aszulqa.com

Nasi Lemak Special…Extra Sedap, Extra Aroma Wangi, Extra Petua dan tips memasak nasi lemak sedap.

Nasi lemak SPECIAL extra sedap, extra aroma wangi, extra tips dan PETUA menyedapkan lagi nasi lemak akan kami kongsikan di sini. Resipi nasi lemak sedap bertambah-tambah lagi sedapnya bila dihidang dan dimakan di atas daun pisang. Wangi dan lembut je nasi lemak nya

 

Teknik dan CARA SUKAT air dan santan perlulah betul supaya nasi lemak masak lembut dan cantik berderai-derai juga tidak melekat. Cara masak nasi lemak berderai cara orang lama ni senang untuk dipraktikkan, tambahan lagi memasaknya menggunakan rice cooker sangatlah memudahkan kerja. Teknik dan cara masak nasi lemak sukatan cawan digabungkan dengan cara orang lama sukat air dan santan menggunakan ruas jari sahaja….kena tengok video sampai habis supaya korang faham apa yang kami maksudkan. Cara sukatan nasi lemak guna cawan, perlulah menggunakan saiz cawan yang sama untuk menyukat santan dan air (untuk resepi nasi lemak pandan ini, kita guna air pandan). Untuk sukatan nasi lemak santan kotak, untuk resepi nasi lemak special ini…gunakan 1 setengah cawan santan kotak yang ditambah dengan satu setengah cawan air menjadikan jumlah santan 3 cawan.

 

 

Walaupun zaman beredar, resepi nasi lemak tradisional sentiasa dicari-cari. Mungkin ramai yang terkenangkan nasi lemak air tangan ibu yang sedap tu. Korang boleh sesuaikan bahan ikut selera masing-masing, mungkin ada tambahan bahan lain atau taknak masukkan bahan yang kami gunakan terpulang pada citarasa korang, yang penting teknik dan cara masak perlu betul supaya nasi lemak yang dimasak sedap dimakan, tak lembik & tidak melekat.

Resepi nasi lemak kali ini kami gunakan air daun pandan menjadikan ia nasi lemak pandan yang wangi berwarna hijau semulajadi dari ekstrak daun pandan. Tiada sebarang tambahan pewarna hijau sudah cukup terserlah nasi lemak hijau pandan nya. Ditambah lagi aroma dari satu bahan tambahan lain, menjadikan nasi lemak ini special extra aroma semerbak wanginya. Bertambah extra wangi bila keluar je nasi lemak panas dari rice cooker terus dihidang ke atas daun pisang. Dah jadi nasi lemak pandan halba daun pisang….wangi semerbak, lembut dikunyah bersama sambal nasi lemak, telur rebus, timun dan bahan lain seperti ikan bilis dan kacang tanah goreng. Jika tak suka air daun pandan atau tiada stok daun pandan, masih boleh jadikannya nasi lemak wangi dengan hanya meletakkan halba…maka jadilah nasi lemak halba. Tapi jangan letak terlalu banyak, takut jadi pahit pula nasi lemak…letak sedikit sahaja…cukup untuk membangkitkan aroma wangi nasi lemak halba tu.

 

BAHAN-BAHAN Nasi Lemak Pandan Halba Special
-6 pot beras
-3 cawan santan
-3 cawan air pandan
-1 biji bawang merah besar (hiris mayang)
-2 inci halia (hiris mayang)
-1 sb minyak masak
-1 st garam
-halba

Untuk cara masak nasi lemak sedap klik sini

Juga ada bonus resepi ayam goreng kari simple. Selalunya nasi lemak lagi sedap makan dengan ayam goreng berempah, tapi kalau nak cepat dan kesuntukan masa bolehlah cuba resepi ayam goreng kari simple ni. Memang boleh menambah selera dan menambah pinggan nasi lemak dibuatnya nanti.

 

BAHAN-BAHAN Ayam Goreng Kari
-4-5 ketul ayam
-5 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
-2 inci halia (ditumbuk lumat)
-2-3 sb serbuk kari ayam
-1 sb tepung beras
-garam
*kalau ada daun kari boleh letak sekali…lagi sedap!

 

 

Untuk resepi sambal nasi lemak sedap, cara masak sambal nasi lemak cantik warna merah gelap dan pecah minyaknya sempurna boleh klik sini 

 

Bancuhan Tepung Goreng Pisang, Cempedak & Ubi Keledek RANGUP tapi TAK KERAS & Teknik Goreng Serdak Banyak RANGUP dan LEMBUT

Cara Bancuhan Tepung Goreng Pisang, Cempedak, Keledek Rangup tapi tak keras….bila makan tu krup krap krup krapppp sedap crispy dan lembut.

