aszulqa.com

Resepi KARI JEPUN Halal [Resepi Ayam Berkuah Tanpa Santan]

Resepi ayam berkuah tanpa santan iaitu resepi kari Jepun Halal adalah suatu resepi kari yang menarik untuk dicuba. Sebagai rakyat Malaysia, kita dah biasa dengan masakan kari ayam Melayu mahupun kari mamak @ kari India. Tapi kali ini kami bawakan resepi yang berbeza sedikit bahannya dan juga berlainan cara masakannya.

Selalunya resepi kari Jepun halal ini menggunakan ‘readymade’ kiub kari Jepun ataupun dipanggil kari block (kari roux block). Memang ada dijual di pasaraya Jepun, kat Malaysia mungkin ada tapi kena rajin cari….dipanggil ‘curry roux’. Tapi jangan risau, walaupun tanpa kiub kari Jepun halal…kami akan tunjukkan cara membuat kari roux dari ‘scratch’ yang sama fungsinya seperti seperti kiub kari Jepun halal.

 

Ini adalah contoh kari roux block (kredit to natsu curry)

 

kari jepun halal menggunakan ‘homemade’ kari roux

 

BAHAN KARI ROUX
-3 sb butter @ mentega (50g butter)
-3 sb tepung gandum
-4 sb serbuk kari ayam

BAHAN-BAHAN
-1/2 biji bawang holland (potong dadu kecil)
-3 ulas bawang putih (potong dadu kecil)
-1 inci halia (potong dadu kecil)
-1 batang carrot (potong dadu)
-2 biji kentang (potong dadu)
-2 dada isi dada ayam
-2 pinggan tepung serbaguna

CARA MEMASAK kari jepun
1. sediakan kari roux dahulu
2.panaskan butter dengan api perlahan sahaja
3.bila butter dah cair masukkan tepung gandum & kacau sebati
4.masukkan serbuk kari ayam & kacau sebati kemudian ketepikan seketika kari roux ini
5.mulakan memasak kari jepun dengan menumis bawang merah + bawang putih + halia hingga layu
6.kemudian masukkan potongan carrot & kentang
7.masukkan 2 cawan air bersama 1 kiub pati ayam & biarkan hingga mendidih
8.bila dah mendidih masukkan kari roux & kacau mesra
9.masak hingga kentang & carrot menjadi empuk
10.perasakan dengan secubit gula beserta garam & siap untuk dihidang
11.seterusnya sediakan pula ayam katsu
12.isikan tepung serbaguna dalam 2 pinggan berlainan
13.1 pinggan tepung serbaguna dibancuh dengan sedikit air
14.1 pinggan lagi tepung serbaguna dibiarkan kering
15.salutkan dada ayam dengan tepung yang telah dibancuh air
16.kemudian salut sekali lagi dengan tepung kering
17.gorengkan ayam katsu dalam minyak yang banyak (deep fry)
18.bila ayam dah masak crunchy bolehlah dihidang bersama nasi & tuangkan kari jepun tadi ke atasnya.

Untuk cara memasak kari jepun yang lebih jelas boleh lihat video ni

 

 

 

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Mandarin Oriental, Kuala Lumpur

Buffet Ramadan 2021 kat Kuala Lumpur, antara hotel yang berbaloi dicuba adalah seperti hotel Mandarin Oriental, KL. Lokasinya yang hanya walking distance dari KLCC sesuai untuk orang yang suka shopping kat KLCC then after shopping boleh terus berbuka puasa di hotel mandarin oriental ni.
Perkongsian pengalaman berbuka puasa buffet ramadan 2021 di hotel mandarin oriental, KL ini adalah dari fbĀ Hisyam Muhammad.
Last Minute Booking Mandarin Oriental
Walaupun mula2 call dorang kata penuh , second call dapat baru dapat booking itu pun dia kata dapat duduk dekat laman garden okey je la kot šŸ˜‚ asalkan dapat makan.
Package include room sekali.
If buffet only ( RM238 PerPax )
Check in – Bilik everything memang smooth staff memang baik2 tapi bilik je dapat tak best yela hotel lama kan walaupun taraf 5 star. Tapi kacau sekali waktu nak masuk buffet nama takda ( mungkin sebab lastminit booking ) tapi staff sgt membantu walaupun dia paksa suruh duk depan entrance aje gila nk duk depan org baru smpi.
Cakap dengan staff i pay same with others dan i smpi awal so please carikan meja dekat dalam akhir sekali dapat duduk meja depan dessert šŸ¤£ , heaven gila.
Ada baca review tak bestĀ Mandarin Oriental, Kuala LumpurĀ sebab takda durian la and makan tak sedap . For me mungkin nasib dia dtg haritu kot nasib for me memangĀ mantapĀ and hantu dessert makan dessert lebih banyak dari makan lain.Ā Staff memang super friendly memang tak rugi datang sini walaupun last minute.

