aszulqa.com

biskut cornflakes lebih sedap bila ditambah coklat cips

Resepi biskut cornflakes crunchy chocolate chips adalah versi reepi biskut cornflakes yang lebih sedap. Kebiasaannya apabila tiba hari raya ramai yang mencari resepi biskut cornflakes sukatan cawan.

Read more

resepi acar buah

Acar buah yang sedap dan cukup rasa mengingatkan kita pada nasi kenduri kahwin. Puas hati rasanya jika bertandang  ke majlis kenduri kahwin dan ada menu acar buah yang sedap. Kesedapan rasa acar buah yang masam manis itu sukar dilupakan.

Read more

Resipi pizza homemade…sedap & mudah!

Resipi pizza homemade
edit resepi🍕
4 cwn tepung gandum
¼ cwn minyak
secubit garam
1 sdt gula
1 ½ cwn air suam
2 sdt yis
cara2 :
masukkan yis dan gula dlm air suam ..kacau bg larut sikit dan tunggu 10-15 min sampai berbuih ..
dlm bekas lain masukkan tepung dgn garam ,gaul rata ,buat lubang kt tengah ,curahkan minyak dgn yis yg dh berbuih td .
gaul rata ,uli sampai jadi doh yg lembut dan halus .
bulatkan ,sapu minyak sikit ,tutup doh sampai naik sekali ganda .
dah naik ,tumbuk buang angin .bahagi 2 bahagian ( nak nipis sikit buat 3 bahagian )
tekan pd bekas yg disapu dgn sikit minyak .
cucuk permukaan dgn garfu ,lepastu sapukan sos ,hias dgn topping kesukaan .akhir sekali tabur mozarella cheese .
bakar api bawah sampai masak ,kemudian nyalakan api ats utk permukaan yg cantik ( pakai oven )
bolehlah hidang 💟
topping
sos spagethi dlm tin
bawang holland potong dadu
cili benggala potong dadu
cendawan dlm tin
daging kisar
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam
sedikit oregano kering ( opt. )
mozarella cheese
💕
Kredit : Kakcikk Khai‎

bila ada simptom kebas-kebas, kesemutan, rasa mencucuk apa perlu dibuat?

Seiring dengan peningkatan usia, pasti akan ada masalah kesihatan yang mengganggu samada sedikit atau banyak. Tambahan lagi dengan pelbagai makanan moden sekarang yang banyak ‘unsaturated fat’, minuman ‘boba’, pelbagai minuman berwarna-warni menarik, makanan segera dan sebagainya. Disebabkan kesibukan menguruskan rutin harian, tidak sempat bersenam dan tidur lambat menambahkan lagi isu kesihatan yang timbul seiring dengan peningkatan usia.

Adakah anda sering merasa simptom kebas-kebas, kesemutan seperti rasa tajam, rasa ada benda menjalar dari dalam kulit, rasa tebal pada sesetengah anggota badan seperti hujung jari tangan atau kaki menyebabkan kurang rasa/ sensasi, kadang-kadang seperti ada renjatan karen eletrik yang lemah dan rasa yang mencucuk-cucuk di hujung jari….kesemua itu boleh dirasai di kesemua bahagian anggota badan terutamanya bahagian tangan dan kaki. Rasa yang mencucuk-cucuk boleh dirasai di hujung jari tangan dan jari kaki.

Setelah dibuat pemeriksaan darah untuk paras gula dan kolesterol, kemudian didapati kesemua keputusan darah masih di paras normal…tiada kencing manis, kolesterol tinggi mahupun darah tinggi. Sudah puas berulang alik ke klinik, disebabkan keputusan darah yang normal maka anda pulang begitu sahaja, namun simptom-simptom di atas tetap juga tidak berkurang. Sudah jenuh mencari punca, puas meng ‘google’ sana-sini namun kebanyakan carian mengatakan itu mungkin simptom kencing manis tidak terkawal, kolesterol tinggi ataupun tekanan darah tinggi.

