aszulqa.com

Bihun Goreng Singapore/ Singapore Fried Noodles & Bee Hoon

Bihun Goreng Singapore/ Singapore Fried Noodles & Bee Hoon, resepi bihun goreng simple dan ringkas untuk disediakan. Bihun Goreng Singapore @ Singapura sangat sinonim dengan nama bihun goreng putih @ bihun goreng putih lada hitam kerana rupa bihunnya yang tiada apa-apa pewarna dan putih polos.

 

BAHAN-BAHAN bihun goreng singapore
-sepeket bihun
– bawang putih (diracik @ ditumbuk)
-1 sudu besar lada hitam @ black pepper (ditumbuk)
-isi ayam (potong kecil)
-1 biji telur ayam
-kobis (dihiris)
-carrot @ lobak merah (dihiris memanjang)

 

 

ROTI GARDENIA RESEPI > Resepi Roti Cheese Cendawan

Biasanya roti gardenia kita buat breakfast sapu mentega, jem atau kaya. Nak lebih sedap buatlah roti bakar. Tapi kalau hari-hari roti disapu mentega, jem atau kaya pun bosan juga ye.

Roti gardenia ni sebenarnya banyak resepi yang kita boleh olah jadikan ia sebagai menu sarapan pagi mahupun menu minum petang. Bagi yang masih mencari-cari roti gardenia resepi bolehlah klik link ni , ada 6 roti gardenia resepi yang telah diolah oleh #aszulqa.

 

Resepi ke-6 roti gardenia resepi iaitu roti cheese cendawan ini sangat sedap & rangup bila digoreng. Tak memerlukan masak yang lama untuk menggoreng kerana roti goreng ini senang garing. Roti goreng cendawan cheese boleh disimpan di dalam peti atau difrozenkan untuk tahan lama…jadi bila terasa nak makan just ambil dan goreng…siap sudah tersedia untuk menu breakfast juga sesuai untuk menu minum petang. Anak-anak pasti suka sebab ada cheese tarik nanti. Selalunya resepi roti cheese pasti disukai seisi keluarga.

BAHAN-BAHAN roti cheese cendawan poket sandwich
A) Roti keping sandwich
B) Bahan inti Cendawan Cheese
-7 cendawan shitake (potong dadu)
-1/2 batang carrot (potong dadu)
-1 genggam daun sup (dihiris)
-5 keping cheese cheddar
-mozarella cheese
-150g daging kisar @ minced beef
-1/2 biji bawang holland (potong dadu)
-7 ulas bawang putih (potong dadu)
-1 susu besar tepung gandum
-garam

CARA PENYEDIAAN
1.Mula-mula masak dulu inti cendawan cheese
2.Panaskan minyak dan masak daging kisar
3.Kemudian tumis bawang holland & bawang putih hingga layu
4.Masak cendawan & carrot

5.Masukkan susu segar
6.Masukkan kepingan cheese & kacau sebati
7.Masukkan tepung gandum untuk memekatkan masakan
8.Masukkan garam
9.Masukkan hirisan daun sup & kacau sebati
10.Tutup api & biarkan sejuk
11.Ambil kepingan roti & guna cawan@gelas untuk tekan dan potong bentuk bulat
12.Ambil satu potongan bulat dari roti tadi kemudian letakkan sedikit mozzarella cheese & 1 sudubesar inti cendawan cheese
13.Tutupkan inti tadi dengan potongan bulat roti yang lain
14.Tekan-tekan bahagian bulat tepi roti supaya kemas tertutup
15.Kemudian ambil garfu & tekan bahagian bulat tepi roti supaya ada pattern dan kemas tertutup 16.Dah siap bolehlah digoreng dengan api perlahan (jangan guna api besar nanti cepat hangus rotinya)
17.Sedia dihidang!

 

Untuk lebih faham kami sudah sediakan video cara buat roti cheese cendawan ni

Jika suka resepi ni, bolehlah di share di wall korang supaya tak hilang bila nak guna nanti. Selamat mencuba!

NASI LEMAK & Sambal Nasi Lemak Paling Sedap: Tips & Petua masak nasi lemak sedap dan mudah

NASI LEMAK & Sambal Nasi Lemak Paling Sedap: kami akan kongsikan tips & petua masak nasi lemak sedap dan mudah. Memandangkan nasi lemak adalah makanan kesukaan rakyat Malaysia yang selalunya dimakan sebagai sarapan pagi…namun disebabkan kesedapannya, sekarang nasi lemak Malaysia boleh didapati tidak kira waktu samada sebagai menu sarapan pagi, menu makan tengahari mahupun menu makan malam.

 

 

Nasi lemak Malaysia boleh didapati dari gerai-gerai tepi jalan hinggalah ke restoran masakan terkemuka mahupun di hotel lima bintang. Senang untuk membeli nasi lemak di Malaysia kerana ia boleh didapati di mana-mana sahaja cuma sedap atau tidak ajelah. Memandangkan sekarang adalah musim lockdown 3.0, mesti ramai yang susah nak dapatkan nasi lemak kegemaran dari makcik nasi lemak kesukaan kita kan….ialah musim lockdown 3.0 ni, peniaga jalanan memang tak dibenarkan berniaga untuk tempoh 1 jun 2021-28 jun 2021. Jadi untuk mengubat kerinduan pada nasi lemak, eloklah kita buat sendiri nasi lemak di rumah. Sis rasa ramai yang dah pandai buat nasi lemak ni kan….cuma mungkin jarang buat jadi terlupa balik cara masak nasi lemak tu. Untuk yang pertama kali nak cuba buat nasi lemak, bolehlah cuba resepi nasi lemak sedap & mudah ni. Paling penting tips dan petua masak nasi lemak biar cantik berderai dan tak lembik atau melekit.

