aszulqa.com

Petua kencing kotor & kencing tidak lawas dan menurunkan kolesterol.

Petua kencing kotor dan kencing tidak lawas disamping menurunkan kolesterol dikongsi oleh Azrina Len dan telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap. Barli homemade sedap untuk menyejukkan badan juga šŸ˜‰

Read more

resipi sup ayam mamak

Masyarakat majmuk memeriahkan kepelbagaian makanan di Malaysia. Antara tempat makan yang sering dikunjungi di Malaysia tidak mengenal kaum ialah kedai mamak ataupun restoran mamak. Kepelbagaian menu mamak merupakan tarikan utama ianya senang dikunjungi oleh semua kaum di Malaysia.

Selain roti canai, kedai mamak juga cukup terkenal dengan menu sup ayam mamak yang power! Sup ayam mamak yang pekat dan kaya dengan rasa rempah agak berbeza dengan sup ayam Melayu. Resepi ayam berkuah tanpa santan ini sedap dihirup begitu sahaja dan dicicah bersama roti ataupun dimakan bersama nasi putih. Jika sebelum ini kita hanya menikmati sup ayam mamak ini di kedai mamak, apa kata kita cuba sendiri masak di rumah resepi sup ayam mamak style yang pekat dan berempah seperti resipi di bawah ini:

bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
4 sekawan
1 peket kecil rempah sup
2 sb rempah kurma
1 sb serbuk kunyit
5-7 biji ubi kentang
1 batang carrot
daun ketumbar
garam
air

Read more

himpunan koleksi pelbagai resepi popia viral

Berikut ialah 3 himpunan koleksi pelbagai resepi popia viral. Kesemua resepi popia carbonara ini menggunakan sos prego dan menghasilkan popia carbonara creamy.

ļøResepi popia carbonara viral perkongsianĀ Almie Amira telah mendapat banyak share diĀ Resepi Viral Mudah dan Sedap.

Bahan-bahan Popia CarbonaraĀ šŸ§€* 2 biji bawang holland
* 8 cili api hijau
* 12 ulas bawang putih
* Sepeket sosej yang dihiris serong-serong
* Ayam cincang (saya pakai RAMLY @ SAUDI) 1 peket
* Kiub pati ayam (1 kiub)
* 2 tin sos carbonara prego (tin biru cair)
* 1 tin sos cheesy prego (tin kuning)
* Susu full cream 1/2 kotak kecik (100ml) – optional
* Sedikit butter untuk menumis
* Serbuk lada hitam (agak-agak)
* Mixed herbs (wajib) 2 sudu kecik
* Sedikit bancuhan tepung jagung (pekatkan inti)
* Kulit popia (jenama KG pakai yang 40 pcs punya) inti ni boleh dapat banyak popia. Ikut berapa banyak inti anda letak la, anggaran 2 – 3 peket kulit popia
* Garam (kena rasa dulu, sebab sos carbonara dalam tin dah masin)
* Sedikit tepung + air (gam kulit popia)

Read more

pancake gebu viral, kuih moden boleh buat sendiri kat rumah

Jika mak-mak kita dulu suka masak lempeng untuk sarapan pagi, mak-mak moden sekarang mungkin lebih suka masak lempeng moden seperti pankek untuk anak-anak. Pancake gebu dan lembut mungkin lebih menarik perhatian anak-anak zaman sekarang kerana bentuknya yang lebih menarik dan inti yang boleh dipelbagaikan seperti inti coklat, nutella, kaya, ‘peanut butter’ dan sebagainya.

Read more

ayam goreng ala KFC rangup

Oh patutlah ayam goreng singgit akak laris lain macam semalam.. rupanya semalam KFC ada buat promo.. Agaknya dorang malas nak beratur.. dapat yg ala-ala kepci pun jadilahšŸ˜‚šŸ˜‚. Berikut ialah perkongsian daripada Murni Rahmat ini yang telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.

Read more

bila ada simptom kebas-kebas, kesemutan, rasa mencucuk apa perlu dibuat?