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Best Western i-City Shah Alam

Kami sekeluarga bekesempatan untuk berbuka puasa di Buffet Ramadan 2021 di Hotel Best Western i-City Shah Alam pada hari Ahad yang lepas.

Bila cerita tentang buffet ramadan, sis tahu korang mesti nak dengar review tentang menu buffet ramadan 2021 kat best western i-city ni kan. Jadi straight to the point…antara menu buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city yang menarik perhatian sis seperti kambing grill, salmon percik, dessert seperti kek durian, kek cheese, kek tiramisu, keropok lekor dan kaunter celup tepung & pelbagai kuih muih tradisional melayu juga coklat fountain. Kesemua menu yang sis sebut ni memang sedap & up to standard hotel especially kambing grill tu bila dimakan bersama dengan sos bbq & sos blackpepper. Sos kat kaunter bakar-bakar ni pun pelbagai, boleh pilih ikut kesukaan masing-masing.

kari kambing untuk nasi briyani
salmon percik & kari kepala salmon
kek yang sangat sedap seperti durian cake, cheese cake, tiramisu & pelbagai kuih muih yang cukup lemak manisnya
menanti azan maghrib

Menu buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city yang biasa-biasa & ada di kebanyakan hotel lain macam kaunter buah-buahan, jeruk, kerabu, pelbagai jenis roti, kerepek, pelbagai air kordial, abc, aiskrim. Oh ya! teh tarik takde…sepatutnya kena adakan. Teh o panas memanglah ada, tapi kena tambah fresh milk sendiri untuk dijadikan teh tarik….erm, itu dah tak nama teh tarik…itu namanya teh susu & rasanya takkan sama macam teh tarik.

buah-buahan & hujung tu coklat fountain
dari hujung kanan kerabu, rojak buah, ikan masin & ketupat….tapi ketupat tu keras sedikit & takde rendang cuma ada serunding je
pelbagai jenis roti…tapi supnya takde, yang bekas hitam tu bubur berempah macam bubur lambuk

Apa yang boleh sis katakan, menu buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city memang pelbagai dan agak banyak. Ada yang memang sedap dan up to hotel standard tapi ada juga yang kurang sedap not up to hotel standard. Sis agak kecewa jugaklah bila makan menu yang tawar….bukan 1 menu tapi ada 3 jenis menu yang tawar macam kari kepala ikan salmon (ni menu special hotel, sepatutnya kualiti kena jaga up to hotel standard), bubur pulut hitam & bubur berempah. Laksa penang cair, nasi briyani pun kureng….laukpauk untuk nasi putih pun kurang menarik bagi sis.

Ok cukuplah untuk menuĀ buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city, sis nak cerita tentang susun atur tempat duduk guess pula. Sebenarnya cafe kat hotel best western i-city tak besar mana. Bahagian dalam hotel yang ber aircond tu dah dipenuhi guess yang hanya datang untuk buffet ramadan semata-mata. Macam kami yang ambil pakej MTT ni, kebanyakannya ditempatkan kat bahagian luar bawah khemah. Pendek kata, bahagian outdoor kat rooftop cafe ni memang fully occupied dipasang dengan khemah-khemah untuk guess hotel yang kebanyakannya ambil pakej staycation MTT. Pakej MTT Hotel Best Wester i-city ni adalah pakej penginapan di hotel beserta dengan buffet ramadan + sahur untuk 2 pax sahaja. Kalau anak-anak atas 6tahun nak makan buffet ramadan sekali kenalah tambah duit. Bagi kami agak kurang selesa sikitlah makan kat outdoor bawah khemah sebab feel makan kat hotel tu dah takde.

meja kami paling hujung khemah, dah tak rasa feel macam makan kat hotel

Tapi nasib baiklah time sahur tu dapat makan kat dalam kafe, barulah ada feel rasa macam makan kat hotel & selesa.

