aszulqa.com

AYAM TANDOORI Lembut & Juicy

Resepi Ayam Tandoori, ayam bakar dari koleksi resepi ayam…kini tiada lagi rahsia cara buat ayam tandoori macam kat kedai mamak atau restoran. Resepi ayam tandoori, cara masak tandoori di rumah ini sangat mengujakan jika korang cuba masak sendiri ayam bakar ni kat rumah.

Resepi ayam bakar tandoori ini juga boleh dijadikan menu diet sihat. Ini adalah antara resepi ayam dari menu diet sihat yang sedap & berbaloi untuk dimasak sendiri. Resepi ayam tandoori, ayam bakar ini tidak menggunakan kaedah goreng, hanya kaedah bakar ayam. Berbaloi untuk korang cuba cara buat ayam tandoori sendiri kat rumah sebab korang boleh makan ayam tandoori fresh yang lembut dan juicy. Tidak seperti di kebanyakan kedai mamak yang ayam bakar tandoorinya sudah tidak juicy & kering kerana sudah dipanaskan berkali-kali.

 

Ayam tandoori lembut & juicy ni terasa nikmatnya bila dimakan bersama dengan perahan lemon & hirisan bawang. Mungkin ada juga yang tertanya-tanya….ayam tandoori makan dengan apa?

Boleh sahaja dimakan dengan nasi putih, nasi briyani, nasi arab…apa sahaja nasi yang sesuai dengan selera anda. Kalau taknak makan dengan nasi, sedap dimakan bersama dengan roti naan macam kedai mamak tu.

 

BAHAN PERAPAN & KISAR
15-17 ulas bawang putih
3 inci halia
1 sb garam masala
1 sb cili kisar@ serbuk cili
1 sb serbuk kunyit
1 sb jintan manis
1 sb lada hitam
1 bekas yogurt asli (130g)
1/2 bj lemon
pewarna merah
garam
peha ayam

Cara buat ayam tandoori
Blenderkan kesemua bahan kemudian perapkan dengan ayam semalaman
Esoknya boleh bakar guna pemanggang, oven atau air fryer
Hidang bersama hirisan lemon & bawang merah
Nak makan nanti pandai-pandailah korang nak makan camane…makan saje pun sodap, makan ngan nasi putih, nasi briyani pun boleh atau kawankan ngan roti Nan macam kedai mamak pun terangkat jugak ni !! Eh, pandai koranglah…

https://youtu.be/6EQ4NP37pWw

Resepi Ayam Tandoori sedikit berbeza rempahnya bersama SOS PUDINA klik https://www.youtube.com/watch?v=8zi3z…

………………………………………………………………………

TANDOORI CHICKEN Marination INGREDIENTS
15-17 cloves garlic
3 inch ginger
1 tbsp masala
1 tbsp chili paste @ chili powder
1 tbsp turmeric powder
1 tbsp cumin seeds
1 tbsp black pepper
130g yogurt
1/2 lemon
red food coloring
salt
chicken thighs

HOW TO MAKE TANDOORI CHICKEN at home?
1.Blend all the ingredients then marinate with the chicken thighs overnight.
2.Grilled the chicken & its ready to be served!

 

 

NACHOS 3 BAHAN

 

Nachos 3 bahan, resepi nachos viral 3 bahan by As Zulqa ni pernah disiarkan oleh portal majalah RASA sekitar tahun 2018.

Resepi nachos 3 bahan waktu itu menggunakan ayam sebagai asas makanya jadilah chicken nachos. Tapi kalini sis nak kongsikan resepi beef nanchos pula menggunakan daging cincang (minced beef) sebagai asas bahan. Resepi snek mudah dan sedap ini amat sesuai dijadikan menu minum petang @ menu makan petang. Sangat sempoi dan senang dibuat.

