aszulqa.com

NASI AYAM: Tips Nasi Ayam Lebih Sedap dan Lembut

Resepi nasi kegemaran ramai iaitu nasi ayam resipi. Ada banyak versi dan resepi nasi ayam dengan sedikit perbezaan bahan dan cara masak. Apa pun yang penting kita nak kan rasa nasi ayam yang sedap dan kena dengan selera kita sebab rasa sedap sesuatu makanan itu subjektif bergantung pada selera setiap individu. 

Kali ini kami akan kongsikan resepi nasi ayam simple dengan tips nasi ayam lebih sedap dan lembut.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Read more

NASI MINYAK I Resepi Nasi Minyak Kenduri Kahwin I Tips Nasi Minyak Berderai Sebiji Sebiji

RESEPI NASI MINYAK ala KENDURI KAHWIN yang sedap dan mudah. Kali ni kami akan kongsi cara masak nasi minyak menggunakan beras basmati dan pelbagai lagi tips memasak nasi minyak yang lembut, gebu dan fluffy.

Read more

Resepi NASI LEMAK KUKUS Berderai dan Nasi Lemak Kukus Sukatan Cawan

NASI KERABU

Antara banyak-banyak resepi nasi, resepi nasi kerabu adalah resepi nasi yang paling renyah dan memakan masak yang lama untuk dibuat. Walaupun renyah dan banyak ‘step’ ,masih berbaloi untuk kita buat sendiri nasi kerabu ini kerana dijamin sedap dan boleh diubahsuai mengikut selera tekak kita sendiri. Memang puas hati jika dapat makan nasi kerabu hasil air tangan sendiri.

Resepi nasi kerabu adalah satu-satunya resepi nasi yang perlu ada tiga jenis sambal iaitu sambal tumis nasi kerabu, sambal kelapa dan sambal lada/ sambal air lada. Walaupun tanpa sebarang lauk, nasi kerabu masih sedap dimakan begitu sahaja kerana kombinasi ketiga-tiga jenis sambal ini bersama dengan ulam-ulaman dan budu yang dimasak.

 

A] RESEPI SAMBAL TUMIS Nasi Kerabu
BAHAN-BAHAN 
-1 bawang merah (dikisar)
-3 ulas bawang putih (dikisar)
-2 inci halia (dikisar)
-2 serai (dikisar)
-1 serai (diketuk)
-3 sb cili kisar
-secubit serbuk kunyit
-1/3 blok gula melaka
-1 santan kotak
-2 kotak air (guna kotak santan)
-1 asam keping
-garam

CARA MASAK Sambal Tumis Nasi Kerabu
1.Panaskan minyak & tumiskan kesemua bahan kisar
2.Kemudian masukkan 3 sb cili kisar, serbuk kunyit & serai yang telah diketuk
3.Masukkan gula melaka, kacau sebati
3.Tumis hingga pecah minyak
4.Masukkan santan
5.Masukkan air
6.Masukkan asam keping
7.Masukkan garam

B] RESEPI SAMBAL KELAPA Nasi Kerabu
BAHAN-BAHAN 
-1 sb lada hitam (dikisar)
-1/4 blok gula melaka
-1 bawang merah (dikisar)
-3 ulas bawang putih (dikisar)
-2 inci halia (dikisar)
-2 serai (dikisar)
-2 ekor ikan kembung (rebus bersama garam + 5 asam keping)
-1 biji kelapa parut
-2 sb gula
-garam

CARA MASAK Sambal Kelapa Nasi Kerabu
1.Sangai @ goreng tanpa minyak kelapa parut dengan api perlahan hingga keperangan
2.Biarkan kelapa sejuk baru dikisar kering
3.Asingkan isi ikan dari tulangnya (ikan yang telah direbus)
4.Tumbuk kesemua isi ikan
5.Masukkan dalam kuali kelapa yang telah dikisar & goreng bersama bahan kisar + isi ikan tumbuk
6.Masukkan gula & garam
7.Kacau sebati & tutup api, jangan sampai kelapa terlalu kering…biarkan sambal kelapa sedikit lembap baru sedap

C] RESEPI Nasi Kerabu
-4 pot nasi
-2 serai (diketuk)
-11 daun limau purut
-1 genggam bunga telang direndam dalam air suam seketika

CARA MASAK Nasi Kerabu
1.Basuh beras
2.Masukkan serai & carik-carikkan daun limau purut
3.Tapiskan air bunga telang & kacau sebati
4.Sukat air hingga ruas pertama jari (jika tak cukup tambah air, jika lebih buang air)
5.Masak dalam rice cooker

D] RESEPI SAMBAL LADA Nasi Kerabu
-1 cili merah
-7 cili padi merah
-1 sb gula
-garam
-air
-cuka

CARA BUAT Sambal Lada Nasi Kerabu…kisar kasar kesemua bahan, jangan terlampau halus dan siap untuk dihidang!