 

Ini adalah resepi ke-4 & bancuhan tepung goreng TERBAIK hasil eksperimentasi kami sendiri setelah mencuba 3 resepi berlainan bahan bancuhan tepung goreng sebelum ini, boleh klik untuk lihat:
1/ resepi tepung goreng pisang 
2/ resepi tepung goreng cempedak

3/ resepi tepung goreng ubi keledek

Jika korang lihat video ini sampai habis korang akan dapat tips, rahsia & petua untuk hasilkan serdak yang banyak dan rangup tapi tak keras.Teknik rahsia macamana nak bancuh dan bagaimana cara nak goreng bagi JADI serdak rangup dan lembut kami bongkarkan dalam video ni. Dah goreng ni, jadi ketagih pula nak kunyah serdak tepung goreng ni sebab sedap sangat, cukup rasa, paling penting tak keras walaupun rangup. Korang juga akan dapat tahu bahan tambahan lain yang kami gunakan untuk improve kan kualiti adunan tepung goreng pisang, cempedak dan keledek kali ini. Jom kami bongkarkan rahsia resepi tepung goreng pisang, cempedak dan keledek yang rangup tapi tak keras khas untuk subscribers YTC As Zulqa, jika nak dibuat berniaga pun kami halalkan resipi ini…semoga bermanfaat untuk semua

 

BAHAN-BAHAN
-1 1/2 cawan tepung beras (maaf dalam video salah tulis 2 1/2 cawan)
-1/2 cawan tepung gandum
-2 sb tepung ubi
-1 biji telur
-1 st serbuk kunyit
-1/2 st garam
-1/3 st soda bikarbonat
-air
-pisang, cempedak, ubi keledek
(Adunan di atas ngam-ngam untuk 1 talam goreng pisang + goreng cempedak + goreng keledek seperti di dalam gambar & video)

 

CARA BANCUH tepung goreng ni kena masukkan semua bahan dan kacau sebati sehingga bancuhan menjadi sedang-sedang pekat (tak terlalu pekat & tak terlalu cair)

*Tips nak bagi goreng pisang, cempedak dan keledek lebih menjadi…lepas bancuh perlu rehatkan bancuhan tepung goreng tadi selama 10minit. Selepas 10minit barulah dimasukkan bahan yang nak digoreng samada pisang, cempedak ataupun keledek.

*Petua nak bagi tepung goreng pisang, cempedak atau keledek masak elok kejadiannya, gunakan api sederhana sahaja semasa menggoreng.

*Petua nak dapatkan serdak banyak yang rangup tapi tak keras…Akhir sekali bila nak buat serdak yang banyak, besarkan api…guna api paling kuat kemudian masukkan bancuhan cair, tarik bekas paling tinggi yang korang boleh buat (lihat video). Korang akan lihat bancuhan cair tadi akan bertukar menjadi kelopak-kelopak kecil dalam minyak panas…dah siap tarik terus kecilkan api, guna api perlahan. Sentiasa kacau supaya serdak tak hangit, dah cantik kejadiannya bolehlah ditapis dan angkat. Oh ya! bancuhan tepung goreng untuk serdak wajib cair ye, kalau bancuhan asal tepung goreng tak ditambah air hingga menjadi cair memang korang takkan dapat serdak yang cantik. dan halus.

Selamat mencuba!

ROTI GARDENIA RESEPI > Resepi Roti Cheese Cendawan

Biasanya roti gardenia kita buat breakfast sapu mentega, jem atau kaya. Nak lebih sedap buatlah roti bakar. Tapi kalau hari-hari roti disapu mentega, jem atau kaya pun bosan juga ye.

Roti gardenia ni sebenarnya banyak resepi yang kita boleh olah jadikan ia sebagai menu sarapan pagi mahupun menu minum petang. Bagi yang masih mencari-cari roti gardenia resepi bolehlah klik link ni , ada 6 roti gardenia resepi yang telah diolah oleh #aszulqa.

 

Resepi ke-6 roti gardenia resepi iaitu roti cheese cendawan ini sangat sedap & rangup bila digoreng. Tak memerlukan masak yang lama untuk menggoreng kerana roti goreng ini senang garing. Roti goreng cendawan cheese boleh disimpan di dalam peti atau difrozenkan untuk tahan lama…jadi bila terasa nak makan just ambil dan goreng…siap sudah tersedia untuk menu breakfast juga sesuai untuk menu minum petang. Anak-anak pasti suka sebab ada cheese tarik nanti. Selalunya resepi roti cheese pasti disukai seisi keluarga.

BAHAN-BAHAN roti cheese cendawan poket sandwich
A) Roti keping sandwich
B) Bahan inti Cendawan Cheese
-7 cendawan shitake (potong dadu)
-1/2 batang carrot (potong dadu)
-1 genggam daun sup (dihiris)
-5 keping cheese cheddar
-mozarella cheese
-150g daging kisar @ minced beef
-1/2 biji bawang holland (potong dadu)
-7 ulas bawang putih (potong dadu)
-1 susu besar tepung gandum
-garam

CARA PENYEDIAAN
1.Mula-mula masak dulu inti cendawan cheese
2.Panaskan minyak dan masak daging kisar
3.Kemudian tumis bawang holland & bawang putih hingga layu
4.Masak cendawan & carrot

5.Masukkan susu segar
6.Masukkan kepingan cheese & kacau sebati
7.Masukkan tepung gandum untuk memekatkan masakan
8.Masukkan garam
9.Masukkan hirisan daun sup & kacau sebati
10.Tutup api & biarkan sejuk
11.Ambil kepingan roti & guna cawan@gelas untuk tekan dan potong bentuk bulat
12.Ambil satu potongan bulat dari roti tadi kemudian letakkan sedikit mozzarella cheese & 1 sudubesar inti cendawan cheese
13.Tutupkan inti tadi dengan potongan bulat roti yang lain
14.Tekan-tekan bahagian bulat tepi roti supaya kemas tertutup
15.Kemudian ambil garfu & tekan bahagian bulat tepi roti supaya ada pattern dan kemas tertutup 16.Dah siap bolehlah digoreng dengan api perlahan (jangan guna api besar nanti cepat hangus rotinya)
17.Sedia dihidang!

