aszulqa.com

RESEPI KUIH BADAK BERENDAM, Kuih Tradisional Melayu Sedap Berlemak Manis

Adakah anda tercari-cari resepi kuih badak berendam sukatan cawan @ Malaysian Dessert Recipes Glutinous Rice Balls in Coconut Milk? Kuih Badak Berendam adalah kuih tradisional melayu yang digemari ramai. Kuih badak berendam semakin dicari bila tiba bulan puasa @ ramadan.

 

Pasti ramai yang sukakan kuih tradisional melayu, kuih badak berendam sebagai manisan @ kuih berbuka puasa yang digandingkan dengan juadah berbuka puasa yang lain. Pilihan di tangan anda samada nak beli kuih badak berendam yang dah siap ataupun nak buat sendiri kuih badak berendam ni.

Haaa! kalau nak buat sendiri kuih badak berendam ni sebagai menu berbuka puasa, follow tutorial cara buat kuih badak berendam mudah yang kami dah sediakan kat atas. Kami dah tunjukkan dengan terperinci cara buat kuih badak berendam, resepi kuih tradisional melayu yang tak lapuk dek hujan & tak lekang dek panas.

Resepi kuih badak berendam ini mudah kerana menggunakan sukatan cawan sahaja. Selain menjadi pilihan menu berbuka puasa di rumah, kuih badak berendam juga selalu disajikan di hotel-hotel terkemuka sebagai sajian pencuci mulut kuih tradisional Melayu. Rasanya yang kenyal pada setiap gigitan, dilengkapkan dengan manisan dari dalam inti kelapa ditambah lagi dengan rasa lemak kuah santan memang sangat menggamit kenangan berbuka puasa bersama keluarga di kampung.

Bagi yang mencari idea berniaga, sangat sesuai dijadikan kuih ini untuk berniaga @ kuih untuk dijual. Tutorial yang kami tunjukkan memang menggunakan bekas yang sesuai dijadikan sebagai kuih untuk jualan meniaga. Tambahan jika dijadikan kuih untuk jualan & berniaga di bandar-bandar terutamanya di bandar besar. Pasti laku, kerana kebanyakan penduduk kota sibuk bekerja, berduit tetapi tiada masa untuk memasak. Mereka pasti rindukan kuih tradisi kampung seperti badak berendam ini.

Juadah berbuka puasa pasti lebih bermakna jika dapat mengimbau kenangan berbuka puasa bersama keluarga di kampung sewaktu kecil sambil makan kuih badak berendam. Selain kuih badak berendam, antara kuih muih tradisional melayu lain yang menggunakan asas inti kelapa adalah seperti kuih ketayap, kuih bom bijan, kuih koci, pulut inti, kuih tepung bungkus, kuih tepung gomak dan pelbagai lagi kuih muih tradisional melayu yang lain.

BAHAN-BAHANĀ DOH kuih badak berendam
-3 cawan tepung pulut
-2-3 cawan air
-pewarna makanan hijau

BAHAN-BAHAN inti kelapa kuih badak berendam
-1 biji kelapa parut putih
-1 keping gula melaka
-3 sb gula perang
-daun pandan
-secubit garam

BAHAN-BAHAN kuah santan kuih badak berendam
-1 cawan santan pekat
-1 cawan air
-3 sb tepung beras

CARA BUAT kuih badak berendam (sila rujuk video youtube atas)
STEP 1: cara buat doh kuih badak berendam
STEP 2: cara buat inti kelapa kuih badak berendam
STEP 3: cara memasak doh kuih badak berendam
STEP 4: cara buat kuah santan kuih badak berendam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 3 =

Scroll To Top