sahur baru rasa selesa nak makan

OK, untuk menu buffet ramadan sahur…sis puas hati jugaklah. Banyak pilihan & boleh makan kenyang dengan selesa

menu sahur best western i-city….mee goreng, nasi putih, ikan dory, kari udang, ayam goreng…coffee machine ada americano & espresso
roti bakar, muffin & ada 2 jenis kuih yang sedap

Selain menu sahur kat atas ada juga cornflakes + freshmilk, bubur nasi, nasi putih dengan pelbagai lauk pauk. Next entry nanti sis akan cerita tentang staycation MTT best western i-city ni pula. stay tuned ok

Berbuka Puasa & Makan di Ole-Ole Bali Empire Shopping Gallery, Subang

Weekend aritu kami decide nak berbuka puasa & makan di Ole-Ole Bali Empire Shopping Gallery, Subang sempena meraikan birthday boy. Kebetulan Ole-Ole sedang ada promosi untuk birthday person iaitu ole-ole bali free nasi campur. Ye FREE, ole-ole bali akan bagi free nasi campur berharga RM39 untuk birthday person jika datang makan di ole-ole bali pada tarikh lahir. Ingat ye! kena datang makan hanya pada tarikh hari lahir, kalau tarikh lain dalam bulan yang sama dah tak sah promosi ni. Syaratnya senang aje, datang makan di ole-ole bali pada tarikh hari jadi & kena tunjuk ic untuk membuktikan memang betul tarikh hari lahir kita tu…then kata nak claim untuk free nasi campur birthday.

pandangan dari luar ole-ole bali empire

Sebelum datang sis dah telefon ingatkan nak booking awal-awal tapi tak berangkat pula. Then sis tengok kat fb ole-ole empire ada tulis no reservation during ramadhan, so sis fikir kena datang awallah walk-in je.

Jadi, hari Sabtu dalam pukul 6 sis dah sampai kat depan ole-ole empire. Sis tengok meja makan tak penuh pun then dekat kaunter depan tu ada satu buku penuh dengan nama & no hp customers. Staff cakap ole-ole dah penuh takleh masuk, kalau nak makan datang pukul 8 baru ada tempat katanya. Sis pun heranlah, katanya takleh buat reservation tapi buku dah penuh dengan senarai reservation….sis datang walk-in awal pukul 6 semata-mata nak reserve tempat tapi takleh masuk pulak. Memandangkan dah sampai sis redha je lah, bulan-bulan puasa ni kena banyakkan bersabar…tak gitu. Jadi sis beredar dari situ & datang balik nanti pukul 8 malam.

Dipendekkan cerita, dalam 7.45malam sis dah terpacak depan ole-ole bali empire….kesian anak-anak pun dah bising kelaparan. Buka puasa dengan air & roti je tadi. Rupanya bukan sis sorang beratur, ada beberapa orang lagi dok beratur kat situ. Beraturlah sis kat situ, lebihkurang pukul 8malam ada customer dah beredar keluar dari ole-ole bali empire….maka dapatlah sis peluang duduk kat meja tu.

Sis malas nak cerita panjang, sis tau korang nak tahu ole-ole bali menu kan…..gigihlah sis snap ole-ole bali menu ni untuk korang. Kat ole-ole menu ni dah siap ada harga makanan dan minuman sekali…check it out! (sorrylah kalau tak berapa clear sebab lighting kat ole-ole ni memang ala-ala romantik, lagipun sis amek ni masa tengah beratur kat depan kaunter…perut pun kelaparan)

\

 

Sempena bulan ramadan ni, ole-ole ada promosi makanan set untuk berbuka puasa…ni ala-ala buffet ramadan la, tapi menu dah fix tak boleh pilih-pilih. Nama promosi tu jamuan ole-ole berharga RM162.90 untuk 4 orang makan. Besar portion main dish ole-ole bali ni, jadi sis rasa…bukan takat 4 orang je boleh makan ni…..boleh pegi sampai 6 orang untuk habiskan makanan ni. Kalau tak cukup air nanti korang top-up lah air lain or just minta jer plain water (FOC).