 

Untuk lebih faham kami sudah sediakan video cara buat roti cheese cendawan ni

Jika suka resepi ni, bolehlah di share di wall korang supaya tak hilang bila nak guna nanti. Selamat mencuba!

5 Resipi Biskut Raya Popular, Mudah dan Sedap (Resepi Viral Mudah & Sedap)

Bila raya menjelang tiba, maka ramailah yang mencari resepi biskut raya. Walaupun dah biasa buat, kadang-kadang terlupa juga resepi bila buat sekali atau dua kali je setahun biskut raya ni. Jadi kat sini kami kumpulkan 5 resipi biskut raya popular, mudah & sedap yang sentiasa dicari bila tiba musim raya.

5 biskut raya resepi viral mudah dan sedap
1] TART NENAS
2] SEMPERIT SUSU 3 bahan
3] SWISS TART HAZELNUT NUTELLA
4] BISKUT ARAB SUSU
5] CHOC CHIPS COOKIES

1] RESEPI TART NENAS
Resepi tart nenas gulung yang gebu gebas, mencair di mulut sentiasa dicari bila tiba musim raya. Tart nenas yang gebu gebas sangat sedap ini selalunya menjadi biskut raya evergreen dari dulu sampai sekarang. Kalau dibuat jualan, tart nenas ini sentiasa laris dan dicari orang. Selalau kami kalau tak sempat buat, dapat beli pun jadilah…asalkan ada tart nanas sebagai hidangan di atas meja pada hari raya.

 

Cumanya adat membeli ni biasalah, kalau nasib elok dapat yang gebu gebas sedap tapi kalau nasib tak elok dapat yang keras dan manis sangat pula inti nenasnya. Jadi untuk mengelakkan kekecewaan membeli, jomlah kita buat sendiri tart nanas ni. Daripada resepi tart nenas ni, kita boleh adjust lagi ikut selera tekak sendiri. Salah satu tips membeli inti tart nenas yang sedap, belilah inti tart nanas yang PREMIUM…sebab kalau beli yang biasa selalunya lebih manis sebab gulanya lebih daripada isi nenas itu sendiri. Tapi kalau nak yang lebih kena dangan selera tekak kita, eloklah juga dibuat sendiri inti tart nenas itu.

Resepi tart nenas sukatan cawan yang kami kongsikan ini lebih mudah & praktikal untuk orang yang tiada alat penimbang kat rumah. Walaupun kami ada alat penimbang, kami lebih suka menggunakan resepi tart nenas sukatan cawan ni…cara mudah ada, buat apa cari cara susah kan.

BAHAN-BAHAN tart nenas sukatan cawan
-250g pure butter (guna pure butter baru sedap gebu)
-2 biji kuning telur
-1 st esen vanila
-1 sb susu pekat manis
-2 sb minyak sapi @ ghee
-1/4 cawan tepung kastard (diayak)
-1/4 cawan tepung jagung (diayak)
-1/2 cawan susu tepung
-2cawan
-3cawan tepung gandum (masukkan sikit-sikit, kena pandai adjust tengok ADUNAN melekat ke tak & lembut sebelum masuk acuan tart)

*bancuhan telur kuning untuk sapuan atas tart nenas
-1 biji kuning telur + sikit pewarna kuning dipukul bersama

TUTORIAL CARA BUAT tart nenas sukatan cawan sila klik bawah

 

2] SEMPERIT SUSU 3 Bahan
Selain tart nenas, semperit juga antara resepi biskut raya evergreen yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. Ada 2 jenis semperit iaitu semperit klasik & semperit susu. Untuk resepi biskut raya evergreen kalini kami kongsikan resepi biskut semperit susu 3 bahan sahaja. Banar! hanya 3 bahan dah boleh hasilkan semperit susu yang lembut & mencair di mulut.

 

Semperit susu 3 bahan ini juga  hanya menggunakan sukatan cawan, mudah & cepat dihasilkan.

BAHAN-BAHAN biskut semperit susu sukatan cawan
-2 cawan tepung jagung
-1 cawan butter
-8 sudu besar susu pekat (1/4 cawan) yang ni terpulang..ikut kemanisan yang korang nak

TUTOROAL CARA BUAT semperit susu 3 bahan sukatan cawan sila klik bawah

 

3] RESEPI SWISS TART HAZEL NUTELLA
Resepi swiss tart hazell nutella ini adalah inspirasi daripada resepi swiss tart hazel nutella Azlina Ina. Cumanya resepi swiss tart hazel nutella sukatan cawan ini lebih mudah diikuti, senang nak sukat guna cawan je kan.

 

BAHAN-BAHAN swiss tart hazelnut Nutella
-200g hazelnut (bakar dahulu)
-1 1/2 cawan tepung jagung (ayak dahulu)
-2 cawan tepung gandum (ayak dahulu)
-1/2 cawan susu tepung (optional-nak ayak boleh, x ayak pon xpe)
-2 1/2 cawan butter (kami guna buttercup je)
-3/4 cawan gula aising
-1 st esen vanila
-1/2 cawan coklat rice
-nutella

TUTORIAL CARA BUAT Swiss tart hazel nutella sila klik bawah

 

4] RESEPI BISKUT ARAB SUSU
Biskut arab susu ni sangat sedap lemak-lemak susu dan mencair di mulut kerana ada gabungan susu & minyak sapi di dalamnya. 

