aszulqa.com

MENU BERBUKA PUASA TANPA NASI

Nasi dan tekak Melayu memang tidak dapat dipisahkan. Selalunya bila tiba waktu berbuka puasa, menu berasaskan nasi dan lauk pauk menjadi pilihan yang mengenyangkan. Namun ada ketikanya kita inginkan menu berbuka puasa tanpa nasi. Jadi di sini kami senaraikan menu berbuka puasa tanpa nasi yang boleh anda cuba.

 


RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan-bahan spaghetti bolognese

  • spaghetti
  • segenggam ayam cincang
  • 1 biji bawang merah potong dadu (sebaiknya guna bawang holland)
  • 1 batang carrot (potong dadu)
  • 1 capsicum (potong dadu)
  • 1 batang saderi (dipotong)
  • garam bukit secukup rasa
  • 1 botol sos bolognese (traditional)
  • mixed herbs
  • 1 pek spaghetti (direbus hingga lembut)

Cara masak spaghetti bolognese simple klik sini

 

 


RESEPI SPAGHETTI CARBONARA

Bahan-bahan spaghetti carbonara tanpa sos prego

  • sedikit butter/ mentega
  • 1 biji bawang holland (racik halus atau potong dadu kecil)
  • 2 keping daging burger
  • 1 cili merah besar (dihiris)
  • 1 cawan susu (kami guna 3 sudu besar susu tepung full cream larutkan dalam secawan air)
  • 4-5 cheese keping
  • 4-5 biji cendawan shitake (dihiris)
  • beberapa biji meatball
  • 12 ekor udang
  • 1 sudu besar tepung jagung (dilarutkan bersama sedikit air)
  • 1 peket spaghetti

Cara masak spaghetti carbonara tanpa sos prego klik sini

 

 


RESEPI MAKARONI GORENG CHEESE

Bahan-bahan makaroni goreng cheese

  • 4 genggam makaroni
  • 1 biji bawang merah besar diracik (sebaiknya guna bawang holland)
  • 3 ulas bawang putih (diracik)
  • segenggam isi ayam (dihiris)
  • 1 biji telur
  • 4-5 keping cheese
  • 1/2 batang carrot
  • 1/2 batang saderi
  • 4 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari

Cara masak makaroni goreng klik sini

 

 


RESEPI BIHUN GORENG SINGAPORE

Bahan-bahan bihun goreng singapore

  • sebungkus bihun direndam dengan air suhu bilik supaya sedikit lembut
  • 10 ulas bawang putih (diracik @ ditumbuk)
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
  • 1 sudu besar lada hitam @ black pepper (ditumbuk)
  • isi ayam (dipotong kecil)
  • 1 biji telur
  • 1 batang lobak merak (dihiris halus memanjang)
  • 3/4 biji kobis (dihiris halus memanjang)

Cara masak bihun goreng singapore klik sini

 

 


RESEPI SPAGHETTI CARBONARA CREAMY (CHEESE + AYAM)

Bahan-bahan spaghetti carbonara cheese

  • mentega @ marjerin
  • 1 biji bawang holland (potong dadu)
  • 3 ulas bawang putih (potong dadu)
  • 1 cili merah (dihiris)
  • cendawan shitake (dihiris)
  • 1 dada ayam (dihiris kecil)
  • 2 cawan susu (susu segar @ susu tepung @ susu cair)
  • 2 sb tepung gandum + sedikit air
  • 2 cheese keping
  • black pepper @ serbuk lada hidam
  • parmesan cheese
  • 1 peket spaghetti

Cara masak spaghetti carbonara cheese klik sini

 

 


RESEPI AYAM BAKAR DAN MASHED POTATO

Bahan-bahan ayam bakar dan mashed potato

  • 1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
  • 13 sb sos cili
  • 2 sb kicap pekat manis
  • lada hitam
  • 3 sb gula
  • garam
  • 2 bawang merah (dikisar)
  • 4 bawang putih (dikisar)

Cara masak ayam bakar dan mashed potato klik sini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayam Bakar dan Cara Buat Mashed Potato

Ayam bakar sememangnya menu kegemaran ramai rakyat Malaysia. Selain mudah disediakan, ianya juga salah satu menu diet sihat.

