aszulqa.com

MEE TARIK WARISAN ASLI

Jika anda penggemar mee yang sedap mesti anda tahu membezakan tekstur mee yang dibuat dengan tangan dan juga buatan mesin secara pukal. Mee tarik Warisan Asli adalah salah satu mee yang diperbuat secara manual dengan tangan menjadikan teksturnya lebih lembut dan kenyal…sedap bila dimakan.

Jika ada yang belum tahu bagaimana mee tarik ini dihasilkan boleh tonton video ini sampai habis 

Pelbagai menu ditawarkan oleh Restoren Mee Tarik Warisan Asli seperti video dibawah yang juga lengkap dengan harga.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Berbuka Puasa & Makan di Ole-Ole Bali Empire Shopping Gallery, Subang

Weekend aritu kami decide nak berbuka puasa & makan di Ole-Ole Bali Empire Shopping Gallery, Subang sempena meraikan birthday boy. Kebetulan Ole-Ole sedang ada promosi untuk birthday person iaitu ole-ole bali free nasi campur. Ye FREE, ole-ole bali akan bagi free nasi campur berharga RM39 untuk birthday person jika datang makan di ole-ole bali pada tarikh lahir. Ingat ye! kena datang makan hanya pada tarikh hari lahir, kalau tarikh lain dalam bulan yang sama dah tak sah promosi ni. Syaratnya senang aje, datang makan di ole-ole bali pada tarikh hari jadi & kena tunjuk ic untuk membuktikan memang betul tarikh hari lahir kita tu…then kata nak claim untuk free nasi campur birthday.

pandangan dari luar ole-ole bali empire

Sebelum datang sis dah telefon ingatkan nak booking awal-awal tapi tak berangkat pula. Then sis tengok kat fb ole-ole empire ada tulis no reservation during ramadhan, so sis fikir kena datang awallah walk-in je.

Jadi, hari Sabtu dalam pukul 6 sis dah sampai kat depan ole-ole empire. Sis tengok meja makan tak penuh pun then dekat kaunter depan tu ada satu buku penuh dengan nama & no hp customers. Staff cakap ole-ole dah penuh takleh masuk, kalau nak makan datang pukul 8 baru ada tempat katanya. Sis pun heranlah, katanya takleh buat reservation tapi buku dah penuh dengan senarai reservation….sis datang walk-in awal pukul 6 semata-mata nak reserve tempat tapi takleh masuk pulak. Memandangkan dah sampai sis redha je lah, bulan-bulan puasa ni kena banyakkan bersabar…tak gitu. Jadi sis beredar dari situ & datang balik nanti pukul 8 malam.

Dipendekkan cerita, dalam 7.45malam sis dah terpacak depan ole-ole bali empire….kesian anak-anak pun dah bising kelaparan. Buka puasa dengan air & roti je tadi. Rupanya bukan sis sorang beratur, ada beberapa orang lagi dok beratur kat situ. Beraturlah sis kat situ, lebihkurang pukul 8malam ada customer dah beredar keluar dari ole-ole bali empire….maka dapatlah sis peluang duduk kat meja tu.

Sis malas nak cerita panjang, sis tau korang nak tahu ole-ole bali menu kan…..gigihlah sis snap ole-ole bali menu ni untuk korang. Kat ole-ole menu ni dah siap ada harga makanan dan minuman sekali…check it out! (sorrylah kalau tak berapa clear sebab lighting kat ole-ole ni memang ala-ala romantik, lagipun sis amek ni masa tengah beratur kat depan kaunter…perut pun kelaparan)

\

 

Sempena bulan ramadan ni, ole-ole ada promosi makanan set untuk berbuka puasa…ni ala-ala buffet ramadan la, tapi menu dah fix tak boleh pilih-pilih. Nama promosi tu jamuan ole-ole berharga RM162.90 untuk 4 orang makan. Besar portion main dish ole-ole bali ni, jadi sis rasa…bukan takat 4 orang je boleh makan ni…..boleh pegi sampai 6 orang untuk habiskan makanan ni. Kalau tak cukup air nanti korang top-up lah air lain or just minta jer plain water (FOC).

