aszulqa.com

KETUPAT SOTONG / SOTONG SUMBAT PULUT

Selamat menyambut Ramadan Mubarak 1433! Hari ini merupakan hari pertama umat Islam berpuasa, kebetulan pula jatuh pada hari Ahad, hari bersama keluarga.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Read more

Ikan Talapia Merah Masak Apa Sedap? Ini dia Resepi Ikan Talapia Bakar Sambal Daun Pisang:

Ikan talapia merah masak apa sedap?
Mungkin ada yang tertanya-tanya, resepi apa yang sesuai untuk dimasak ikan talapia merah. Apa kata masak ikan talapia bakar daun pisang, yang semerbak aromanya dan sangat sedap dimakan boleh buat tambah nasi berpinggan-pinggan.

BAHAN-BAHAN ikan bakar sambal
-1 ekor ikan talapia merah
-1/2 keping gula melaka
-1 asam keping
-daun pisang

BAHAN KISAR ikan bakar sambal
-1 biji bawang merah besar
-3 ulas bawang putih
-3 batang serai
-segenggam cili kering
-1 inci halia
-1 inci kunyit
-1 inci lengkuas

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

Resepi Pulut Durian Santan @ Pulut Santan Durian

Pulut durian sangat sedap dimakan bersama kuah santan. Ada yang menggelarkannya pulut durian kuah santan atau pulut durian Kelantan.

Bayangkan anda menyuap seulas durian sedap seperti durian XO dengan rasa pahit-pahit manis, digaul bersama kuah santan dan sedikit hirisan gula melaka…nikmat tak terkata! Bagi yang tak suka durian pahit manis, boleh gantikannya dengan durian Musang King ataupun  IOI berisi tebal dengan rasa lemak-lemak manis. Namun jika dimakan bersama dengan durian kampung juga tidak kurang sedapnya.

 

BAHAN-BAHAN
-250g beras pulut
-200g santan
-garam
-beberapa ulas durian
-gula melaka (dihiris/ dicincang halus)

KUAH SANTAN
-250g santan
-garam

Tips memasak pulut dan cara mudah masak pulut kukus yang mudah boleh lihat video atas sampai habis. Cara kukus pulut tidaklah susah mana, cuma ada 2 step sahaja yang perlu diikuti.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Early Bird BUFFET RAMADHAN 2022 [Cara Dapatkan Buffet Hotel Murah]

Anda tahu tak, sebenarnya ada cara untuk dapatkan buffet hotel murah dari kebiasaan? Caranya sangat mudah, cuma perlu rebut peluang lebih awal dari kebiasaan. Salah satu caranya adalah dengan membuat tempahan awal buffet ramadan sebelum tibanya bulan puasa.

Anda kena sentiasa ‘alert’ dengan tawaran-tawaran yang disediakan oleh hotel-hotel di Malaysia dari masa ke semasa. Kami ingin memudahkan anda dengan berkongsi info Early Bird Buffet Ramadhan 2022 (Akan di update dari masa ke semasa).

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)
 

Berikut adalah antara hotel-hotel di Malaysia yang menawarkan harga promosi Early Bird BUFFET RAMADHAN 2022 setakat hari ini:

Read more

AYAM PERCIK KELANTAN Original

Setiap kali pergi bazaar ramadan, salah satu makanan yang ‘bau’nya dah boleh dihidu dari jauh dengan asap yang berkepul-kepul dan membuatkan kita terliur nak membeli adalah ayam percik.