E] ULAM-ULAMAN Nasi Kerabu
-tauge
-kacang panjang (dihiris)
-timun (dihiris)
-kubis (dihiris)
-bunga kantan (dihiris)

F] BUDU Nasi Kerabu
-Masak budu bersama serai & daun limau purut di atas api perlahan, kacau-kacau seketika kemudian tutup api…dah siap!

NAK LEBIH BANYAK RESEPI VIRAL MUDAH DAN SEDAP?
KLIK LIKE & FOLLOW SINI

……………………………………………………………………………………

Nasi kerabu is a Malaysian cuisine rice dish, a type of nasi ulam, in which blue-colored rice is eaten with 3 types of sambal…sambal tumis (sweet salty sambal), sambal kelapa (coconut fish flakes) and sambal lada (chili sambal). Other things that is a must in nasi kerabu are ulam-ulaman and fish sauce or we called it budu. Other side dish to complement this blue pea rice is varied like battered fish or fried chicken, grilled beef, salty egg and crackers. The blue color of the rice comes from the petals of butterfly-pea flowers (bunga telang), which are used as a natural food coloring in cooking it. The rice can also be cooked with plain white rice or rice cooked using turmeric. It is often eaten with solok lada and is also eaten with fried keropok.

Nasi kerabu is very popular in the east coast states of Peninsular Malaysia such as Kelantan and Terengganu, and now can be found throughout Malaysia as well as in southern Thailand, where it is known as khao yam.

A] SWEET SALTY SAMBAL Blue Pea Rice @ Herb Rice
INGREDIENTS SWEET SALTY SAMBAL Blue Pea Rice @ Herb Rice
-1 red onion (blend)
-3 cloves garlic (blend)
-2 inch ginger (blend)
-2 lemongrass (blend)
-1 lemongrass (smashed)
-3 tbsp chili paste
-a pinch of turmeric powder
-1/3 block palm sugar
-1 box coconut milk
-2 box water (measure with coconut milk box)
-1 tamarind slice
-salt

HOW TO COOK Sweet Salty Sambal Blue Pea Rice @ Herb Rice
1.Heat the cooking oil & saute blended ingredients
2.Add 3 tbsp chili paste, turmeric powder & lemongrass (smashed)
3.Add palm sugar & mix well
3.Saute until oil separates
4.Add coconut milk
5.Add water
6.Add tamarind slice
7.Add salt

B] COCONUT FISH FLAKES Blue Pea Rice @ Herb Rice
INGREDIENTS COCONUT FISH FLAKES Blue Pea Rice @ Herb Rice
-1 tbsp black pepper (blend)
-1/4 block palm sugar (blend)
-1 red onion (blend)
-3 cloves garlic (blend)
-2 inch ginger (blend)
-2 lemongrass (blend)
-2 cooked mackerel (cook with salt + 5 tamarind slices)
-1 whole grated coconut
-2 tbsp sugar
-salt

HOW TO COOK COCONUT FISH FLAKES Blue Pea Rice @ Herb Rice
1.Fry grated coconut wihout oil until light golden brown
2.Let it cool & then dry grind
3.Pull apart flesh fish from the bones
4.Pound flesh fish
5.In the wok, fry desiccanated coconut with blended ingredients and pounded flesh fish
6.Add sugar & salt
7.Mix well
8.Turn off heat

BLUE PEA RICE @ HERB RICE
-4 cups rice
-2 lemongrass (smashed)
-11 kaffir lime leaves
-1 handful of butterfly pea flowers

HOW TO COOK BLUE PEA RICE @ HERB RICE
1.Wash & drain rice
2.Add lemongrass & kaffir lime leaves
3.Drain blue pea water
4.Measure water up to 1st knuckle
5.Cook rice cooker

D] CHILI SAMBAL Blue Pea Rice @ Herb Rice
-1 red chili
-7 red bird’s eye chilies
-1 tbsp sugar
-salt
-water
-vinegar

HOW TO COOK  CHILI SAMBAL…just blend all the ingredients & it’s done!