Ada juga kemungkinan anda kekurangan vitamin dan mineral penting seperti vitamin B-12 yang penting untuk kesihatan saraf. Jadi anda boleh berusaha untuk mengambil supplement vitamin B, salah satunya boleh dibeli di farmasi iaitu neurobion. Jika simptom tersebut masih juga tidak berkurangan doktor mungkin akan mengambil darah anda untuk ujian darah yang lebih spesifik seperti ujian darah:
-RA (Rheumatoid Arthritis) untuk mengesan penyakit arthritis
-ANA (Antinuclear Antibody) untuk mengesan penyakit autoimun tertentu contohnya SLE/ Lupus
-TSH (Thyroid Stimulating Hormone) untuk mengesan masalah hormon tiroid

Walaupun selepas menjalani ujian darah RA, ANA dan TSH, keputusan darah tetap normal dan anda tiada sebarang penyakit di atas namun simptom kesemutan dan kebas tidak hilang, tetap ada walaupun ‘on’ dan ‘off’ setiap masa menyebabkan anda bingung apakah sebenarnya masalah yang mengganggu kesihatan anda. 

Ilmu mahal ini sis dapat daripada seorang doktor perubatan setelah beberapa kali berjumpa dengan beberapa orang doktor perubatan yang berlainan. Hanya doktor yang terakhir sahaja yang berjaya memberikan maklumat yang tepat. Simptom kebas-kebas, kesemutan, rasa seperti ada benda menjalar dari dalam kulit dan kadang-kadang seperti ada renjatan eletrik yang lemah dan rasa yang mencucuk-cucuk di hujung jari kaki dan tangan ini dinamakan sebagai ‘PARESTHESIA’. Kalaulah dari dulu sis tahu term ‘paresthesia’ tidaklah sis pening kepala mencari info tentang simptom-simptom yang sis sebutkan di atas. Untuk maklumat yang lebih terperinci bolehlah anda ‘google’ tentang ‘paresthesia’.

Setelah segala ujian darah seperti di atas dijalankan dan keputusannya tetap normal, mungkin anda akan dirujuk kepada pakar neurologi (neurologist). Neurologist mungkin akan mencadangkan anda untuk melakukan beberapa ujian darah yang lebih spesifik dan ujian diagnostik seperti di bawah:
-X-Ray atau CT scans
-MRI brain
-MRI spine
-NCS (Nerve Conduction Studies) dapat mengenal pasti masalah seperti Carpal Tunnel Syndrome (CTS)

Jadi sekiranya anda mengalami simptom kebas dan kesemutan yang berlarutan walapun on dan off, eloklah anda berjumpa dengan pakar neurologi untuk mengenal pasti adakah saraf otak atau saraf tunjang anda yang menyebabkan simptom-simptom tersebut ataupun tidak. Ujian di atas dapat memastikan samada anda bebas ataupun menghidap penyakit multiple sclerosis (MS) atau simptom awal strok/ angin ahmar.

Semoga perkongsian ini dapat merungkaikan kebingungan tentang masalah kesihatan berkaitan simptom kesemutan juga kebas kaki dan tangan yang tidak pernah selesai. Juga dapat membantu anda mendapatkan gambaran ujian diagnostik yang boleh dilakukan untuk mengenalpasti punca dan penyakit yang mungkin anda alami.

apa nak buat lepas dapat kunci rumah?

Mesti ramai yang teruja selepas berjaya membeli rumah baru. Lebih teruja lagi selepas mendapat kunci rumah baru. Persoalannya ialah apa yang perlu dilakukan selepas menadapat kunci rumah baru. Jom kita baca perkongsian daripada Nur Nazihah Abd Razak tentang tips perancangan selepas mendapat kunci rumah.

Read more

pengalaman masuk wad Ara Damansara Medical Centre

Bila punca sakit tidak diketahui dan sakit berterusan walaupun on dan off, hati mana yang tidak bimbang bukan. Sudah banyak kali buat ‘blood test’, tiada apa-apa masalah serius pada keputusan ‘blood test, namun sakit tidak hilang dan tetap juga ada.

Jadi sis ambil keputusan berjumpa dengan doktor pakar di hospital swasta sekitar Selangor. Sebelum memilih Ara Damansara Medical Centre, sis memang dah buat survey dan study sikit beberapa ‘private hospital’ lain especially ‘specialist’ yang bakal sis nak jumpa nanti. 

