit muka semula seperti Zulqaas Phytonutrients Serum.

 

SERUM MUKA TERBAIK

PERHATIAN!!!

ADAKAH ANDA MENGHADAPI MASALAH KULIT MUKA KERING, KULIT KUSAM, KULIT SENSITIF, KULIT KASAR, KULIT KENDUR, BERKEDUT & KULIT MUKA TIDAK ANJAL?

 

Tahukah anda, 

Serum Muka adalah salah satu produk penjagaan muka yang boleh membantu menyelesaikan masalah kulit muka anda.


Serum muka adalah salah satu penjagaan muka yang boleh membantu merawat masalah kulit di atas dari dalam lapisan kulit, kerana ia berupaya meresap jauh ke dalam kulit muka disebabkan molekulnya yang lebih halus dan kecil. Ia bertindak dari dalam dan bukan hanya di atas permukaan kulit sahaja. Ini kerana Serum muka berkepekatan tinggi & kaya dengan bahan-bahan aktif tertentu dengan fungsi tertentu.

 

 

AWAS!!!
ADAKAH SERUM MUKA & SKINCARE YANG ANDA GUNA SELAMAT?

 

 

Tahukah anda?

70% Р90% masalah kulit muka adalah berpunca dari penjagaan kulit muka & juga pemilihan produk yang salah yang mana mengandungi bahan-bahan kimia tidak selamat. Lebih memburukkan keadaan lagi, bahan-bahan kimia ini adalah merbahaya dan boleh merosakkan lapisan kulit muka dengan teruk. Bahan-bahan kimia yang merbahaya ini juga boleh meresap masuk ke dalam tubuhbadan kita dan meninggalkan kesan yang tidak diingini. 

 

Merkuri & hidroquinon¬†adalah 2 bahan merbahaya yang sering disebut.¬†Antara¬†tanda-tanda¬†sesuatu produk kosmetik termasuk ‚Äėskincare‚Äô¬†mengandungi bahan-bahan merbahaya¬†boleh diperhatikan melalui:

  • Kulit menjadi¬†putih & licin¬†secara mendadak dalam¬†masa yang singkat¬†kerana lapisan kulit muka telah¬†dihakis¬†oleh bahan kimia merbahaya.
  • Kulit akan kelihatan sangat cantik, putih & licin bak porcelin untuk¬†sementara waktu¬†sahaja.
  • Kulit muka mula terasa¬†gatal, iritasi, pedih, merengsa, kemerahan¬†dan sangat sensitif¬†terhadap cahaya matahari.
  • Muka¬†mengelupas teruk.
  • Selain itu, kesan¬†‘sunburn’ yang teruk¬†juga dapat diperhatikan.
  • Apabila berhenti memakai produk sedemikian, kulit muka mula dipenuhi jerawat, ada yang berjerawat batu,¬†jerawat bernanah dan¬†‚Äėbreakout‚Äô¬†yang teruk.

 

 

Antara kesan-kesan pemakaian bahan merbahaya ini ialah:

  • Emosi dan¬†keyakinan diri¬†seseorang itu akan¬†jatuh¬†apabila kulit muka rosak teruk.
  • Mangsa akan¬†malu¬†untuk berdepan &¬†bergaul dengan orang.
  • Terasa¬†rendah diri.
  • Depression & tekanan perasaan.
  • Menghakis lapisan¬†kulit muka yang¬†sihat.
  • Kulit¬†menjadi¬†tidak sihat¬†& mengambil masa yang lama untuk dipulihkan.
  • Meninggalkan¬†parut jerawat & parut hitam¬†yang susah untuk dihilangkan.
  • Berupaya¬†merosakkan saraf, otak¬†dan¬†ginjal.
  • Jika teruk boleh menyebabkan¬†sesak nafas.
  • Menjejaskan¬†perkembangan¬†janin¬†(ibu mengandung).
  • Tanpa rawatan¬†yang sewajarnya, kulit akan menjadi semakin kusam, dipenuhi parut hitam, sangat sensitif, tidak boleh terkena cahaya matahari, meradang, merengsa dan banyak lagi.
  • Kulit yang¬†rosak teruk¬†memerlukan konsultasi dan rawatan pakar yang menelan¬†belanja dari ratusan ke ribuan ringgit.
  • Kulit muka menjadi sensitif dan selepas pulih juga tidak boleh memakai sebarangan produk lagi.

