aszulqa.com

NASI AYAM: Tips Nasi Ayam Lebih Sedap dan Lembut

Resepi nasi kegemaran ramai iaitu nasi ayam resipi. Ada banyak versi dan resepi nasi ayam dengan sedikit perbezaan bahan dan cara masak. Apa pun yang penting kita nak kan rasa nasi ayam yang sedap dan kena dengan selera kita sebab rasa sedap sesuatu makanan itu subjektif bergantung pada selera setiap individu. 

Kali ini kami akan kongsikan resepi nasi ayam simple dengan tips nasi ayam lebih sedap dan lembut.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Read more

ROTI GARDENIA BOLEH BUAT APA? Roti Karipap Inti Kentang

Pelbagai menu boleh dibuat dari roti gardenia classic yang kosong tu. Untuk lebih banyak idea menu roti gardenia boleh klik sini.

Jika selama ni kita kena buat doh untuk buat karipap, kini tidak lagi. Jika anda kesuntukan masa ataupun kurang mahir menbuat doh karipap anda boleh sahaja menggunakan roti gardenia classic sebagai doh karipap. Cara buat roti karipap seperti di video bawah. Kami juga ada kongsikan sekali cara buat inti kentang untuk karipap.

 

BAHAN-BAHAN inti kentang untuk roti karipap
(adunan ini boleh dapat 20++ biji roti karipap)
-4 sudu besar serbuk kari (bancuh dengan sedikit air)
-1/2 biji bawang holland
-3 ulas bawang putih
-7 biji kentang (potong dadu)
-gula

-1 bungkus roti gardenia saiz jumbo

Roti karipap sangat sesuai sebagai menu bekal sekolah anak, menu minum petang ataupun menu sarapan pagi. Digoreng panas-panas dan diminum bersama teh o kosong, wah sedapnya!

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Ikan Talapia Merah Masak Apa Sedap? Ini dia Resepi Ikan Talapia Bakar Sambal Daun Pisang:

Ikan talapia merah masak apa sedap?
Mungkin ada yang tertanya-tanya, resepi apa yang sesuai untuk dimasak ikan talapia merah. Apa kata masak ikan talapia bakar daun pisang, yang semerbak aromanya dan sangat sedap dimakan boleh buat tambah nasi berpinggan-pinggan.

BAHAN-BAHAN ikan bakar sambal
-1 ekor ikan talapia merah
-1/2 keping gula melaka
-1 asam keping
-daun pisang

BAHAN KISAR ikan bakar sambal
-1 biji bawang merah besar
-3 ulas bawang putih
-3 batang serai
-segenggam cili kering
-1 inci halia
-1 inci kunyit
-1 inci lengkuas

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

 

Resepi Pulut Durian Santan @ Pulut Santan Durian

Pulut durian sangat sedap dimakan bersama kuah santan. Ada yang menggelarkannya pulut durian kuah santan atau pulut durian Kelantan.

Bayangkan anda menyuap seulas durian sedap seperti durian XO dengan rasa pahit-pahit manis, digaul bersama kuah santan dan sedikit hirisan gula melaka…nikmat tak terkata! Bagi yang tak suka durian pahit manis, boleh gantikannya dengan durian Musang King ataupun  IOI berisi tebal dengan rasa lemak-lemak manis. Namun jika dimakan bersama dengan durian kampung juga tidak kurang sedapnya.

 

BAHAN-BAHAN
-250g beras pulut
-200g santan
-garam
-beberapa ulas durian
-gula melaka (dihiris/ dicincang halus)

KUAH SANTAN
-250g santan
-garam

Tips memasak pulut dan cara mudah masak pulut kukus yang mudah boleh lihat video atas sampai habis. Cara kukus pulut tidaklah susah mana, cuma ada 2 step sahaja yang perlu diikuti.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

AYAM MASAK MERAH PALING SEDAP ala KENDURI KAHWIN [Ayam Berkuah Tanpa Santan]

Antara resepi ayam yang sentiasa diminati adalah ayam masak merah. Ayam masak merah sedap macam lauk kenduri kahwin pastinya dirindui ramai bila tiba musim cuti. Walaupun ayam masak merah boleh menjadi menu harian biasa sehari-hari tetapi setiap orang pastinya ada cara memasak dan bahan yang berbeza.

