aszulqa.com

ayam goreng ala KFC rangup

Oh patutlah ayam goreng singgit akak laris lain macam semalam.. rupanya semalam KFC ada buat promo.. Agaknya dorang malas nak beratur.. dapat yg ala-ala kepci pun jadilah😂😂. Berikut ialah perkongsian daripada Murni Rahmat ini yang telah mendapat banyak share di Resepi Viral Mudah dan Sedap.

Read more

resepi perap ayam bakar @ ayam grill yang sungguh menggiurkan!

Resepi perap ayam bakar yang mudah dan sedap sentiasa dicari-cari tidak mengenal musim. Ayam bakar resepi yang sentiasa ‘evergreen’ baik untuk hidangan harian, musim perayaan ataupun untuk pergi berkelah @ piknik. Resepi ayam bakar sememangnya mudah disediakan dan bahan-bahannya juga agak simple, sesuai juga untuk menu diet sihat. Cuma jika untuk menu diet, tidak perlulah letak butter @ mentega, memadai dengan sapuan sedikit minyak sawit supaya ayam tidak hangit.

Ayam Bakar dan Cara Buat Mashed Potato

Ayam bakar sememangnya menu kegemaran ramai rakyat Malaysia. Selain mudah disediakan, ianya juga salah satu menu diet sihat.

IKUTI UPDATE TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Fb Page aszulqa.com (klik like & follow)
Fb Page II (klik like & follow)
Fb Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)
Instagram (klik follow)

 

Ada banyak versi ayam bakar seperti resepi ayam bakar bbq, resepi ayam bakar madu simple, resepi ayam bakar kelantan, resepi ayam bakar che nom, resepi ayam bakar black pepper, resepi ayam bakar madu thai, resepi ayam bakar simple azie kitchen ataupun ayam bakar oven.

Ayam bakar lebih sedap dimakan bersama kentang putar ataupun ‘mashed potato’. Jom tengok cara masak ayam bakar resepi viral mudah dan sedap & cara buat mashed potato simple:

 

BAHAN-BAHAN AYAM BAKAR
-1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
-13 sb sos cili
-2 sb kicap pekat manis
-lada hitam
-3 sb gula
-garam

BAHAN KISAR AYAM BAKAR
-2 bawang merah
-4 bawang putih

BAHAN-BAHAN ‘MASHED POTATO’ @ KENTANG PUTAR
-10 biji kentang
-4 sb butter @ mentega
-susu segar
-lada hitam

 

 

Untuk versi menu diet sihat, ayam bakar di atas tidak perlu dimasak terlebih dahulu cukup dengan mencampurkan kesemua bahan-bahan dan diperap semalaman kemudian dibakar keesokan harinya. Ayam bakar sedap dimakan begitu sahaja ataupun dimakan bersama nasi putih. Boleh tambahkan menu coleslaw jika suka.

Klik sini untuk pelbagai resepi ayam bakar sedap!

 

AYAM PERCIK KELANTAN Original

Setiap kali pergi bazaar ramadan, salah satu makanan yang ‘bau’nya dah boleh dihidu dari jauh dengan asap yang berkepul-kepul dan membuatkan kita terliur nak membeli adalah ayam percik.

Ayam percik Kelantan original kuahnya berwarna putih atau dikenali ayam percik putih, keenakan rasa rempahnya dapat dirasai dengan sekali gigitan pada isi ayam. Tips memasak ayam percik kelantan dengan sedap ialah dengan memastikan bahan perapan betul-betul meresap masuk ke dalam isi ayam. Ada dua cara iaitu dengan memerapnya semalaman ataupun jika ingin cepat boleh masak kesemua bahan rempah bersama ayam sehingga separuh masak kemudian boleh terus dibakar. Tips memasak lain, sewaktu mual-mula membakar ayam perlu tuangkan kuah percik hingga menutupi ayam, bila kuah percik dah kering ulang tuang kuah lagi…ulang proses yang sama sehingga ayam betul-betul masak. Tips memasak untuk memekatkan kuah ayam percik ialah dengan memasukkan tepung beras ke dalam kuah dan dikacau sebati. Resepi ayam percik Kelantan asli seperti di bawah:

 

BAHAN KISAR 
-5 batang serai
-4 biji bawang merah
-9 ulas bawang putih
-3 inci halia

BAHAN-BAHAN
-3/4 ekor ayam
-1 cawan santan pekat
-3 cawan air
-1 asam keping
-1 sb gula
-1 sb cili kisar
-4 sb tepung beras
-garam

Ada yang tak biasa makan ayam percik dan bertanya….ayam percik makan dengan apa?
Sebenarnya ayam percik ni macam lauk ayam yang lain je, boleh dimakan bersama nasi putih. Tapi jika nak lebih sedap boleh dimakan bersama nasi kerabu ataupun nasi ulam.