BAHAN-BAHAN nachos 3 bahan
-1/2 biji bawang holland
-200g daging cincang
-sos bolognese (jika tiada boleh ganti dengan tomato puri) Of courselah kena ada nachos….boleh beli kat speedmart nachos ni.

Cara buat nachos mudah klik sini

 

TEMPAT MENARIK DI SELANGOR

Apabila aktiviti merentas daerah sudah dibenarkan setelah sekian lama kita tidak dibenarkan rentas daerah, maka bermulalah carian untuk ke tempat-tempat menarik di sekitar daerah masing-masing. Untuk penduduk Selangor, semestinyalah mencari tempat menarik di Selangor.
Banyak carian tempat menarik di Selangor 2021 contohnya tempat menarik untuk family day, tempat penginapan menarik di Selangor dan juga tempat mandi di Selangor. Jangan risau, kami bakal kongsikan beberapa tempat menarik di Selangor hasil daripada pengalaman sebenar mereka yang telah berkunjung dan menginap di tempat berkenaan.
Tempat menarik di Selangor yang bakal kami kongsikan ini sangat sesuai untuk seisi keluarga. Banyak aktiviti boleh dilakukan di kawasan ini antaranya mandi sungai, berkelah di tepi sungai,barbeque, beriadah di sawah padi, berbasikal di sekitar kampung sawah padi, memancing di sawah dan pelbagai lagi aktiviti menarik untuk anak-anak dan ibu bapa boleh buat bersama-sama. Manakala aktiviti ini juga bergantung pada tempat bagaimana yang anda pilih. Ada yang suka aktiviti bekelah sambil mandi manda, berkemah dan bbq, ada juga yang suka suasana kampung dengan sawah bendang malahan ada juga yang suka lebih privacy dan ada swimming pool.

Read more

Covid19 Sup Sihat…Sup Untuk Orang Demam (Resepi Sup Dumpling @ Wantan)

Musim-musim covid19 tentu ramai yang risau jika terkena jangkitan kuman covid19 ni kan. Selalunya bila kita rasa tak sedap badan, kita akan cari sup panas-panas. Antara resepi sup sihat ialah sup yang tidak ditumis atau dipanggil ‘clear soup’. Sup jernih (clear soup) ni selain sihat berkhasiat juga sesuai sebagai sup diet, pemilihan bahan utama boleh diubahsuai (terpulang nak letak ayam atau daging atau seafood atau telur atau sayur sahaja).

Selain sup sihat, bahan-bahan sup ini juga ringkas & simple dengan cara memasak yang sangat senang….bak kata orang, sup campak-campak je dah siap! Bahan utama sup sihat ni kami gunakan dumpling yang sudah siap di peket, boleh beli di pasaraya. Kalau nak buat sendiri dumpling pun lebih bagus, boleh ikut selera kita. Cuma disebabkan kekangan masa & nak masak cepat, kami beli je readymade dumpling & meatball.

BAHAN-BAHAN
-2 inci halia
-6 ulas bawang putih
-akar daun bawang
-2 sb minyak bijan
-1 sb kicap pekat manis
-dumpling
-bebola daging @ meatball
-pak choy @ bok choy
-hirisan daun bawang
-kiub ayam
-garam bukit
-1 peket kuey teow

Cara masak sup dumpling @ sup wantan klik sini

…………………………………..
INGREDIENTS dumpling soup @ wonton soup
-2 inchginger
-6 cloves garlic
-spring onion root
-2 tbsp sesame oil
-1 tbsp sweet soy sauce
-dumpling
-meatball
-pak choy @ bok choy
-spring onion
-chicken cube
-himalayan salt
-1 packet kuey teow

Kuih Bakar…Kuih Tradisional yang evergreen

Antara resepi kuih muih orang lama yang sedap & sentiasa diminati adalah Kuih Bakar Pandan atau kuih bakar Kemboja. Rasanya yang lemak manis, bila digigit garing diluar tapi lembut dan kenyal di dalamnya. Sangat sedap dibuat minum petang bersama kopi O panas atau teh O panas. Bahan-bahannya ringkas & kebanyakannya bahan kebiasaan yang ada di dapur.

