aszulqa.com

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Mandarin Oriental, Kuala Lumpur

Buffet Ramadan 2021 kat Kuala Lumpur, antara hotel yang berbaloi dicuba adalah seperti hotel Mandarin Oriental, KL. Lokasinya yang hanya walking distance dari KLCC sesuai untuk orang yang suka shopping kat KLCC then after shopping boleh terus berbuka puasa di hotel mandarin oriental ni.
 
Perkongsian pengalaman berbuka puasa buffet ramadan 2021 di hotel mandarin oriental, KL ini adalah dari fb Hisyam Muhammad.
 
 
Last Minute Booking Mandarin Oriental
Walaupun mula2 call dorang kata penuh , second call dapat baru dapat booking itu pun dia kata dapat duduk dekat laman garden okey je la kot 😂 asalkan dapat makan.
Package include room sekali.
 
 
If buffet only ( RM238 PerPax )
Check in – Bilik everything memang smooth staff memang baik2 tapi bilik je dapat tak best yela hotel lama kan walaupun taraf 5 star. Tapi kacau sekali waktu nak masuk buffet nama takda ( mungkin sebab lastminit booking ) tapi staff sgt membantu walaupun dia paksa suruh duk depan entrance aje gila nk duk depan org baru smpi.
 
Cakap dengan staff i pay same with others dan i smpi awal so please carikan meja dekat dalam akhir sekali dapat duduk meja depan dessert 🤣 , heaven gila.
 
Ada baca review tak best Mandarin Oriental, Kuala Lumpur sebab takda durian la and makan tak sedap . For me mungkin nasib dia dtg haritu kot nasib for me memang mantap and hantu dessert makan dessert lebih banyak dari makan lain. Staff memang super friendly memang tak rugi datang sini walaupun last minute.
 
 

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Best Western i-City Shah Alam

Kami sekeluarga bekesempatan untuk berbuka puasa di Buffet Ramadan 2021 di Hotel Best Western i-City Shah Alam pada hari Ahad yang lepas.

Bila cerita tentang buffet ramadan, sis tahu korang mesti nak dengar review tentang menu buffet ramadan 2021 kat best western i-city ni kan. Jadi straight to the point…antara menu buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city yang menarik perhatian sis seperti kambing grill, salmon percik, dessert seperti kek durian, kek cheese, kek tiramisu, keropok lekor dan kaunter celup tepung & pelbagai kuih muih tradisional melayu juga coklat fountain. Kesemua menu yang sis sebut ni memang sedap & up to standard hotel especially kambing grill tu bila dimakan bersama dengan sos bbq & sos blackpepper. Sos kat kaunter bakar-bakar ni pun pelbagai, boleh pilih ikut kesukaan masing-masing.

kari kambing untuk nasi briyani
salmon percik & kari kepala salmon
kek yang sangat sedap seperti durian cake, cheese cake, tiramisu & pelbagai kuih muih yang cukup lemak manisnya
menanti azan maghrib

Menu buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city yang biasa-biasa & ada di kebanyakan hotel lain macam kaunter buah-buahan, jeruk, kerabu, pelbagai jenis roti, kerepek, pelbagai air kordial, abc, aiskrim. Oh ya! teh tarik takde…sepatutnya kena adakan. Teh o panas memanglah ada, tapi kena tambah fresh milk sendiri untuk dijadikan teh tarik….erm, itu dah tak nama teh tarik…itu namanya teh susu & rasanya takkan sama macam teh tarik.

 

buah-buahan & hujung tu coklat fountain
dari hujung kanan kerabu, rojak buah, ikan masin & ketupat….tapi ketupat tu keras sedikit & takde rendang cuma ada serunding je
pelbagai jenis roti…tapi supnya takde, yang bekas hitam tu bubur berempah macam bubur lambuk

Apa yang boleh sis katakan, menu buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city memang pelbagai dan agak banyak. Ada yang memang sedap dan up to hotel standard tapi ada juga yang kurang sedap not up to hotel standard. Sis agak kecewa jugaklah bila makan menu yang tawar….bukan 1 menu tapi ada 3 jenis menu yang tawar macam kari kepala ikan salmon (ni menu special hotel, sepatutnya kualiti kena jaga up to hotel standard), bubur pulut hitam & bubur berempah. Laksa penang cair, nasi briyani pun kureng….laukpauk untuk nasi putih pun kurang menarik bagi sis.

