HEALTH & BEAUTY

MANFAAT LICORICE UNTUK WAJAH & KECANTIKAN

Mesti ramai yang tertanya-tanya apakah manfaat licorice untuk wajah kerana semakin hari semakin banyak produk kecantikan yang menggunakan licorice root ekstrak ini untuk formulasi produk.

 

Licorice root ekstrak dalam bentuk bahan mentah

 

1.MENCERAHKAN KULIT & MEMUDARKAN ‘DARK SPORT’ SECARA SEMULAJADI

Glabridin adalah bahan aktif dalam akar Licorice, yang telah terbukti bersifat ‘anti-tyrosinase’. Tyrosinase adalah enzim utama yang menghasilkan melanin dan pigmen lain, dalam erti kata lain ia adalah enzim yang menggelapkan kulit. Jadi, bahan aktif dalam akar licorice (licorice root extract) adalah sangat mujarab untuk menghalang kulit daripada menjadi semakin gelap dengan membantutkan pertumbuhan enzim tyrosinase. ‘Licorice root extraxt’ dapat membantu mencerahkan kulit secara semulajadi tanpa sebarang kesan sampingan, memudarkan pigmentasi, memudarkan ‘dark sport’ juga menyekatakan tona kulit yang tidak sekata. Gabungan ekstrak akar licorice bersama ekstrak tumbuh-tumbuhan lain yang juga bersifat ‘anti-tyrosinase’ seperti white mulberry (morus alba) membantu menggandakan keberkesanan untuk mencerahkan kulit seperti formulasi di dalam Zulqaas Phytonutrients serum.

 

2. PERLINDUNGAN SINAR UVA & UVB SEMULAJADI

Produk penjagaan kulit yang mengandungi ekstrak likuoris berpotensi untuk meredakan ketidakselesaan dan keradangan yang berkaitan dengan sinaran matahari. Penyelidikan asas baru menunjukkan bahawa likochalcone A, molekul yang terdapat dalam akar likuoris, boleh menyekat cyclooxygenase (COX) -2 dan prostaglandin E2 (PGE2) selepas pendedahan cahaya matahari. Kedua-dua COX2 dan PGE2 adalah enzim keradangan yang memainkan peranan dalam mencetuskan tindak balas keradangan dan bertanggungjawab terhadap sensasi yang menyakitkan yang berkaitan dengan selaran matahari. Oleh itu, apabila bercampur dengan tumbuh-tumbuhan dan tumbuhan anti-radang semulajadi yang lain, seperti lidah buaya dan timun hancur, campuran dari akar licorice dapat memberikan kelegaan yang sangat baik dari selaran matahari yang buruk dan membantu mengekalkan kedua-dua kandungan pelembab kulit. Ektrak licorice membantu melindungi kulit dengan menyerap bahaya sinar UVA & UVB dari matahari.

 

3. MENGHIDRATKAN & MELEMBAPKAN KULIT SECARA SEMULAJADI

Penggunaan ‘skincare’ yang mengandungi ekstrak licorice secara konsisten dapat mengekalkan kelembapan kulit. Akar licorice mengandungi antioksidan yang tinggi yang dapat meneutralkan radikal bebas dari alam sekitar (seperti sinaran matahari dan pencemaran) dan dari dalaman (misalnya, pengeluaran tenaga). Juga, kehadiran “licochalcone” di dalam ekstrak licorice sangat sesuai untuk individu yang mempunyai kulit berminyak kerana licochalcone telah terbukti dapat mengawal kandungan minyak pada kulit.

 

4. ‘NATURAL REMEDIES’ UNTUK MASALAH KULIT & KULIT SENSITIF

Glycyrrhizin juga bahan aktif dalam akar likuoris, mengandungi anti-radang yang tinggi yang sama dengan kortisol dan steroid. Steroid biasanya digunakan ubat dalam merawat keadaan dermatologi keradangan, seperti ekzema dan psoriasis. Selama berabad-abad, akar Licorice telah digunakan untuk merawat pelbagai jenis keadaan radang seperti ekzema, psoriasis, dermatitis, dermatitis seborrheic, psoriasis dan sebarang keradangan kulit dan gatal-gatal. Akar licorice telah digunakan secara topikal untuk keadaan kulit ini. Zulqaas Phytonutrients Serum mengandungi licorice root extract dan serum muka yang sesuai untuk kulit sensitif.

Zulqaas Phytonutrients Serum untuk kulit sensitif

Rugi sangat tak cuba Zulqaas Phytonutrinets Serum setelah mengetahui manfaat hebat licorice untuk wajah & kecantikan. 

Klik di bawah :

 Order ZULQAAS Phytonutrients Serum/blog

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 1 =

Scroll To Top