 

LIHAT sendiri PENGAKUAN SEBENAR Mangsa Produk Yang Mengandungi Bahan Kimia Merbahaya 

 

Puan X, 24 tahun, Melaka

 

Puan Y, 30 tahun, Puchong.

JOM TENGOK
Apa kata mereka yang dah jumpa serum muka terbaik yang mengandungi hanya bahan-bahan selamat dari ekstrak tumbuh-tumbuhan TERPILIH

 

 

 

 

 

M.E.M.P.E.R.K.E.N.A.L.K.A.N
ZULQAAS Phytonutrients Serum

 

 

 

ZULQAAS diasaskan oleh Dr. As Zulqa, berkelulusan Ph.D dalam Halal (Kosmetik) Industri dari salah sebuah universiti awam Malaysia. Formulasi terperinci dari 10 ekstrak tumbuh-tumbuhan dan tanpa bahan-bahan kimia merbahaya.

APA MANFAAT SERUM MUKA ZULQAAS?

  • Membantu¬†menghidratkan¬†kulit
  • Membantu¬†melembapkan¬†kulit
  • Melembutkan¬†kulit muka
  • Bagus¬†untuk masalah¬†kulit kering
  • Membantu¬†menyekatakan¬†tona kulit
  • Membantu¬†mengatasi¬†masalah kulit muka¬†kusam
  • Membantu¬†mengatasi¬†masalah kulit muka¬†jeragat
  • Membantu mengatasi¬†kerengsaan¬†kulit muka
  • Membantu mengatasi¬†kemerahan¬†kulit muka
  • Membantu mengatasi¬†radang¬†kulit muka
  • Sesuai untuk¬†kulit sensitif
  • Membantu¬†mengatasi kedutan¬†pada kulit muka
  • Membantu¬†menganjalkan¬†kulit
  • Membantu¬†melicinkan¬†kulit muka yang¬†kasar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

APA KEISTIMEWAAN SERUM MUKA ZULQAAS?

 

  1. Ekstrak tumbuhan Chia Seed membantu menghidratkan dan melembapkan kulit supaya kekal sihat dan awet muda.
  2. Kombinasi ekstrak tumbuhan Licorice + Morus Alba + Chia Seed + Rosehip Oil + Chinese Skullcap dapat membantu mencerahkan kulit, mengatasi masalah kulit kusam serta tona kulit tidak sekata & mengatasi masalah kulit jeragat nipis.
  3. Kombinasi ekstrak tumbuhan Rosemary + Chamomile + Tea Tree membantu mengurangkan kerengsaan kulit dengan meneutralkan radikal bebas, mengurangkan keradangan kulit muka, radang kulit sensitif, meredakan kulit yang mengelupas, kulit yang sangat kering dan juga kulit kemerahan.
  4. Kombinasi ekstrak Centella Asiatica + Japanese Knotweed + Rosemary membantu pertumbuhan sel kulit baru yang sihat, mengurangkan kedutan kulit muka, mengekalkan keremajaan kulit muka, menganjalkan kulit muka yang kendur.
  5. Vitamin C serum berasaskan ekstrak dari tumbuh-tumbuhan,bukan dari bahan sintetik.
  6. Water based serum
  7. Light Weight Serum
  8. MURAH¬†berbanding dengan ‘international brand’ yang berkonsep vegan, natural & ‘animal cruelty free’
  9. Tak melekit & tak berminyak
  10. Terus meresap ke dalam kulit
  11. Selamat diguna tanpa bahan kimia merbahaya
  12. Selamat diguna ibu mengandung
  13. Selamat diguna ibu menyusukan anak
  14. Botol berpenutup penuh bagi mengelakkan sebarang pencemaran setiap   kali penutup dibuka
  15. Botol menarik dan tahan lasak
  16. Senang dibawa ke mana-mana
  17. Boleh digunakan tanpa was-was bagi orang Islam
  18. Sumber dari tumbuh-tumbuhan yang terbukti berkesan untuk kecantikan kulit muka
  19. Sesuai sebagai base make-up
  20. Dikilangkan di kilang bertaraf GMP & Halal

 

 

 

HARGA ISTIMEWA HANYA

HARI INI SAHAJA!!!

KLIK shopping cart di sini

KLIK whatsapp di sini

KLIK emel di sini

KLIK website Pengasas di sini

100% NO SPAM GUARANTEE

 

Cara Guna ZULQAAS Phytonutrients Serum?
Lihat tutorial di bawah

 

Waktu Guna ZULQAAS Phytonutrients Serum?

