HEALTH & BEAUTY

CARA MENGHILANGKAN SUNBURN DENGAN CEPAT DAN MUDAH

Percaya atau tidak, dengan hanya 3 bahan dari dapur kita boleh menghilangkan sunburn dengan cepat dan mudah.

YESSS! HANYA 3 BAHAN DARI DAPUR
Kita boleh buat masker oatmeal lemon.

Masker ni Wangiiiiiii baunya macam lemon cheesecake yang baru keluar dari oven
Memang semerbak harum baunya.
.
Selain untuk menghilangkan sunburn dengan cepat dan mudah,
masker oatmeal lemon ni juga dapat mengecilkan liang pori, mencerah kan kulit dan kesan sertamerta selepas pemakaian adalah kulit akan lembut tulus mulus bak sutera.

Masker ni confirm semulajadi, selamat & berkesan jika diamalkan secara konsisten.
Ingat! kena konsisten ye….pakai sekali terus expect jadi princess memang tak dapatlah.

Boleh diamalkan seminggu sekali, bagi menyental sel-sel kulit mati tu.

Jadi, apa 3 bahan tu?
1. 1 sudu besar garam bukit
2. 2 sudu besar oatmeal
3. Separuh biji lemon

Campurkan kesemua bahan & adun hingga sebati.

Pakai sebagai masker di seluruh muka & biarkan selama 15minit. Kemudian bolehlah di gosok-gosok lembut muka dengan masker tadi. Last sekali bilas dengan air.

Buat dulu baru tau lembut ke tak lembut kulit muka tu nanti 😉

Jadi apalagi…..jom cuba petua dan cara menghilangkan sunburn dengan cepat dan berkesan ni.

Bila muka dah bersih, bolehlah pakai Zulqaas Phytonutrients Serum untuk merawat kulit dari dalam dengan lebih efektif

MANFAAT WHITE MULBERRY (MORUS ALBA) UNTUK WAJAH

Ekstrak mulberi sering juga diguna didalam formulasi produk, namun manfaat mulberi putih atau white mulberry sangat jarang diketahui. White mulbery jarang sekali diguna di dalam formulasi produk kecantikan berbanding mulberri yang lain. 

Jom kita bongkar manfaat white mulberry/ mulberi putih (Morus Alba) untuk kulit wajah:

  1. MENCERAHKAN KULIT WAJAH

Menyedari kehebatan white mulberry untuk kecantikan kulit dan wajah yang belum dibongkar, ekstrak white mulberry telah diformulasikan bersama ekstrak licorice di dalam Zulqaas Phytonutrients Serum untuk kesan semulajadi berganda bagi mencerahkan, menyekatakan tona kulit yang tidak sekata, mengurangkan kulit kusam, memudarkan ‘dark sport’ dan banyak lagi kelebihannya. 

 

 

2. MENGURANGKAN KEDUTAN & GARIS-GARIS HALUS DI WAJAH

‘Skincare’ yang mengandungi ekstrak mulberi putih berupaya mengurangkan garis-garis halus dan kedutan di wajah. Dengan ini tanda-tanda awal penuaan dapat dikurangkan. Mulberry putih dan mulberi kertas kedua-duanya dianggap sesuai untuk kegunaan dermatologi.

Ekstrak Morus Alba sangat ‘rare’ diguna di dalam formulasi produk kerana bekalan bahan mentahnnya yang sukar didapati.  Ekstrak White Mulberry di dalam Zulqaas Phytonutrients Serum telah ditempah khas untuk menghasilkan formulasi berganda bila digandingkan dengan ekstrak licorice bagi membantu mencerahkan & mengatasi masalah kulit kusam. 

Teruja nak cuba Zulqaas Phytonutrients Serum?

Klik di bawah :

 Order ZULQAAS Phytonutrients Serum/blog

MANFAAT LICORICE UNTUK WAJAH & KECANTIKAN

Mesti ramai yang tertanya-tanya apakah manfaat licorice untuk wajah kerana semakin hari semakin banyak produk kecantikan yang menggunakan licorice root ekstrak ini untuk formulasi produk.

