aszulqa.com

BUFFET RAMADAN 2022 DI CORUS HOTEL KUALA LUMPUR

Jika anda masih mencari-cari buffet ramadan 2022 Kuala Lumpur, Corus Hotel Kuala Lumpur menawarkan sajian iftar berbuka puasa dengan lebih 200 menu masakan dengan harga mampu milik RM100++.

Corus Hotel Kuala Lumpur terletak di lokasi strategik di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur, bersebelahan dengan KLCC. Untuk ke stesen LRT KLCC bawah tanah hanya mengambil masa 2 minit berjalan kaki dari Hotel Corus Kuala Lumpur dan 5 minit berjalan kaki ke Menara Berkembar Petronas. Sekiranya anda ingin ‘shopping’ persiapan raya di sekitar KLCC dan mall berdekatan, anda boleh berbuat demikian kerana jaraknya hanya ‘walking distance’ dari Hotel Corus, KL ini.

Untuk yang mencari-cari buffet hotel Halal, Corus Hotel Kuala Lumpur adalah salah satu hotel dengan status HALAL JAKIM. Jadi tiada keraguan dan was-was untuk menikmati hidangan buffet hotel di sini.

 

Antara menu istimewa yang bakal disajikan di Corus Hotel Kuala Lumpur ialah daging salai masak lemak pucuk ubi mangga muda. Masak lemak cili api yang sememangnya sinonim dengan Negeri Sembilan, cukup terasa pedas dan lemaknya. Manakala Ikan Tenggiri Asam Pedas dan Udang Masak Kapitan pula antara masakan dari Melaka turut diketengahkan di Dondang Sayang Coffee House ini sebagai tarikan iftar berbuka puasa. Menu masakan Kelantan iaitu ayam percik juga tidak kurang sedapnya. 

Ikan tenggiri asam pedas & daging salai masak lemak pucuk ubi mangga muda

 

Jika anda penggemar masakan pedas, anda juga patut mencuba sotong masak sambal hijau. Boleh dipadankan dengan aneka jenis kerabu yang ada disitu contohnya kerabu sotong, kerabu magga, kerabu ulam-ulaman dan banyak lagi. Kalau dah makan pedas-pedas tu jangan risau, anda boleh seimbangkan dengan pelbagai jenis buah-buahan tempatan seperti betik, tembikai, longan, mangga dan banyak lagi.

 

Sotong masak sambal hijau, udang masak kapitan dan aneka kerabu

 

Buah-buahan tempatan

 

Walaupun berharga RM100++ anda masih boleh menikmati hidangan kambing golek yang sentiasa dicari-cari bila berbuka di hotel. Penggemar kambing golek mesti gembira dapat menikmati hidangan kambing panggang bila berbuka nanti.

Kambing golek @ kambing bakar di Corus Hotel Kuala Lumpur
Hirisan daging kambing golek bersama sos

 

Selain hidangan lauk pauk masakan melayu, ada juga sup tulang rawan yang sedap. Bila dihirup sup tulang rawan ni panas-panas memang sedap dan terasa rempahnya.
Kalau rindu dengan bubur lambuk, anda juga boleh menikmatinya di hotel ini.

 

 

Tidak lengkap buffet ramadahan tanpa dessert. Pelbagai jenis kek, puding, tart dan pemanis mulut ada disajikan di sini. Pilih sahaja mana yang berkenan! Oh ya! kuih-muih tradisional melayu seperti bingka ubi, talam, pulut panggang, cara berlauk dsbg juga tidak ketinggalan dihidangkan.

 

Santapan Warisan @ Ramadhan Buffet Dinner Corus Hotel Kuala Lumpur
Tarikh: 5 April 2022 hingga 30 April 2022
Masa: 6.30 petang hingga 10 malam
Tempat: Dondang Sayang Coffee House, Corus Hotel KL (ground floor)
Harga Dewasa: RM108 nett
Harga kanak-kanak: RM70 nett
Promosi: Tempah 10pax PERCUMA 1pax

Untuk sebarang tempahan buffet ramadhan boleh hubungi 03-2161 8888 atau emel kepada fnb@corushotel-kl.com

Buffet Ramadan 2022 Corus Hotel Kuala Lumpur
Santapan Warisan @ Dondang Sayang Coffee House, Hotel Corus KL

Ayam Bakar dan Cara Buat Mashed Potato

Ayam bakar sememangnya menu kegemaran ramai rakyat Malaysia. Selain mudah disediakan, ianya juga salah satu menu diet sihat.

Ada banyak versi ayam bakar seperti resepi ayam bakar bbq, resepi ayam bakar madu simple, resepi ayam bakar kelantan, resepi ayam bakar che nom, resepi ayam bakar black pepper, resepi ayam bakar madu thai, resepi ayam bakar simple azie kitchen ataupun ayam bakar oven.