Ayam Bakar @ Ayam Panggang ala Kenny Rogers

Ayam panggang berempah yang menggamit deria rasa kita pada ayam panggang ala kenny rogers yang digemari ramai.Bila dah siap ayam panggang ala kenny rogers, aromanya yang harum memang sangat menggoda selera sesiapa sahaja yang terbau. Juga bila dituang sos nya…mesti rasa tak sabar sangat dah nak makan. Jom kita tengok bahan-bahan & cara memasak ayam panggang ala kenny rogers.

 

 

BAHAN-BAHAN Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
-1/2 ekor ayam
-1 batang lobak merah
-4 biji kentang
-1 sb majerin (yang nak menu diet sihat tak perlu guna majerin)
-1-2 sb mixed herbs
-hirisan lemon

BAHAN KISAR
-1 biji bawang merah besar
-5 ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 sb lada hitam
-3 sb gula perang
-1 st garam bukit

CARA BUAT Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
1.Kesemua bahan kisar dikisar bersama
2.Sediakan ayam bersama potongan kentang & lobak merah di dalam satu bekas
3.Tuangkan kesemua bahan kisar ke dalam bekas ayam
4.Kemudian masukkan majerin & mixed herbs
5.Perapkan sekurang-kurangnya 3 jam, nak lebih sedap perapkan semalaman
6.Lepas dah perap aym dll sedia untuk dibakar
7.Jika bakar oven suhu 180-210 (ikut oven masing-masing), bakar selama 1 jam

CARA BUAT SOS Ayam bakar @ panggang ala kenny rogers
1.Lebihan sos perapan dituang ke dalam periuk
2.Panaskan api & kacau sebati sos perapan tadi
3.Masukkan sedikit air
4.Untuk pekatkan kuah masukkan bancuhan tepung jagung (1 sb tepung jagung + air)
5.Untuk mencantikkan warna kuah masukkan sedikit kicap pekat lemak manis
6.Kacau sebati
7.Hidangkan sos bersama ayam panggang ala kenny rogers
8.Untuk lebih sedap, sediakan hirisan lemon
9.Bila nak makan, tuangkan sos ke atas ayam panggang kenny rogers & perahkan lemon

……………………………………………….

INGREDIENTS grilled chicken
-1/2 chicken
-1 carrot
-4 potatoes
-1 tablespoon margerine
-1-2 tbsp mixed herbs
-sliced lemon

BLENDED INGREDIENTS grilled chicken
-1 red onion
-5 cloves garlic
-1 inch ginger
-1 tbsp black pepper
-3 tbsp brown sugar
-1 tsp himalayan salt

NAK LEBIH BANYAK RESEPI VIRAL MUDAH DAN SEDAP?
KLIK LIKE & FOLLOW SINI

 

AYAM TANDOORI Lembut & Juicy

Resepi Ayam Tandoori, ayam bakar dari koleksi resepi ayam…kini tiada lagi rahsia cara buat ayam tandoori macam kat kedai mamak atau restoran. Resepi viral mudah dan sedap ayam tandoori, cara masak tandoori di rumah ini sangat mengujakan jika korang cuba masak sendiri ayam bakar ni kat rumah.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Fb Page aszulqa.com (klik like & follow)
Fb Page II (klik like & follow)
Fb Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

Resepi ayam bakar tandoori ini juga boleh dijadikan menu diet sihat. Ini adalah antara resepi ayam dari menu diet sihat yang sedap & berbaloi untuk dimasak sendiri. Resepi ayam tandoori, ayam bakar ini tidak menggunakan kaedah goreng, hanya kaedah bakar ayam. Berbaloi untuk korang cuba cara buat ayam tandoori sendiri kat rumah sebab korang boleh makan ayam tandoori fresh yang lembut dan juicy. Tidak seperti di kebanyakan kedai mamak yang ayam bakar tandoorinya sudah tidak juicy & kering kerana sudah dipanaskan berkali-kali.