Mengikut rancangan asal, sis nak jumpa hari Sabtu sebab senang sikit tak perlu ambil cuti. Malangnya hari Sabtu kebanyakan jadual doktor pakar yang sis dah ‘short listed’ kan dah penuh. Ada juga doktor pakar yang memang ‘off day’ pada hari Sabtu dan hanya bekerja pada hari Sabtu tertentu sahaja. Jadi sis terpaksa tukar plan, buat ‘appointment’ melalui telefon untuk datang pada hari Selasa.

Bila dah ada appointment memang mudah urusannya, datang ke klinik doktor pakar pada tarikh appointment, daftar kemudian tunggu sahaja nama dipanggil. Alhamdulillah, doktor pakar yang sis pilih kali ini betul, mengikut kriteria yang sis kehendaki. Beliau memahami masalah sakit sis dan mencadangkan cara diagnosis yang sis dah lama nak buat iaitu MRI. Bila kita memilih doktor pakar ni seakan kita mempertaruhkan nasib kita, sebab kita belum tahu karakter sebenar doktor pakar tersebut…adakah beliau betul-betul memahami masalah kita atau seakan-akan memaksa kita untuk mempersetujui pendapat mereka tanpa memahami masalah pesakit. Sis cakap berdasarkan pengalaman, baik doktor pakar di hospital swasta mahupun hospital kerajaan.

Read more

cara menaikkan followers facebook FREE

Kali ini kami akan kongsikan cara mudah menaikkan followers facebook secara free. Cara menaikkan followers facebook mudah ini boleh diguna pakai untuk facebook page mahupun facebook personal. 

Read more

Pengalaman masuk kecemasan hospital shah alam

Sambungan dari luka dahi anak yang bernanah sebelum ini……..maka sesampainya kami di Jabatan Kecemasan & Trauma Hospital Shah Alam jam 10.30 malam, saya terus ke Kaunter Triage Primer (Primary Triage). Staf disitu memeriksa keadaan anak kemudian memberi nombor giliran.

Dengan nombor giliran itu, sis perlu beratur sebelum dibenarkan masuk ke dalam kawasan hospital di kecemasan tu. Anak sis tunggu dengan suami dalam kereta, risau sangat berjangkit macam-macam kuman kat sini, sebab ada juga dua budak-budak yang kelihatan demam teruk didukung ibunya dalam barisan itu. Pengawal keselamatan ada berjaga di hadapan pintu, tugasnya mengawal jumlah pesakit yang dibenarkan masuk ke dalam.

Sis tengok kat dalam tu lebih kurang 4-6 pesakit sahaja dibenarkan masuk untuk satu-satu masa. Bila pesakit kat dalam dah selesai saringan, cek suhu dan sebagainya dengan Medical Officer dan dibenarkan bergerak ke kaunter pendaftaran barulah pengawal keselamatan membenarkan pesakit baru masuk ke dalam. Panjang juga barisannya, lebih kurang 1 jam menunggu sebelum dibenarkan masuk. 

Apabila dibenarkan masuk ke dalam, menunggu lagi 4 pesakit di depan. Dah hampir sampai giliran baru sis call suami minta hantarkan anak. Jadi, bila sampai giliran kami…anak sis diperiksa suhu, ‘heart beat’ dan soalan-soalan yang berkaitan luka dahi anak. Kemudian kami diminta mendaftar di kaunter pendaftaran dengan bayaran RM1 sahaja. 

Selesai urusan pendaftaran kami perlu menunggu nombor giliran dipanggil. MO tadi suruh kami tunggu kat ‘area’ sebelah kiri kaunter pendaftaran. Rupanya, kawasan situ adalah untuk ‘dengue bay’…kebanyakannya kes demam denggi. Takdelah sis risau sangat tunggu situ mengenangkan denggi ni tak berjangkit.