E] SALAD Blue Pea Rice @ Herb Rice
-beansprouts
-long beans
-cucumber
-cabbage
-kantan flower

F] FISH SAUCE Blue Pea Rice @ Herb Rice
-Cook fish sauce with lemongrass & kaffir lime leaves (low heat)…stir for a while and it’s done!

 

Nasi Lemak guna sukatan cawan dan cara buat nasi lemak berderai-derai

Mesti ramai yang tercari-cari resepi nasi lemak guna sukatan cawan dan cara buat nasi lemak berderai-derai. Kali ini sis akan kongsi cara buat nasi lemak berderai-derai dan menggunakan sukatan cawan. Ketiga-tiga video ini adalah Resepi Nasi Lemak As Zulqa.

Boleh rujuk ketiga-tiga video di bawah kerana asa antara video ni sis kongsi resepi nasi lemak santan kotak @ nasi lemak guna santan kotak. Tapi jika tiada masa nak masak sendiri nasi lemak, beli sahaja nasi lemak mcd.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

A] RESEPI SAMBAL NASI LEMAK PALING SEDAP & CARA MASAK NASI LEMAK 

 

B] RESEPI NASI LEMAK PANDAN SUKATAN CAWAN
bonus AYAM GORENG KARI RESEPI

 

C] RESEPI NASI LEMAK KUKUS SUKATAN CAWAN 
bonus SAMBAL PARU NASI LEMAK RESEPI

 

NASI AIR DINGIN Original

Apa itu Nasi Air Dingin?
Nasi air dingin bukanlah bermaksud nasi itu sejuk atau dingin, ia adalah nasi putih bersama gulai samada gulai ikan ataupun gulai ayam/ daging. Jika di Kelantan nasi putih bersama gulai ikan/ ayam/ daging ini dipanggil sebagai nasi berlauk. Manakala, Air Dingin adalah nama tempat iaitu Kampung Air Dingin, Tumpat di Kelantan. Nasi berlauk dari Kg Air Dingin adalah tempat popular pertama yang menghasilkan nasi berlauk yang sangat sedap dan khabarnya nasi air dingin ini tahan lama, tidak basi dari pagi sampai ke malam. Sememangnya nasi air dingin original berasal dari kampung air dingin, tumpat, Kelantan. Nasi air dingin mula popular dan menjadi fenomena setelah ia mula diterbangkan ke serata Malaysia dan punyai ratusan agen di seluruh negeri di Malaysia.

 

Sepanjang pengetahuan penulis, nasi air dingin yang sentiasa menjadi sebutan pada ketika ini adalah nasi air dingin Husna dan nasi air dingin Kak Chik. HQ kedua-dua kedai ini terletak di sekitar Tumpat, Kelantan. Penulis berkesempatan melawat HQ Nasi Berlauk Kak Chik atau dikenali sebagai nasi air dingin Kak Chik. 

Kedai makan nasi air dingin Kak Chik ini terletak betul-betul di tepi jalan utama. Tempat parkingnya percuma dan sentiasa penuh dengan pelanggan. Kedai nasi berlauk Kak Chik terbahagi kepada dua bahagian, iaitu separuh bahagian kedai untuk pelanggan makan di situ (dine-in) dan separuh kedai lagi digunakan untuk membungkus ribuan bungkusan nasi air dingin Kak Chik untuk diedarkan pada agen-agen di seluruh Malaysia. Ketika penulis tiba pada waktu tengahari, kelihatan pekerja-pekerja kedai makan Nasi Berlauk Kak Chik sedang sibuk membungkus ratusan ke ribuan nasi bungkus air dingin ini.

 

 

Puas hati kalau dapat makan nasi berlauk Kak Chik kat HQ kedai makannya ni sebab ada banyak sangat pilihan lauk yang kita boleh pilih sendiri, bukan sekadar gulai ikan atau ayam sahaja. Gulainya memang sedap dan pekat, ditambah lagi dengan sayur atau acar dan sambal lada…diminum pula bersama teh tarik kaw, memang terangkatlah! Namun jangan risau jika anda tak berkesempatan singgah makan di restoran Kak Chik nasi berlauk ni, anda masih boleh mendapatkannya dari agen jualan di sekitar kawasan anda.