Ada banyak versi ayam bakar seperti resepi ayam bakar bbq, resepi ayam bakar madu simple, resepi ayam bakar kelantan, resepi ayam bakar che nom, resepi ayam bakar black pepper, resepi ayam bakar madu thai, resepi ayam bakar simple azie kitchen ataupun ayam bakar oven.

Ayam bakar lebih sedap dimakan bersama kentang putar ataupun ‘mashed potato’. Jom tengok cara masak ayam bakar mudah dan sedap & cara buat mashed potato simple:

 

BAHAN-BAHAN AYAM BAKAR
-1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
-13 sb sos cili
-2 sb kicap pekat manis
-lada hitam
-3 sb gula
-garam

BAHAN KISAR AYAM BAKAR
-2 bawang merah
-4 bawang putih

BAHAN-BAHAN ‘MASHED POTATO’ @ KENTANG PUTAR
-10 biji kentang
-4 sb butter @ mentega
-susu segar
-lada hitam

 

 

Untuk versi menu diet sihat, ayam bakar di atas tidak perlu dimasak terlebih dahulu cukup dengan mencampurkan kesemua bahan-bahan dan diperap semalaman kemudian dibakar keesokan harinya. Ayam bakar sedap dimakan begitu sahaja ataupun dimakan bersama nasi putih. Boleh tambahkan menu coleslaw jika suka.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Creamy Salted Egg Pasta Resepi [Resepi Spaghetti Telur Masin]

Resepi creamy salted egg pasta yang sangat sedap berkrim tapi sangat senang nak masaknya! Hanya dengan sedikit penambahan telur masin, resepi spaghetti creamy ini pasti menjadi WOW!

 

BAHAN-BAHAN Spaghetti Telur Masin (1-2 orang makan)
-spaghetti
-udang segar
-5 ulas bawang putih
-1 cili merah
-isi ayam
-1 tangkai daun kari
-2-3 sb serbuk salted egg (boleh ganti dengan kuning telur masin)
-1/2 hingga 1 cawan susu
-garam

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Resepi Burger Tepi Jalan & Cara Masak Burger di Rumah

Kami kongsikan resepi burger tepi jalan dan cara masak burger di rumah yang senang dan sedap.

Cara buat burger paling sedap bergantung pada kualiti sos yang kita guna, kalau sos tak sedap maka tak sedaplah burger kita tu nanti. Lagi satu nak buat burger paling sedap mesti ada bau burger yang mengancam macam kat stall jual burger tu….bahan rahsia menjadikan bau dan rasa burger yang sedap adalah seasoningnya (lihat video). Pastikan juga daging burger cukup masak, kami guna burger Ramly. Cara masak burger Ramly sedap ada kami tunjukkan di video. Burger yang sangat sedap tapi cara masaknya simple dan mudah sahaja.

BAHAN-BAHAN
-2 bun burger
-butter @ marjerin
-2 keping daging burger
-seasoning
-salad
-bawang holland (hiris mayang)
-sos cili
-sos mayonis

Ayam Bakar @ Ayam Panggang ala Kenny Rogers

Ayam panggang berempah yang menggamit deria rasa kita pada ayam panggang ala kenny rogers yang digemari ramai.Bila dah siap ayam panggang ala kenny rogers, aromanya yang harum memang sangat menggoda selera sesiapa sahaja yang terbau. Juga bila dituang sos nya…mesti rasa tak sabar sangat dah nak makan. Jom kita tengok bahan-bahan & cara memasak ayam panggang ala kenny rogers.