Lebih kurang jam 1.30 pagi nombor giliran kami dipanggil untuk masuk ke bilik doktor. Setelah memeriksa doktor memberitahu luka itu tak sepatutnya bernanah. Disebabkan anak ada panas badan, muntah dan cirit-birit maka ujian darah/ blood test perlu dilakukan. Betullah seperti jangkaan sis, memang memerlukan blood test untuk kenalpasti jika ada apa-apa jangkitan yang tidak kena. Doktor juga memaklumkan untuk keputusan darah akan mengambil masa 1-2 jam. 

Selepas darah anak diambil, kami perlu ke bilik prosedur pula untuk ‘wound dressing’. Bilik prosedur ni betul-betul berhadapan dengan wad pesakit Covid19. Terpaksalah sis pasrah menunggu di situ. Bila tiba giliran anak, pelekat luka dibuka sepenuhnya oleh staf dan memang sahlah bernanah! Luka nampak terbuka dan staf beritahu luka itu tak sepatutnya terbuka macamtu. Kesian anakku, luka terpaksa dicuci balik…kena korek sikit lepas tu baru dicuci dan digam lukanya. Nasib baik dia kuat semangat tak melawan. Kalau kat rumah sis nak sentuh sikit kemain meraung dia tak bagi tapi kalau orang lain buatkan baik pula dia….alahai la anak!

Lebih kurang pukul 2 pagi dah selesai prosedur cuci dan gam luka. Kami perlu menunggu lagi untuk keputusan darah pula. Sis dah tak tahan nak buang air kecil, maka sis telefonlah suami ambil kami bawa ke tandas kat petrol pam di luar. Sekitar tepi jalan menuju kecemasan dipenuhi dengan kereta yang parking termasuklah kereta suami sis. Kasihan dia lama menunggu kepanasan kat tepi jalan. Alang-alang dah keluar sis belilah air dan roti sekali, kelaparan juga tunggu lama.

2.30 pagi dah selesai urusan kat luar, sis masuk balik ke dalam tunggu giliran. Jam 3.30 pagi mata dah mula mengantuk, bila sampai jam 4 pagi nombor anak belum dipanggil sis dah tak senang duduk, kot-kot masa sis keluar tadi doktor dah ada panggil nombor giliran anak. Maka sis ketuk pintu bilik doktor cuba bertanya kalau-kalau nombor giliran anak dah terlepas dipanggil. Rupanya memang belum, doktor pun terlepas pandang nak cek balik keputusan darah anak…bila di cek dalam sistem rupanya memang dah keluar pun keputusan darah anak. Alhamdulillah, keputusan darah anak OK dan tiada jangkitan. Barulah lega hati sis.

Doktor ada bagi ubat paracetamol dan air garam. Selesai semua urusan dan kami bergerak keluar dari Jabatan Kecemasan & Trauma Hospital Shah Alam lebih kurang jam 4.30 pagi.

Jika nak dibandingkan waktu menunggu hospital swasta dengan hospital kerajaan lebih kurang je lamanya. Orang yang ramai pun lebih kurang sama. Cuma bezanya layanan staf pada kita, keselesaan & suasana tempat menunggu dan jika taknak menunggu kat dalam hospital boleh minta staf hospital swasta telefon kita bila giliran dah sampai. Di hospital swasta sepanjang tempoh menunggu selepas jumpa doktor tu kita boleh lepak kat kafe dulu jadi tidaklah stress sebab lama sangat menunggu. 

Pengalaman rawatan prosedur luka di Klinik Menara Bukit Jelutong

Salah satu klinik swasta yang sudah lama bertapak di Shah Alam ialah Klinik Menara Bukit Jelutong. Klinik ini merupakan klinik panel banyak syarikat di luar sana. Jika ke klinik ini anda boleh memilih sendiri doktor mana untuk merawat anda. Mungkin ini salah satu kelebihan Klinik Menara yang menyebabkan ramai pesakit memilih klinik swasta ini. Klinik Menara ada 3 cawangan iaitu Klinik Menara Bukit Jeluting, Klinik Menara Bandar Seri Sendayan Seremban & Klinik Menara Bayan Lepas Penang.