Ok cukuplah untuk menu buffet ramadhan 2021 di Hotel best western i-city, sis nak cerita tentang susun atur tempat duduk guest pula. Sebenarnya cafe kat hotel best western i-city tak besar mana. Bahagian dalam hotel yang ber aircond tu dah dipenuhi guest yang hanya datang untuk buffet ramadan semata-mata. Macam kami yang ambil pakej MTT ni, kebanyakannya ditempatkan kat bahagian luar bawah khemah. Pendek kata, bahagian outdoor kat rooftop cafe ni memang fully occupied dipasang dengan khemah-khemah untuk guess hotel yang kebanyakannya ambil pakej staycation MTT. Pakej MTT Hotel Best Wester i-city ni adalah pakej penginapan di hotel beserta dengan buffet ramadan + sahur untuk 2 pax sahaja. Kalau anak-anak atas 6 tahun nak makan buffet ramadan sekali kenalah tambah duit. Bagi kami memang kurang selesalah makan kat outdoor bawah khemah sebab feel makan kat hotel tu dah takde.

 

meja kami paling hujung khemah, dah tak rasa feel macam makan kat hotel

Read more

Buffet Ramadhan 2021 @ Kelab Golf Seri Selangor (Seri Selangor Golf Club)

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Kelab Golf Seri Selangor (Seri Selangor Golf Club) ini adalah perkongsian dari pemilik fb Husna Abd Jalil.

Buffet ramadhan berbaloi2. RM52/pax beli thru fave. 7yrs above and senior citizen RM29/pax.

Kambing bakar
Sate ayam
Mee/koteaw goreng
Fries/wedges/meatball
Nasi tomato/putih
Ayam masak merah
Daging masak hitam
Ikan bawal masak ……. (tak ingat)
Masak lemak ikan kering plus nenas
Sayur suhun
Spagetti bolognese
Pelbagai jenis kerabu
Jeruk
Pelbagai jenis buah2an tempatan
Pelbagai jenis sambal belacan, cencaluk, budu etc
Ikan kering, pekasam
Dessert kek, brownies, cheesetart, puding, cookies
Pelbagai jenis kuih talam, kuih muih dll
Mee/mee hoon sup/ mee kari
Yong tau foo
Rojak pasembor
Rojak buah
Cendol
Ais pop
Pelbagai jenis air sejuk/panas
Ruang makan yg selesa (ekon n kipas)
Surau / toilet disediakan
Warm staff
Makanan sedap2 (x try semua)
What do u expect with RM52/pax? Really worth it. Saya bg 4.9⭐️

Read more

Buffet Ramadhan 2021 @ Hotel St Regis Kuala Lumpur

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Hotel Traders, KL ini adalah perkongsian dari pemilik fb Mohamad Atif.

St Regis Kuala Lumpur
Malam Warisan Melayu Buffet
⭐⭐⭐⭐⭐

 
High quality food with great taste and fresh seafood.2 sets of different menu rotate every 2 days. tak crowded sgt mcm buffet2 lain just nice sbb deorg limitkan tetamu..tempat mkn selesa,kemudahan solat disediakan.impeccable service.Best in KL so far.
 
Highlights
-shortribs
-bubur lambuk kg baru
-lobster
-alaskan king crab
-udang lemak salai
-saffron rice
-6 types of kurma
-rendang tok
-dessert section
*Price rm238.00 nett per person for buffet
 
 
 
 

 
kredit:  fb Mohamad Atif.

 

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Berjaya Times Square, KL

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Hotel Traders, KL ini adalah perkongsian dari pemilik fb Fatin Farhana.