 

BAHAN-BAHAN
15 tangkai cili kering (kisar)
2 biji bawang merah besar (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 batang serai (kisar)
3/4 ekor ayam
2 simpul daun pandan
4 sekawan
1 batang serai (diketuk)
gula melaka
air asam jawa
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
1 bawang merah besar (hiri mayang) – jika ada bawang holland lebih bagus
air
garam

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

NASI MINYAK I Resepi Nasi Minyak Kenduri Kahwin I Tips Nasi Minyak Berderai Sebiji Sebiji

RESEPI NASI MINYAK ala KENDURI KAHWIN yang sedap dan mudah. Kali ni kami akan kongsi cara masak nasi minyak menggunakan beras basmati dan pelbagai lagi tips memasak nasi minyak yang lembut, gebu dan fluffy.

Read more

Rupanya IKEA Meatballs dan sos boleh masak sendiri kat rumah, siap kurang dari 15 minit.

Masak SWEDISH MEATBALL IKEA & MEATBALL SOS kurang 15 minit dah siap! Kena lihat video bawah ni sampai habis untuk tahu tips masak meatball ikea dan meatball sos ikea sepantas kilat

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

AIR JAGUNG KETAGIH [Resepi Air Viral]

Air jagung ketagih sememangnya resepi air viral yang sedap hingga menyebabkan orang ingin minum berulang-ulang kali. Kali ini kami akan kongsikan resepi air jagung ketagih yang lebih power, bukan sahaja ada jagung malahan ada tambahan laici dan cincau. Rasa sekali pasti nak lagi!

 

BAHAN-BAHAN
1 tin Susu pekat
1 tin Susu cair
1 tin laici
1 tin jagung
1 tiub cincau (potong halus)
Ais kiub

Read more

AIR MINUMAN SEDAP [Air Rebusan Sedap 1001 guna]

Air minuman sedap daripada air rebusan goji berry, kurma merah dan longan kering dengan 1001 guna untuk kesihatan wanita juga lelaki. Resepi air kurma merah + goji beri + longan kering 👉 Kredit: Dr. As Zulqa

 

 

Air minuman sedap 1001 guna ini berkhasiat sebagai AIR MINUMAN AWET MUDA, AIR DETOKS, AIR UNTUK KULIT GLOWING, MILK BOOSTER, AIR BERPANTANG, AIR REBUSAN HERBA SEDAP TAK PAHIT UNTUK DALAMAN KAUM WANITA dan banyak lagi.

Read more

AIR BARLI dan KURMA MERAH Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Resepi air barli dan kurma merah minuman sedap berkhasiat untuk tubuh badan. ‘Ubat’ demam sedap yang mujarab kerana air barli dapat sejukkan badan dan menurunkan suhu badan panas demam.

 

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
FB Page (klik like & follow)
FB Group (klik join group)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Cara masak air barli mudah bersama kurma merah kena lihat video sampai habis. Resepi air barli viral ini bagus untuk kesihatan tubuh badan kerana tiada sebarang campuran gula putih. Dengan kos yang sangat murah, air barli memberikan 1001 khasiat dan kelebihan pada kita.

Selain boleh dijadikan ‘ubat’ demam sedap, air barli juga banyak khasiat lain.
1] Air barli untuk kencing kotor
2] Air barli untuk batu karang
3] Air barli untuk kencing manis
4] Air barli untuk pesakit buah pinggang
4] Air barli untuk ibu hamil
5] Air barli untuk batuk
6] Air barli untuk gastrik
7] Air barli untuk kolesterol
8] Air barli untuk gout
9] Air barli untuk diet

BAHAN-BAHAN
-200g barli
-100g kurma merah
-1.5 liter air
-madu (secukup rasa)

Selain dijadikan minuman sedap yang berkhasiat, air barli juga sesuai sebagai air detox. Boleh dijadikan salah satu resepi air berbuka puasa yang dapat mengembalikan tenaga dan bagus untuk detox tubuh selepas seharian badan kita berehat dari makan minum.Air barli dengan khasiat 2 in 1 yang mana menghilangkan dahaga dan menjaga kesihatan tubuh badan kita.

 

Scroll To Top