Ayam percik Kelantan original kuahnya berwarna putih atau dikenali ayam percik putih, keenakan rasa rempahnya dapat dirasai dengan sekali gigitan pada isi ayam. Tips memasak ayam percik kelantan dengan sedap ialah dengan memastikan bahan perapan betul-betul meresap masuk ke dalam isi ayam. Ada dua cara iaitu dengan memerapnya semalaman ataupun jika ingin cepat boleh masak kesemua bahan rempah bersama ayam sehingga separuh masak kemudian boleh terus dibakar. Tips memasak lain, sewaktu mual-mula membakar ayam perlu tuangkan kuah percik hingga menutupi ayam, bila kuah percik dah kering ulang tuang kuah lagi…ulang proses yang sama sehingga ayam betul-betul masak. Tips memasak untuk memekatkan kuah ayam percik ialah dengan memasukkan tepung beras ke dalam kuah dan dikacau sebati. Resepi ayam percik Kelantan asli seperti di bawah:

 

BAHAN KISAR 
-5 batang serai
-4 biji bawang merah
-9 ulas bawang putih
-3 inci halia

BAHAN-BAHAN
-3/4 ekor ayam
-1 cawan santan pekat
-3 cawan air
-1 asam keping
-1 sb gula
-1 sb cili kisar
-4 sb tepung beras
-garam

Ada yang tak biasa makan ayam percik dan bertanya….ayam percik makan dengan apa?
Sebenarnya ayam percik ni macam lauk ayam yang lain je, boleh dimakan bersama nasi putih. Tapi jika nak lebih sedap boleh dimakan bersama nasi kerabu ataupun nasi ulam.

Resepi NASI LEMAK KUKUS Berderai dan Nasi Lemak Kukus Sukatan Cawan

NASI KERABU

Antara banyak-banyak resepi nasi, resepi nasi kerabu adalah resepi nasi yang paling renyah dan memakan masak yang lama untuk dibuat. Walaupun renyah dan banyak ‘step’ ,masih berbaloi untuk kita buat sendiri nasi kerabu ini kerana dijamin sedap dan boleh diubahsuai mengikut selera tekak kita sendiri. Memang puas hati jika dapat makan nasi kerabu hasil air tangan sendiri.

Resepi nasi kerabu adalah satu-satunya resepi nasi yang perlu ada tiga jenis sambal iaitu sambal tumis nasi kerabu, sambal kelapa dan sambal lada/ sambal air lada. Walaupun tanpa sebarang lauk, nasi kerabu masih sedap dimakan begitu sahaja kerana kombinasi ketiga-tiga jenis sambal ini bersama dengan ulam-ulaman dan budu yang dimasak.

 

A] RESEPI SAMBAL TUMIS Nasi Kerabu
BAHAN-BAHAN 
-1 bawang merah (dikisar)
-3 ulas bawang putih (dikisar)
-2 inci halia (dikisar)
-2 serai (dikisar)
-1 serai (diketuk)
-3 sb cili kisar
-secubit serbuk kunyit
-1/3 blok gula melaka
-1 santan kotak
-2 kotak air (guna kotak santan)
-1 asam keping
-garam

CARA MASAK Sambal Tumis Nasi Kerabu
1.Panaskan minyak & tumiskan kesemua bahan kisar
2.Kemudian masukkan 3 sb cili kisar, serbuk kunyit & serai yang telah diketuk
3.Masukkan gula melaka, kacau sebati
3.Tumis hingga pecah minyak
4.Masukkan santan
5.Masukkan air
6.Masukkan asam keping
7.Masukkan garam

B] RESEPI SAMBAL KELAPA Nasi Kerabu
BAHAN-BAHAN 
-1 sb lada hitam (dikisar)
-1/4 blok gula melaka
-1 bawang merah (dikisar)
-3 ulas bawang putih (dikisar)
-2 inci halia (dikisar)
-2 serai (dikisar)
-2 ekor ikan kembung (rebus bersama garam + 5 asam keping)
-1 biji kelapa parut
-2 sb gula
-garam

CARA MASAK Sambal Kelapa Nasi Kerabu
1.Sangai @ goreng tanpa minyak kelapa parut dengan api perlahan hingga keperangan
2.Biarkan kelapa sejuk baru dikisar kering
3.Asingkan isi ikan dari tulangnya (ikan yang telah direbus)
4.Tumbuk kesemua isi ikan
5.Masukkan dalam kuali kelapa yang telah dikisar & goreng bersama bahan kisar + isi ikan tumbuk
6.Masukkan gula & garam
7.Kacau sebati & tutup api, jangan sampai kelapa terlalu kering…biarkan sambal kelapa sedikit lembap baru sedap