 

Iftar kat Berjaya Times Square Hotel, KL 😍

Overall saya bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️

Parking
-Parking guna touchngo / visa. Parking juga banyak

 

 

Read more

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Traders, Kuala Lumpur

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Hotel Traders, KL ini adalah perkongsian dari pemilik fb Shamsul Ridzuan.

 

Salam semua,

Review untuk Iftar buffet di Traders Hotel, Kuala Lumpur

Adult : RM148 per person but got 30% discount for GC member

So cuma bayar RM103.60 je per person.

Overall :5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

 

Registration : Mudah. X sampai 10 min dah dpt turn and setel payment.⭐⭐⭐⭐⭐

Seating : yg ni paling best sebab meja x share dgn yg lain. Lagi2 bawak baby ni. Lagi mudah dan jarak antara meja memang jaga SOP. Maximum customer dlm ni 160 org. So x crowded.⭐⭐⭐⭐⭐

Rasa sgt selesa berbuka disini.paling best dpt bawak balik durian.

 

. 

Buffet Makanan : Memang byk menu. Lagi2 peminat seafood grill. Pkl 8.30 pun still byk lagi makanan. Kalau ada yg abis diaorg topup. Makanan staff hotel sendiri yang akan tolong ambikkan kita just tunjuk ja nak yg mana.⭐⭐⭐⭐⭐

Parking : kena bayar sendiri.⭐⭐⭐
Overall memang terbaik.

Read more

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Armada, Petaling Jaya

Pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 di Hotel Armada, Pj ini adalah perkongsian dari pemilik fb Atty Jasmi.

 

Done. Armada Hotel, Pj.
Iftar today (26/4/2021). 4 star… Ada sedap, ada kureng.. Overall OKAY 👍👍
Bnyak jugak choice, dessert sedapp gilaaa. especially strawberry cake and pandan cake. Worth it
Dewasa Rm68 perpax.
Kids Rm40 perpax.
below 6y FOC.Kambing bakar biasa2 je, satay fair, ketam sambal sedap, kupang sedapp. Oklaaaa. sesuai dgn harga dan tmpt. hope to improve lagi better.. I sure 30 days of ramadhan full house awal2.

Terbaik
 

.. Staff pun friendly and faster.. 👍👍👍

 

 

kredit: fb Atty Jasmi

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Marriot Putrajaya

Buffet Ramadhan 2021 di Marriott Hotel Putrajaya ini adalah perkongsian dari pemilik fb Luqman Euphoria. Beliau berkongsi pengalaman berbuka puasa buffet ramadhan 2021 dan juga gambar-gambar semasa beliau berbuka di sana.
 
 
Adult RM 145/ pax ,
Child RM 72/pax
🔥🔥fully booked from 26/4/2021-30/4/2021🔥🔥
Tapi Dapat Discount 20% jika Bayar dgn Maybank /Cimb Card ..Debit pun boleh
 
 
So after Discount:
Adult RM116/pax
Child RM57/pax
6:30Pm-10Pm
Maximum capacity 200-280 pax..
 
 
I booked n made Payment direct with Hotel .
Just call 03 8949 8888 , Minx Sambung p.I.c Buffet ramadan .nnti boleh booking n make reservations direct dgn person in charge..
 
 
sedapnya oyster & udang tu
 
 
Overall Menu smlm (24/4/2021) memuaskan
Menu ada pelbagai. I aim kt seafood je Sbb mmg Peminat Seafood ,yg dessert 🧁 pun best ade bnyk selections cake 🍰,buah ,puddings ,ABC Corner etc..
 
 
Menu Highlight :
💕Tujuh Kawah Wak Lan (Seven Iron Wonders) is a list of lip smacking gulai consisting of Gulai Ayam, Gulai Daging, Gulai Kambing, Gulai Udang, Gulai Ikan, Gulai Sayur
💕 Kinabalu BBQ Seafood Market(marinated n grilled BBQ)
💕 roasted whole lamb
💕 Flavourful Thai) offers a selection of Thai food
💕 Glorious Italian Cooking) serves up mouth watering Italian Marinated Roast Beef, a choice of Pasta with Chef Signature Sauce, Chicken or Beef Lasagna, Cannelloni and Bruschetta
💕 Rojak Rojak Segala Rojak
Staffs are very warm.
 