Selain sedap dibuat minum petang, sentiasa juga dicari bila tiba bulan puasa. Kalau tak berkesempatan ke bazaar ramadhan, tambahan musim-musim covid19 ni….follow je resepi kuih bakar pandan sukatan cawan ni, confirm menjadi kalau ikut teknik yang betul seperti yang ditunjukkan. Resepi viral kuih bakar tradisional seperti di bawah:

BAHAN-BAHAN
-2 cawan tepung gandum
-2 cawan santan
-1 cawan gula pasir
-1 cawan air pandan
-3 biji telur
-1 sb majerin
-pewarna hijau
-1 st esen vanila
-bijan
-garam bukit

Cara buat kuih bakar klik sini

………………………….
INGREDIENTS
-2 cups wheat flour –
2 cups coconut milk
-1 cup sugar
-1 cup pandan juice extract
-3 eggs
-1 tbsp margarine
-green food coloring
-1 tsp vanilla essence
-sesame seeds
-salt to taste

RESEPI NASI: NASI AYAM PENYET…Sambal Ayam Penyet Kecur Air Liur & Resepi Ayam Penyet banyak bumbu/ serdak

Resepi nasi kali ini adalah nasi ayam ayam penyet, yang asalnya dari Indonesia tapi sudah menjadi resepi nasi kebiasaan di Malaysia juga. Dengar nama sambal ayam penyet pun dah kecur air liur dibuatnya….apatah lagi jika memasaknya. Belum sempat masak pun dah kecur air liur tengok ayam penyet dan sambal ayam penyet. Lihat video sampai habis untuk dapatkan tips dan petua hasilkan bumbu yang banyak dan sedap dimakan bersama ayam penyet.

BAHAN SAMBAL AYAM PENYET
-9 cili merah
-9 cili padi
-bawang merah
-bawang putih
-1 tomato
-garam
-gula

BAHAN AYAM GORENG banyak bumbu
-1 ekor ayam dipotong
-bawang merah (dikisar)
-bawang putih(dikisar)
-halia(dikisar)
-serai(dikisar)
*adunan tepung salut ayam -1 cawan tepung beras
-1 sb jintan manis (dikisar halus untuk adunan tepung)
-1 sb jintan putih (dikisar halusuntuk adunan tepung)
-1 sb lada hitam(dikisar halus untuk adunan tepung)
-1 sb serbuk kunyit(dikisar halus untuk adunan tepung)
-air
-garam

BAHAN SUP
-3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
-1 bawang merah (ditumbuk halus)
-2 inci halia (ditumbuk halus)
-akar ketumbar
-kaki ayam (boleh ganti isi ayam)
-1 sup bunjut
-1 kiub ayam
-daun sup (dihiris)
-garam
-air

BAHAN SAMPINGAN
-tempe
-sayur kangkung goreng
-timun dipotong
-kubis dipotong

Cara masak nasi ayam penyet klik sini

 

Resepi Nasi : Nasi Briyani [Chicken Biryani]

Resepi nasi popular yang sering dicari-cari pada setiap musim perayaan…juadah hari raya Aidilfitri @ Aidiladha, juga di setiap majlis perkahwinan ataupun untuk sebarang acara istimewa seperti majlis makan-makan hari lahir. Kini tak perlu lagi nak tunggu hari keraian seperti di atas sebab anda pun boleh masak sendiri resepi nasi mudah dan simple ni.