C] RESEPI Nasi Kerabu
-4 pot nasi
-2 serai (diketuk)
-11 daun limau purut
-1 genggam bunga telang direndam dalam air suam seketika

CARA MASAK Nasi Kerabu
1.Basuh beras
2.Masukkan serai & carik-carikkan daun limau purut
3.Tapiskan air bunga telang & kacau sebati
4.Sukat air hingga ruas pertama jari (jika tak cukup tambah air, jika lebih buang air)
5.Masak dalam rice cooker

D] RESEPI SAMBAL LADA Nasi Kerabu
-1 cili merah
-7 cili padi merah
-1 sb gula
-garam
-air
-cuka

CARA BUAT Sambal Lada Nasi Kerabu…kisar kasar kesemua bahan, jangan terlampau halus dan siap untuk dihidang!

E] ULAM-ULAMAN Nasi Kerabu
-tauge
-kacang panjang (dihiris)
-timun (dihiris)
-kubis (dihiris)
-bunga kantan (dihiris)

F] BUDU Nasi Kerabu
-Masak budu bersama serai & daun limau purut di atas api perlahan, kacau-kacau seketika kemudian tutup api…dah siap!

NAK LEBIH BANYAK RESEPI VIRAL MUDAH DAN SEDAP?
KLIK LIKE & FOLLOW SINI

……………………………………………………………………………………

Nasi kerabu is a Malaysian cuisine rice dish, a type of nasi ulam, in which blue-colored rice is eaten with 3 types of sambal…sambal tumis (sweet salty sambal), sambal kelapa (coconut fish flakes) and sambal lada (chili sambal). Other things that is a must in nasi kerabu are ulam-ulaman and fish sauce or we called it budu. Other side dish to complement this blue pea rice is varied like battered fish or fried chicken, grilled beef, salty egg and crackers. The blue color of the rice comes from the petals of butterfly-pea flowers (bunga telang), which are used as a natural food coloring in cooking it. The rice can also be cooked with plain white rice or rice cooked using turmeric. It is often eaten with solok lada and is also eaten with fried keropok.

Nasi kerabu is very popular in the east coast states of Peninsular Malaysia such as Kelantan and Terengganu, and now can be found throughout Malaysia as well as in southern Thailand, where it is known as khao yam.

A] SWEET SALTY SAMBAL Blue Pea Rice @ Herb Rice
INGREDIENTS SWEET SALTY SAMBAL Blue Pea Rice @ Herb Rice
-1 red onion (blend)
-3 cloves garlic (blend)
-2 inch ginger (blend)
-2 lemongrass (blend)
-1 lemongrass (smashed)
-3 tbsp chili paste
-a pinch of turmeric powder
-1/3 block palm sugar
-1 box coconut milk
-2 box water (measure with coconut milk box)
-1 tamarind slice
-salt

HOW TO COOK Sweet Salty Sambal Blue Pea Rice @ Herb Rice
1.Heat the cooking oil & saute blended ingredients
2.Add 3 tbsp chili paste, turmeric powder & lemongrass (smashed)
3.Add palm sugar & mix well
3.Saute until oil separates
4.Add coconut milk
5.Add water
6.Add tamarind slice
7.Add salt

B] COCONUT FISH FLAKES Blue Pea Rice @ Herb Rice
INGREDIENTS COCONUT FISH FLAKES Blue Pea Rice @ Herb Rice
-1 tbsp black pepper (blend)
-1/4 block palm sugar (blend)
-1 red onion (blend)
-3 cloves garlic (blend)
-2 inch ginger (blend)
-2 lemongrass (blend)
-2 cooked mackerel (cook with salt + 5 tamarind slices)
-1 whole grated coconut
-2 tbsp sugar
-salt