 
ROOM PACKAGE – RAMADAN MEMORIES
20% Discount on Best Available Rates per room per night
Book now and stay from 13 April to 12 May 2021.
Promo Code: ES1
 
 
Package includes:
⭐ 2 Days / 1 Nights stay in a Deluxe Room
⭐ Sahur Set Menu
⭐ Buffet Dinner at Zest Lifestyle Restaurant
⭐ Complimentary WIFI
⭐ Scheduled Shuttle to IOI City Mall
Dengan harga dan kualiti makanan, boleh datang lagi. Cuma saya tak pasti adakah menu berubah2 mengikut masa atau tak.
 
Kredit: fb Luqman Euphoria

Buffet Ramadan 2021 @ Hotel Cititel, Midvalley

Setahun sudah berlalu semenjak kita dilanda wabak covid-19, lebihkurang setahun jugaklah sis masih takut-takut nak makan luar. Walaupun ada makan luar, tapi dekat-dekat area rumah je & sis akan make sure check My Sejahtera apps dulu untuk tengok jumlah kes covid-19 terkini sebelum masuk premis tu. Kalau kes sikit area situ, berani sikitlah sis nak masuk makan…paling penting jaga SOP dan sis akan selalu basuh tangan lepas pegang sesuatu objek.

Tahun ni suami sis dah tempah buffet ramadhan untuk kami sekeluarga kat Hotel Cititel, Midvalley. Setelah setahun kami tak jejak makan buffet hotel, inilah kali pertama kami jejak kembali buffet hotel sejak covid-19 ni.

Suami sis tak bagitau nak makan buffet ramadan kat mana, konon nak buat surprise. Jadi pada hari kejadian tu, kami pun bersiaplah sekeluarga excited nak berbuka di buffet ramadhan hotel. Kami bergerak sekitar jam 5.30petang dari rumah, sekitar 6petang kami sudah sampai area Midvalley. Tapi disebabkan jem yang teruk kat area MidValley & waze pula lambat respond menyebabkan kami tersalah masuk simpang & kena buat u-turn…..bertabahlah sis sekeluarga ‘makan’ jem teruk dulu sebelum makan untuk berbuka puasa.

Bila dah sampai kat entrance hotel, tahulah sis yang suami nak bawak sis buffet ramadan kat hotel Cititel tu. Kat entrance tu suami tanya guard nak parking mana? Guard cakap ada 2 choice, kalau nak parking depan hotel ni je RM15 per entry. Tapi kalau nak parking biasa kat basement RM5 katanya. So, suami decide parking depan hotel cititel ni je senang bayar RM15, keluar kereta terus masuk hotel. Tak perlu penat & susahpayah cari parking kat basement nak menapak ke atas hotel lagi.

Masuk je hotel Cititel, husband terus ke kaunter untuk inform tentang booking. Bila dah confirm kat situ kami dibawa ke meja makan kami. Kami masuk lebihkurang 6.45petang, hanya beberapa table je ada guess. Maybe masih awal so tak ramai orang, tapi rupanya sampai ke azan buka puasa cuma ada 6 table je dipenuhi orang, lainnya kosong. Memanglah, cofee house hotel ni tak berapa besar, tapi tak sampai separuhlah dipenuhi orang pendek ceritanya. At first kami rasa kesian juga dekat industri hotel sebab terkesan dengan pandemik covid-19 ni, contoh utamanya memang dah ada depan mata….buffet ramadan orang tak penuh! Happy juga at the same time, sebab bila tak ramai orang, so tak banyak contact…kurang risiko jangkitan. Rupanya bukan sebab covid-19 je buffet ramadan cititel midvalley ni sendu, ada sebab lain juga……haaa, baca sampai habis.