Seiring dengan peningkatan usia, pasti akan ada masalah kesihatan yang mengganggu samada sedikit atau banyak. Tambahan lagi dengan pelbagai makanan moden sekarang yang banyak ‘unsaturated fat’, minuman ‘boba’, pelbagai minuman berwarna-warni menarik, makanan segera dan sebagainya. Disebabkan kesibukan menguruskan rutin harian, tidak sempat bersenam dan tidur lambat menambahkan lagi isu kesihatan yang timbul seiring dengan peningkatan usia.

Adakah anda sering merasa simptom kebas-kebas, kesemutan seperti rasa tajam, rasa ada benda menjalar dari dalam kulit, rasa tebal pada sesetengah anggota badan seperti hujung jari tangan atau kaki menyebabkan kurang rasa/ sensasi, kadang-kadang seperti ada renjatan karen eletrik yang lemah dan rasa yang mencucuk-cucuk di hujung jari….kesemua itu boleh dirasai di kesemua bahagian anggota badan terutamanya bahagian tangan dan kaki. Rasa yang mencucuk-cucuk boleh dirasai di hujung jari tangan dan jari kaki.

Setelah dibuat pemeriksaan darah untuk paras gula dan kolesterol, kemudian didapati kesemua keputusan darah masih di paras normal…tiada kencing manis, kolesterol tinggi mahupun darah tinggi. Sudah puas berulang alik ke klinik, disebabkan keputusan darah yang normal maka anda pulang begitu sahaja, namun simptom-simptom di atas tetap juga tidak berkurang. Sudah jenuh mencari punca, puas meng ‘google’ sana-sini namun kebanyakan carian mengatakan itu mungkin simptom kencing manis tidak terkawal, kolesterol tinggi ataupun tekanan darah tinggi.

Ada juga kemungkinan anda kekurangan vitamin dan mineral penting seperti vitamin B-12 yang penting untuk kesihatan saraf. Jadi anda boleh berusaha untuk mengambil supplement vitamin B, salah satunya boleh dibeli di farmasi iaitu neurobion. Jika simptom tersebut masih juga tidak berkurangan doktor mungkin akanĀ mengambil darah anda untuk ujian darah yang lebih spesifik seperti ujian darah:
-RA (Rheumatoid Arthritis) untuk mengesan penyakit arthritis
-ANA (Antinuclear Antibody) untuk mengesan penyakit autoimun tertentu contohnya SLE/ Lupus
-TSH (Thyroid Stimulating Hormone) untuk mengesan masalah hormon tiroid

Walaupun selepas menjalani ujian darah RA, ANA dan TSH, keputusan darah tetap normal dan anda tiada sebarang penyakit di atas namun simptom kesemutan dan kebas tidak hilang, tetap ada walaupun ‘on’ dan ‘off’ setiap masa menyebabkan anda bingung apakah sebenarnya masalah yang mengganggu kesihatan anda.Ā 

Ilmu mahal ini sis dapat daripada seorang doktor perubatan setelah beberapa kali berjumpa dengan beberapa orang doktor perubatan yang berlainan. Hanya doktor yang terakhir sahaja yang berjaya memberikan maklumat yang tepat. Simptom kebas-kebas, kesemutan, rasa seperti ada benda menjalar dari dalam kulit dan kadang-kadang seperti ada renjatan eletrik yang lemah dan rasa yang mencucuk-cucuk di hujung jari kaki dan tangan ini dinamakan sebagai ‘PARESTHESIA’. Kalaulah dari dulu sis tahu term ‘paresthesia’ tidaklah sis pening kepala mencari info tentang simptom-simptom yang sis sebutkan di atas. Untuk maklumat yang lebih terperinci bolehlah anda ‘google’ tentangĀ ‘paresthesia’.

Setelah segala ujian darah seperti di atas dijalankan dan keputusannya tetap normal, mungkin anda akan dirujuk kepada pakar neurologi (neurologist). Neurologist mungkin akan mencadangkan anda untuk melakukan beberapa ujian darah yang lebih spesifik dan ujian diagnostik seperti di bawah:
-X-Ray atau CT scans
-MRI brain
-MRI spine
-NCS (Nerve Conduction Studies) dapat mengenal pasti masalah seperti Carpal Tunnel Syndrome (CTS)

Jadi sekiranya anda mengalami simptom kebas dan kesemutan yang berlarutan walapun on dan off, eloklah anda berjumpa dengan pakar neurologi untuk mengenal pasti adakah saraf otak atau saraf tunjang anda yang menyebabkan simptom-simptom tersebut ataupun tidak. Ujian di atas dapat memastikan samada anda bebas ataupun menghidap penyakit multiple sclerosis (MS) atau simptom awal strok/ angin ahmar.