Ayam bakar lebih sedap dimakan bersama kentang putar ataupun ‘mashed potato’. Jom tengok cara masak ayam bakar mudah dan sedap & cara buat mashed potato simple:

 

BAHAN-BAHAN AYAM BAKAR
-1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
-13 sb sos cili
-2 sb kicap pekat manis
-lada hitam
-3 sb gula
-garam

BAHAN KISAR AYAM BAKAR
-2 bawang merah
-4 bawang putih

BAHAN-BAHAN ‘MASHED POTATO’ @ KENTANG PUTAR
-10 biji kentang
-4 sb butter @ mentega
-susu segar
-lada hitam

 

 

Untuk versi menu diet sihat, ayam bakar di atas tidak perlu dimasak terlebih dahulu cukup dengan mencampurkan kesemua bahan-bahan dan diperap semalaman kemudian dibakar keesokan harinya. Ayam bakar sedap dimakan begitu sahaja ataupun dimakan bersama nasi putih. Boleh tambahkan menu coleslaw jika suka.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Covid19 Sup Sihat…Sup Untuk Orang Demam (Resepi Sup Dumpling @ Wantan)

Musim-musim covid19 tentu ramai yang risau jika terkena jangkitan kuman covid19 ni kan. Selalunya bila kita rasa tak sedap badan, kita akan cari sup panas-panas. Antara resepi sup sihat ialah sup yang tidak ditumis atau dipanggil ‘clear soup’. Sup jernih (clear soup) ni selain sihat berkhasiat juga sesuai sebagai sup diet, pemilihan bahan utama boleh diubahsuai (terpulang nak letak ayam atau daging atau seafood atau telur atau sayur sahaja).

Selain sup sihat, bahan-bahan sup ini juga ringkas & simple dengan cara memasak yang sangat senang….bak kata orang, sup campak-campak je dah siap! Bahan utama sup sihat ni kami gunakan dumpling yang sudah siap di peket, boleh beli di pasaraya. Kalau nak buat sendiri dumpling pun lebih bagus, boleh ikut selera kita. Cuma disebabkan kekangan masa & nak masak cepat, kami beli je readymade dumpling & meatball.

BAHAN-BAHAN
-2 inci halia
-6 ulas bawang putih
-akar daun bawang
-2 sb minyak bijan
-1 sb kicap pekat manis
-dumpling
-bebola daging @ meatball
-pak choy @ bok choy
-hirisan daun bawang
-kiub ayam
-garam bukit
-1 peket kuey teow

Cara masak sup dumpling @ sup wantan klik sini

…………………………………..
INGREDIENTS dumpling soup @ wonton soup
-2 inchginger
-6 cloves garlic
-spring onion root
-2 tbsp sesame oil
-1 tbsp sweet soy sauce
-dumpling
-meatball
-pak choy @ bok choy
-spring onion
-chicken cube
-himalayan salt
-1 packet kuey teow

RESEPI NASI AYAM SEDAP

Cara masak nasi ayam memang banyak & pelbagai, lain orang lain cara masaknya..masing-masing ada kelebihan tersendiri. Bak kata orang, resepi nasi ayam paling sedap mestilah mengikut tekak kita sendiri kan.

 

Sis sendiri pun dah cuba pelbagai versi cara masak nasi ayam. Cuma kali ni sis terpanggil nak cuba resepi nasi ayam Che Nom ni. Cuma sup ayam je sis tak follow betul-betul, ada bahan yang sis tak letak sebab bila makan kat kedai pun takde letak carrot & kentang. Yang lain memang sis tak derhaka resepi lah, sis follow je cara masak nasi ayam cik nom ni.

 

RESEPI NASI AYAM SEDAP

A] BAHAN REBUSAN AYAM
1 ekor ayam
12 ulas bawang putih + 6 inci halia = ditumbuk kemudian bahagikan kepada 4 bahagian-guna 1 bahagian sahaja untuk merebus ayam)
1 kiub ayam

B] BAHAN PERAPAN AYAM
2 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
Sedikit madu untuk sapuan

C] BAHAN SUP AYAM
Air rebusan ayam
Rempah sup bunjut
air
3 ketulan ayam
garam

D] BAHAN NASI AYAM
4 cawan beras
4-5 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar
butter
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
2 bunga lawang
7 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai diketuk
2 helai daun pandan
Sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

E] BAHAN SOS SAMBAL CILI
5 biji cili merah
3 biji cili padi
1 bahagian tumbuk bawang putih + halia
2 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
2 sudu besar
gula
air rebusan ayam

F] BAHAN SOS KICAP
Kuah kicap perapan ayam di atas
Sedikit garam

G] BAHAN SALAD
salad
timun
tomato

Cara masak nasi ayam sedap klik bawah

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

CHICKEN RICE RECIPE

A] CHICKEN BROTH ingredients
1 chicken
12 cloves of garlic + 6 inches of ginger = pounded then divided into 4 parts-use 1 part only to cook chicken broth)
1 chicken cube

B] MARINATED CHICKEN Ingredients
2 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons light soy sauce
1 portion of garlic + ginger paste
honey

C] CHICKEN SOUP ingredients
soup spices (sup bunjut)
water
3 pieces of chicken
Salt

D] CHICKEN RICE ingredients
4 cups of rice
4-5 cups of chicken broth
2 tablespoons butter
1 portion of garlic + ginger paste
2 star anise
7 cardamom
1 cinnamon
1 stalk of lemongrass
2 pandan leaves salt turmeric powder

E] SAMBAL CHILI SAUCE ingredients
5 red chillies
3 bird’s eye chili
1 portion of garlic + ginger paste
2 tablespoons vinegar
1 teaspoon of salt
2 tablespoons sugar chicken broth

E] SWEET DARK SAUCE ingredients
marinated chicken soy sauce
salt

F] SALAD
salad
tomato
cucumber

How to cook chicken rice, do click

Scroll To Top