 

Licorice root ekstrak dalam bentuk bahan mentah

 

1.MENCERAHKAN KULIT & MEMUDARKAN ‘DARK SPORT’ SECARA SEMULAJADI

Glabridin adalah bahan aktif dalam akar Licorice, yang telah terbukti bersifat ‘anti-tyrosinase’. Tyrosinase adalah enzim utama yang menghasilkan melanin dan pigmen lain, dalam erti kata lain ia adalah enzim yang menggelapkan kulit. Jadi, bahan aktif dalam akar licorice (licorice root extract) adalah sangat mujarab untuk menghalang kulit daripada menjadi semakin gelap dengan membantutkan pertumbuhan enzim tyrosinase. ‘Licorice root extraxt’ dapat membantu mencerahkan kulit secara semulajadi tanpa sebarang kesan sampingan, memudarkan pigmentasi, memudarkan ‘dark sport’ juga menyekatakan tona kulit yang tidak sekata. Gabungan ekstrak akar licorice bersama ekstrak tumbuh-tumbuhan lain yang juga bersifat ‘anti-tyrosinase’ seperti white mulberry (morus alba) membantu menggandakan keberkesanan untuk mencerahkan kulit seperti formulasi di dalam Zulqaas Phytonutrients serum.

 

2. PERLINDUNGAN SINAR UVA & UVB SEMULAJADI

Produk penjagaan kulit yang mengandungi ekstrak likuoris berpotensi untuk meredakan ketidakselesaan dan keradangan yang berkaitan dengan sinaran matahari. Penyelidikan asas baru menunjukkan bahawa likochalcone A, molekul yang terdapat dalam akar likuoris, boleh menyekat cyclooxygenase (COX) -2 dan prostaglandin E2 (PGE2) selepas pendedahan cahaya matahari. Kedua-dua COX2 dan PGE2 adalah enzim keradangan yang memainkan peranan dalam mencetuskan tindak balas keradangan dan bertanggungjawab terhadap sensasi yang menyakitkan yang berkaitan dengan selaran matahari. Oleh itu, apabila bercampur dengan tumbuh-tumbuhan dan tumbuhan anti-radang semulajadi yang lain, seperti lidah buaya dan timun hancur, campuran dari akar licorice dapat memberikan kelegaan yang sangat baik dari selaran matahari yang buruk dan membantu mengekalkan kedua-dua kandungan pelembab kulit. Ektrak licorice membantu melindungi kulit dengan menyerap bahaya sinar UVA & UVB dari matahari.

 

3. MENGHIDRATKAN & MELEMBAPKAN KULIT SECARA SEMULAJADI

Penggunaan ‘skincare’ yang mengandungi ekstrak licorice secara konsisten dapat mengekalkan kelembapan kulit. Akar licorice mengandungi antioksidan yang tinggi yang dapat meneutralkan radikal bebas dari alam sekitar (seperti sinaran matahari dan pencemaran) dan dari dalaman (misalnya, pengeluaran tenaga). Juga, kehadiran “licochalcone” di dalam ekstrak licorice sangat sesuai untuk individu yang mempunyai kulit berminyak kerana licochalcone telah terbukti dapat mengawal kandungan minyak pada kulit.

 

4. ‘NATURAL REMEDIES’ UNTUK MASALAH KULIT & KULIT SENSITIF

Glycyrrhizin juga bahan aktif dalam akar likuoris, mengandungi anti-radang yang tinggi yang sama dengan kortisol dan steroid. Steroid biasanya digunakan ubat dalam merawat keadaan dermatologi keradangan, seperti ekzema dan psoriasis. Selama berabad-abad, akar Licorice telah digunakan untuk merawat pelbagai jenis keadaan radang seperti ekzema, psoriasis, dermatitis, dermatitis seborrheic, psoriasis dan sebarang keradangan kulit dan gatal-gatal. Akar licorice telah digunakan secara topikal untuk keadaan kulit ini. Zulqaas Phytonutrients Serum mengandungi licorice root extract dan serum muka yang sesuai untuk kulit sensitif.