BAHAN-BAHAN biskut arab susu
-1 cawan minyak sapi @ ghee
-1 cawan gula aising
-1/2 cawan susu tepung
-2 cawan tepung gandum
-ceri (dipotong kecil-kecil)

TUTORIAL CARA BUAT biskut arab susu klik bawah

 

5] RESEPI CHOC CHIP COOKIES
Choc chip cookies ni bukan sahaja boleh dibuat biskut raya, malah juga boleh dimakan tak mengira musim. Boleh buat dan simpan untuk minum petang, untuk kudap-kudap ataupun isi perut breakfast di pagi hari. Lebih nikmat jika dimakan panas-panas keluar dari oven kemudian dicicah dengan pula dengan susu.

 

BAHAN-BAHAN chocolate chip cookies
-1 cawan mentega (dicairkan terlebih dahulu, kemudian biarkan sejuk seketika)
-1 1/2 cawan gula perang
-1 cawan gula
-2 biji telur
-1 st esen vanila
-1 sb tepung jagung (diayak)
-3 cawan tepung gandum (diayak)
-1 st baking soda (diayak)
-1/2 st garam bukit (diayak)
-1 cawan chocolate chip @ coklat chip (nak lebihkan pun boleh) *sukatan biskut ini memang manis, kalau tak suka manis sangat boleh kurangkan sukatan gula

TUTORIAL CARA BUAT choc chips cookies sila klik bawah

CHEESEKUT OREO 4 Bahan Sahaja: Resepi Cheesekut Viral

CHEESEKUT OREO yang mudah dan sedap, hanya menggunakan 4 Bahan Sahaja: Resepi Cheesekut Viral yang menjadi kesukaan ramai.

Tengok gambar pun dah menggoda kan! YA…memang sedap cheesekut oreo ni. Cara buat cheesekut oreo ni pun senang sangat, tanpa mixer, tanpa oven juga tanpa gelatin…hanya perlukan blender dan peti sejuk. Tapi kalau taknak guna blender, pakai whisker je pun boleh…dan kalau taknak simpan dalam peti sejuk, lepas siap nak terus makan cheesekut oreo ni pun boleh. senang bukan?!

 

Musim lockdown 3.0 ni, walaupun duduk rumah tetap sibuk jugakan dengan Work From Home (WFH)…mana nak pantau anak-anak PDPR lagikan. Kalau boleh tu nak cari resepi yang paling mudah & paling simple dibuat…..haaaa! resepi cheesekut viral ni memang sangatlah sesuai dibuat untuk seisi keluarga, tak sampai setengah jam pun dah siap ni…senangnya lahaiii

 

Bayangkan sambil WFH, sambil suap sesudu dua cheesekut oreo ni masuk mulut…nyummmmm! hilang kejap stress bekerja. Anak-anak pun bila dah dapat cheesekut oreo ni tak bising dah mulut cakap…lapar, lapar.

Tapi mungkin perkataan lain pula disebutnya
“nak lagi…nak lagiiiiiii”…….he he heee, kena standby buat 2,3 adunan lah baru puas makan gitu.

OK, jom tengok 4 bahan cheesekut oreo & cara buat  cheesekut oreo viral ni…

 

BAHAN-BAHAN Cheesekut Oreo
1] 250g cream cheese
2] 1/2 cawan fresh milk (boleh guna jenama apa pun)
3] 1/3 cawan susu pekat manis (boleh adjust ikut tahap kemanisan yang disukai)
4] 2 peket oreo

 

A] ADUNAN CREAM CHEESE
-blenderkan cream cheese + fresh milk + susu pekat manis ikut sukatan yang diberi di atas

B] OREO
-1 1/2 peket oreo dibuang inti ditengah kemudian dihancurkan (boleh guna blender kering atau tumbuk atau ramas guna tangan jika larat)…simpan 1/2 peket lagi jangan dihancurkan untuk di buat topping nanti

 

-Lapiskan cream cheese

 

-Kemudian lapiskan pula oreo hancur…ulangi proses melapis hingga habis

 

-atas cream cheese taburkan sedikit oreo hancur dan letakkan sekeping oreo sebagai topping

 

-dah siap ni kalau nak lebih sedap boleh simpan di dalam peti sejuk dahulu

 

-tapi kalau dah tak sabar…boleh je terus NGAP!

Selamat mencuba.
Boleh je share kat wall korang supaya senang nak refer kelak, nanti takdelah hilang bila dah datang mood nak buat cheesekut oreo ni

RESEPI NASI AYAM SEDAP

Cara masak nasi ayam memang banyak & pelbagai, lain orang lain cara masaknya..masing-masing ada kelebihan tersendiri. Bak kata orang, resepi nasi ayam paling sedap mestilah mengikut tekak kita sendiri kan.

 

Sis sendiri pun dah cuba pelbagai versi cara masak nasi ayam. Cuma kali ni sis terpanggil nak cuba resepi nasi ayam Che Nom ni. Cuma sup ayam je sis tak follow betul-betul, ada bahan yang sis tak letak sebab bila makan kat kedai pun takde letak carrot & kentang. Yang lain memang sis tak derhaka resepi lah, sis follow je cara masak nasi ayam cik nom ni.