 

Ayam tandoori lembut & juicy ni terasa nikmatnya bila dimakan bersama dengan perahan lemon & hirisan bawang. Mungkin ada juga yang tertanya-tanya….ayam tandoori makan dengan apa?

Boleh sahaja dimakan dengan nasi putih, nasi briyani, nasi arab…apa sahaja nasi yang sesuai dengan selera anda. Kalau taknak makan dengan nasi, sedap dimakan bersama dengan roti naan macam kedai mamak tu.

 

BAHAN PERAPAN & KISAR
🦋15-17 ulas bawang putih
🦋3 inci halia
🦋1 sb garam masala
🦋1 sb cili kisar@ serbuk cili
🦋1 sb serbuk kunyit
🦋1 sb jintan manis
🦋1 sb lada hitam
🦋1 bekas yogurt asli (130g)
🦋1/2 bj lemon
🦋pewarna merah
🦋garam
🦋peha ayam

Cara buat ayam tandoori
🦋Blenderkan kesemua bahan kemudian perapkan dengan ayam semalaman
🦋Esoknya boleh bakar guna pemanggang, oven atau air fryer
🦋Hidang bersama hirisan lemon & bawang merah
🦋Nak makan nanti pandai-pandailah korang nak makan camane…makan saje pun sodap, makan ngan nasi putih, nasi briyani pun boleh atau kawankan ngan roti Nan macam kedai mamak pun terangkat jugak ni !! Eh, pandai koranglah…

Klik sini untuk tutorial cara masak ayam tandoori.

Resepi Ayam Tandoori sedikit berbeza rempahnya bersama SOS PUDINA klik sini. 

………………………………………………………………………

TANDOORI CHICKEN Marination INGREDIENTS
🦋15-17 cloves garlic
🦋3 inch ginger
🦋1 tbsp masala
🦋1 tbsp chili paste @ chili powder
🦋1 tbsp turmeric powder
🦋1 tbsp cumin seeds
🦋1 tbsp black pepper
🦋130g yogurt
🦋1/2 lemon
🦋red food coloring
🦋salt
🦋chicken thighs

HOW TO MAKE TANDOORI CHICKEN at home?
1.Blend all the ingredients then marinate with the chicken thighs overnight.
2.Grilled the chicken & its ready to be served!

 

 

Resepi Nasi: Nasi Arab dengan Rempah Nasi Arab Homemade

Resepi nasi dengan citarasa Arab, kali ini kami bawakan resepi nasi arab ayam mandy menggunakan rempah nasi arab ‘homemade’. Resepi viral mudah dan sedap nasi arab ayam mandy ini sangat sedap dimakan bersama sup, salatah @ salad dan sambal nasi arab.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Fb Page aszulqa.com (klik like & follow)
Fb Page II (klik like & follow)
Fb Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

 

Walaupun tanpa rempah nasi arab peket atau rempah nasi arab readymade, kita tetap masih boleh masak nasi arab dengan sedapnya. Sebenarnya kebanyakan bahan-bahan rempah nasi arab buat sendiri adalah bahan kebiasaan di dapur sahaja. Bahan-bahannya tidaklah susah, cuma memerlukan sedikit kerajinan untuk memasak nasi arab ni sebab ia perlu dihidang dalam satu set yang lengkap.

 

Cara buat rempah mandi atau cara buat rempah nasi arab sendiri rupanya mudah sahaja jika follow resipi di bawah:

A] BAHAN-BAHAN rempah mandi @ rempah nasi arab
-1 sb biji ketumbar
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb lada hitam
-1/2 sb cengkih
-1/3 sb biji pelaga
-1 batang kulit kayu manis

Cara buat rempah mandi atau cara buat rempah nasi arab sendiri cuma perlu goreng tanpa minyak atau sangai kesemua bahan di atas sampai naik bau, kemudian biarkan sejuk seketika. Lepas dah sejuk barulah kisar kering atau kisar tanpa air kesemua bahan.