 

 

BAHAN-BAHAN Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
-1/2 ekor ayam
-1 batang lobak merah
-4 biji kentang
-1 sb majerin (yang nak menu diet sihat tak perlu guna majerin)
-1-2 sb mixed herbs
-hirisan lemon

BAHAN KISAR
-1 biji bawang merah besar
-5 ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 sb lada hitam
-3 sb gula perang
-1 st garam bukit

CARA BUAT Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
1.Kesemua bahan kisar dikisar bersama
2.Sediakan ayam bersama potongan kentang & lobak merah di dalam satu bekas
3.Tuangkan kesemua bahan kisar ke dalam bekas ayam
4.Kemudian masukkan majerin & mixed herbs
5.Perapkan sekurang-kurangnya 3 jam, nak lebih sedap perapkan semalaman
6.Lepas dah perap aym dll sedia untuk dibakar
7.Jika bakar oven suhu 180-210 (ikut oven masing-masing), bakar selama 1 jam

CARA BUAT SOS Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
1.Lebihan sos perapan dituang ke dalam periuk
2.Panaskan api & kacau sebati sos perapan tadi
3.Masukkan sedikit air
4.Untuk pekatkan kuah masukkan bancuhan tepung jagung (1 sb tepung jagung + air)
5.Untuk mencantikkan warna kuah masukkan sedikit kicap pekat lemak manis
6.Kacau sebati
7.Hidangkan sos bersama ayam panggang ala kenny rogers
8.Untuk lebih sedap, sediakan hirisan lemon
9.Bila nak makan, tuangkan sos ke atas ayam panggang kenny rogers & perahkan lemon

……………………………………………….

INGREDIENTS grilled chicken
-1/2 chicken
-1 carrot
-4 potatoes
-1 tablespoon margerine
-1-2 tbsp mixed herbs
-sliced lemon

BLENDED INGREDIENTS grilled chicken
-1 red onion
-5 cloves garlic
-1 inch ginger
-1 tbsp black pepper
-3 tbsp brown sugar
-1 tsp himalayan salt

NAK LEBIH BANYAK RESEPI VIRAL MUDAH DAN SEDAP?
KLIK LIKE & FOLLOW SINI

 

RESEPI MAKARONI GORENG CHEESE TELUR: Sedap & Simple

Biasanya kita masak makaroni goreng sahaja kan. Cuba tambah sedikit bahan lain seperti cheese dan telur hancur, rasanya pasti sangat ‘marbeles’ dan boleh buat makan tambah berpinggan-pinggan. Resepi makaroni goreng cheese & telur ini juga sangat disukai kanak-kanak, sangat sesuai dijadikan menu untuk bekal sekolah anak-anak selain untuk breakfast, minum petang atau dihidangkan untuk tetamu.

BAHAN-BAHAN makaroni goreng
-4 genggam makaroni
-1 biji bawang merah besar (diracik)
-3 ulas bawang putih (diracik)
-segenggam isi ayam (dihiris)
-1 biji telur 4-5 keping cheese
-1/2 batang carrot
-1/2 batang saderi
-4 sudu besar sos cili
-1 sudu besar serbuk kari

NAK TAHU LEBIH BANYAK RESEPI VIRAL MUDAH DAN SEDAP?
KLIK LIKE & FOLLOW SINI

Resepi Spaghetti Carbonara Creamy Homemade tanpa Sos Prego

Resepi spaghetti carbonara ‘homemade’ tanpa sos prego yang lebih sihat dan sedap. Lepas ni dah tak perlu risau kalau tiada sos carbonara prego atau sos carbonara tin yang lain sebab anda dah boleh buat sendiri sos carbonara creamy menggunakan bahan asas seperti susu & cheese keping. Rugi tak cuba sebab ia sangat creamy, cheesy & lemak berkrim.