  • MALAM – Selepas mencuci muka sebersih-bersihnya (seeloknya double cleanse), bolehlah diguna Zulqaas Phytonutrients Serum sebelum tidur.
  • PAGI – Selepas Subuh.
    ***2 kali sehari atau bila perlu (sebagai base mekap)

Kredit artikel to https://serummukaterbaik.blogspot.com/

 

DISCLAIMER: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Namun hasil berbeza mengikut jenis kulit, sejarah dan keadaan semasa kulit pengguna. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini.

 

5 JENAMA SERUM MUKA TERBAIK 2018

Serum muka dapat merawat kulit muka dari bawah lapisan bawah kulit.

Serum muka juga adalah kunci untuk kulit muka kekal lembut & berseri.

Pemakaian serum muka sememangnya sangat bagus untuk kulit muka anda ‚ÄĒ rutin pemakaiannnya adalah selepas muka dicuci bersih,¬†toner, serum muka dan diakhiri dengan¬†pelembap muka. Serum muka berfungsi untuk meningkatkan proses regenerasi kulit, merawat kulit dari dalam, mencerahkan kulit, menjadikan kulit muka lebih halus, lembut dan banyak lagi.

Serum muka akan bertindak mengikut kandungan bahan aktifnya. Malah, beberapa serum yang menjadi kegilaan ramai seperti di bawah datang dengan harga yang berpatutan dan mudah untuk didapati di farmasi dan online store. Mari kita lihat:

 

L’OCCITANE IMMORTALE YOUTH OIL

https://my.loccitane.com/serums-oil-treatments,42,1,61976,0.htm

RM245 (15ml)

Serum yang bagus untuk melawan penuaan

(Serum muka anti-penuaan dan awet muda)

L’OCCITANE IMMORTALE YOUTH OIL ini diperkaya dengan¬† sunflower seed oil, apricot kernel oil, evening primrose oil, linalool dan banyak lagi. Serum muka ini dapat membantu melawan tanda-tanda penuaan yang kelihatan. Dengan penggunaan konsisten serum muka ini maka kulit akan lebih sihat dan dapat membantu menegangkan kulit. Sel-sel kulit baru dapat dihidupkan semula dan kedutan semakin berkurangan.

 

THE FACE SHOP JEJU VOLCANIC PORE SERUM 

https://www.thefaceshop.com.my/skincare/Essense-Serum

RM89.90 (50ml)

Serum muka Korea terbaik untuk mengecilkan pori 

(Serum muka mengecilkan liang pori)

Serum muka Korea seringkali juga menjadi kegilaan generasi millenial. Serum muka ini mudah meresap ke dalam kulit dan terasa ringan apabila dipakai. Ia diformulasikan dari lava gunung berapi Jeju yang membantu menyerap lebihan minyak di kulit muka dan mengecilkan  liang pori di muka. Hasilnya, kulit anda akan kelihatan lebih licin kerana ia kaya dengan bahan mineral yang diperlukan untuk pembaikan kulit muka kita.

 

THE BODY SHOP TEA TREE ANTI-IMPERFECTION DAILY SOLUTION

https://www.thebodyshop.com.my/skincare/facial-serum-treatment

RM89.62 (80ml)

Terbaik untuk kulit berminyak dan berjerawat 

(Serum muka kulit berjerawat dan berminyak)

Tea-tree oil diperakui sangat bagus untuk merawat jerawat di muka. Serum muka ini dapat membantu mengatasi masalah kulit berminyak dan berjerawat. Tea-tree oil serum dapat mengawal minyak yang berlebihan di muka dan menghapuskan jerawat serta parut jerawat.

 

ZULQAAS PHYTONUTRIENTS SERUM

 

https://www.aszulqa.com

ON SALE! RM62 (15ml)

Serum muka dengan bahan semulajadi terbaik ‚Äď sesuai untuk ibu hamil¬†

(Serum muka vegan daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan semulajadi)

Serum muka ini menggunakan bahan yang selamat dan sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif, malahan sesuai digunakan bagi ibu hamil. Zulqaas Phytonutrients Serum diformulasikan dengan 10 ekstrak tumbuh-tumbuhan (plants extract) iaitu chia seeds, morus alba, licorice, centella asiatica (pegaga), rosehip oil, japanese knotweed, chinese skullcap, rosemary, tea-tree dan chamomilla. Bahan-bahannya yang kaya dengan sifat anti-oksida, anti-radikal dan anti-radang dapat membantu dalam memperbaharui sel kulit dan juga mencerahkan kulit dengan selamat kerana ada antara bahannya yang bersifat anti-tyrosinase. Kulit akan tampak lebih cerah, lembap dan glowing, kurang kedutan, liang pori mengecil, lembut dan licin dengan pemakaian yang konsisten.