Semoga perkongsian ini dapat merungkaikan kebingungan tentang masalah kesihatan berkaitan simptom kesemutan juga kebas kaki dan tangan yang tidak pernah selesai. Juga dapat membantu anda mendapatkan gambaran ujian diagnostik yang boleh dilakukan untuk mengenalpasti punca dan penyakit yang mungkin anda alami.

apa nak buat lepas dapat kunci rumah?

Mesti ramai yang teruja selepas berjaya membeli rumah baru. Lebih teruja lagi selepas mendapat kunci rumah baru. Persoalannya ialah apa yang perlu dilakukan selepas menadapat kunci rumah baru. Jom kita baca perkongsian daripadaĀ Nur Nazihah Abd Razak tentang tips perancangan selepas mendapat kunci rumah.

Read more

popia crunhy homemade berintikan isi ayam

Popia crunhy homemade berintikan isi ayam boleh dijamu untuk seisi keluarga sebagai kudapan mudah. Resepi Popia crunhy homemade perkongsian daripada Niesa ini telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.
Niesa nak share resepi Popia Crunchy Homemade. Nanti boleh kawan-kawan buat untuk kudap-kudap petang atau bila-bila jeĀ 

Read more

7 Hipster Cafe Bukit Jelutong @ Kedai Western Bukit Jelutong [KAFE HIPSTER SHAH ALAM]

7 cafe hipster Bukit Jelutong, Shah Alam ini menyajikan pelbagai jenis makanan Barat @ Western food dan coffee ala starbucks. Jika hanya sekadar ingin lepak santai boleh sahaja minum coffee bersama pelbagai pilihan pastri dan kek yang ada. Kepenatan bekerja dapat dihilangkan sebentar dengan makanan, minuman juga persekitaran ID kafe yang menarik dan selesa untuk disinggahi. Jika datang ke Bukit Jelutong mungkin boleh mempertimbangkan untuk singgah ke salah satu cafe hipster yang telah kami senaraikan di bawah:

Read more

lompat tikam kelantan viral

Jika anda peminat kuih muih Melayu, anda pasti terliur melihat kuih lompat tikam viral Berek 12 Kelantan yang tular sejak kebelakangan ini. Berita baiknya, kini anda boleh buat sendiri kuih lompat tikam viral ini kat rumah menggunakan resepi kuih lompat tikam sukatan cawan. Walaupun ada 4 jenis bahagian kuih yang anda perlu sediakan untuk lompat tikam, tapi percayalah ia tidaklah sesukar yang anda bayangkan.

Ramai juga yang tertanya-tanya lompat tikam asal daripada mana dan kenapa ia dinamakan begitu. Mendengarkan namanya yang menakutkan seperti tidak sepadan dengan kuihnya yang sedap berlemak manis. Menurut sejarah kuih lompat tikam ini berasal dari kerajaan Mahapahit. Kerajaan Majapahit ingin mempersembahkan kuih ini kepada Kerajaan Kelantan sekitar tahun 1700. Sewaktu dayang-dayang ingin mempersembahkan kuih ini kepada Sultan Kelantan, malangnya salah seorang dayang tersadung pada bendul di Istana, lalu melompatlah Sultan kerana terkejut dan tertikam dayang itu. Disebabkan peristiwa itu, Sultan Kelantan dengan rasminya menamakan kuih itu sebagai kuih lompat tikam.

Boleh share dahulu resepi lompat tikam Kelantan ini kat wall fb anda. Apabila bulan puasa tiba pasti berguna resepi kuih muih Melayu seperti ini. Tidak perlu lagi nak bersesak di bazaar Ramadhan, jimat masa, tenaga dan duit. Pasti puasa hati dapat buat sendiri kuih sedap ini dan jamu seisi keluarga.

Read more

Scroll To Top