aszulqa.com

7 Hipster Cafe Bukit Jelutong @ Kedai Western Bukit Jelutong [KAFE HIPSTER SHAH ALAM]

7 cafe hipster Bukit Jelutong, Shah Alam ini menyajikan pelbagai jenis makanan Barat @ Western food dan coffee ala starbucks. Jika hanya sekadar ingin lepak santai boleh sahaja minum coffee bersama pelbagai pilihan pastri dan kek yang ada. Kepenatan bekerja dapat dihilangkan sebentar dengan makanan, minuman juga persekitaran ID kafe yang menarik dan selesa untuk disinggahi. Jika datang ke Bukit Jelutong mungkin boleh mempertimbangkan untuk singgah ke salah satu cafe hipster yang telah kami senaraikan di bawah:

Read more

KAFE VIRAL TERBARU

Sejajar dengan peredaran zaman, banyak kafe-kafe yang tumbuh bagaikan cendawan. Kafe hipster dan kafe dengan dekorasi unik sering menjadi tarikan orang ramai untuk datang berkunjung.

Read more

Nasi Lemak Viral Shah Alam

Nasi lemak ialah makanan kegemaran rakyat Malaysia yang dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi kini tidak lagi. Nasi lemak sudah menjadi hidangan kegemaran ramai tidak mengira waktu makan, ia mudah didapati baik untuk sarapan pagi, makan tengahari mahupun makan malam. 

Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa dimana santan inilah yang membangkitkan rasa lemaknya. Bagi menambahkan lagi aromanya, daun pandan akan dimasukkan ke dalam nasi lemak. Kebiasaannya juga bahan-bahan penambah kesedapan nasi lemak seperti hirisan bawang merah dan hirisan halia akan dimasak bersama. Cara masak dan resepi nasi lemak penuh klik sini.

Read more

Sungai batang kali di kaki jalan genting…tempat mandi-manda, berkelah atau berkhemah menarik di selangor

Sungai batang kali di kaki jalan genting merupakan salah satu tempat mandi-manda, berkelah atau berkhemah yang menarik di selangor. 

Read more

durian saujana utama murah dan durian murah selangor [durian seri seroja]

Jika anda mempunyai kebun atau dusun durian di kampung pastinya anda tidak hairan dengan durian-durian yang dijual di gerai-gerai durian. Apa tidaknya, bila tiba sahaja musim raja buah anda boleh sahaja balik kampung dan menikmati sepuas-puasnya pelbagai jenis durian dengan pelbagai rasa manis, pahit, berlemak ‘creamy’ walaupun tanpa mengetahui jenis dan nama durian tersebut.

 

Namun berbeza dengan penggemar durian yang bergelar warga kota di Selangor dan Kuala Lumpur yang tidak mempunyai dusun durian di kampung, pastinya mereka sangat merindui rasa durian apatah lagi bila tibanya musim durian 2022 Malaysia tahun ini.

Untuk warga Selangor dan Kuala Lumpur, kini anda tidak perlu kempunan nak makan durian lagi kerana dengan harga semurah RM5 untuk sebiji durian, anda boleh dapatinya di gerai Durian Seri Seroja, Saujana Utama Sg Buloh. Untuk mendapatkan harga RM5 untuk sebiji durian, anda perlu membelinya secara longgok iaitu selonggok RM20 dan akan mendapat 4 biji durian kampung yang sedap-sedap isinya.

Read more

durian paling murah selangor dan durian percuma untuk ibu mengandung

Musim durian tiba lagi. Tahun 2022 menyaksikan musim raja buah ini mengalami penurunan harga yang banyak. Satu rahmat buat penggemar durian yang selama ini kempunan nak makan durian yang setiap tahun mengalami kenaikan harga.

Musim durian 2022 Malaysia yang menjadi pada Jun tahun ini menyebabkan banyak peniaga durian menawarkan harga yang murah berbanding beberapa tahun yang lepas. Harga durian terkini 2022 iaitu durian kampung boleh dibeli pada harga RM5 satu kilogram, dah macam beli harga borong…murah bukan?!

Read more

KUKUS KLANG a.k.a KUKUS KLASIK [PART 2]

Ingat tak lagi sis pernah share pengalaman makan di Restoran Kukus Klang PART 1?Kalau korang belum baca, bolehlah baca di sini.

Disebabkan tak puas hati sebab tak dapat rasa kesemua menu kukus klang, maka gigihlah sis ‘repeat’ datang kali ke-2 ke kedai makan seperti Warung P Ramlee ini untuk merasa menu makanan dan minuman yang sis belum cuba lagi hari tu.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Fb Page aszulqa.com (klik like & follow)
Fb Page II (klik like & follow)
Fb Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)
Instagram (klik follow)

Read more

Mengimbau nostalgia zaman dulu-dulu di Warung P Ramlee @ Kukus Klasik, Kedai Viral Klang [PART 1]

Alangkah bestnya dapat makan sambil mengimbau nostalgia zaman dulu-dulu di kedai makan seperti Warung P Ramlee iaitu kedai viral Klang sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Fb Page aszulqa.com (klik like & follow)
Fb Page II (klik like & follow)
Fb Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)
Instagram (klik follow)

Read more

Le Meridien Putrajaya Buffet Hi Tea [Hotel Buffet Malaysia]

Bermula tahun 2022 banyak hotel sudah mula menawarkan hotel buffet samada breakfast buffet, hi-tea lunch buffet, hi-tea buffet mahupun hotel buffet dinner. Antara yang sering dicari-cari adalah W hotel buffet, Mandarin Oriental buffet, Grand Hyatt buffet, Majestic hotel buffet, One World hotel buffet, Sunway Hotel buffet, Shang Ri La lemon garden, EQ hotel buffet, Eastin hotel buffet dan banyak lagi. Tidak terkecuali 5 star hotel Le Meridien Putrajaya yang menawarkan hi-tea buffet dan dinner buffet yang berkualiti, lazat dan terlalu banyak pilihan.

