aszulqa.com

Masak Lemak Putih Labu Hanya 4 Bahan : Cepat Dimasak, Senang & Sedap

Nak hidangan & masakan berkuah, masaklah resepi masak lemak putih labu kuning menggunakan hanya 4 bahan yang cepat dimasak, sangat senang & sedap dimakan. Tak perlu pening kepala dah nak masak lauk berkuah yang lain, cukup masak lemak labu kuning & ikan goreng atau ayam goreng dimakan bersama nasi panas dah cukup mengenyangkan. Apatah lagi jika dipadankan dengan sambal belacan & ulam-ulaman, makan sepinggan pun tak cukup jawabnya.

Selain labu, ada banyak jenis sayur masak lemak putih yang lain yang boleh digunakan seperti kubis, petola, cekur manis, pucuk labu, bayam dll. Antara yang menjadi kegemaran ramai seperti masak lemak putih taugeh, sayur lemak putih sawi, kobis masak lemak putih & masak lemak kubis telur. Nak senang & mudah boleh guna santan kotak, tapi kalau nak lebih sihat gunalah santan segar. Selain sayur masak lemak putih, ramai juga yang suka masak lemak putih soon yang senang dan tidak rumit. Ibu bekerja, suri rumah malahan orang bujang mesti suka resepi masak lemak putih 4 bahan ni yang zappp, zappp zappppp….dah siap!

Masak lemak putih ni sebenarnya sinonim dengan masak lemak putih kelantan ataupun dipanggil sayur lemak. Masak lemak putih juga boleh dikategorikan sebagai masakan simple, masakan kampung & masakan melayu yang evergreen. Jom kita lihat 4 bahan yang dikatakan tu….dan cara memasaknya.

BAHAN-BAHAN

  • 1/3 biji labu (potong kecil ikut saiz yang diingini)
  • 1 biji bawang merah besar (dibelah 6)
  • 1 sudu besar lada hitam @ black pepper
  • 1 1/2 mangkuk santan segar (1 mangkuk santan pekat, 1/2 mangkuk santan cair)

CARA MASAK

1.Masukkan 1/2 mangkuk santan cair & 1/2 mangkuk santan pekat ke dalam periuk
2.Sentiasa kacau & masak santan hingga mendidih
3.Setelah mendidih masukkan kesemua labu, bawang merah & lada hitam
4.Teruskan kacau (perlu selalu dikacau supaya santan masak dengan canntik)
5.Apabila labu sudah lembut & empuk, masukkan baki santan pekat tadi dan kacau
6.Kemudian masukkan garam bukit secukup rasa, kacau sekejap dan bolehlah ditutup api

Haaaa….kan dah siap masak lemak putih labu guna 4 bahan sahaja. Ringkas bukan?

Nak lebih jelas SUBSCRIBE video masakan kami disini

CARA MASAK ASAM PEDAS DAGING TETEL YANG SENANG & SUPERB!

Mesti ramai yang nak tahu cara masak asam pedas daging tetel yang senang, sedap & superb kan! Jika google banyak sebenarnya versi asam pedas daging tetel ni, baik dari resepi asam pedas daging tetel mat gebu, resepi asam pedas tetel yatie kitchen, asam pedas daging azlita mahupun asam pedas daging daun kesum.

 

 

Mesti ramai juga yang nak tahu kan apa maksud daging tetel?
Daging tetel ni sebenarnya ialah lebihan daging yang mempunyai banyak urat dan banyak lemak. Jika pergi pasar basah dan tak tahu mana satu daging tetel, tanya sahaja pada penjual kedai. Daging ini dijual ikut timbangan kilo, tapi jika kita nak beli dalam jumlah RM10, RM20 pun boleh juga. Pendek kata, sampaikan saja hajat kita pada penjual daging nanti tahulah diorang nak sukat & timbang untuk kita. Tapi awas! makan daging tetel ni perlu berpada-pada sebab kandungan lemak & kolesterolnya yang tinggi. Makan sekali sekala tak apalah, jangan jadi kebiasaan sudah.

