aszulqa.com

resipi sup ayam mamak

Masyarakat majmuk memeriahkan kepelbagaian makanan di Malaysia. Antara tempat makan yang sering dikunjungi di Malaysia tidak mengenal kaum ialah kedai mamak ataupun restoran mamak. Kepelbagaian menu mamak merupakan tarikan utama ianya senang dikunjungi oleh semua kaum di Malaysia.

Selain roti canai, kedai mamak juga cukup terkenal dengan menu sup ayam mamak yang power! Sup ayam mamak yang pekat dan kaya dengan rasa rempah agak berbeza dengan sup ayam Melayu. Resepi ayam berkuah tanpa santan ini sedap dihirup begitu sahaja dan dicicah bersama roti ataupun dimakan bersama nasi putih. Jika sebelum ini kita hanya menikmati sup ayam mamak ini di kedai mamak, apa kata kita cuba sendiri masak di rumah resepi sup ayam mamak style yang pekat dan berempah seperti resipi di bawah ini:

bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
4 sekawan
1 peket kecil rempah sup
2 sb rempah kurma
1 sb serbuk kunyit
5-7 biji ubi kentang
1 batang carrot
daun ketumbar
garam
air

Read more

asam pedas pari resepi…tengok gambar pun dah kecur air liur, belum buat lagi!

Suami orang melaka, dapat makan asam pedas ikan pari memang tak pandang dah lauk lain. Resepi asam pedas ikan pari oleh Sue Ninie‎ ini telah mendapat banyak share di  Resepi Viral Mudah dan Sedap, rugi jika anda tak cuba.

Read more

RESEPI NASI BERIANI AYAM MAMAK (ala Sugu Pavithra)

RESEPI NASI BERIANI AYAM MAMAK (ala sugu pavithra) ini telah mendapat ribuan share di Resepi Viral Mudah dan Sedap. Rugi jika anda tidak cuba resepi yang nampaknya sangat menyelerakan ini.

Read more

kari bangladesh viral…patutlah viral rupanya campak-campak jer dah siap, kari tak perlu tumis

Rupanya tengah trending sekarang ini kari ayam Bangladesh Viral ‼️ ‼️ Masakan ayam ini kerap lalu lalang di sosial media termasuklah tik tok dan Youtube. Jadi apa salahnya kita mencuba kelainan resepi kari ayam Bangla yang tidak perlu ditumis, cuma campak-campak je bahan-bahannya…tahu-tahu je dah siap!

Read more

resepi ayam tumi serai…menu ayam simple dan ekspres

Resepi masakan ayam sentiasa dicari dan selalunya menjadi kegemaran seisi keluarga terutamanya anak-anak. Ada pelbagai resepi ayam, baik yang kompleks cara pembuatannya hinggalah resepi ayam yang mudah dan simple. Selalunya menu ayam simple lah yang dicari-cari bila tiba hari persekolahan dan hari bekerja. Al-maklumlah kesibukan bekerja dengan urusan anak-anak bersekolah lagi membuatkan ibu-ibu kesuntukan masa menyediakan pelbagai jenis lauk, jadi menu ayam simple sentiasa menjadi pilihan.

Read more

nasi tomato resepi mudah tapi lengkap resepi nasi, lauk berkuah dan sayur!

Nasi tomato adalah antara resepi yang sangat sesuai dihidangkan untuk hidangan di hari raya, berbuka puasa, majlis keraian, majlis keramaian, untuk tetamu yang datang bertandang mahupun untuk hidangan harian keluarga. Hidangan yang sudah lengkap dengan nasi berperisa, lauk berkuah dan sayur inilah yang menyebabkan resepi nasi ini sentiasa menjadi pilihan setiap kali ingin memasak.
 

Read more

Nasi ganja ipoh kini boleh dibuat sendiri di rumah…jom ikuti resepi nasi ganja surrrrrrr ni!

Bila sebut nasi ganja mesti ramai yang terbayangkan nasi ganja Ipoh yang sering menjadi sebutan ramai. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa ia dipanggil nasi ganja. Sebenarnya nasi ganja adalah sama sahaja seperti nasi kandar. Mungkin disebabkan kesedapannya menyebabkan ramai yang ketagih nak makan nasi ini sehingga timbullah gelaran nasi ganja.

Read more

Resepi Ayam Goreng Ala KFC

Ayam goreng KFC yang rangup dan juicy selalunya digemari baik dewasa mahupun kanak-kanak. Sedap dimakan di restoran makanan segera ini, mahupun dibungkus bawa pulang. Jika dibeli 1 set tidaklah terasa mana, tapi jika dibeli untuk seisi keluarga lebih dari 5 orang ahli keluaraga memang terasa mahalnya.  Read more

NASI AYAM: Tips Nasi Ayam Lebih Sedap dan Lembut

Resepi nasi kegemaran ramai iaitu nasi ayam resipi. Ada banyak versi dan resepi nasi ayam dengan sedikit perbezaan bahan dan cara masak. Apa pun yang penting kita nak kan rasa nasi ayam yang sedap dan kena dengan selera kita sebab rasa sedap sesuatu makanan itu subjektif bergantung pada selera setiap individu. 

Kali ini kami akan kongsikan resepi nasi ayam simple dengan tips nasi ayam lebih sedap dan lembut.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)

Read more

RESEPI RENDANG AYAM TRADISI TURUN TEMURUN

Rendang ayam dan orang Melayu memang tak dapat dipisahkan. Meskipun sekarang ini rendang ayam boleh dinikmati bila-bila masa sahaja tanpa mengenal musim, namun selalunya resipi rendang ayam ini selalu di cari-cari bila tiba musim perayaan terutamanya bila tiba hari raya puasa atau Aidilfitri.

IKUTI UPDATE RESEPI TERKINI SECARA EKSKLUSIF
Youtube (klik subscribe)
Tik Tok: As Zulqa (klik follow)
 

Ada pelbagai resipi rendang ayam seperti rendang ayam minang, rendang ayam hijau, rendang ayam negeri sembilan dan semestinya kalian juga ada resepi rendang ayam daripada ibu kalian sendiri. Resepi rendang ayam yang akan kami kongsikan kali ini adalah rendang ayam tradisi resepi turun temurun keluarga. Read more

Scroll To Top