 

RESEPI NASI AYAM SEDAP

A] BAHAN REBUSAN AYAM
1 ekor ayam
12 ulas bawang putih + 6 inci halia = ditumbuk kemudian bahagikan kepada 4 bahagian-guna 1 bahagian sahaja untuk merebus ayam)
1 kiub ayam

B] BAHAN PERAPAN AYAM
2 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
Sedikit madu untuk sapuan

C] BAHAN SUP AYAM
Air rebusan ayam
Rempah sup bunjut
air
3 ketulan ayam
garam

D] BAHAN NASI AYAM
4 cawan beras
4-5 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar
butter
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
2 bunga lawang
7 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai diketuk
2 helai daun pandan
Sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

E] BAHAN SOS SAMBAL CILI
5 biji cili merah
3 biji cili padi
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
2 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
2 sudu besar
gula
air rebusan ayam

F] BAHAN SOS KICAP
Kuah kicap perapan ayam di atas
Sedikit garam

G] BAHAN SALAD
salad
timun
tomato

Cara masak nasi ayam sedap klik bawah

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

CHICKEN RICE RECIPE

A] CHICKEN BROTH ingredients
1 chicken
12 cloves of garlic + 6 inches of ginger = pounded then divided into 4 parts-use 1 part only to cook chicken broth)
1 chicken cube

B] MARINATED CHICKEN Ingredients
2 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons light soy sauce
1 portion of garlic + ginger paste
honey

C] CHICKEN SOUP ingredients
soup spices (sup bunjut)
water
3 pieces of chicken
Salt

D] CHICKEN RICE ingredients
4 cups of rice
4-5 cups of chicken broth
2 tablespoons butter
1 portion of garlic + ginger paste
2 star anise
7 cardamom
1 cinnamon
1 stalk of lemongrass
2 pandan leaves salt turmeric powder

E] SAMBAL CHILI SAUCE ingredients
5 red chillies
3 bird’s eye chili
1 portion of garlic + ginger paste
2 tablespoons vinegar
1 teaspoon of salt
2 tablespoons sugar chicken broth

E] SWEET DARK SAUCE ingredients
marinated chicken soy sauce
salt

F] SALAD
salad
tomato
cucumber

How to cook chicken rice, do click

Kari Ikan cara Sugu Pavithra @ Kari Ikan Indian Style

Kari ikan cara sugu pavithra pernah menjadi resepi kari viral sewaktu pkp 1.0 dulu, malah masih menjadi menu viral pkp 3.0 ataupun menu lockdwon 3.0.

Resepi kari ikan sugu pavithra nampak seperti kari ikan mamak & indian style. Cara masak kari ikan sugu pavithra ini nampaknya berlainan dari kari ikan melayu kerana kari ikan sugu pavithra ada banyak step yang perlu diikuti, cara memasak juga lain. Kena hafal step tu, kalau tak biasa boleh terlupa stepnya.

Sis tak pasti samada resepi ini adalah sama seperti resepi kari ikan mamak atau tidak. Yang pastinya berbeza dengan resepi kari kepala ikan pekat yang sis pernah share kat bawah  ni

Kari ikan cara Sugu Pavithra ni bagi sis agak rumit sebab banyak step & bahan, lagi satu sis tak biasa masak kari Indian style sebelum ni. Agaknya kalau memang dah biasa buat takdelah susah manapun kan. Bak kata omputih “practice makes perefect”

Berbezanya kari ikan cara Sugu Pavithra ni dengan kari ikan yang biasa sis masak ialah, kari ikan stail India ni perlu memasukkan tomato dan terung terlebih dahulu di awal proses memasak. Kalau kebiasaannya kari ikan yang kita masak…tomato dan terung akan dimasukkan di akhir sekali proses memasak. Kaedah memasaknya memang berlainan.

Sis menggunakan ikan bawal, ikan lain yang sedap dimasak kari ialah kari ikan tenggiri, kari ikan tongkol, kari ikan kembung, kari ikan pari, kari ikan merah, kari ikan mayong dan boleh disesuaikan dengan ikan lain juga ikut kesukaan masing-masing. Ikan bawal masak kari memang kegemaran keluarga sis. Untuk lebih faham tengok resepi dan cara masak kari ikan Indian style di bawah

BAHAN-BAHAN kari ikan
-2 ekor ikan bawal emas (dipotong)
-4 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
-1 biji bawang merah besar (dihiris)
-1 labu bawang putih (dihiris)
-1 sudu besar halia ditumbuk
-1 sudu besar halba campur
-air asam jawa (setengah kepal asam jawa dicampur dengan sedikit air)
-3 tangkai daun kari
-2 biji tomato dibelah
-3 biji terung bulat (dibelah & direndam dalam air garam cara sugu pavithra bagi mengelakkan terung bertukar warna
-3 tangkai cili hijau (dibelah dua) -9 bendi -santan kotak (nak guna santan segar pun boleh) -daun ketumbar (sebagai hiasan)

CARA MASAK KARI IKAN cara Sugu Pavithra
1.Panaskan minyak dan masukkan halba campur
2.Kemudian masukkan bawang merah & bawang putih…kacau
3.Bila bawang dah naik bau masukkan cili hijau & halia yang telah ditumbuk…kacau
4. Masukkan dauk kari bersama tangkainya sekali (kari ikan cara sugu pavithra)
5.Masukkan tomato, kemudian masukkan bendi…kacau
6.Masukkan bancuhan serbuk kari…kacau sebati
7.Masukkan air secukupnya
8.Masukkan air asam jawa
9.Masukkan sedikit santan (jangan banyak sangat)
10.Masak dan kacau sehingga ia mendidih
11.Dah mendidih masukkan bendi kemudian perasakan dengan garam
12.Masukkan kesemua potongan ikan
13.Kacau perlahan-lahan sahaja supaya ikan tidak hancur
14.Masaklah sehingga ikan betul-betul masak & sebati dengan kuah kari
15.Akhir sekali taburkan daun ketumbar sebagai hiasan juga penambah rasa
16.Siap untuk dihidang!