 

Cara masak nasi lemak ni simple aje…walaupun simple, kena tahu teknik & step yang betul barulah nasi lemak tak lembik, berketul atau melekit. Paling penting sukatan nasi, air & santan kena betul barulah nasi lemak sedap. Sukatan nasi lemak guna cawan juga kami kongsikan cara orang-orang lama masak nasi lemak hanya menggunakan sukatan jari. Petua nasi lemak sedap resepi orang lama, rahsianya hanya sukat menggunakan jari. Ya! guna jari je untuk sukat air & santan supaya nasi lemak menjadi…berderai-derai & sebutir-sebutir. Kemudian masak nasi lemak guna rice cooker sahaja. Cara masak nasi lemak yang kami kongsikan tidak ditambah minyak masak & garam supaya nasi lemak yang kita makan tu lebih sihat. Santan sahaja pun dah cukup berlemak kan. Tengok video sampai habis supaya ilmu ni dapat difahami sepenuhnya.

 

 

Selain rahsia menyediakan nasi lemak sedap kami juga akan kongsikan cara buat sambal nasi lemak paling sedap. Sambal nasi lemak paling sedap yang cantik pecah minyaknya dan gelap warna merahnya. Bahan-bahan sambal nasi lemak ini ringkas, cuma memerlukan masa yang agak lama untuk betul-betul masak. Tapi amat berbaloi bila dah masak sambal nasi lemak ni, dimakan pula dengan nasi lemak yang panas-panas…dihidang atas daun pisang ditambah lagi dengan lauk pauk, ikan bilis, kacang tanah, telur rebus & timun. Aduh! terbayangkan keenakan & kesedapan sambal nasi lemak ni. Bahan-bahan sambal nasi lemak kami tidak menggunakan belacan & udang kering, sebab ada orang alergik dengan belacan & udang kering. Resepi sambal nasi lemak kami juga sangat praktikal untuk orang Malaysia yang duduk luar negara hatta orang bukan Malaysia sekalipun yang baru nak belajar buat nasi lemak…tak perlu susahpayah cari belacan & udang kering.

Selain bahan-bahan yang disenaraikan perlu juga ditambah satu lagi bahan…iaitu ‘KESABARAN’ namanya dalam memasak sambal nasi lemak untuk menghasilkan sambal yang cantik pecah minyak & tahan lama. Perlu pecah minyak sampai 3 kali barulah sambal tu betul-betul masak atau orang panggil masak garing. Warna sambal juga dah bertukar ke merah gelap….haaaa, dah cantiklah tu. Kami ambil masa sekurang-kurangnya 1 jam untuk hasilkan sambal nasi lemak seperti yang korang lihat hasilnya dalam video tu. Nasi lemak yang dihidang atas daun pisang, aromanya lebih harum & rasanya lebih sedap. Waktu nasi lemak ni masih lagi panas…cubalah hidangkan atas daun pisang, mesti semerbak aromanya satu rumah!

 

 

*BAHAN-BAHAN Nasi lemak paling sedap
-4 pot beras (cuci bersih)
-2 pot santan
-air
-1 biji bawang merah (hiris mayang)
-1 inci halia (dimayang)

*CARA MASAK Nasi lemak simple dan sedap
1.cuci bersih beras
2.masukkan santan
3.masukkan bawang merah, halia & kacau sebati
4.masukkan air sampai ruas pertama jari telunjuk (jika terlebih air boleh buang air & jika terkurang air boleh tambahkan air)
5.masak guna rice cooker

 

 

*BAHAN-BAHAN sambal nasi lemak paling sedap
-2 biji bawang merah besar (dihiris/ dimayang)
-asam jawa + air (pes asam jawa)
-3/4 blok gula melaka
-garam

*BAHAN KISAR sambal nasi lemak paling sedap
-20 tangkai cili kering (direbus dahulu)
-2 biji bwang merah besar
-5 ulas bawang putih
-1 inci halia

*CARA MEMASAK sambal nasi lemak paling sedap
1.panaskan minyak… minyak kena lebih supaya sambal betul-betul masak & cantik pecah minyak 2.tumis hirisan bawang merah (2 biji) hingga layu je..jangan sampai keperangan garing (hirisan bawang yang tak garing ni akan hancur dengan sendirinya sepanjang tempoh memasak…kalau bawang dah keperangan nanti susah hancur bawang tu).
3.dah naik bau tumisan bawang merah tadi terus masukkan kesemua bahan kisar
4.masak sambal hingga pecah kali pertama
5.masukkan air asam jawa
6.masukkan gula melaka & dau pandan (optional)
7.masukkan air
8.kacau sebati hingga pecah minyak kali ke-2
9.tambah air & perasakan dengan garam
10.kacau sebati hingga pecah minyak kali ke-3
11.Dah siap SAMBAL NASI LEMAK
Oh ya! minyak yang banyak hasil dari pecah minyak tu bolehlah dikaup letak dalam bekas lain. Minyak itu boleh diguna lain kali untuk memasak sambal, asam pedas, masak merah, tiga rasa atau sebarang masakan yang menggunakan cili kering.

Boleh juga klik video bawah ni untuk khatamkan cara buat asas sambal tumis yang sedap

 

Jika korang inginkan kelainan pada sambal, contohnya nak buat sambal sotong…sis juga ada kongsikan cara nak buat sambal sotong special….bukan sotong biasa-biasa tapi sambal sotong bunga. Tak susah pun nak buatnya, cuma kena tahu teknik potong sotong yang betul…klik video kat bawah untuk ketahui cara buatnya

Scroll To Top