B] BAHAN-BAHAN air rebusan ayam @ sup nasi arab
-1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
-rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, biji pelaga & cengkih)
-1 bawang merah (hiris mayang)
-2 ulas bawang putih (hiris mayang)
-2 inci halia (hiris mayang)
-air
-1 sb biji ketumbar
-1 sb jintan manis
-1 sb jintan putih
-1 sb lada hitam
-garam

CARA MASAK sup @ air rebusan ayam
-tumiskan rempah 4 sekawan
-kemudian masukkan hirisan bawang merah & putih
-masukkan air
-masukkan hirisan halia
-masukkan biji ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
-masukkan ayam
-perasakan dengan garam
-bila ayam dah separuh masak, angkat dan toskan
-sediakan ayam untuk dibakar

 

C] BAHAN-BAHAN ayam bakar mandy
-ayam yang telah direbus & ditoskan
-serbuk rempah homemade nasi arab
-serbuk kunyit
-serbuk kari
-minyak zaitun

cara masak ayam bakar mandy…lumurkan sekata kesemua bahan-bahan di atas pada keseluruhan ayam kemudian boleh diperap dahulu atau terus bakar dalam oven suhu 180c selama 30minit.

D] BAHAN-BAHAN nasi arab
-7 pot beras basmathi (basuh & rendam 30minit kemudian toskan)
-1/2 biji bawang holland (potong dadu)
-1 cili hijau (potong dua)
-7 ulas bawang putih
-2 sb serbuk rempah homemade nasi arab
-2 sb minyak sapi -pewarna kuning

Cara masak nasi arab
-tumiskan bawang putih, bawang holland & cili hijau
-masukkan serbuk rempah homemade nasi arab, kacau sebati
-masukkan air rebusan ayam & perasakan dengan garam
-pindahkan ke dalam rice cooker yang telah berisi beras basmathi
-tambahkan air rebusan ayam hingga ruas pertama jari
-masak dalam rice cooker seperti biasa
-setelah masak buka penutup, masukkan 2 sb minyak sapi ke atas nasi
-buatkan lubang dalam nasi dan titikkan pewarna kuning
-tutup nasi dan biarkan keep warm lagi 10minit sebelum dihidang

E] BAHAN-BAHAN sambal nasi arab
-7 cili padi
-2 cili merah
-5 ulas bawang putih
-daun ketumbar
-air rebusan ayam
-garam
-gula

Cara buat sambal nasi arab perlulah dikisar kesemua bahan kemudian siap dihidang.

F] BAHAN-BAHAN salatah @ salad nasi arab
-timun
-tomato
-bawang holland
-gula
-garam
-lemon

Cara buat salatah @ salad nasi arab…potong dadu kesemua bahan kecuali lemon. Campurkan kesemua bahan kemudia perahkan lemon (buang biji) dan gaul sebati.

G] SUP NASI ARAB
-tapiskan air rebusan ayam tadi, asingkan kesemua rempah kasar
-bila dihidang, taburkan hirisan daun sup

Cara masak nasi arab klik sini. Cubalah resepi nasi arab simple ini, sedap dimakan dan dihidang di atas talam.

 

Ayam Madu: Honey Chicken Recipe

Masih mencari lokasi ayam bakar terdekat untuk dine-in?
Yelah sekarang sudah seminggu lebih tempoh sejak dibenarkan untuk makan di restoran. Jangan risau jika masih tak jumpa lokasi ayam bakar madu terdekat sebab kami sudah sediakan resepi ayam bakar madu simple, resepi mudah masakan ayam yang gerenti sedap dan disukai seisi keluarga. Ini kalau buat ratah saja pun dah cukup sedap ni.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Fb Page aszulqa.com (klik like & follow)
Fb Page II (klik like & follow)
Fb Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

 

Resepi viral mudah dan sedap ayam madu ini tak perlu perap, cukup sekadar masak separuh masak dah boleh terus transfer ke pemanggang atau oven untuk dibakar. Teknik masak separuh masak ini membolehkan kesemua bahan sos cepat meresap masuk ke dalam ayam dan menjimatkan masa tak perlu perap berejam-jam.

BAHAN-BAHAN Ayam Madu
-1 ekor ayam (potong kecil)
-2 bawang merah (kisar)
-12 ulas bawang putih (kisar)
-2 inci halia (kisar)
-10 sb sos cili
-2 sb kicap pekat manis
-5 sb gula perang
-2 sb madu
-pewarna merah
-lada hitam
-garam

Cara masak ayam madu klik sini

………………………………………………….
INGREDIENTS Honey bbq Chicken
-1 chicken (cut into pieces)
-2 red onion (blend)
-12 cloves garlic (blend)
-2 inch garlic (blend)
-10 tbsp chili sauce
-2 tbsp sweet soy dauce
-5 tbsp brown sugar
-2 tbsp honey
-red food coloring
-black pepper
-salt

 

 

Scroll To Top