 

BAHAN-BAHAN Nasi Briyani @ Nasi Beriani
-5 pot beras basmathi (basuh & rendam dahulu 30minit)
-3 akar ketumbar -2 biji bawang merah besar (dikisar)
-7 ulas bawang putih (dikisar)
-2 inci halia (dikisar)
-2 sb minyak sapi atau ghee
-1 simpul daun pandan
-rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pala)
-minyak masak
-3 sb rempah briyani @ rempah beriani
-2 bahagian peha ayam
-1/2 tin susu cair
-kacang gajus
-kismis
-daun ketumbar
-pewarna kuning

Cara masak nasi briyani klik sini

 

……………………………………………………………………………………………………………………………
INGREDIENTS Chicken Biryani
-5 cups basmathi rice (wash & soak 30minutes)
-3 coriander root
-2 red onions (blend)
-7 cloves garlic (blend)
-2 inch ginger (blend)
-2 tbsp ghee
-pandan leaves
-cinnamon stick, star anise, cloves & cardamon
-3 tbsp biryani spices
-2 chicken thigh
-1/2 can evaporated milk
-cashew nuts
-raisins
-coriander
-yellow food coloring

 

 

 

Resepi Nasi: Nasi Arab dengan Rempah Nasi Arab Homemade

Resepi nasi dengan citarasa Arab, kali ini kami bawakan resepi nasi arab ayam mandy menggunakan rempah nasi arab ‘homemade’. Nasi arab ayam mandy ini sangat sedap dimakan bersama sup, salatah @ salad dan sambal nasi arab.

 

Walaupun tanpa rempah nasi arab peket atau rempah nasi arab readymade, kita tetap masih boleh masak nasi arab dengan sedapnya. Sebenarnya kebanyakanbahan-bahan rempah nasi arab buat sendiri adalah bahan kebiasaan di dapur sahaja. Bahan-bahannya tidaklah susah, cuma memerlukan sedikit kerajinan untuk memasak nasi arab ni sebab ia perlu dihidang dalam satu set yang lengkap.

 

Cara buat rempah mandi atau cara buat rempah nasi arab sendiri rupanya mudah sahaja jika follow resipi di bawah:

A] BAHAN-BAHAN rempah mandi @ rempah nasi arab
-1 sb biji ketumbar
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb lada hitam
-1/2 sb cengkih
-1/3 sb biji pelaga
-1 batang kulit kayu manis

Cara buat rempah mandi atau cara buat rempah nasi arab sendiri cuma perlu goreng tanpa minyak atau sangai kesemua bahan di atas sampai naik bau, kemudian biarkan sejuk seketika. Lepas dah sejuk barulah kisar kering atau kisar tanpa air kesemua bahan.

B] BAHAN-BAHAN air rebusan ayam @ sup nasi arab
-1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
-rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, biji pelaga & cengkih)
-1 bawang merah (hiris mayang)
-2 ulas bawang putih (hiris mayang)
-2 inci halia (hiris mayang)
-air
-1 sb biji ketumbar
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb lada hitam
-garam

CARA MASAK sup @ air rebusan ayam
-tumiskan rempah 4 sekawan
-kemudian masukkan hirisan bawang merah & putih
-masukkan air
-masukkan hirisan halia
-masukkan biji ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
-masukkan ayam
-perasakan dengan garam
-bila ayam dah separuh masak, angkat dan toskan
-sediakan ayam untuk dibakar

 

C] BAHAN-BAHAN ayam bakar mandy
-ayam yang telah direbus & ditoskan
-serbuk rempah homemade nasi arab
-serbuk kunyit
-serbuk kari
-minyak zaitun

cara masak ayam bakar mandy…lumurkan sekata kesemua bahan-bahan di atas pada keseluruhan ayam kemudian boleh diperap dahulu atau terus bakar dalam oven suhu 180c selama 30minit.