 

Dari luar sudah tersergam indah bangunan Hotel Le Meridien Putrajaya ni. Kemudahan parking di basement dengan bayaran hanya RM6 untuk 3jam pertama. Masa yang mencukupi untuk parking kerana had masa buffet hi tea di Le Meridien Putrajaya cuma 3 jam bermula dari pukul 12 tengah hari hingga 3 petang.

Setelah parking di basement bolehlah naik ke tingkat ground floor untuk ke Latest Recipe. Sesampainya di Latest Recipe anda akan disambut mesra oleh receptionist yang akan mengiringi anda ke meja yang telah ditempah.

Le Meridien Putrajaya Hi Tea buffet yang berkonsepkan International Buffet menyediakan pelbagai jenis makanan Melayu, Cina, India, Jepun dan Barat.

Makanan di hotel yang sering dicari-cari Oyster ada di sini!!! Sedap sangat dimakan dengan perahan lemon. Selain Oyster pelbagai lagi seafood on ice seperti mussel, fresh scallop, crab dan prawn. Bersebelahan dengan kaunter fresh food ini adalah fresh salad. Jadi, jika sudah muak makan makanan laut bolehlah disulam dengan fresh salad. Pasti ramai yang tertanya-tanya Le Meridien Putrajaya buffet menu.

Antara MENU MAKANAN @ latest recipe, Le Meridien Putraya 
Oyster on ice
Mussel
on ice

Fresh scallop on ice
Crab on ice
Prawn on ice
Sashimi
Sushi
Butter prawn

Beef Teppanyaki
Roasted Australian Sirloin beef
Grilled beef
Pasta
Pizza
Satay
Dimsum
Roasted duck
Sup kambing
Sup labu
Nasi dan pelbagai lauk pauk
Nasi biryani
Roti naan
Pastries
Tart
creme brulee
Kek sedap-sedap
Roti dan anchor butter
Pelbagai jenis pure cheese
Apam balik (dimasak panas-panas)
Buah-buahan

Menu kesukaan kanak-kanak
Coklat fountain
ABC (Air Batu Campur)
cornflakes, cococrunch with milk
Jelly
Kek dan tart

Minuman pula ada pelbagai air kordial dan sky juice. Minuman panas ada teh tarik dan kopi panas. Sedap juga teh tariknya, tapi kalau tambahkan kelat teh tu mesti lagi “kaw” rasa dia. Paling best ada coffee machine, boleh tekan-tekan je nak coffee apa…americano, latte, capucinno, espresso.

Wajib cuba pasta carbonara! Sedap sangat-sangat, sis ada tanya rahsia pasta carbonara sedap ni kat chef….kalau nak sis bongkarkan resepi pasta carbonara dari chef hotel 5 bintang ni kena subscribe sini dan tunggu sis upload resepinya nanti.

Sangat banyak pilihan makanan sampai tak termakan. Walaupun rasa dah makan banyak, masih banyak juga tak sempat cuba makanan berat terutamanya nasi dan lauk pauk sebab perut dah penuh. Sis kalau hotel banyak makanan sedap-sedap macamni selalunya tak sentuh nasi, yelah nasi hari-hari kita makan kat rumah. Dah makan buffet hotel tu, sis cari makanan yang ‘rare’ dulu.  Waktu makan hanya 3 jam bermula 12 tengahari hingga 3 petang.

KLIK SINI untuk hotel buffet Malaysia menarik yang lain!

 
IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

TEMPAT MENARIK DI SELANGOR

Apabila aktiviti merentas daerah sudah dibenarkan setelah sekian lama kita tidak dibenarkan rentas daerah, maka bermulalah carian untuk ke tempat-tempat menarik di sekitar daerah masing-masing. Untuk penduduk Selangor, semestinyalah mencari tempat menarik di Selangor.
 
 
Banyak carian tempat menarik di Selangor 2021 contohnya tempat menarik untuk family day, tempat penginapan menarik di Selangor dan juga tempat mandi di Selangor. Jangan risau, kami bakal kongsikan beberapa tempat menarik di Selangor hasil daripada pengalaman sebenar mereka yang telah berkunjung dan menginap di tempat berkenaan.
 
 
Tempat menarik di Selangor yang bakal kami kongsikan ini sangat sesuai untuk seisi keluarga. Banyak aktiviti boleh dilakukan di kawasan ini antaranya mandi sungai, berkelah di tepi sungai, barbeque, beriadah di sawah padi, berbasikal di sekitar kampung sawah padi, memancing di sawah dan pelbagai lagi aktiviti menarik untuk anak-anak dan ibu bapa boleh buat bersama-sama. Manakala aktiviti ini juga bergantung pada tempat bagaimana yang anda pilih. Ada yang suka aktiviti bekelah sambil mandi manda, berkemah dan bbq, ada juga yang suka suasana kampung dengan sawah bendang malahan ada juga yang suka lebih privacy dan ada swimming pool.
 
Scroll To Top