Macam biasalah, bila dah sampai, kami akan ronda-ronda dan ambil makanan yang berkenan. Buffet ramadan kalini tak macam biasa, sebab tak boleh ambil makanan sendiri. Hotel dah sediakan staff kat sebelah makanan tu untuk cedukkan makanan yang kita nak, so nak ambik banyak pun seganlah kan sebab orang tolong sendukkan. Sis tak pasti ini SOP untuk buffet ramadan sempena covid-19 ataupun SOP ni hanya kat hotel Cititel Midvalley je.

First impression sis kat food choices kat sini agak mengecewakan sikitlah, sebab pilihan tak banyak. Selalunya sis excited nak ambil gambar, tapi sebab tawar hati sikit & dah lapar nak berbuka puasa time tu…makanya bila dah sampai rumah sis baru perasan takde satu pun gambar makanan yang sis ambil. Tapi sis malas nak cerita panjang sebab dah suami yang belanja kan, jadi sis redha je lah makan, Alhamdulillah!

Antara menu buffet ramadhan 2021 cititel midvalley yang sis ingat ada
-kaunter beberapa jenis kerabu (sis tak ambik ni)
-kaunter beberapa jenis kerepek
-kaunter beberapa jenis jeruk
-sup
-kek span banyak, kek special premium macam cheese cake ke nan hado
-kuih-miuh
-buah-buahan
-nasi putih & beberapa jenis lauk pauk, paling best pun udang harimau jelah (ni sis amek banyak)
-satay ayam & daging, nasi himpit,kuah kacang
-kambing & nasi beriani
-kaunter air macam air tebu, bandung,lemon tea dll
-kaunter hot drinks (kena minta, nanti dia akan tekan machine je buat air tu)
-kaunter aiskrim

Itu je lah, tiada apa yang special…oyster ke, ketam ke, sotong ke, kek premium ke, goreng2 panas ke…nan hado. Yang sis ambil banyak makan ngan nasi lauk udang je lah. Tapi udangnya tak fresh langsung, boleh rasa makan udang yang dah lama walaupun masakan udang tu a bit spicy. Kambing sis memang tak makan, suami yang makan kambing dengan nasi beriani cakap nasi berianinya keras. Haduhla!

Paling tak best, air tebu dah rasa lain macam, macam nak basi. Dah lama la kot. Sis amek beberapa gelas jugala air tebu sebab memang kesukaan kami sekeluarga, tapi bila dah rasa sikit macam nak basi sis tak bagi dah keluarga minum. Tapi suami cakap dia dah minum 3 gelas. Balik rumah dia kena cirit birit sampai 14kali ulangalik gi tandas! Kami suspect sebab air tebu tulah, then dia ada makan tenggiri or tongkol masak lemak yang katanya rasa macam ikan dah lama. Sis dan anak-anak takde makan ikan tu. Hmmm, dah tak pasal-pasal suami kena food poisoning! Pendek kata, udang & ikan dia dah lama, langsung tak fresh….boleh sebabkan orang ciritbirit tau tak.

Tapi ada la jugak yang sedap kat tekak sis bila dimakan macam serawa durian, puding kastard & aiskrim. Hot drinks boleh request nanti staff dia tekan je machine air tu…boleh minta nak teh tarik, coffe mocha, caffe latte, milo…erm tu jelah yang sis ingat.

Gamba ihsan dari FAVE – sebab gambar nilah suami excited nak bawak kami sekeluarga buffet kat sini, rupanya indah khabar dari rupa.

 

Jadi terjawab sudahlah, kenapa buffet ramadan kat hotel cititel midvalley ni sendu. Suami terbeli kat FAVE pun sebab tengok kupon yang terjual lebihkurang 130, nampak macam banyak yang beli compare dengan buffet Ramadan lain kat fave tu…may be sebab hotel dekat midvalley kot, so ramai yang expect something best…rupanya bila dah beli dan pergi sendiri barulah tahu.

Gambar ihsan dari FAVE – ingatkan tak dapat balik kampung merasalah lemang & serunding ni, rupanya nan hado pun

 

 

Scroll To Top