D] BAHAN-BAHAN nasi arab
-7 pot beras basmathi (basuh & rendam 30minit kemudian toskan)
-1/2 biji bawang holland (potong dadu)
-1 cili hijau (potong dua)
-7 ulas bawang putih
-2 sb serbuk rempah homemade nasi arab
-2 sb minyak sapi -pewarna kuning

Cara masak nasi arab
-tumiskan bawang putih, bawang holland & cili hijau
-masukkan serbuk rempah homemade nasi arab, kacau sebati
-masukkan air rebusan ayam & perasakan dengan garam
-pindahkan ke dalam rice cooker yang telah berisi beras basmathi
-tambahkan air rebusan ayam hingga ruas pertama jari
-masak dalam rice cooker seperti biasa
-setelah masak buka penutup, masukkan 2 sb minyak sapi ke atas nasi
-buatkan lubang dalam nasi dan titikkan pewarna kuning
-tutup nasi dan biarkan keep warm lagi 10minit sebelum dihidang

E] BAHAN-BAHAN sambal nasi arab
-7 cili padi
-2 cili merah
-5 ulas bawang putih
-daun ketumbar
-air rebusan ayam
-garam
-gula

Cara buat sambal nasi arab perlulah dikisar kesemua bahan kemudian siap dihidang.

F] BAHAN-BAHAN salatah @ salad nasi arab
-timun
-tomato
-bawang holland
-gula
-garam
-lemon

Cara buat salatah @ salad nasi arab…potong dadu kesemua bahan kecuali lemon. Campurkan kesemua bahan kemudia perahkan lemon (buang biji) dan gaul sebati.

G] SUP NASI ARAB
-tapiskan air rebusan ayam tadi, asingkan kesemua rempah kasar
-bila dihidang, taburkan hirisan daun sup

Cara masak nasi arab klik sini. Cubalah resepi nasi arab simple ini, sedap dimakan dan dihidang di atas talam.

Ayam Madu: Honey Chicken Recipe

Masih mencari lokasi ayam bakar terdekat untuk dine-in?
Yelah sekarang sudah seminggu lebih tempoh sejak dibenarkan untuk makan di restoran. Jangan risau jika masih tak jumpa lokasi ayam bakar madu terdekat sebab kami sudah sediakan resepi ayam bakar madu simple, resepi mudah masakan ayam yang gerenti sedap dan disukai seisi keluarga. Ini kalau buat ratah saja pun dah cukup sedap ni.

 

Resepi mudah ayam madu ini tak perlu perap, cukup sekadar masak separuh masak dah boleh terus transfer ke pemanggang atau oven untuk dibakar. Teknik masak separuh masak ini membolehkan kesemua bahan sos cepat meresap masuk ke dalam ayam dan menjimatkan masa tak perlu perap berejam-jam.

BAHAN-BAHAN Ayam Madu
-1 ekor ayam (potong kecil)
-2 bawang merah (kisar)
-12 ulas bawang putih (kisar)
-2 inci halia (kisar)
-10 sb sos cili
-2 sb kicap pekat manis
-5 sb gula perang
-2 sb madu
-pewarna merah
-lada hitam
-garam

Cara masak ayam madu klik sini

………………………………………………….
INGREDIENTS Honey bbq Chicken
-1 chicken (cut into pieces)
-2 red onion (blend)
-12 cloves garlic (blend)
-2 inch garlic (blend)
-10 tbsp chili sauce
-2 tbsp sweet soy dauce
-5 tbsp brown sugar
-2 tbsp honey
-red food coloring
-black pepper
-salt

 

 

Nasi Lemak Special…Extra Sedap, Extra Aroma Wangi, Extra Petua dan tips memasak nasi lemak sedap.