 

Selain nasi berlauk ada juga nasi dagang, tapi nasi kerabu tak kelihatan pula. Selain nasi dan pelbagai lauk, ada juga lambakan kuih-muih Kelantan yang bersusun memenuhi meja di sebelah cashier. Ada kuih-muih tradisi Kelantan dan juga kuih moden. Pilih saja mana yang berkenan. Antara kuih unik dan ‘rare’ yang hanya terdapat di Kelantan dan ada dijual di sini adalah kuih tahi itik, bunga tanjung dan jala mas. Rasanya semestinyalah lemak-lemak manis.

 

Kini nasi berlauk air dingin ini sudah menjadi makanan sepanjang masa tidak kira sebagai sarapan, makan tengahari ataupun makan malam. Walapun simple, tapi jika kena dengan selera anda pasti anda akan membelinya berulangkali.

RESEPI NASI: NASI AYAM PENYET…Sambal Ayam Penyet Kecur Air Liur & Resepi Ayam Penyet banyak bumbu/ serdak

Resepi nasi kali ini adalah nasi ayam ayam penyet, yang asalnya dari Indonesia tapi sudah menjadi resepi nasi kebiasaan di Malaysia juga. Dengar nama sambal ayam penyet pun dah kecur air liur dibuatnya….apatah lagi jika memasaknya. Belum sempat masak pun dah kecur air liur tengok ayam penyet dan sambal ayam penyet. Lihat video sampai habis untuk dapatkan tips dan petua hasilkan bumbu yang banyak dan sedap dimakan bersama ayam penyet.

BAHAN SAMBAL AYAM PENYET
-9 cili merah
-9 cili padi
-bawang merah
-bawang putih
-1 tomato
-garam
-gula

BAHAN AYAM GORENG banyak bumbu
-1 ekor ayam dipotong
-bawang merah (dikisar)
-bawang putih (dikisar)
-halia (dikisar)
-serai (dikisar)
*adunan tepung salut ayam -1 cawan tepung beras
-1 sb jintan manis (dikisar halus untuk adunan tepung)
-1 sb jintan putih (dikisar halusuntuk adunan tepung)
-1 sb lada hitam (dikisar halus untuk adunan tepung)
-1 sb serbuk kunyit (dikisar halus untuk adunan tepung)
-air
-garam

BAHAN SUP
-3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
-1 bawang merah (ditumbuk halus)
-2 inci halia (ditumbuk halus)
-akar ketumbar
-kaki ayam (boleh ganti isi ayam)
-1 sup bunjut
-1 kiub ayam
-daun sup (dihiris)
-garam
-air

BAHAN SAMPINGAN
-tempe
-sayur kangkung goreng
-timun dipotong
-kubis dipotong

Cara masak nasi ayam penyet klik sini

 

Resepi Nasi : Nasi Briyani [Chicken Biryani]

Resepi nasi popular yang sering dicari-cari pada setiap musim perayaan…juadah hari raya Aidilfitri @ Aidiladha, juga di setiap majlis perkahwinan ataupun untuk sebarang acara istimewa seperti majlis makan-makan hari lahir. Kini tak perlu lagi nak tunggu hari keraian seperti di atas sebab anda pun boleh masak sendiri resepi nasi mudah dan simple ni.

 

BAHAN-BAHAN Nasi Briyani @ Nasi Beriani
-5 pot beras basmathi (basuh & rendam dahulu 30minit)
-3 akar ketumbar -2 biji bawang merah besar (dikisar)
-7 ulas bawang putih (dikisar)
-2 inci halia (dikisar)
-2 sb minyak sapi atau ghee
-1 simpul daun pandan
-rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pala)
-minyak masak
-3 sb rempah briyani @ rempah beriani
-2 bahagian peha ayam
-1/2 tin susu cair
-kacang gajus
-kismis
-daun ketumbar
-pewarna kuning

Cara masak nasi briyani klik sini

 

……………………………………………………………………………………………………………………………
INGREDIENTS Chicken Biryani
-5 cups basmathi rice (wash & soak 30minutes)
-3 coriander root
-2 red onions (blend)
-7 cloves garlic (blend)
-2 inch ginger (blend)
-2 tbsp ghee
-pandan leaves
-cinnamon stick, star anise, cloves & cardamon
-3 tbsp biryani spices
-2 chicken thigh
-1/2 can evaporated milk
-cashew nuts
-raisins
-coriander
-yellow food coloring

 

 

 

Resepi Nasi: Nasi Arab dengan Rempah Nasi Arab Homemade

Resepi nasi dengan citarasa Arab, kali ini kami bawakan resepi nasi arab ayam mandy menggunakan rempah nasi arab ‘homemade’. Nasi arab ayam mandy ini sangat sedap dimakan bersama sup, salatah @ salad dan sambal nasi arab.