 

 

Daging tetel ni adalah antara aneka masakan daging yang popular. Masakan asam pedas daging tetel ini jika kena cara buatnya pasti sedap, pekat likat & secukup rasa masam pedasnya. Sebelum memasak asam pedas, daging tetel ini perlu direbus sehingga empuk terlebih dahulu. Jom kita tengok cara buat asam pedas ni & subscribe 

 

 

BAHAN KISAR
-1″ halia
-1″ kunyit
-1 biji bawang merah besar
-3 ulas bawang putih
-minyak masak secukupnya

BAHAN -BAHAN LAIN
-segenggam cili kering kisar
-3 batang serai (diketuk)
-beberapa helai daun limau purut
-1 sudu besar asam jawa (dicampurkan sedikit air & dijadikan pes…buang bijinya ye)
-seikat daun kesum
-daging tetel (direbus empuk terlebih dahulu)

CARA MEMASAK
1.Kisarkan kesemua bahan kisar seperti di atas bersama minyak masak hingga hancur
2.Panaskan kuali & masukkan bahan kisar bersama minyak masak tadi & kacau sekejap
3.Kemudian masukkan cili kisar & kacau rata
4.Masukkan 3 batang serai yang telah diketuk
5.Masukkan air secukupnya
6.Masukkan daun limau purut & air asam jawa
7.Masaklah sehingga pecah minyak
8.Setelah itu masukkan daging tetel yang telah direbus empuk terlebih dahulu
9.Perasakan dengan 2 sudu teh garam bukit
10.Jika perlu, tambahkan air & biarkan mendidih dan perlu selalu dikacau
11.Akhir sekali masukkan daun kesum & gaul sebati
12.Siap untuk dihidang!

AYAM BLACK PEPPER 3 BAHAN! Tips Masak Cepat & Pantas Untuk Ibu Super Sibuk

Macam tak percaya kan, ada resepi ayam black pepper hanya menggunakan 3 bahan sahaja…ringkas & simple tapi masakannya boleh menjadi dengan sedap! Omputih kata black pepper chicken.

Ibu super-sibuk, superbusy…malah orang bujang sekalipun mesti suka dengan tips memasak yang cepat, pantas & ekspress ini. Yelah kan, zaman sekarang semua orang nak kejar masa dengan pelbagai urusan yang tak pernah habis.

 

 

Ibu bekerjaya sibuk dengan urusan kerja & menguruskan rumahtangga. Tidak kurang juga dengan suri rumah yang sibuk menguruskan anak-anak kecil, anak-anak sekolah, menguruskan kain baju & rumah, memasak dan banyak lagi. Kadang-kadang suri rumah ni makan pun tak sempat, janji anak-anak semua dah dipastikan makan….betul tak suri rumah sekalian?

 

 

Selain sesuai sebagai tips masak pantas & cepat untuk ibu super sibuk, ayam black pepper juga sesuai di masak ketika musim hujan. Al-maklumlah, musim-musim hujan ni selalunya perut selalu lapar, banyak kali pulak ibu-ibu nak kena masuk dapur masak bila anak-anak asyik merengek lapar. Jadi ayam black pepper 3 bahan ni boleh jadi menu masakan penyelamat seisi keluarga. Kos pun tak mahal. Masak dan makan pula dengan nasi panas di kala hujan turun, fuhhh! mesti tambah nasi berpinggan-pinggan.

 

 

Resepi ayam black pepper ini sangat mudah & simple, tanpa menggunakan sos black pepper. Resepi ayam blackpepper ni juga tanpa menggunakan tepung jagung. Hanya menggunakan 3 bahan: ayam, blackpepper dan bawang merah, percayalah korang boleh masak dengan pantas & cepat dan berjaya menyiapkan satu hidangan masakan yang menyelerakan untuk seisi keluarga. Ini juga boleh dijadikan menu ’emergency’ kalau ada tetamu yang suka datang bertandang tanpa beritahu terlebih dahulu, tiba-tiba dah muncul kat depan pintu rumah….korang boleh buat magik masakan sepantas kilat menggunakan resepi masakan ayam blackpepper 3 bahan ini sahaja!

BAHAN-BAHAN
1. 1/3 ekor ayam (dipotong kecil)
2. 1 sudu besar lada hitam @ black pepper kasar
3. 2 biji bawang merah besar
– 1 biji dikisar
-1 biji dipotong 4

CARA MASAK
-Kisar lada hitam @ blackpepper bersama sedikit air
-Panaskan minyak & masukkan bahan kisar tadi, kacau sebati
-Kemudian masukkan potongan ayam
-Masak seketika kemudian tambahkan air secukupnya
-Masaklah sehingga ayam empuk dan akhir sekali masukkan bawang merah yang telah dipotong empat & perasakan dengan garam. Dah siap!
-OPTIONAL: kalau nak tambah bahan lebih sedap boleh tambahkan potongan carrot & sedikit kicap untuk hitamkan sedikit kuah. Taburkan juga potongan daun bawang sebagai hiasan & penyedap rasa.

Step by step boleh subscribe youtube ni

 

Scroll To Top