Nasi lemak SPECIAL extra sedap, extra aroma wangi, extra tips dan PETUA menyedapkan lagi nasi lemak akan kami kongsikan di sini. Resipi nasi lemak sedap bertambah-tambah lagi sedapnya bila dihidang dan dimakan di atas daun pisang. Wangi dan lembut je nasi lemak nya

 

Teknik dan CARA SUKAT air dan santan perlulah betul supaya nasi lemak masak lembut dan cantik berderai-derai juga tidak melekat. Cara masak nasi lemak berderai cara orang lama ni senang untuk dipraktikkan, tambahan lagi memasaknya menggunakan rice cooker sangatlah memudahkan kerja. Teknik dan cara masak nasi lemak sukatan cawan digabungkan dengan cara orang lama sukat air dan santan menggunakan ruas jari sahaja….kena tengok video sampai habis supaya korang faham apa yang kami maksudkan. Cara sukatan nasi lemak guna cawan, perlulah menggunakan saiz cawan yang sama untuk menyukat santan dan air (untuk resepi nasi lemak pandan ini, kita guna air pandan). Untuk sukatan nasi lemak santan kotak, untuk resepi nasi lemak special ini…gunakan 1 setengah cawan santan kotak yang ditambah dengan satu setengah cawan air menjadikan jumlah santan 3 cawan.

 

 

Walaupun zaman beredar, resepi nasi lemak tradisional sentiasa dicari-cari. Mungkin ramai yang terkenangkan nasi lemak air tangan ibu yang sedap tu. Korang boleh sesuaikan bahan ikut selera masing-masing, mungkin ada tambahan bahan lain atau taknak masukkan bahan yang kami gunakan terpulang pada citarasa korang, yang penting teknik dan cara masak perlu betul supaya nasi lemak yang dimasak sedap dimakan, tak lembik & tidak melekat.

Resepi nasi lemak kali ini kami gunakan air daun pandan menjadikan ia nasi lemak pandan yang wangi berwarna hijau semulajadi dari ekstrak daun pandan. Tiada sebarang tambahan pewarna hijau sudah cukup terserlah nasi lemak hijau pandan nya. Ditambah lagi aroma dari satu bahan tambahan lain, menjadikan nasi lemak ini special extra aroma semerbak wanginya. Bertambah extra wangi bila keluar je nasi lemak panas dari rice cooker terus dihidang ke atas daun pisang. Dah jadi nasi lemak pandan halba daun pisang….wangi semerbak, lembut dikunyah bersama sambal nasi lemak, telur rebus, timun dan bahan lain seperti ikan bilis dan kacang tanah goreng. Jika tak suka air daun pandan atau tiada stok daun pandan, masih boleh jadikannya nasi lemak wangi dengan hanya meletakkan halba…maka jadilah nasi lemak halba. Tapi jangan letak terlalu banyak, takut jadi pahit pula nasi lemak…letak sedikit sahaja…cukup untuk membangkitkan aroma wangi nasi lemak halba tu.

Selain membangkitkan lagi aroma wangi nasi lemak, dikatakan tips supaya nasi lemak lebih tahan lama dan tidak cepat basi adalah dengan memasukkan halba ke dalam nasi lemak.

 

BAHAN-BAHAN Nasi Lemak Pandan Halba Special
-6 pot beras
-3 cawan santan
-3 cawan air pandan
-1 biji bawang merah besar (hiris mayang)
-2 inci halia (hiris mayang)
-1 sb minyak masak
-1 st garam
-halba

Untuk cara masak nasi lemak sedap klik sini

Juga ada bonus resepi ayam goreng kari simple. Selalunya nasi lemak lagi sedap makan dengan ayam goreng berempah, tapi kalau nak cepat dan kesuntukan masa bolehlah cuba resepi ayam goreng kari simple ni. Memang boleh menambah selera dan menambah pinggan nasi lemak dibuatnya nanti.

 

BAHAN-BAHAN Ayam Goreng Kari
-4-5 ketul ayam
-5 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
-2 inci halia (ditumbuk lumat)
-2-3 sb serbuk kari ayam
-1 sb tepung beras
-garam
*kalau ada daun kari boleh letak sekali…lagi sedap!

 

 

Untuk resepi sambal nasi lemak sedap, cara masak sambal nasi lemak cantik warna merah gelap dan pecah minyaknya sempurna boleh klik sini

Scroll To Top