Zulqaas Phytonutrients Serum untuk kulit sensitif

Rugi sangat tak cuba Zulqaas Phytonutrinets Serum setelah mengetahui manfaat hebat licorice untuk wajah & kecantikan. 

Klik di bawah :

 Order ZULQAAS Phytonutrients Serum/blog

 

RESEPI UNTUK KULIT CANTIK

Kali ini kami akan kongsikan resepi untuk kulit cantik,

kerana kulit yang cantik juga berkaitrapat dengan pola pemakanan dan gaya hidup seharian kita. Pola pemakanan yang sihat amatlah disarankan kerana ia mempengaruhi keadaan kulit muka kita.

RESEPI ini sangat mudah, easy peasy 😉

OVERNIGHT OAT lah jawapannya.

Bahan-bahan
1.susu segar
2.oat
3.yogurt
4.madu
5.Chia seed
6.buahan potong boleh pilih mcm pisang, kiwi, strawberry,delima, berries… Mcm2 lagi ikut kesukaan masing-masing

Nak lagi sedap boleh juga tambah kismis/ choc chips/ kekacang.

Easy peasy cara buatnya
*masukkan kesemua bahan di dalam botol & biarkan di dalam peti semalaman. Esok dah boleh makan! Nyummmmmm

Rugi sangat kalau anda tak try resepi untuk kulit cantik yang easy peasy ni ;))

KENAPA PAKAI SKINCARE TAK BERKESAN?

Kenapa pakai skincare tak berkesan?

Itu pertanyaan biasa bila kita cuba banyak skincare tetapi seakan-akan kesemua skincare itu tak berkesan pada kulit muka kita.

Sebenarnya, selain produk skincare,
ada banyak faktor lain juga mempengaruhi keadaan kulit muka:

Apa dia?

🗯️ Pencemaran udara & pencemaran sekeliling
Cth Asap kenderaan, asap rokok

🗯️ Tabiat pemakanan
Cth Suka makan fastfood ke suka makan wholesome real food, Makan Sayur or buah-buahan ke tak

🗯️ Gaya hidup/ lifestyle
Cth Selalu tidur lewat malam atau tak cukup waktu rehat, suka bersenam atau memang tak pernah bersenam, suka makan or beli kat kedai ke masak sendiri sebab makan kat kedai selalunya ajinomoto/MSG tu tak boleh nak elak dll

🗯️ Hormon
Selalunya lepas bersalin atau usia makin meningkat akan ada perubahan pada hormon tubuhbadan kita

🗯️ Skincare yang pernah dipakai sebelum ini
Adakah skincare itu jenis natural based atau jenis yang banyak bahan sintetik, atau lagi memburukkan keadaan pernah tersalah pakai produk timbang kilo kati

🗯️ Rutin Harian penjagaan kulit muka
Rutin penjagaan yang salah Cth kita tak bersihkan mekap dengan betul & tak buat double cleansing… maka senanglah pori-pori muka tersumbat. Keluar rumah tak pakai sunblock/ UV protector memang saja nak jemput cik jeragat bertandang lagi 2,3 tahun akan dtg dll

🗯️ Stress/ tekanan
Cth stress dengan kerja, stress bercinta, stress dengan hidup dll

Cuba kita perhatikan kesemua faktor di atas.

Analisa & cari punca kenapa kulit muka kita ni banyak sangat masalah nya. Dah letih pakai macam-macam tapi macamtu jugak. Kesemua faktor kat atas tu memang sangat berkait rapat antara satu Sama lain

Alah, Samalah macam kita dengan adik beradik kita… ada pertalian darah kan. Gitulah juga pertaliannya antara kesemua faktor di atas dengan keberkesanan produk skincare yang kita pakai.

Pendek kata nak kulit muka yang sihat & cantik ni bukan sekadar kena tepek-tepek aje dah settle. Semua aspek kena jaga & kena teliti.

Kulit muka kita, hanya kita yang lebih mengenalinya.

Lain lah kalau kita memang sanggup spend untuk consultation dengan pakar kulit muka… haaa, itu lain ceritalah.


Dr. As Zulqa

 

Scroll To Top