 

Boleh juga rujuk resepi kari ikan pekat likat sedap yang biasa sis masak kat rumah macam video kat bawah ni….yang ni memang terangkat bila makan! Makan dengan nasi panas sodap, cicah dengan roti canai pon sodap…musim-musim lockdown 3.0 ni boleh goreng roti paratha segera tu then cicah dengan kari ni…makan tak berganjak jawabnya!

Fish curry recipe is a typical malaysian food, favourite dish by Malay, Indian & Chinese. Check out fish curry ingredients & how to cook curry fish

*ENGLISH

INGREDIENTS fish curry recipe
-fish
-1 tbsp mix fenugreek
-3 stalk curry leaves
-2 red onions
-3 cloves garlic
-tamarind paste
-coconut milk
-lady fingers
-tomato
-salt

*BLENDED INGREDIENTS
-1 red onions
-3 cloves garlic
-1 inch ginger
-5 tbsp fish curry powder
-water

HOW TO COOK fish curry
1.Heat cooking oil in a medium sized pot.
2.Add mix fenugreek & curry leaves and let them splutter briefly
3.Fry red onion and garlic in hot oil until soft
4.Add blended ingredients and keep stirring until the oil separates
5.Add tamarind paste
6.Add water and bring to a boil
7.Pour in coconut milk
8.Season with salt
9.Add fish and let it cook for a while
10.Once the fish is cooked, add lady finger and tomato
11.Cook for 10 seconds then turn off the heat
12.Immediately cover the pot with a lid
13.Done!

 

NASI LEMAK & Sambal Nasi Lemak Paling Sedap: Tips & Petua masak nasi lemak sedap dan mudah

NASI LEMAK & Sambal Nasi Lemak Paling Sedap: kami akan kongsikan tips & petua masak nasi lemak sedap dan mudah. Memandangkan nasi lemak adalah makanan kesukaan rakyat Malaysia yang selalunya dimakan sebagai sarapan pagi…namun disebabkan kesedapannya, sekarang nasi lemak Malaysia boleh didapati tidak kira waktu samada sebagai menu sarapan pagi, menu makan tengahari mahupun menu makan malam.

 

 

Nasi lemak Malaysia boleh didapati dari gerai-gerai tepi jalan hinggalah ke restoran masakan terkemuka mahupun di hotel lima bintang. Senang untuk membeli nasi lemak di Malaysia kerana ia boleh didapati di mana-mana sahaja cuma sedap atau tidak ajelah. Memandangkan sekarang adalah musim lockdown 3.0, mesti ramai yang susah nak dapatkan nasi lemak kegemaran dari makcik nasi lemak kesukaan kita kan….ialah musim lockdown 3.0 ni, peniaga jalanan memang tak dibenarkan berniaga untuk tempoh 1 jun 2021-28 jun 2021. Jadi untuk mengubat kerinduan pada nasi lemak, eloklah kita buat sendiri nasi lemak di rumah. Sis rasa ramai yang dah pandai buat nasi lemak ni kan….cuma mungkin jarang buat jadi terlupa balik cara masak nasi lemak tu. Untuk yang pertama kali nak cuba buat nasi lemak, bolehlah cuba resepi nasi lemak sedap & mudah ni. Paling penting tips dan petua masak nasi lemak biar cantik berderai dan tak lembik atau melekit.

 

Cara masak nasi lemak ni simple aje…walaupun simple, kena tahu teknik & step yang betul barulah nasi lemak tak lembik, berketul atau melekit. Paling penting sukatan nasi, air & santan kena betul barulah nasi lemak sedap. Sukatan nasi lemak guna cawan juga kami kongsikan cara orang-orang lama masak nasi lemak hanya menggunakan sukatan jari. Petua nasi lemak sedap resepi orang lama, rahsianya hanya sukat menggunakan jari. Ya! guna jari je untuk sukat air & santan supaya nasi lemak menjadi…berderai-derai & sebutir-sebutir. Kemudian masak nasi lemak guna rice cooker sahaja. Cara masak nasi lemak yang kami kongsikan tidak ditambah minyak masak & garam supaya nasi lemak yang kita makan tu lebih sihat. Santan sahaja pun dah cukup berlemak kan. Tengok video sampai habis supaya ilmu ni dapat difahami sepenuhnya.

 

 

Selain rahsia menyediakan nasi lemak sedap kami juga akan kongsikan cara buat sambal nasi lemak paling sedap. Sambal nasi lemak paling sedap yang cantik pecah minyaknya dan gelap warna merahnya. Bahan-bahan sambal nasi lemak ini ringkas, cuma memerlukan masa yang agak lama untuk betul-betul masak. Tapi amat berbaloi bila dah masak sambal nasi lemak ni, dimakan pula dengan nasi lemak yang panas-panas…dihidang atas daun pisang ditambah lagi dengan lauk pauk, ikan bilis, kacang tanah, telur rebus & timun. Aduh! terbayangkan keenakan & kesedapan sambal nasi lemak ni. Bahan-bahan sambal nasi lemak kami tidak menggunakan belacan & udang kering, sebab ada orang alergik dengan belacan & udang kering. Resepi sambal nasi lemak kami juga sangat praktikal untuk orang Malaysia yang duduk luar negara hatta orang bukan Malaysia sekalipun yang baru nak belajar buat nasi lemak…tak perlu susahpayah cari belacan & udang kering.