HOW TO COOK COCONUT FISH FLAKES Blue Pea Rice @ Herb Rice
1.Fry grated coconut wihout oil until light golden brown
2.Let it cool & then dry grind
3.Pull apart flesh fish from the bones
4.Pound flesh fish
5.In the wok, fry desiccanated coconut with blended ingredients and pounded flesh fish
6.Add sugar & salt
7.Mix well
8.Turn off heat

BLUE PEA RICE @ HERB RICE
-4 cups rice
-2 lemongrass (smashed)
-11 kaffir lime leaves
-1 handful of butterfly pea flowers

HOW TO COOK BLUE PEA RICE @ HERB RICE
1.Wash & drain rice
2.Add lemongrass & kaffir lime leaves
3.Drain blue pea water
4.Measure water up to 1st knuckle
5.Cook rice cooker

D] CHILI SAMBAL Blue Pea Rice @ Herb Rice
-1 red chili
-7 red bird’s eye chilies
-1 tbsp sugar
-salt
-water
-vinegar

HOW TO COOK  CHILI SAMBAL…just blend all the ingredients & it’s done!

E] SALAD Blue Pea Rice @ Herb Rice
-beansprouts
-long beans
-cucumber
-cabbage
-kantan flower

F] FISH SAUCE Blue Pea Rice @ Herb Rice
-Cook fish sauce with lemongrass & kaffir lime leaves (low heat)…stir for a while and it’s done!

 

Ayam Bakar @ Ayam Panggang ala Kenny Rogers

Ayam panggang berempah yang menggamit deria rasa kita pada ayam panggang ala kenny rogers yang digemari ramai.Bila dah siap ayam panggang ala kenny rogers, aromanya yang harum memang sangat menggoda selera sesiapa sahaja yang terbau. Juga bila dituang sos nya…mesti rasa tak sabar sangat dah nak makan. Jom kita tengok bahan-bahan & cara memasak ayam panggang ala kenny rogers.

 

 

BAHAN-BAHAN Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
-1/2 ekor ayam
-1 batang lobak merah
-4 biji kentang
-1 sb majerin (yang nak menu diet sihat tak perlu guna majerin)
-1-2 sb mixed herbs
-hirisan lemon

BAHAN KISAR
-1 biji bawang merah besar
-5 ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 sb lada hitam
-3 sb gula perang
-1 st garam bukit

CARA BUAT Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
1.Kesemua bahan kisar dikisar bersama
2.Sediakan ayam bersama potongan kentang & lobak merah di dalam satu bekas
3.Tuangkan kesemua bahan kisar ke dalam bekas ayam
4.Kemudian masukkan majerin & mixed herbs
5.Perapkan sekurang-kurangnya 3 jam, nak lebih sedap perapkan semalaman
6.Lepas dah perap aym dll sedia untuk dibakar
7.Jika bakar oven suhu 180-210 (ikut oven masing-masing), bakar selama 1 jam

CARA BUAT SOS Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
1.Lebihan sos perapan dituang ke dalam periuk
2.Panaskan api & kacau sebati sos perapan tadi
3.Masukkan sedikit air
4.Untuk pekatkan kuah masukkan bancuhan tepung jagung (1 sb tepung jagung + air)
5.Untuk mencantikkan warna kuah masukkan sedikit kicap pekat lemak manis
6.Kacau sebati
7.Hidangkan sos bersama ayam panggang ala kenny rogers
8.Untuk lebih sedap, sediakan hirisan lemon
9.Bila nak makan, tuangkan sos ke atas ayam panggang kenny rogers & perahkan lemon

……………………………………………….