 

Walaupun tanpa rempah nasi arab peket atau rempah nasi arab readymade, kita tetap masih boleh masak nasi arab dengan sedapnya. Sebenarnya kebanyakan bahan-bahan rempah nasi arab buat sendiri adalah bahan kebiasaan di dapur sahaja. Bahan-bahannya tidaklah susah, cuma memerlukan sedikit kerajinan untuk memasak nasi arab ni sebab ia perlu dihidang dalam satu set yang lengkap.

 

Cara buat rempah mandi atau cara buat rempah nasi arab sendiri rupanya mudah sahaja jika follow resipi di bawah:

A] BAHAN-BAHAN rempah mandi @ rempah nasi arab
-1 sb biji ketumbar
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb lada hitam
-1/2 sb cengkih
-1/3 sb biji pelaga
-1 batang kulit kayu manis

Cara buat rempah mandi atau cara buat rempah nasi arab sendiri cuma perlu goreng tanpa minyak atau sangai kesemua bahan di atas sampai naik bau, kemudian biarkan sejuk seketika. Lepas dah sejuk barulah kisar kering atau kisar tanpa air kesemua bahan.

B] BAHAN-BAHAN air rebusan ayam @ sup nasi arab
-1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
-rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, biji pelaga & cengkih)
-1 bawang merah (hiris mayang)
-2 ulas bawang putih (hiris mayang)
-2 inci halia (hiris mayang)
-air
-1 sb biji ketumbar
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb lada hitam
-garam

CARA MASAK sup @ air rebusan ayam
-tumiskan rempah 4 sekawan
-kemudian masukkan hirisan bawang merah & putih
-masukkan air
-masukkan hirisan halia
-masukkan biji ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
-masukkan ayam
-perasakan dengan garam
-bila ayam dah separuh masak, angkat dan toskan
-sediakan ayam untuk dibakar

 

C] BAHAN-BAHAN ayam bakar mandy
-ayam yang telah direbus & ditoskan
-serbuk rempah homemade nasi arab
-serbuk kunyit
-serbuk kari
-minyak zaitun

cara masak ayam bakar mandy…lumurkan sekata kesemua bahan-bahan di atas pada keseluruhan ayam kemudian boleh diperap dahulu atau terus bakar dalam oven suhu 180c selama 30minit.

D] BAHAN-BAHAN nasi arab
-7 pot beras basmathi (basuh & rendam 30minit kemudian toskan)
-1/2 biji bawang holland (potong dadu)
-1 cili hijau (potong dua)
-7 ulas bawang putih
-2 sb serbuk rempah homemade nasi arab
-2 sb minyak sapi -pewarna kuning

Cara masak nasi arab
-tumiskan bawang putih, bawang holland & cili hijau
-masukkan serbuk rempah homemade nasi arab, kacau sebati
-masukkan air rebusan ayam & perasakan dengan garam
-pindahkan ke dalam rice cooker yang telah berisi beras basmathi
-tambahkan air rebusan ayam hingga ruas pertama jari
-masak dalam rice cooker seperti biasa
-setelah masak buka penutup, masukkan 2 sb minyak sapi ke atas nasi
-buatkan lubang dalam nasi dan titikkan pewarna kuning
-tutup nasi dan biarkan keep warm lagi 10minit sebelum dihidang

E] BAHAN-BAHAN sambal nasi arab
-7 cili padi
-2 cili merah
-5 ulas bawang putih
-daun ketumbar
-air rebusan ayam
-garam
-gula

Cara buat sambal nasi arab perlulah dikisar kesemua bahan kemudian siap dihidang.

F] BAHAN-BAHAN salatah @ salad nasi arab
-timun
-tomato
-bawang holland
-gula
-garam
-lemon

Cara buat salatah @ salad nasi arab…potong dadu kesemua bahan kecuali lemon. Campurkan kesemua bahan kemudia perahkan lemon (buang biji) dan gaul sebati.

G] SUP NASI ARAB
-tapiskan air rebusan ayam tadi, asingkan kesemua rempah kasar
-bila dihidang, taburkan hirisan daun sup

Cara masak nasi arab klik sini. Cubalah resepi nasi arab simple ini, sedap dimakan dan dihidang di atas talam.

Nasi Lemak Special…Extra Sedap, Extra Aroma Wangi, Extra Petua dan tips memasak nasi lemak sedap.