Selain bahan-bahan yang disenaraikan perlu juga ditambah satu lagi bahan…iaitu ‘KESABARAN’ namanya dalam memasak sambal nasi lemak untuk menghasilkan sambal yang cantik pecah minyak & tahan lama. Perlu pecah minyak sampai 3 kali barulah sambal tu betul-betul masak atau orang panggil masak garing. Warna sambal juga dah bertukar ke merah gelap….haaaa, dah cantiklah tu. Kami ambil masa sekurang-kurangnya 1 jam untuk hasilkan sambal nasi lemak seperti yang korang lihat hasilnya dalam video tu. Nasi lemak yang dihidang atas daun pisang, aromanya lebih harum & rasanya lebih sedap. Waktu nasi lemak ni masih lagi panas…cubalah hidangkan atas daun pisang, mesti semerbak aromanya satu rumah!

 

 

*BAHAN-BAHAN Nasi lemak paling sedap
-4 pot beras (cuci bersih)
-2 pot santan
-air
-1 biji bawang merah (hiris mayang)
-1 inci halia (dimayang)

*CARA MASAK Nasi lemak simple dan sedap
1.cuci bersih beras
2.masukkan santan
3.masukkan bawang merah, halia & kacau sebati
4.masukkan air sampai ruas pertama jari telunjuk (jika terlebih air boleh buang air & jika terkurang air boleh tambahkan air)
5.masak guna rice cooker

 

 

*BAHAN-BAHAN sambal nasi lemak paling sedap
-2 biji bawang merah besar (dihiris/ dimayang)
-asam jawa + air (pes asam jawa)
-3/4 blok gula melaka
-garam

*BAHAN KISAR sambal nasi lemak paling sedap
-20 tangkai cili kering (direbus dahulu)
-2 biji bwang merah besar
-5 ulas bawang putih
-1 inci halia

*CARA MEMASAK sambal nasi lemak paling sedap
1.panaskan minyak… minyak kena lebih supaya sambal betul-betul masak & cantik pecah minyak 2.tumis hirisan bawang merah (2 biji) hingga layu je..jangan sampai keperangan garing (hirisan bawang yang tak garing ni akan hancur dengan sendirinya sepanjang tempoh memasak…kalau bawang dah keperangan nanti susah hancur bawang tu).
3.dah naik bau tumisan bawang merah tadi terus masukkan kesemua bahan kisar
4.masak sambal hingga pecah kali pertama
5.masukkan air asam jawa
6.masukkan gula melaka & dau pandan (optional)
7.masukkan air
8.kacau sebati hingga pecah minyak kali ke-2
9.tambah air & perasakan dengan garam
10.kacau sebati hingga pecah minyak kali ke-3
11.Dah siap SAMBAL NASI LEMAK
Oh ya! minyak yang banyak hasil dari pecah minyak tu bolehlah dikaup letak dalam bekas lain. Minyak itu boleh diguna lain kali untuk memasak sambal, asam pedas, masak merah, tiga rasa atau sebarang masakan yang menggunakan cili kering.

Boleh juga klik video bawah ni untuk khatamkan cara buat asas sambal tumis yang sedap

 

Jika korang inginkan kelainan pada sambal, contohnya nak buat sambal sotong…sis juga ada kongsikan cara nak buat sambal sotong special….bukan sotong biasa-biasa tapi sambal sotong bunga. Tak susah pun nak buatnya, cuma kena tahu teknik potong sotong yang betul…klik video kat bawah untuk ketahui cara buatnya

Buat Sendiri Sos Carbonara Homemade lebih Creamy tanpa prego, tanpa sos tin! ~ Menu Spaghetti

Buat Sendiri Sos Carbonara Homemade lebih Creamy tanpa prego, tanpa sos tin! Benda boleh buat sendiri, buat apa kita beli kan….lagipun menu spaghetti sos carbonara homemade ni lebih sihat tanpa sebarang pengawet seperti sos carbonara segera dalam tin atau balang kaca tu. Dahla lebih sihat, lebih jimat juga sebab boleh buat ikut kuantiti banyak mana yang kita nak.

Rahsia resepi spaghetti carbonara sedap terletak pada adunan bahan-bahannya. Resepi spaghetti carbonara sedap mestilah ada rasa lemak berkrim selalunya dari gabungan cheese dan susu. Bila buat sendiri sos carbonara, kita boleh adjust sendiri rasanya mengikut selera kita.

Resepi sos carbonara homemade ni tak susah manapun, semua orang boleh buat…cuma perlu sediakan bahan-bahannya sahaja. Selain itu kita boleh pelbagaikan bahan-bahan dalam sos carbonara homemade ni ikut kesukaan kita. Contohnya jika kita suka udang, kita boleh masukkan udang…jika suka daging boleh masukkan daging cincang. Resepi spaghetti carbonara yang menggunakan udang & daging meatball ada sis kongsikan di sini.

Untuk resepi sos carbonara homemade kalini sis akan gunakan bahan utamanya ayam. Jika kita tengok, banyak menu spaghetti carbonara yang menggunakan sosej @ hotdog….pun boleh je korang nak guna ikut selera masing-masing. Cuma sis memang sangat-sangat jarang beli sosej kat rumah ni, kalau boleh elak kita elakkanlah…sebab sosej bukan makanan yang sihat terutamanya untuk kanak-kanak. Kalau sekali-sekala tak mengapalah, jangan dibiasakan sangat sebab selalunya kanak-kanak memang suka makan sosej ni. Korang boleh je cari info sendiri tengok bagaimana sosej ni dihasilkan & daripada apa ia diperbuat & bolehlah dinilai sendiri. Pilihan di tangan masing-masing kan. Sis hanya menyampaikan je takut korang terlepas pandang.