EDEN ROSA E PIGMENTATION SERUM

http://www.goeskincare.com.my/product-category/serum/

RM 35.90 (5ml)

Serum yang boleh didapati di farmasi 

(Serum muka anti-jeragat) 

Serum anti-jeragat EDEN Rosa E ini diekstrak daripada rosehip oil, grapeseed oil dan vitamin E. Serum muka ini membantu dalam memudarkan jeragat dan bintik hitam, serta memperbaiki tona kulit. ‘Fatty acids’ daripada rosehip oil dan grapeseed oil membantu melembap dan menyuburkan kulit sambil menggalakkan pertumbuhan semula dan pembaikan sel kulit muka. Manakala, antioksida dari grapeseed oil dan vitamin E melindungi kulit dari radikal bebas yang merbahaya pada kulit muka.

 

CARA MENGHILANGKAN SUNBURN DENGAN CEPAT DAN MUDAH

Percaya atau tidak, dengan hanya 3 bahan dari dapur kita boleh menghilangkan sunburn dengan cepat dan mudah.

YESSS! HANYA 3 BAHAN DARI DAPUR
Kita boleh buat masker oatmeal lemon.

Masker ni Wangiiiiiii baunya macam lemon cheesecake yang baru keluar dari oven
Memang semerbak harum baunya.
.
Selain untuk menghilangkan sunburn dengan cepat dan mudah,
masker oatmeal lemon ni juga dapat mengecilkan liang pori, mencerah kan kulit dan kesan sertamerta selepas pemakaian adalah kulit akan lembut tulus mulus bak sutera.

Masker ni confirm semulajadi, selamat & berkesan jika diamalkan secara konsisten.
Ingat! kena konsisten ye….pakai sekali terus expect jadi princess memang tak dapatlah.

Boleh diamalkan seminggu sekali, bagi menyental sel-sel kulit mati tu.

Jadi, apa 3 bahan tu?
1. 1 sudu besar garam bukit
2. 2 sudu besar oatmeal
3. Separuh biji lemon

Campurkan kesemua bahan & adun hingga sebati.

Pakai sebagai masker di seluruh muka & biarkan selama 15minit. Kemudian bolehlah di gosok-gosok lembut muka dengan masker tadi. Last sekali bilas dengan air.

Buat dulu baru tau lembut ke tak lembut kulit muka tu nanti ?

Jadi apalagi…..jom cuba petua dan cara menghilangkan sunburn dengan cepat dan berkesan ni.

Bila muka dah bersih, bolehlah pakai Zulqaas Phytonutrients Serum untuk merawat kulit dari dalam dengan lebih efektif

MANFAAT WHITE MULBERRY (MORUS ALBA) UNTUK WAJAH

Ekstrak mulberi sering juga diguna didalam formulasi produk, namun manfaat mulberi putih atau white mulberry sangat jarang diketahui. White mulbery jarang sekali diguna di dalam formulasi produk kecantikan berbanding mulberri yang lain. 

Jom kita bongkar manfaat white mulberry/ mulberi putih (Morus Alba) untuk kulit wajah:

  1. MENCERAHKAN KULIT WAJAH

Menyedari kehebatan white mulberry untuk kecantikan kulit dan wajah yang belum dibongkar, ekstrak white mulberry telah diformulasikan bersama ekstrak licorice di dalam Zulqaas Phytonutrients Serum untuk kesan semulajadi berganda bagi mencerahkan, menyekatakan tona kulit yang tidak sekata, mengurangkan kulit kusam, memudarkan ‘dark sport’ dan banyak lagi kelebihannya.¬†

 

 

2. MENGURANGKAN KEDUTAN & GARIS-GARIS HALUS DI WAJAH

‘Skincare’ yang mengandungi ekstrak mulberi putih berupaya mengurangkan garis-garis halus dan kedutan di wajah. Dengan ini tanda-tanda awal penuaan dapat dikurangkan. Mulberry putih dan mulberi kertas kedua-duanya dianggap sesuai untuk kegunaan dermatologi.