Nasi lemak SPECIAL extra sedap, extra aroma wangi, extra tips dan PETUA menyedapkan lagi nasi lemak akan kami kongsikan di sini. Resipi nasi lemak sedap bertambah-tambah lagi sedapnya bila dihidang dan dimakan di atas daun pisang. Wangi dan lembut je nasi lemak nya


IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF

Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Teknik dan CARA SUKAT air dan santan perlulah betul supaya nasi lemak masak lembut dan cantik berderai-derai juga tidak melekat. Cara masak nasi lemak berderai cara orang lama ni senang untuk dipraktikkan, tambahan lagi memasaknya menggunakan rice cooker sangatlah memudahkan kerja. Teknik dan cara masak nasi lemak sukatan cawan digabungkan dengan cara orang lama sukat air dan santan menggunakan ruas jari sahaja….kena tengok video sampai habis supaya korang faham apa yang kami maksudkan. Cara sukatan nasi lemak guna cawan, perlulah menggunakan saiz cawan yang sama untuk menyukat santan dan air (untuk resepi nasi lemak pandan ini, kita guna air pandan). Untuk sukatan nasi lemak santan kotak, untuk resepi nasi lemak special ini…gunakan 1 setengah cawan santan kotak yang ditambah dengan satu setengah cawan air menjadikan jumlah santan 3 cawan.

 

 

Walaupun zaman beredar, resepi nasi lemak tradisional sentiasa dicari-cari. Mungkin ramai yang terkenangkan nasi lemak air tangan ibu yang sedap tu. Korang boleh sesuaikan bahan ikut selera masing-masing, mungkin ada tambahan bahan lain atau taknak masukkan bahan yang kami gunakan terpulang pada citarasa korang, yang penting teknik dan cara masak perlu betul supaya nasi lemak yang dimasak sedap dimakan, tak lembik & tidak melekat.

Resepi nasi lemak kali ini kami gunakan air daun pandan menjadikan ia nasi lemak pandan yang wangi berwarna hijau semulajadi dari ekstrak daun pandan. Tiada sebarang tambahan pewarna hijau sudah cukup terserlah nasi lemak hijau pandan nya. Ditambah lagi aroma dari satu bahan tambahan lain, menjadikan nasi lemak ini special extra aroma semerbak wanginya. Bertambah extra wangi bila keluar je nasi lemak panas dari rice cooker terus dihidang ke atas daun pisang. Dah jadi nasi lemak pandan halba daun pisang….wangi semerbak, lembut dikunyah bersama sambal nasi lemak, telur rebus, timun dan bahan lain seperti ikan bilis dan kacang tanah goreng. Jika tak suka air daun pandan atau tiada stok daun pandan, masih boleh jadikannya nasi lemak wangi dengan hanya meletakkan halba…maka jadilah nasi lemak halba. Tapi jangan letak terlalu banyak, takut jadi pahit pula nasi lemak…letak sedikit sahaja…cukup untuk membangkitkan aroma wangi nasi lemak halba tu.

Selain membangkitkan lagi aroma wangi nasi lemak, dikatakan tips supaya nasi lemak lebih tahan lama dan tidak cepat basi adalah dengan memasukkan halba ke dalam nasi lemak.

 

BAHAN-BAHAN Nasi Lemak Pandan Halba Special
-6 pot beras
-3 cawan santan
-3 cawan air pandan
-1 biji bawang merah besar (hiris mayang)
-2 inci halia (hiris mayang)
-1 sb minyak masak
-1 st garam
-halba

Untuk cara masak nasi lemak sedap klik sini

Juga ada bonus resepi ayam goreng kari simple. Selalunya nasi lemak lagi sedap makan dengan ayam goreng berempah, tapi kalau nak cepat dan kesuntukan masa bolehlah cuba resepi ayam goreng kari simple ni. Memang boleh menambah selera dan menambah pinggan nasi lemak dibuatnya nanti.

 

BAHAN-BAHAN Ayam Goreng Kari
-4-5 ketul ayam
-5 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
-2 inci halia (ditumbuk lumat)
-2-3 sb serbuk kari ayam
-1 sb tepung beras
-garam
*kalau ada daun kari boleh letak sekali…lagi sedap!

 

 

Untuk resepi sambal nasi lemak sedap, cara masak sambal nasi lemak cantik warna merah gelap dan pecah minyaknya sempurna boleh klik sini 

 

Scroll To Top