Nanti sis sambung lagi cerita berbuka puasa di ole-ole bali empire subang ni….sis terkejar-kejar masa nak gi check in untuk staycation & buffet ramadan kat salah satu hotel kat shah alam. Nak tahu kat mana? tunggu lepas sis check out nanti sis buat review ok

Bazaar Ramadan Shah Alam @ Bazar Ramadan Stadium, Seksyen 13, Shah Alam

Bazaar Ramadan Shah Alam @ Bazar Ramadan Stadium, Seksyen 13, Shah Alam antara bazar ramadan popular dan paling meriah sejak dari dulu lagi. Kalau sebelum covid-19 melanda, bazar ramadan stadium ni memang penuh sesak dengan orangramai yang mencari pelbagai juadah untuk berbuka puasa, dan tersenarai sebagai senarai bazar ramadhan 2021 yang wajib singgah.

Percubaan hari pertama ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam tak berjaya masuk sebab sis malas nak beratur…sebelum pukul 5 sis sampai dah beratur sampai luar. Sis datang weekend ye

Percubaan hari ke-2 sis datang ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam….ingatkan kurang sikit orang beratur sebab weekdays, tapi rupanya tekaan sis meleset sama sekali. Weekdays lagi ramai orang beratur panjang dari atas stadium meleret sampai ke tepi jalan besar…panjang dah macam gerabak keretapi, pun sis surrender! tak sanggup beratur, jadi sis angkat kaki balik dulu

Kena tengok video bawah baru tau panjang tak panjang kena beratur…SUBSCRIBE kalau belum.

Percubaan hari ke-3 sis datang ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam….gigih sis datang sebelum pukul 4 petang. Walaupun tetap kena beratur tapi taklah sepanjang gerabak keretapi macam hari ke-2, jadi gigihlah sis beratur dari tepi jalan besar sampailah ke atas stadium tu.

Banyak juga khemah jualan, tapi taklah sebanyak & semeriah macam keadaan sebelum covid-19 melanda. Antara menu bazar ramadhan yang banyak sis nampak ialah nasi beriani/ nasi briyani….boleh kata ada 3-4 kedai jual nasi briyani. Nasi beriani tersohor chef ammar pun ada, gerai paling hujung sekali sebab bagi laluan untuk customer dia beratur panjang nak beli nasi beriani chef ammar.

Antara menu hot bazar ramadhan di stadium shah alam seperti ketupat, lemang & rendang, ayam golek, popia SS Ali, laksa penang, murtabak, satay, akok, nasi kerabu, uncle bob fried chicken, roti jala, pulut kuning zarina zainuddin, kambing grill, nasi kambing, roti john, takoyaki, inn tepung pelita, yong tau foo, sushi, putu bamboo world, bubur lambok, mentarang, lauk-pauk masakan kampung, kuih-muih, pelbagai air buka puasa sedap, air tebu, nasi ayam & banyak lagi tak tersenarai kat sini. Kiranya ada 1001 pilihan juadah berbuka puasa, dah macam buffet ramadhan kat hotel. Nak tengok apa lagi menu bazaar ramadan yang ada….kenala la ulang tengok 2, 3 kali video kat atas ni…baru boleh nampak secara detail. Kebanyakan harga pun peniaga ada tampal tag sekali.

Jom singgah bazaar ramadhan stadium seksyen 13, shah alam support peniaga tempatan kita!

Mozer’s Bukit Jelutong dah berpindah?! [Tempat Makan Best di Shah Alam]

Bagi yang masih mencari-cari tempat makan best di Shah Alam, mungkin boleh mempertimbangkan Mozer’s di Bukit Jelutong. Sebelum ini Mozer’s Bukit Jelutong terletak di Jalan Serambi, Bukit Jelutong. Namun bermula Januari 2021 Mozer’s dah berpindah ke D’Vida Bukit Jelutong.

Sis sendiri pun tak tahu menahu yang Mozer’s dah berpindah ke D’Vida, al-maklumlah sejak pkp ni sis takut sikit nak makan luar. Banyaknya masak di rumah, homemade lagi enak & bersihlah katakan. Oh ya! nak tahu sis masak apa kat rumah, jemputlah SUBSCRIBE youtube channel sis ni ye.