 

 

BAHAN-BAHAN spaghetti carbonara
-sedikit butter/ mentega
-1 biji bawang holland (racik halus atau potong dadu kecil)
-2 keping daging burger
-1 cili merah besar (dihiris)
-1 cawan susu (kami guna 3 sudu besar susu tepung full cream larutkan dalam secawan air)
-4-5 cheese keping
-4-5 biji cendawan shitake (dihiris)
-beberapa biji meatball
-12 ekor udang
-1 sudu besar tepung jagung (dilarutkan bersama sedikit air)
*TIPS MEMASAK: tepung jagung digunakan dalam masakan spageti carbonara supaya sos menjadi lebih pekat berkrim

CARA MEMASAK spaghetti carbonara
1.Panaskan butter/ mentega…kemudian masakkan daging burger yang telah dicincang halus 2.Setelah daging burger masak, masukkan bawang holland & tumis hingga layu
3.Kemudian masukkan hirisan cili merah
4.Masukkan susu & kacau sebati, biarkan mendidih
5.Kemudian masukkan meatball & cendawan shitake
6.Gaul sebati & biarkan masak sekata
7.Kemudian masukkan udang & kacau sebati
8.Akhir sekali perasakan dengan garam bukit

Cubalah spaghetti carbonara ‘homemade’ tanpa sos prego ini di rumah! Korang pasti tak menyesal mencubanya malah akan masak berulang kali lagi resepi spagetti carbonara ini.

NAK TAHU LEBIH BANYAK RESEPI VIRAL MUDAH DAN SEDAP?
KLIK LIKE & FOLLOW SINI

Sup Cendawan ala Pizza Hut, Resepi Sup Cendawan Berkrim Homemade @ Mushroom Soup Recipe

Kini sup krim cendawan boleh dibuat sendiri di rumah menggunakan resepi sup cendawan berkrim homemade ala pizza hut @ mushroom soup recipe ini. Kini korang tidak perlu risau lagi untuk makan mushroom soup peket  atau yang instant banyak msg tu, bila korang dah boleh buat sendiri sup cendawan berkrim menggunakan resepi di bawah ini.

Senang & simple je resepi nya, cuma perlukan vitamin ‘R’ sahaja…eheheeee. Vitamin Rajin namanya.

Resepi mushroom soup @ sup cendawan berkrim ala pizza hut ni sedap dimakan begitu sahaja, dicicah bersama garlic bread @ roti bawang putih atau kadang-kadang time demam tak sedap mulut teringin pula nak makan mushroom soup @ sup cendawan berkrim ni. Bila demam makan serba tak kena, bolehlah suruh siapa-siapa tolong buatkan mushroom soup @ sup cendawan berkrim simple ala pizza hut follow resepi mushroom soup yang kami dah waktu tunjukkan tutorial cara masaknya.

Bila masak sendiri sup cendawan berkrim @ mushroom soup ni, Kita boleh adjust kepekatan & rasanya ikut citarasa Kita. Nak lebih creamy lebihkan susu, kalau suka rasa cendawan tu boleh lebihkan cendawan. Resepi mushroom soup @ sup cendawan berkrim ala pizza hut ni juga sesuai dibuat bekal sekolah anak. Anak mesti suka dengan rasanya yang creamy, lebih sihat dari kita sajikan mereka sup instant tu. Lagipun air tangan ibu lebih afdhal untuk mengeratkan lagi kasih sayang ibu & anak.

BAHAN-BAHAN sup cendawan berkrim ala pizza hut homemade @ resepi Mushroom soup
-4 cendawan shitake
-2 sudu besar butter
-parsley flakes
-serbuk lada sulah
-2 cawan susu segar @ susu cair
-4 sudu besar tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
-1 kiub ayam

BAHAN KISAR sup cendawan berkrim ala pizza hut homemade @ resepi mushroom soup
-1 cendawan shitake
-1/2 biji bawang holland
-3 ulas bawang putih

Sedap dicicah dengan roti bawang putih @ garlic bread.
Nak tau cara buat garlic bread & resepi? klik sini

 

Buat Sendiri Sos Carbonara Homemade lebih Creamy tanpa prego, tanpa sos tin! ~ Menu Spaghetti

Buat Sendiri Sos Carbonara Homemade lebih Creamy tanpa prego, tanpa sos tin! Benda boleh buat sendiri, buat apa kita beli kan….lagipun menu spaghetti sos carbonara homemade ni lebih sihat tanpa sebarang pengawet seperti sos carbonara segera dalam tin atau balang kaca tu. Dahla lebih sihat, lebih jimat juga sebab boleh buat ikut kuantiti banyak mana yang kita nak.