Ekstrak Morus Alba sangat ‘rare’ diguna di dalam formulasi produk kerana bekalan bahan mentahnnya yang sukar didapati.¬† Ekstrak White Mulberry di dalam Zulqaas Phytonutrients Serum telah ditempah khas untuk menghasilkan formulasi berganda bila digandingkan dengan ekstrak licorice bagi membantu mencerahkan & mengatasi masalah kulit kusam.¬†

Teruja nak cuba Zulqaas Phytonutrients Serum?

Klik di bawah :

 Order ZULQAAS Phytonutrients Serum/blog

MANFAAT LICORICE UNTUK WAJAH & KECANTIKAN

Mesti ramai yang tertanya-tanya apakah manfaat licorice untuk wajah kerana semakin hari semakin banyak produk kecantikan yang menggunakan licorice root ekstrak ini untuk formulasi produk.

 

Licorice root ekstrak dalam bentuk bahan mentah

 

1.MENCERAHKAN KULIT & MEMUDARKAN ‘DARK SPORT’ SECARA SEMULAJADI

Glabridin adalah bahan aktif dalam akar Licorice, yang telah terbukti bersifat ‘anti-tyrosinase’. Tyrosinase adalah enzim utama yang menghasilkan melanin dan pigmen lain, dalam erti kata lain ia adalah enzim yang menggelapkan kulit. Jadi, bahan aktif dalam akar licorice (licorice root extract) adalah sangat mujarab untuk menghalang kulit daripada menjadi semakin gelap dengan membantutkan pertumbuhan enzim tyrosinase. ‘Licorice root extraxt’ dapat membantu mencerahkan kulit secara semulajadi tanpa sebarang kesan sampingan, memudarkan pigmentasi, memudarkan ‘dark sport’ juga menyekatakan tona kulit yang tidak sekata. Gabungan ekstrak akar licorice bersama ekstrak tumbuh-tumbuhan lain yang juga bersifat ‘anti-tyrosinase’ seperti white mulberry (morus alba) membantu menggandakan keberkesanan untuk mencerahkan kulit seperti formulasi di dalam Zulqaas Phytonutrients serum.

 

2. PERLINDUNGAN SINAR UVA & UVB SEMULAJADI

Produk penjagaan kulit yang mengandungi ekstrak likuoris berpotensi untuk meredakan ketidakselesaan dan keradangan yang berkaitan dengan sinaran matahari. Penyelidikan asas baru menunjukkan bahawa likochalcone A, molekul yang terdapat dalam akar likuoris, boleh menyekat cyclooxygenase (COX) -2 dan prostaglandin E2 (PGE2) selepas pendedahan cahaya matahari. Kedua-dua COX2 dan PGE2 adalah enzim keradangan yang memainkan peranan dalam mencetuskan tindak balas keradangan dan bertanggungjawab terhadap sensasi yang menyakitkan yang berkaitan dengan selaran matahari. Oleh itu, apabila bercampur dengan tumbuh-tumbuhan dan tumbuhan anti-radang semulajadi yang lain, seperti lidah buaya dan timun hancur, campuran dari akar licorice dapat memberikan kelegaan yang sangat baik dari selaran matahari yang buruk dan membantu mengekalkan kedua-dua kandungan pelembab kulit. Ektrak licorice membantu melindungi kulit dengan menyerap bahaya sinar UVA & UVB dari matahari.

 

3. MENGHIDRATKAN & MELEMBAPKAN KULIT SECARA SEMULAJADI

Penggunaan ‚Äėskincare‚Äô yang mengandungi ekstrak licorice secara konsisten dapat mengekalkan kelembapan kulit. Akar licorice mengandungi antioksidan yang tinggi yang dapat meneutralkan radikal bebas dari alam sekitar (seperti sinaran matahari dan pencemaran) dan dari dalaman (misalnya, pengeluaran tenaga). Juga, kehadiran “licochalcone” di dalam ekstrak licorice sangat sesuai untuk individu yang mempunyai kulit berminyak kerana licochalcone telah terbukti dapat mengawal kandungan minyak pada kulit.

 

4. ‘NATURAL REMEDIES’ UNTUK MASALAH KULIT & KULIT SENSITIF

Glycyrrhizin juga bahan aktif dalam akar likuoris, mengandungi anti-radang yang tinggi yang sama dengan kortisol dan steroid. Steroid biasanya digunakan ubat dalam merawat keadaan dermatologi keradangan, seperti ekzema dan psoriasis. Selama berabad-abad, akar Licorice telah digunakan untuk merawat pelbagai jenis keadaan radang seperti ekzema, psoriasis, dermatitis, dermatitis seborrheic, psoriasis dan sebarang keradangan kulit dan gatal-gatal. Akar licorice telah digunakan secara topikal untuk keadaan kulit ini. Zulqaas Phytonutrients Serum mengandungi licorice root extract dan serum muka yang sesuai untuk kulit sensitif.