Sis juga dah banyak kali datang ke Klinik ini untuk rawatan sakit biasa, dan kebanyakannya puas hati jugalah dengan servis kat sini. Suami juga pernah ke Klinik Menara pcr test. Sis suka pergi Klinik Menara sebab ada Dr Syairah…selesa dengan dia, tapi sejak dia dah tak bertugas kat situ jarang sangat dah ke sana. Cuma kali ni pertama kali nak buat prosedur rawatan luka…puas jugalah sis cari Klinik Menara review untuk buat prosedur tapi tak jumpa. Jadi kat sini sis nak kongsilah pengalaman pertama kali buat rawatan prosedur luka di Klinik Menara Bukit Jelutong. Ceritanya begini…..anak sis terjatuh basikal dan mengalami kecederaan luka terbelah lebih kurang 1 inci lebar kat dahinya.

Setelah diteliti, doktor bertugas menyatakan hanya perlu di gam sahaja dan tak perlu dijahit. Luka anak sis disapu beberapa kali dengan alkohol untuk menyahkan kuman. Selepas itu doktor meletakkan gam dan ditutup dengan pelekat. Ringkas sahaja prosedurnya dan kos prosedur melekatkan gam pada luka kat dahi tu berjumlah RM95.

Doktor pesan supaya jangan kena air di kawasan pelekat luka selama 3 hari. Jadi selama 3 hari tu memang sis jaga betul, bahagian kepala memang tak basuh…mandi pun hanya basuh bahagian bawah badan anak sahaja. Nasib baik anak lelaki, rambut pendek jadi tak susah jaga. Pendek kata memang tiada kena air langsung sepanjang 3 hari dan bahagian kepala sentiasa kering.

Hari ketiga selepas prosedur tu, anak sis mula panas badan, cirit birit dan muntah. Walaupun demamnya tak teruk tapi dia hilang selera makan…bila makan nasi dia muntah balik. Sis dah mula risau, waktu tu sis tak syak apa-apa lagi berkaitan dengan luka di dahi anak. Suami pula balik lambat malam lebih kurang jam 10 malam. Bila suami balik perancangannya memang sis nak terus ke Klinik Menara Bukit Jelutong dan sebelum pergi sis cuba kopek sikit kat hujung pelekat nak tengok keadaan luka tu. Sepanjang 3 hari memang sis tak usik langsung pelekat luka tu ikut nasihat doktor.

Alangkah terkejutnya sis melihatkan luka tu bernanah! Itu baru kopek sikit kat hujung pelekat belum buka semua pelekat. Ngeri sis tengok bernanah…sis dah cemas, Klinik Menara tutup jam 11 malam, ada lagi sejam nak tutup. Kenapa pulalah boleh bernanah, sedangkan sis dah jaga elok kering tak bagi kena air. Adakah luka tak dicuci dengan bersih dan elok waktu prosedur….entahlah, wallahua’lam. Ni anak sis dah demam, cirit-birit, muntah…sis dah risau terkena jangkitan kuman. Siapa pula nak bertanggungjawab ni….

Sis ambil keputusan untuk ke Kecemasan Hospital Shah Alam terus. Kalau pergi Klinik Menara mungkin mereka hanya akan bersihkan dan tampal balik sahaja…bagaimana nak tahu ada jangkitan kuman atau tidak kalau tak buat ‘blood test’? Dan jika buat blood test kat klinik sekalipun, keputusannya berapa hari pula baru boleh dapat…dah sis nak kena bayar 2 kali pula untuk prosedur tampal luka yang sepatutnya tak bernanah! 

Maka bergegaslah kami ke Kecemasan Hospital Shah Alam…tempat yang sehabis mungkin kami nak elak untuk pergi sebab dah boleh bayangkan kesesakannya bagaimana, tambahan lagi risau sesangat dengan jangkitan Covid19 yang masih berleluasa sekarang ni. Kalaulah kami tahu jadi macamni, waktu awal-awal anak luka terjatuh tu kami dah bergegas ke Emergency Hospital Shah Alam. Sebab nak elak kesesakan dan jangkitan banyak kuman kat Emergency Hospitallah kami pilih ke klinik swasta, tapi nasi dah jadi bubur. Pasrahlah kami ke Hospital juga. 

Ok, sesaampainya kami ke Hospital Shah Alam jam 10.30 malam………..baca sambungan di sini 

Scroll To Top