Nanti sis sambung lagi cerita berbuka puasa di ole-ole bali empire subang ni….sis terkejar-kejar masa nak gi check in untuk staycation & buffet ramadan kat salah satu hotel kat shah alam. Nak tahu kat mana? tunggu lepas sis check out nanti sis buat review ok

30 RESEPI BERBUKA PUASA_30 Hari Resepi Viral Mudah dan Sedap Sepanjang Ramadhan

30 Hari Menu Ramadhan [30 Hari 30 Resepi Menu Masakan Berbuka Puasa] ini adalah perkongsiaan dari As Zulqa yang telah mendapat 54,000 capaian (54k reach) & 1,000 kongsi balik (1k shares) melalui group fbĀ Resepi Viral Mudah dan Sedap.Ā Boleh klik join fb group untuk dapatkan resepi penuh kesemua 30 hari 30 resepi As Zulqa.

Kebanyakan Menu Masakan Melayu atau Masakan Malaysia ini selalu menjadi menu yang sering didapati di kedai-kedai makan Melayu @ restoran Melayu. Juga sering dimasak di rumah oleh rakyat Malaysia.

Resepi 30 hari bulan puasa ini sangat pelbagai yang mana terdiri daripada resepi ayam, resepi ikan, resepi sotong, resepi ketam, resepi makanan Barat dab sebagainya. Masakan berkuah selalunya digemari sebagai lauk pauk berbuka puasa seperti menu kari ayam, kari ikan, kari kepala ikan, masak lemak cili api, asam pedas, masak kurma dll. Boleh rujuk pada gambar di bawah untuk resepi dan cara masak:

Bazaar Ramadan Shah Alam @ Bazar Ramadan Stadium, Seksyen 13, Shah Alam

Bazaar Ramadan Shah Alam @ Bazar Ramadan Stadium, Seksyen 13, Shah Alam antara bazar ramadan popular dan paling meriah sejak dari dulu lagi. Kalau sebelum covid-19 melanda, bazar ramadan stadium ni memang penuh sesak dengan orangramai yang mencari pelbagai juadah untuk berbuka puasa, dan tersenarai sebagaiĀ senaraiĀ bazar ramadhanĀ 2021 yang wajib singgah.

Percubaan hari pertama ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam tak berjaya masuk sebab sis malas nak beratur…sebelum pukul 5 sis sampai dah beratur sampai luar. Sis datang weekend ye

Percubaan hari ke-2 sis datang ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam….ingatkan kurang sikit orang beratur sebab weekdays, tapi rupanya tekaan sis meleset sama sekali. Weekdays lagi ramai orang beratur panjang dari atas stadium meleret sampai ke tepi jalan besar…panjang dah macam gerabak keretapi, pun sis surrender! tak sanggup beratur, jadi sis angkat kaki balik dulu

Kena tengok video bawah baru tau panjang tak panjang kena beratur…SUBSCRIBE kalau belum.

Percubaan hari ke-3 sis datang ke bazaar ramadhan stadium seksyen 13, Shah Alam….gigih sis datang sebelum pukul 4 petang. Walaupun tetap kena beratur tapi taklah sepanjang gerabak keretapi macam hari ke-2, jadi gigihlah sis beratur dari tepi jalan besar sampailah ke atas stadium tu.

Banyak juga khemah jualan, tapi taklah sebanyak & semeriah macam keadaan sebelum covid-19 melanda. Antara menu bazar ramadhan yang banyak sis nampak ialah nasi beriani/ nasi briyani….boleh kata ada 3-4 kedai jual nasi briyani. Nasi beriani tersohor chef ammar pun ada, gerai paling hujung sekali sebab bagi laluan untuk customer dia beratur panjang nak beli nasi beriani chef ammar.

Antara menu hot bazar ramadhan di stadium shah alam seperti ketupat, lemang & rendang, ayam golek, popia SS Ali, laksa penang, murtabak, satay, akok, nasi kerabu, uncle bob fried chicken, roti jala, pulut kuning zarina zainuddin, kambing grill, nasi kambing, roti john, takoyaki, inn tepung pelita, yong tau foo, sushi, putu bamboo world, bubur lambok, mentarang, lauk-pauk masakan kampung, kuih-muih, pelbagai air buka puasa sedap, air tebu, nasi ayam & banyak lagi tak tersenarai kat sini. Kiranya ada 1001 pilihan juadah berbuka puasa, dah macam buffet ramadhan kat hotel. Nak tengok apa lagi menu bazaar ramadan yang ada….kenala la ulang tengok 2, 3 kali video kat atas ni…baru boleh nampak secara detail. Kebanyakan harga pun peniaga ada tampal tag sekali.

Jom singgah bazaar ramadhan stadium seksyen 13, shah alam support peniaga tempatan kita!

Scroll To Top