Zulqaas Phytonutrients Serum untuk kulit sensitif

Rugi sangat tak cuba Zulqaas Phytonutrinets Serum setelah mengetahui manfaat hebat licorice untuk wajah & kecantikan. 

Klik di bawah :

 Order ZULQAAS Phytonutrients Serum/blog

 

RESEPI UNTUK KULIT CANTIK

Kali ini kami akan kongsikan resepi untuk kulit cantik,

kerana kulit yang cantik juga berkaitrapat dengan pola pemakanan dan gaya hidup seharian kita. Pola pemakanan yang sihat amatlah disarankan kerana ia mempengaruhi keadaan kulit muka kita.

RESEPI ini sangat mudah, easy peasy ūüėČ

OVERNIGHT OAT lah jawapannya.

Bahan-bahan
1.susu segar
2.oat
3.yogurt
4.madu
5.Chia seed
6.buahan potong boleh pilih mcm pisang, kiwi, strawberry,delima, berries… Mcm2 lagi ikut kesukaan masing-masing

Nak lagi sedap boleh juga tambah kismis/ choc chips/ kekacang.

Easy peasy cara buatnya
*masukkan kesemua bahan di dalam botol & biarkan di dalam peti semalaman. Esok dah boleh makan! Nyummmmmm

Rugi sangat kalau anda tak try resepi untuk kulit cantik yang easy peasy ni ;))

KENAPA PAKAI SKINCARE TAK BERKESAN?

Kenapa pakai skincare tak berkesan?

Itu pertanyaan biasa bila kita cuba banyak skincare tetapi seakan-akan kesemua skincare itu tak berkesan pada kulit muka kita.

Sebenarnya, selain produk skincare,
ada banyak faktor lain juga mempengaruhi keadaan kulit muka:

Apa dia?

?ÔłŹ¬†Pencemaran udara & pencemaran sekeliling
Cth Asap kenderaan, asap rokok

?ÔłŹ¬†Tabiat pemakanan
Cth Suka makan fastfood ke suka makan wholesome real food, Makan Sayur or buah-buahan ke tak

?ÔłŹ¬†Gaya hidup/ lifestyle
Cth Selalu tidur lewat malam atau tak cukup waktu rehat, suka bersenam atau memang tak pernah bersenam, suka makan or beli kat kedai ke masak sendiri sebab makan kat kedai selalunya ajinomoto/MSG tu tak boleh nak elak dll

?ÔłŹ¬†Hormon
Selalunya lepas bersalin atau usia makin meningkat akan ada perubahan pada hormon tubuhbadan kita

?ÔłŹ¬†Skincare yang pernah dipakai sebelum ini
Adakah skincare itu jenis natural based atau jenis yang banyak bahan sintetik, atau lagi memburukkan keadaan pernah tersalah pakai produk timbang kilo kati

?ÔłŹ¬†Rutin Harian penjagaan kulit muka
Rutin penjagaan yang salah Cth kita tak bersihkan mekap dengan betul & tak buat double cleansing… maka senanglah pori-pori muka tersumbat. Keluar rumah tak pakai sunblock/ UV protector memang saja nak jemput cik jeragat bertandang lagi 2,3 tahun akan dtg dll

?ÔłŹ¬†Stress/ tekanan
Cth stress dengan kerja, stress bercinta, stress dengan hidup dll

Cuba kita perhatikan kesemua faktor di atas.

Analisa & cari punca kenapa kulit muka kita ni banyak sangat masalah nya. Dah letih pakai macam-macam tapi macamtu jugak. Kesemua faktor kat atas tu memang sangat berkait rapat antara satu Sama lain

Alah, Samalah macam kita dengan adik beradik kita… ada pertalian darah kan. Gitulah juga pertaliannya antara kesemua faktor di atas dengan keberkesanan produk skincare yang kita pakai.

Pendek kata nak kulit muka yang sihat & cantik ni bukan sekadar kena tepek-tepek aje dah settle. Semua aspek kena jaga & kena teliti.

Kulit muka kita, hanya kita yang lebih mengenalinya.

Lain lah kalau kita memang sanggup spend untuk consultation dengan pakar kulit muka… haaa, itu lain ceritalah.

‚̧‚̧‚̧
Dr. As Zulqa

 

Scroll To Top