HEALTH & BEAUTY

RESEPI UNTUK KULIT CANTIK

Kali ini kami akan kongsikan resepi untuk kulit cantik,

kerana kulit yang cantik juga berkaitrapat dengan pola pemakanan dan gaya hidup seharian kita. Pola pemakanan yang sihat amatlah disarankan kerana ia mempengaruhi keadaan kulit muka kita.

RESEPI ini sangat mudah, easy peasy 😉

OVERNIGHT OAT lah jawapannya.

Bahan-bahan
1.susu segar
2.oat
3.yogurt
4.madu
5.Chia seed
6.buahan potong boleh pilih mcm pisang, kiwi, strawberry,delima, berries… Mcm2 lagi ikut kesukaan masing-masing

Nak lagi sedap boleh juga tambah kismis/ choc chips/ kekacang.

Easy peasy cara buatnya
*masukkan kesemua bahan di dalam botol & biarkan di dalam peti semalaman. Esok dah boleh makan! Nyummmmmm

Rugi sangat kalau anda tak try resepi untuk kulit cantik yang easy peasy ni ;))

KENAPA PAKAI SKINCARE TAK BERKESAN?

Kenapa pakai skincare tak berkesan?

Itu pertanyaan biasa bila kita cuba banyak skincare tetapi seakan-akan kesemua skincare itu tak berkesan pada kulit muka kita.

Sebenarnya, selain produk skincare,
ada banyak faktor lain juga mempengaruhi keadaan kulit muka:

Apa dia?

?️ Pencemaran udara & pencemaran sekeliling
Cth Asap kenderaan, asap rokok

?️ Tabiat pemakanan
Cth Suka makan fastfood ke suka makan wholesome real food, Makan Sayur or buah-buahan ke tak

?️ Gaya hidup/ lifestyle
Cth Selalu tidur lewat malam atau tak cukup waktu rehat, suka bersenam atau memang tak pernah bersenam, suka makan or beli kat kedai ke masak sendiri sebab makan kat kedai selalunya ajinomoto/MSG tu tak boleh nak elak dll

?️ Hormon
Selalunya lepas bersalin atau usia makin meningkat akan ada perubahan pada hormon tubuhbadan kita

?️ Skincare yang pernah dipakai sebelum ini
Adakah skincare itu jenis natural based atau jenis yang banyak bahan sintetik, atau lagi memburukkan keadaan pernah tersalah pakai produk timbang kilo kati

?️ Rutin Harian penjagaan kulit muka
Rutin penjagaan yang salah Cth kita tak bersihkan mekap dengan betul & tak buat double cleansing… maka senanglah pori-pori muka tersumbat. Keluar rumah tak pakai sunblock/ UV protector memang saja nak jemput cik jeragat bertandang lagi 2,3 tahun akan dtg dll

?️ Stress/ tekanan
Cth stress dengan kerja, stress bercinta, stress dengan hidup dll

Cuba kita perhatikan kesemua faktor di atas.

Analisa & cari punca kenapa kulit muka kita ni banyak sangat masalah nya. Dah letih pakai macam-macam tapi macamtu jugak. Kesemua faktor kat atas tu memang sangat berkait rapat antara satu Sama lain

Alah, Samalah macam kita dengan adik beradik kita… ada pertalian darah kan. Gitulah juga pertaliannya antara kesemua faktor di atas dengan keberkesanan produk skincare yang kita pakai.

Pendek kata nak kulit muka yang sihat & cantik ni bukan sekadar kena tepek-tepek aje dah settle. Semua aspek kena jaga & kena teliti.

Kulit muka kita, hanya kita yang lebih mengenalinya.

Lain lah kalau kita memang sanggup spend untuk consultation dengan pakar kulit muka… haaa, itu lain ceritalah.

❤❤❤
Dr. As Zulqa

 

Sijil Halal JAKIM untuk produk kosmetik (Kosmetik Halal)

Ramai yang ber anggapan sijil halal JAKIM untuk produk kosmetik hanyalah untuk mengesahkan kesemua bahan-bahan dalam produk bebas dari unsur babi.

Sijil halal untuk produk kosmetik bukan bermaksud hanya ingredients (bahan mentah, ramuan) sahaja perlu halal. Ia lebih daripada itu, ada 12 item yang akan di audit untuk memastikan ianya benar-benar halal dan mengikut tuntutan shariah.

Semua 12 item di bawah akan diperiksa & jika memenuhi piawaian, barulah sijil halal JAKIM untuk produk kosmetik boleh dikeluarkan dan disahkan:

1) dokumentasi & profail syarikat
2) sistem kawalan halal dalaman
3) bahan mentah/ ramuan & bahan bantuan pemprosesan
4) peralatan
5) pembungkusan & pelabelan
6) penyimpanan
7) pemprosesan
8) pengangkutan
9) pekerja
10) sistem sanitasi & kebersihan premis
11) pengurusan sisa buangan
12) fizikal premis

Tahniah untuk semua produk tempatan Malaysia yang telah mendapat sijil Halal JAKIM!

Scroll To Top