aszulqa.com

RESEPI SPAGHETTI CARBONARA HOMEMADE TANPA SOS PREGO: Lazat Lemak Berkrim Disukai Ramai

Resepi spaghetti carbonara homemade tanpa sos prego ini pasti menghilangkan kerisauan ramai orang yang nak masak spaghetti tapi takde stok di dapur sos prego carbonara, sos kimball carbonara mahupun sos carbonara brand lain.

Tapi bagi kami yang sememangnya tak suka beli sos siap dalam tin yang demikian memang tak jadi masalah, sebab setiap kali nak masak sos spaghetti carbonara kami akan buat sos spaghetti carbonara sendiri ataupun orang kata ‘homemade’. Janji ada stok susu kat dapur, tak kiralah susu tepung, susu segar ataupun susu cair…..semuanya boleh sahaja digunakan. Haaaa….lagi satu kena ada stok cheese keping. Ada 2 bahan asas ni pun dah cukup untuk buatkan sos spagetti carbonara jadi creamy, lazat lemak berkrim disukai ramai. Lain-lain bahan sebenarnya boleh adjust ikut tekak masing-masing. Lagi satu bila buat sendiri sos spagetti carbonara ni, kita dah dapat mengelakkan bahan pengawet, bahan perasa dan aditif makanan yang lain.

 

 

Walaupun kami sekeluarga ni tekak melayu, tapi sekali sekala suka juga makan menu ‘western food’ macamni. Dah namanya tekak melayu kan, jadi resepi ‘western food’ spaghetti carbonara ni pun takdelah ‘authentic’ dan asli mengikut resepi spaghetti carbonara mat salleh tu. Rasanya kami dah sesuaikan mengikut selera tekak melayu kita…heheeee.

Menu western simple ini sesuai dihidangkan sebagai masakan harian keluarga juga untuk majlis keraian & majlis keramaian seperti majlis makan-makan keluarga, majlis sambutan hari jadi (party birthday) dll. Kanak-kanak juga sangat suka dengan spagetti carbonara ni kerana rasanya yang creamy lemak berkrim & tidak pedas. Ibu-ibu yang sibuk bekerja mahupun suri rumah yang penat menguruskan anak-anak kecil pasti suka dengan menu western simple ni yang cepat, pantas & mudah disediakan ini. Selain mudah dimasak, bahannya juga mudah didapati.

 

 

Spaghetti carbonara sangat lazat & creamy lemak berkrim disaluti rasa yang kaya dengan cheese, daging & manis semulajadi dari udang segar. Kelebihan masak sendiri spagetti carbonara di rumah ni bila kita boleh adjust sendiri nak jadikan sos carbonara ni pekat likat, cair atau nak lebihkan udang ataupun meatball. Jika takde stok daging burger atau meatball kat rumah, jangan risau…ramai juga yang gunakan sosej atau hotdog bagi menggantikan daging.

 

Tengok step by step cara buat sos carbonara homemade subscribe sini

BAHAN-BAHAN:
-sedikit butter/ mentega
-1 biji bawang holland (racik halus atau potong dadu kecil)
-2 keping daging burger
-1 cili merah besar (dihiris)
-1 cawan susu (kami guna 3 sudu besar susu tepung full cream larutkan dalam secawan air)
-4-5 cheese keping
-4-5 biji cendawan shitake (dihiris)
-beberapa biji meatball
-12 ekor udang
-1 sudu besar tepung jagung (dilarutkan bersama sedikit air)
*TIPS MASAK: tepung jagung digunakan dalam masakan spageti carbonara supaya sos menjadi lebih pekat berkrim

CARA MASAK
1.Panaskan butter/ mentega…kemudian masakkan daging burger yang telah dicincang halus
2.Setelah daging burger masak, masukkan bawang holland & tumis hingga layu
3.Kemudian masukkan hirisan cili merah
4.Masukkan susu & kacau sebati, biarkan mendidih
5.Kemudian masukkan meatball & cendawan shitake
6.Gaul sebati & biarkan masak sekata
7.Kemudian masukkan udang & kacau sebati
8.Akhir sekali perasakan dengan garam bukitCubalah spaghetti carbonara ‘homemade’ tanpa sos prego ini di rumah! Korang pasti tak menyesal mencubanya malah akan masak berulang kali lagi resepi spagetti carbonara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + eight =

Scroll To Top