Berbalik pada resepi spagheti carbonara homemade ni, selain ayam…bahan wajib selalu sis guna mestilah ada kena susu, cheese & cendawan shitake. Barulah sos carbonara homemade kita ni lebih creamy, lemak berkrim disukai ramai. Untuk memekatkan sos, sis tambahkan bancuhan tepung gandum. Spageti carbonara ni memang sedap lemak berkrim & tak pedas…anak-anak mesti suka! Tambahan sekarang ni musim lockdwon 3.0, anak-anak pula asyik ulang alik ke dapur je kerjanya….spagetti carbonara homemade boleh dijadikan menu pkp 3.0 @ menu lockdown 3.0 yang sentiasa evergreen =). Menu spaghetti ni memang mengenyangkan & resepi mudah!

Jom lihat bahan-bahan sos carbonara homemade
-mentega @ marjerin
-1 biji bawang holland (potong dadu)
-3 ulas bawang putih (potong dadu)
-1 cili merah (dihiris)
-cendawan shitake (dihiris)
-1 dada ayam (dihiris kecil)
-2 dada ayam
-2 cawan susu (susu segar @ susu tepung @ susu cair)
-2 sb tepung gandum + sedikit air
-2 cheese keping
-black pepper @ serbuk lada hidam
*optional- parmesan cheese

Tutorial cara masak sos carbonara homemade klik video bawah

Cara buat sos carbonara homemade
1.2 keping dada ayam dihiris dua bahagian kemudian lumurkan garam & black pepper
2.panaskan sedikit minyak & masak dada ayam kemudian ketepikan
3.panaskan mentega @ marjerin kemudian masukkan cendawan shitake
4.bila cendawan shitake dah layu bolehlah diangkat & ketepikan dahulu
5.panaskan butter & masukkan hirisan ayam
6.kemudian tumiskan bawang holland, bawang putih & cili merah hingga layu
7.masukkan susu
8.masukkan cendawan shitake
9.perasakan dengan garam bukit
10.masukkan bancuhan tepung gandum
11.masak hingga mendidih
12.masukkan cheese keping
13.masukkan serbuk black pepper
14.kacau sebati & boleh tutup api
15.waktu hidangkan sos carbonara bersama spageti, untuk lebih sedap boleh taburkan parmesan cheese ke atas sos….memang yumeh!

 

Resepi KARI JEPUN Halal [Resepi Ayam Berkuah Tanpa Santan]

Resepi ayam berkuah tanpa santan iaitu resepi kari Jepun Halal adalah suatu resepi kari yang menarik untuk dicuba. Sebagai rakyat Malaysia, kita dah biasa dengan masakan kari ayam Melayu mahupun kari mamak @ kari India. Tapi kali ini kami bawakan resepi yang berbeza sedikit bahannya dan juga berlainan cara masakannya.

Selalunya resepi kari Jepun halal ini menggunakan ‘readymade’ kiub kari Jepun ataupun dipanggil kari block (kari roux block). Memang ada dijual di pasaraya Jepun, kat Malaysia mungkin ada tapi kena rajin cari….dipanggil ‘curry roux’. Tapi jangan risau, walaupun tanpa kiub kari Jepun halal…kami akan tunjukkan cara membuat kari roux dari ‘scratch’ yang sama fungsinya seperti seperti kiub kari Jepun halal.

 

Ini adalah contoh kari roux block (kredit to natsu curry)

 

kari jepun halal menggunakan ‘homemade’ kari roux

 

BAHAN KARI ROUX
-3 sb butter @ mentega (50g butter)
-3 sb tepung gandum
-4 sb serbuk kari ayam

BAHAN-BAHAN
-1/2 biji bawang holland (potong dadu kecil)
-3 ulas bawang putih (potong dadu kecil)
-1 inci halia (potong dadu kecil)
-1 batang carrot (potong dadu)
-2 biji kentang (potong dadu)
-2 dada isi dada ayam
-2 pinggan tepung serbaguna

CARA MEMASAK kari jepun
1. sediakan kari roux dahulu
2.panaskan butter dengan api perlahan sahaja
3.bila butter dah cair masukkan tepung gandum & kacau sebati
4.masukkan serbuk kari ayam & kacau sebati kemudian ketepikan seketika kari roux ini
5.mulakan memasak kari jepun dengan menumis bawang merah + bawang putih + halia hingga layu
6.kemudian masukkan potongan carrot & kentang
7.masukkan 2 cawan air bersama 1 kiub pati ayam & biarkan hingga mendidih
8.bila dah mendidih masukkan kari roux & kacau mesra
9.masak hingga kentang & carrot menjadi empuk
10.perasakan dengan secubit gula beserta garam & siap untuk dihidang
11.seterusnya sediakan pula ayam katsu
12.isikan tepung serbaguna dalam 2 pinggan berlainan
13.1 pinggan tepung serbaguna dibancuh dengan sedikit air
14.1 pinggan lagi tepung serbaguna dibiarkan kering
15.salutkan dada ayam dengan tepung yang telah dibancuh air
16.kemudian salut sekali lagi dengan tepung kering
17.gorengkan ayam katsu dalam minyak yang banyak (deep fry)
18.bila ayam dah masak crunchy bolehlah dihidang bersama nasi & tuangkan kari jepun tadi ke atasnya.

Untuk cara memasak kari jepun yang lebih jelas boleh lihat video ni

 

 

 

Scroll To Top