INGREDIENTS grilled chicken
-1/2 chicken
-1 carrot
-4 potatoes
-1 tablespoon margerine
-1-2 tbsp mixed herbs
-sliced lemon

BLENDED INGREDIENTS grilled chicken
-1 red onion
-5 cloves garlic
-1 inch ginger
-1 tbsp black pepper
-3 tbsp brown sugar
-1 tsp himalayan salt

NAK LEBIH BANYAK RESEPI VIRAL MUDAH DAN SEDAP?
KLIK LIKE & FOLLOW SINI

 

Resepi KUIH BUAH MELAKA Lembut

Antara resepi viral kuih muih yang sentiasa evergreen, lebih-lebih lagi dicari bila tiba bulan Ramadan adalah kuih buah melaka atau onde-onde. Kuih senang dan mudah dibuat dengan bahan-bahan yang ringkas tapi sedap dan mengenyangkan bila dimakan. Boleh juga dijadikan ‘bonding time’ bila dibuat bersama anak-anak. Selalunya anak-anak suka untuk turut sama buat kuih buah melaka ni, dah semacam aktiviti play doh bagi mereka.

BAHAN-BAHAN
-20 helai daun pandan
-1 cawan air
-1 biji kelapa parut putih @ muda
-garam

BAHAN-BAHAN DOH kuih buah melaka
-1 cawan tepung pulut
-1 sb tepung beras
-1/2 st garam bukit
-gula melaka (potong kecil)
-air daun pandan

 

Bazaar Ramadan Shah Alam @ Bazar Ramadan Stadium, Seksyen 13, Shah Alam

Bazaar Ramadan Shah Alam @ Bazar Ramadan Stadium, Seksyen 13, Shah Alam antara bazar ramadan popular dan paling meriah sejak dari dulu lagi. Kalau sebelum covid-19 melanda, bazar ramadan stadium ni memang penuh sesak dengan orangramai yang mencari pelbagai juadah untuk berbuka puasa, dan tersenarai sebagai senarai bazar ramadhan 2021 yang wajib singgah.

Percubaan hari pertama ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam tak berjaya masuk sebab sis malas nak beratur…sebelum pukul 5 sis sampai dah beratur sampai luar. Sis datang weekend ye

Percubaan hari ke-2 sis datang ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam….ingatkan kurang sikit orang beratur sebab weekdays, tapi rupanya tekaan sis meleset sama sekali. Weekdays lagi ramai orang beratur panjang dari atas stadium meleret sampai ke tepi jalan besar…panjang dah macam gerabak keretapi, pun sis surrender! tak sanggup beratur, jadi sis angkat kaki balik dulu

Kena tengok video bawah baru tau panjang tak panjang kena beratur…SUBSCRIBE kalau belum.

Percubaan hari ke-3 sis datang ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam….gigih sis datang sebelum pukul 4 petang. Walaupun tetap kena beratur tapi taklah sepanjang gerabak keretapi macam hari ke-2, jadi gigihlah sis beratur dari tepi jalan besar sampailah ke atas stadium tu.

Banyak juga khemah jualan, tapi taklah sebanyak & semeriah macam keadaan sebelum covid-19 melanda. Antara menu bazar ramadhan yang banyak sis nampak ialah nasi beriani/ nasi briyani….boleh kata ada 3-4 kedai jual nasi briyani. Nasi beriani tersohor chef ammar pun ada, gerai paling hujung sekali sebab bagi laluan untuk customer dia beratur panjang nak beli nasi beriani chef ammar.

Antara menu hot bazar ramadhan di stadium shah alam seperti ketupat, lemang & rendang, ayam golek, popia SS Ali, laksa penang, murtabak, satay, akok, nasi kerabu, uncle bob fried chicken, roti jala, pulut kuning zarina zainuddin, kambing grill, nasi kambing, roti john, takoyaki, inn tepung pelita, yong tau foo, sushi, putu bamboo world, bubur lambok, mentarang, lauk-pauk masakan kampung, kuih-muih, pelbagai air buka puasa sedap, air tebu, nasi ayam & banyak lagi tak tersenarai kat sini. Kiranya ada 1001 pilihan juadah berbuka puasa, dah macam buffet ramadhan kat hotel. Nak tengok apa lagi menu bazaar ramadan yang ada….kenala la ulang tengok 2, 3 kali video kat atas ni…baru boleh nampak secara detail. Kebanyakan harga pun peniaga ada tampal tag sekali.

Jom singgah bazaar ramadhan stadium seksyen 13, shah alam support peniaga tempatan kita!

Scroll To Top