Kisahnya, awal tahun 2021, sis pun teringin lah nak bawak family makan Mozer’s. So sis pun pergilah ke tempat kebiasaan Mozer’s itu berada iaitu di Jalan Serambi. Sampai-sampai je kat Mozer’s…..gelap gulita tempat tu. Dah naik banner Zam-zam restaurant pulak. Ah! sudah…dah tutup ke Mozer’s ni akibat pkp? Kami pun beredar la dari situ dengan kecewanya. Dah satu hal pula, nak fikir nak cari tempat makan best lain kat Shah Alam. Anak-anak cadangkan ke Dondai aje.

Dalam perjalanan ke Dondai tu, kami lalu kat D’Vida & nampak D’Vida terang bercahaya & happening luar dari kebiasaan malam tu. So hubby cakap, kita g pusing kat shoplot D’Vida japlah, tengok apa yang happening sangat tu.

Ok, first lalu kat restoran Zawara Coffee Bukit Jelutong dulu tu, dah lama tutup pun. Sekarang shoplot Zawara Coffe dulu tu dah renovate jadi event place dah. The Hide Out nama tempat tu. Memang bercahaya & penuh parkinglah malam tu sebab ada event sanding. No wonder! Kami lajak ke depan sikit & nampak corner lot shoplot tu terpampang nama MOZER’S. Ke main besar lagi…atas bawah shoplot tu dia punya. Apa lagi, anak-anak pun happy lah sebab dah nampak Mozer’s tu kan. Nasib baik la sangkaan kami salah, dia bukan tutup tapi dia berkembang lagi besar. rupanya. Takde la kami kempunan nak makan makanan Syria lepas ni. Jadi tak perlulah lagi kami nak bersusahpayah google tempat makan best lain kat shah alam ni.

betul-betul depan simpang 3 ni

Sebenarnya Mozer’s ni ada 2 cawangan, satu lagi di Plaza Damas, Hartamas. Dan sebelum itu ada lagi satu Mozer’s Subang Parade, tapi Mozer’s Subang Parade ni dah pun tutup cawangannya. So, yang tinggal sekarang adalah Mozer’s Bukit Jelutong & Mozer’s Plaza Damas.

Mozer’s ni adalah restoran makanan berasaskan masakan Syria. Apa yang dikatakan dengan masakan Syria ni?

Masakan Syria merupakan campuran masakan tradisi kuliner orang Arab, Mediterranean dan Kaukasia. Dan masakannya ada pelbagai jenis menggunakan bahan-bahan asas seperti zucchini, terung, bawang putih, daging (biasanya kambing) beras, madu, minyak zaitun, kacang, biji, lentil,daun anggur, timun, tomato, jus lemon, pistachios dan buah-buahan. Hidangan Syria secara asasnya mempunyai rasa masin, masam & pedas. Selain penggunaan garam dalam proses memasak, keju air garam digunakan secara meluas di sini. Jus lemon juga digunakan secara meluas di dalam hidangan Mediterranean. Selain itu rempah merah juga digunakan bagi menambah rasa limau untuk salad & daging dalam hidangan Syria.

Ok, dahlah bercerita itu ini kan. Mesti korang dah tak sabar-sabar nak tahu Mozer’s menu. Kat bawah ni sis dah tolong snap kan, Mozer’s Bukit Jelutong menu terkini as per Januari 2021. Memang nampak ada naik harga sikitlah, ye lah…dah namanya masuk tahun baru 2021. Sebab kalau sebelum ni menu kesukaan family sis Bazilla rice 1 pinggan tu cuma RM10, tapi sekarang dah naik ke RM12…still ok la kan. Ok, kemudian nanti sis tepek ye gambar-gambarnya belum sis letak watermark lagi.

Bawah ni Mozer’s menu yang kami order beserta harga sekali, senang untuk rujukan korang (sis tepek kemudian ye)

Disebabkan kekenyangan, churros yang kami order tak dapat nak dihabiskan. Perut dah full tank.
Total kami makan untuk 4 orang lebihkurang RM90.

lagi besar & lagi cantik dari lokasi lama

Scroll To Top