Rahsia resepi spaghetti carbonara sedap terletak pada adunan bahan-bahannya. Resepi spaghetti carbonara sedap mestilah ada rasa lemak berkrim selalunya dari gabungan cheese dan susu. Bila buat sendiri sos carbonara, kita boleh adjust sendiri rasanya mengikut selera kita.

Resepi sos carbonara homemade ni tak susah manapun, semua orang boleh buat…cuma perlu sediakan bahan-bahannya sahaja. Selain itu kita boleh pelbagaikan bahan-bahan dalam sos carbonara homemade ni ikut kesukaan kita. Contohnya jika kita suka udang, kita boleh masukkan udang…jika suka daging boleh masukkan daging cincang. Resepi spaghetti carbonara yang menggunakan udang & daging meatball ada sis kongsikan di sini.

Untuk resepi sos carbonara homemade kalini sis akan gunakan bahan utamanya ayam. Jika kita tengok, banyak menu spaghetti carbonara yang menggunakan sosej @ hotdog….pun boleh je korang nak guna ikut selera masing-masing. Cuma sis memang sangat-sangat jarang beli sosej kat rumah ni, kalau boleh elak kita elakkanlah…sebab sosej bukan makanan yang sihat terutamanya untuk kanak-kanak. Kalau sekali-sekala tak mengapalah, jangan dibiasakan sangat sebab selalunya kanak-kanak memang suka makan sosej ni. Korang boleh je cari info sendiri tengok bagaimana sosej ni dihasilkan & daripada apa ia diperbuat & bolehlah dinilai sendiri. Pilihan di tangan masing-masing kan. Sis hanya menyampaikan je takut korang terlepas pandang.

Berbalik pada resepi spagheti carbonara homemade ni, selain ayam…bahan wajib selalu sis guna mestilah ada kena susu, cheese & cendawan shitake. Barulah sos carbonara homemade kita ni lebih creamy, lemak berkrim disukai ramai. Untuk memekatkan sos, sis tambahkan bancuhan tepung gandum. Spageti carbonara ni memang sedap lemak berkrim & tak pedas…anak-anak mesti suka! Tambahan sekarang ni musim lockdwon 3.0, anak-anak pula asyik ulang alik ke dapur je kerjanya….spagetti carbonara homemade boleh dijadikan menu pkp 3.0 @ menu lockdown 3.0 yang sentiasa evergreen =). Menu spaghetti ni memang mengenyangkan & resepi mudah!

Jom lihat bahan-bahan sos carbonara homemade
-mentega @ marjerin
-1 biji bawang holland (potong dadu)
-3 ulas bawang putih (potong dadu)
-1 cili merah (dihiris)
-cendawan shitake (dihiris)
-1 dada ayam (dihiris kecil)
-2 dada ayam
-2 cawan susu (susu segar @ susu tepung @ susu cair)
-2 sb tepung gandum + sedikit air
-2 cheese keping
-black pepper @ serbuk lada hidam
*optional- parmesan cheese

Tutorial cara masak sos carbonara homemade klik video bawah

Cara buat sos carbonara homemade
1.2 keping dada ayam dihiris dua bahagian kemudian lumurkan garam & black pepper
2.panaskan sedikit minyak & masak dada ayam kemudian ketepikan
3.panaskan mentega @ marjerin kemudian masukkan cendawan shitake
4.bila cendawan shitake dah layu bolehlah diangkat & ketepikan dahulu
5.panaskan butter & masukkan hirisan ayam
6.kemudian tumiskan bawang holland, bawang putih & cili merah hingga layu
7.masukkan susu
8.masukkan cendawan shitake
9.perasakan dengan garam bukit
10.masukkan bancuhan tepung gandum
11.masak hingga mendidih
12.masukkan cheese keping
13.masukkan serbuk black pepper
14.kacau sebati & boleh tutup api
15.waktu hidangkan sos carbonara bersama spageti, untuk lebih sedap boleh taburkan parmesan cheese ke atas sos….memang yumeh!

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

Scroll To Top