aszulqa.com

Roti Gardenia Boleh Buat Apa? Lasagna Roti Gardenia Mudah

Roti gardenia boleh buat apa?
Ada pelbagai resepi roti gardenia boleh diolah dari roti gardenia classic. Semuanya terpulang pada kreativiti anda. Setakati hari ini kami telah olah 7 resepi roti gardenia.

Nak tak kalini kami kongsikan resepi roti lasagna sedap?
Dengar nama lasagna pun dah sedapkan, tapi kali ni kita olah lasagna ni menggunakan roti gardenia classic yang lazat dan mudah dibuat. Apatah lagi jika resepi lasagna ni menggunakan daging dan cheese. Resepi roti lasagna cheese lapis daging seperti di bawah:

BAHAN-BAHAN roti lasagna gardenia lapis daging
-6 keping roti gardenia
-6 cheese keping
-4 keping burger daging (boleh ganti daging kisar)
-1 sudu besar serbuk kari
-6 sudu besar sos spaghetti
-1 biji bawang holland (potong dadu)
-3 ulas bawang putih (potong dadu)
-1 cendawan shitake
-daun sup
-1/2 tin susu cair
-1 biji telur ayam

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

 

RESEPI ASAM PEDAS AYAM Paling Sedap & Power!

Resepi Asam pedas ayam kali ini suami puji tanpa ditanya…sangat sedaplah tu, sebab kebiasaannya nak kena tanya dulu masakan ni sedap ke tak, barulah dijawabnya. Tapi resepi asam pedas ayam ini bila masuk je mulut dia tak semena-mena dia cakap…eh! sedapnya!!! Rahsia resepi asam pedas ayam paling sedap & power ini terletak pada bahan-bahan dan cara masaknya, boleh semak secara terperinci di bawah.

Banyak versi asam pedas sebenarnya antaranya asam pedas melaka, asam pedas muar, asam pedas johor dsb….pendek kata ikutlah selera masing-masing lebih suka yang versi mana. Lauk ayam berkuah asam pedas ayam ni, kalau dihidang bersama telur masin, ikan masin & ulam-ulaman…..mertua lalu pun tak perasan dah.

BAHAN-BAHAN asam pedas ayam
-1/3 ekor ayam
– segenggam daun kesum
-1 bunga kantan
-1 batang serai (diketuk)
-10 helai daun limau purut
-asam jawa + air
-9 batang bendi
-2 biji tomato
-1/2 sudu besar
-lada hitam (tumbuk kasar)

BAHAN KISAR asam pedas ayam
-20 tangkai cili kering
-1 biji bawang merah besar
-2 ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 inci kunyit hidup

CARA MASAK asam pedas ayam
1.tumiskan kesemua bahan kisar
2.tambahkan air
3.masukkan serai & kacai sebati
4.kemudian masukkan potongan ayam bersama separuh dari daun kesum
5.tutup periuk supaya ayam cepat empuk
6.bila ayam dah separuh masak, buka penutup periuk & masukkan baki kesemua daun kesum bersama kantan
7.masukkan 1 sb gula & 2 st garam bukit
8.tambahkan air secukupnya (kalau nak pekat air jangan banyak sangat, kalau nak fair lebihkan air) 9.masukkan secubit lada hitam yang telah ditumbuk kasar
10.masukkam tomato
11.akhir sekali masukkan bendi dan biar beberapa saat sahaja kemudian terus tutup api (supaya bendi tak lembik)
12.sedia dihidang!

NACHOS 3 BAHAN

 

Nachos 3 bahan, resepi nachos viral 3 bahan by As Zulqa ni pernah disiarkan oleh portal majalah RASA sekitar tahun 2018.

Resepi nachos 3 bahan waktu itu menggunakan ayam sebagai asas makanya jadilah chicken nachos. Tapi kalini sis nak kongsikan resepi beef nanchos pula menggunakan daging cincang (minced beef) sebagai asas bahan. Resepi snek mudah dan sedap ini amat sesuai dijadikan menu minum petang @ menu makan petang. Sangat sempoi dan senang dibuat.

BAHAN-BAHAN nachos 3 bahan
-1/2 biji bawang holland
-200g daging cincang
-sos bolognese (jika tiada boleh ganti dengan tomato puri) Of courselah kena ada nachos….boleh beli kat speedmart nachos ni.

Cara buat nachos mudah klik sini

 

Scroll To Top